Vesti
Netačno

Večernje novosti: ’’KFOR vežba Kurtijevu ’vojsku’ za napade’’; KFOR demantuje

"KFOR VEŽBA KURTIJEVU ’VOJSKU’ ZA NAPADE: Pripadnici KFORA i bezbednosne snage tzv. Kosova ’trenirali’ razbijanje demonstracija", izvestio je list Novosti kako na svom internet portalu, tako i na naslovnoj stranici štampanog izdanja. Šokantna vest iz neimenovanih izvora Novosti ipak je demantovana.
Večernje novosti: ’’KFOR vežba Kurtijevu ’vojsku’ za napade’’; KFOR demantuje
Ilustracija (Printskrin novosti.rs)

"Kurtijeve bezbednosne snage juče su sa pripadnicima Kfora, u bazi specijalne jedinice tzv. kosovske policije ’Belvedere’, u južnom delu Kosovske Mitrovice, uvežbavali razbijanje demonstracija i korišćenje šok-bombi, saznaju Novosti", piše u tekstu ovog lista.

Navode se i drugi detalji:

"U pomenutoj bazi bili su prisutni i britanski, američki, turski i nemački instruktori međunarodnih oružanih snaga. Pripadnici vojne misije,koja je po Rezoluciji SB UN 1244 jedina regularna vojska na teritoriji Kosova i Metohije, obučavaju nelegalnu armiju lažne države i to za upade u objekte, brze intervencije uz korišćenje šok-bombi, presretanje vozila i hapšenja, upravljanje borbeno-oklopnim vozilima marke ’hamer H1’, ’reno’, ’bastion’ i ’spartar’".

Dalje se ocenjuje i da "ovakvo ponašanje pojedinih članica misije KFOR-a svakako brine Srbe na Kosovu i Metohiji".

"Sve ovo samo doliva ulje na vatru u susret 1. septembru, za kada je zakazana primena skandaloznih mera premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, koji je nedavno u Briselu odbio sve predloge Beograda za kompromisno razrešenje trenutne pat-pozicije", navode Novosti.

Tekst je inicijalno objavljen 24. avgusta kada i počinju da ga prenose pojedini mediji, da bi se našao i na naslovnoj stranici Večernjih novosti u današnjem izdanju - izdanju za 25. avgust.

 

 

Tabloidi su prenosili tekst sa varijacijama u naslovu.

"Kurtijevi specijalci sa Amerikancima, Nemcima i Britancima iz KFOR-a VEŽBAJU RAZBIJANJE DEMONSTRACIJA I KORIŠĆENJE ŠOK BOMBI!" naslov je Informera.

"’OTVORENA PROVOKACIJA’ KFOR obučava Kurtijevu policiju za napad na Srbe!" naslov je Alo-a.

"HITNO! Kurtijevi specijalci sa NATO snagama vežbaju razbijanje demonstracija i korišćenje šok bombi" naslov je portala Srbija danas.

"KFOR-e, šta to radiš?" upitao je B92 u svom naslovu.

Prvi demanti vesti beogradskog lista objavljen je tokom jučerašnjeg dana, a KFOR je navode Večernjih novosti danas demantovao i za Radio Kontakt Plus.

"KFOR u potpunosti negira ove navode. Vojnici KFOR-a ne obučavaju Kosovsku policiju niti pripadnike Kosovskih bezbednosnih snaga za bilo kakvu policijsku ili vojnu aktivnost. KFOR sarađuje sa KBS-om samo u skladu sa njihovim prvobitnim mandatom, koji je striktno ograničen na uklanjanje eksplozivnih naprava, humanitarnu pomoć i pomoć u katastrofama. Čak ni u ovim oblastima u poslednje vreme nije sprovedena obuka", naveli su iz KFOR-a u odgovoru za Radio Kontakt Plus.

Istovremeno su pozvali sve strane da "izbegavaju jednostrane akcije i uzdrže se od zapaljive retorike i širenja dezinformacija".

"KFOR je posvećen ispunjavanju svojih zadataka naloženih Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN iz 1999. godine i spreman je da interveniše ako je potrebno da održi bezbedno i bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve ljude na Kosovu", naveli su iz ove vojne misije.Ostale vesti

Podkast sa Petrom Gajićem: Nezavisni mediji brana jednoumlju i haosu
"Postojanje nazavisnih medija je jedini način da ne zapadnete u jednoumlje koje preti od strane političke vlasti. S druge strane jedini način da izbegnete haos sa nepouzdanim i neprofesionalnim informacijama koji preti od društvenih mreža koje su neregulisane", kazao je za treće izdanje Kim podkasta novinar i producent televizije N1 Petar Gajić.
  • 08.02.2023
„Srbija Danas“ od kvara na električnoj mreži u više opština, do „nikada većeg problema za lažnu državu“
Snažno nevreme zahvatilo je ovog vikenda predele Balkanskog poluostrva usled čega je u pojedinim delovima Kosova došlo do kvarova na električnoj mreži, te je određeni broj potrošača ostao bez struje. Izveštavajući o ovoj temi, tabloid Srbija Danas odlučio se za bombastičan, ali i netačan naslov, navodeći da struje nije bilo na celom Kosovu. Istovremeno i ovoj vesti sa tehničkom temom, dali su politički kontekst.
  • 07.02.2023
Podkast sa Anom Marković: Martovski pogrom - katastrofa izazvana lažnom vešću
Sagovornica u trećem podkastu Radija Mitrovica sever je novinarka Ana Marković, koju je javnost imala priliku da primeti i zapamti kao redovnog izveštača sa barikada tokom poslednje krize na severu Kosova. Novinarstvom se bavi 15 godina.
  • 02.02.2023
Podkast sa Tatjanom Lazarević: Zloupotreba dece u medijima
Često se u javnosti govori o zloupotrebi dece i kršenju njihovih prava, kao i o nereagovanju nadležnih institucija kada se ono desi. Takođe se i kao društvo nedovoljno osvrćemo na kršenje prava dece u medijima i njihovu zloupotrebu u aktivnostima političkih organizacija.
  • 26.01.2023
Šilovo, a ne Šipovo
Vesti o ljudima i događajima sa Kosova su oduvek privlačile mnogo pažnje medija. Ipak, to pojedine novinare nije navelo da se upoznaju sa elementarnim geografskim odrednicama ove oblasti, pa su tako Kurir i Mondo na svojim portalima objavili vest sa naslovima "Učenici iz Šipova biće narednih 8 dana gosti svojih vršnjaka iz Novog Sada", odnosno "Četrdesetoro dece uzrasta 12, 13 i 14 godina, iz mesta Šipovo, opštine Gnjilane u poseti Novom Sadu". Naravno, deca nisu iz Šipova, već iz Šilova.
  • 25.01.2023
Izjave političara pretvorene u tvrdnje portala

Portal Srpskog telegrafa „Republika“, objavio je tekst pod naslovom „KURTI ŽELI DA ZATAŠKA RANJAVANJE SRPSKE DECE! Oglasio se Petar Petković: Incident u Zubinom Potoku izazvala petorica manipulatora!“, povezao je skandiranje Petru Petkoviću u Zubinom Potoku i protest u Severnoj Mitrovici sa ranjavanjem dečaka i mladića na Badnji dan u Štrpcu i predstavio kao želju Aljbina Kurtija da zataška ovaj incident.

  • 17.01.2023