Vesti
Netačno

Večernje novosti: ’’KFOR vežba Kurtijevu ’vojsku’ za napade’’; KFOR demantuje

"KFOR VEŽBA KURTIJEVU ’VOJSKU’ ZA NAPADE: Pripadnici KFORA i bezbednosne snage tzv. Kosova ’trenirali’ razbijanje demonstracija", izvestio je list Novosti kako na svom internet portalu, tako i na naslovnoj stranici štampanog izdanja. Šokantna vest iz neimenovanih izvora Novosti ipak je demantovana.
Večernje novosti: ’’KFOR vežba Kurtijevu ’vojsku’ za napade’’; KFOR demantuje
Ilustracija (Printskrin novosti.rs)

"Kurtijeve bezbednosne snage juče su sa pripadnicima Kfora, u bazi specijalne jedinice tzv. kosovske policije ’Belvedere’, u južnom delu Kosovske Mitrovice, uvežbavali razbijanje demonstracija i korišćenje šok-bombi, saznaju Novosti", piše u tekstu ovog lista.

Navode se i drugi detalji:

"U pomenutoj bazi bili su prisutni i britanski, američki, turski i nemački instruktori međunarodnih oružanih snaga. Pripadnici vojne misije,koja je po Rezoluciji SB UN 1244 jedina regularna vojska na teritoriji Kosova i Metohije, obučavaju nelegalnu armiju lažne države i to za upade u objekte, brze intervencije uz korišćenje šok-bombi, presretanje vozila i hapšenja, upravljanje borbeno-oklopnim vozilima marke ’hamer H1’, ’reno’, ’bastion’ i ’spartar’".

Dalje se ocenjuje i da "ovakvo ponašanje pojedinih članica misije KFOR-a svakako brine Srbe na Kosovu i Metohiji".

"Sve ovo samo doliva ulje na vatru u susret 1. septembru, za kada je zakazana primena skandaloznih mera premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, koji je nedavno u Briselu odbio sve predloge Beograda za kompromisno razrešenje trenutne pat-pozicije", navode Novosti.

Tekst je inicijalno objavljen 24. avgusta kada i počinju da ga prenose pojedini mediji, da bi se našao i na naslovnoj stranici Večernjih novosti u današnjem izdanju - izdanju za 25. avgust.

 

 

Tabloidi su prenosili tekst sa varijacijama u naslovu.

"Kurtijevi specijalci sa Amerikancima, Nemcima i Britancima iz KFOR-a VEŽBAJU RAZBIJANJE DEMONSTRACIJA I KORIŠĆENJE ŠOK BOMBI!" naslov je Informera.

"’OTVORENA PROVOKACIJA’ KFOR obučava Kurtijevu policiju za napad na Srbe!" naslov je Alo-a.

"HITNO! Kurtijevi specijalci sa NATO snagama vežbaju razbijanje demonstracija i korišćenje šok bombi" naslov je portala Srbija danas.

"KFOR-e, šta to radiš?" upitao je B92 u svom naslovu.

Prvi demanti vesti beogradskog lista objavljen je tokom jučerašnjeg dana, a KFOR je navode Večernjih novosti danas demantovao i za Radio Kontakt Plus.

"KFOR u potpunosti negira ove navode. Vojnici KFOR-a ne obučavaju Kosovsku policiju niti pripadnike Kosovskih bezbednosnih snaga za bilo kakvu policijsku ili vojnu aktivnost. KFOR sarađuje sa KBS-om samo u skladu sa njihovim prvobitnim mandatom, koji je striktno ograničen na uklanjanje eksplozivnih naprava, humanitarnu pomoć i pomoć u katastrofama. Čak ni u ovim oblastima u poslednje vreme nije sprovedena obuka", naveli su iz KFOR-a u odgovoru za Radio Kontakt Plus.

Istovremeno su pozvali sve strane da "izbegavaju jednostrane akcije i uzdrže se od zapaljive retorike i širenja dezinformacija".

"KFOR je posvećen ispunjavanju svojih zadataka naloženih Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN iz 1999. godine i spreman je da interveniše ako je potrebno da održi bezbedno i bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve ljude na Kosovu", naveli su iz ove vojne misije.Ostale vesti

Spinovi, neistine, greške, bubnjevi i zveckanje
Dok se zvanični Beograd i Priština gotovo svakodnevno međusobno optužuju za pretnje novim ratom, pojedini mediji nastavljaju da uz klik bejt naslove u tekstovima o razvoju situacije umeću detalje koji ne odgovaraju istini. Tako su u proteklih nekoliko dana Novosti na svom portalu ustvrdile da je direktoru Kancelarije za KiM Petkoviću "deveti put zaredom zabranjen ulazak" na Kosovo, dok je RTS 28. septembra objavio da je "direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petru Petkoviću juče zabranjena je poseta na KiM, što je deveti put ove godine".
  • 01.10.2022
Novinarske nagrade povod Informeru da etiketira novinare
Veoma tendenciozan naslov teksta objavio je 22.9.2022. godine Informer i tako etiketirao novinare i medijske radnike koji su na pres konferenciji učestvovali u objavi konkursa za novinarske nagrade Inicijative za mirne promene (PCi).
  • 28.09.2022
Netačno: Kako je albanski portal hapšenje Rusa i Ukrajinca u Albaniji povezao sa Srbima i trovanjem u Dečanima

Dva albanska vojnika povređena su dok su zaustavljali dva ruska i jednog ukrajinskog državljana koji su pokušala ući u fabriku vojne opreme u centralnoj Albaniji 20. avgusta ove godine.

  • 14.09.2022
Đurić na Tviter, Đurić sa Tvitera: Trajno do 1. septembra
"Zvaničnik Vlade Srbije" Marko Đurić je sa Tviter naloga @markodjuric 27. avgusta poručio da "od danas svi građani Srbije, svi Srbi, Albanci, Bošnjaci, Mađari, Romi, Goranci i svi ostali mogu slobodno da putuju na Кosovo i Metohiju uz svoje lične karte. Trajno".
  • 29.08.2022
Dva džipa KBS od nemila do nedraga, od Jarinja do Brisela
Nepun dan uoči odvojenih sastanaka generalnog sekretara NATO-a u Briselu sa Aleksandrom Vučićem i Aljbinom Kurtijem, srpske medije preplavila je potvrda iz KFOR-a da su povećali prisustvo na Jarinju i Brnjaku uz još jednu informaciju: U ovo područje došla su dva džipa Kosovskih bezbednosnih snaga. Informaciju je demantovao kosovski ministar odbrane.
  • 21.08.2022
Uoči Vučićevog obraćanja, naslovnice: Kurti hoće rat

U očekivanju više informacija o detaljima razgovora i reakcijama zvaničnog Beograda i Prištine nakon potvrđenog neuspešnog sastanka Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija juče u Briselu, naslovnice srpskih tabloida mogu da popune deo trenutne informativne praznine i ukažu na pravac kojim će zvanični Beograd komunicirati sa domaćom javnosti.

  • 19.08.2022