Vesti
Netačno

Uoči Vučićevog obraćanja, naslovnice: Kurti hoće rat

U očekivanju više informacija o detaljima razgovora i reakcijama zvaničnog Beograda i Prištine nakon potvrđenog neuspešnog sastanka Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija juče u Briselu, naslovnice srpskih tabloida mogu da popune deo trenutne informativne praznine i ukažu na pravac kojim će zvanični Beograd komunicirati sa domaćom javnosti.

Uoči Vučićevog obraćanja, naslovnice: Kurti hoće rat
Foto print.scr

Današnje naslovnice ovih novina za centralnu vest imaju samo jednu vest: „Kurti hoće rat“, koja je servirana sa nadnaslovima i podnaslovima o tome da je kosovski premijer odbio sve predloge za postizanje kompromisa, te da predsednik Srbije je taj koji se zalaže za mir, da se danas obraća javnosti i sutra je sa Srbima sa Kosova.

Na naslovnici Informera, velikim slovima ispisano je upravo to: „KURTI TRAŽI RAT?“ U podnaslovu piše da je Kurti odbio sve kompromisne predloge i Srbije i EU, te da Srbima preti da će im se posle 1. septembra otimati lične karte i automobili.

Primetila je ova novina i da je na konferenciji za medije generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga, na mestu gde se prethodno nalazila srpska zastava, kada je Stoltenberg razgovarao sa Vučićem, bila još jedna NATO zastava, s obzirom na to da misija KFOR-a na Kosovu ima jasan mandat, a to je rezolucija 1244 SB UN, prema kojoj Kosovo nije priznata nezavisna država.

„Slike govore sve“ – „Ni NATO ne priznaje Kosovo. Na konferenciji za štampu posle sastanka sa Stoltenbergom, iza Vučića bila je naša zastava, dok iza Kurtija nije bilo zastave lažne države“, piše Informer.

„KURTI HOĆE HAOS NA KIM A NE DOGOVOR“, naslov je na naslovnici Večernjih Novosti sa nadnaslovom da je Priština „minirala dijalog“, i podnaslovima: „Vučić se danas obraća javnosti, u nedelju susret sa Srbima iz pokrajine“ i „Petković: Mislili smo da je moguć kompromis, borili smo se za mir“.

„PRIŠTINA NA GOTOVS“, preteća je poruka u Blicu sa fotografijom kosovskih specijalaca u pokretu. „Specijalne kosovske jedinice u pripravnosti, doprema se tehnika za razbijanje barikada“. Osim što su pregovori neuspešni, i da nema dogovora, „jer Kurti sve odbija“, Blic ima saznanja i da je „na KiM nervoza“, pa će u nedelju Vučić „sa Srbima sa Kosmeta“.

„POČINJE RAT NA KOSOVU?“, poruka je sa naslovnice Srpskog Telegrafa uz objašnjenja da Vučić „po svaku cenu hoće mir“, a „Kurti krv“, i druga: „Opasno – Kurti u Briselu nije hteo kompromis ni po jednom pitanju; Hitno – Predsednik sazvao sastanak sa Srbima; Vanredno – Danas će Vučić imati do sada najvažnije obraćanje naciji“.

Kurir je ‘blaži: „STREPNJA“ – „bez kompromisa u Briselu“. „Kurti odbio svaki dogovor, Strah od zauzimanja Severa KiM sve veći, Vučić se u nedelju sastaje sa liderima Srba“. Najsitnijim slovima na naslovnici je saopšteno: „Aleksandar Vučić je pokušao da nađe kakvo-takvo rešenje s prištinskom stranom ali za to kod njih nije bilo volje“, te „Đuzep Borelj: Nismo postigli dogovor ali to nije kraj priče“.

Alo ima naslov koji se razlikuje po izboru reči, ali sa istom porukom, doduše, uz podsmevanje: „KURTI GLUMI ZELENSKOG“, dok na fotografiji Zelenski kroz strip poruku odgovara „Jadan ja kada me Kurti kopira“. Tu je i da je „premijer lažne države dobio dva šamara u Briselu“, te „FARSA PRIŠTINSKI KLOVN IZIGRAVA ŽRTVU U BRISELU“. Saopšteno je i da će Vučić sutra obavestiti građane o pregovorima, a u nedelju se sastaje sa Srbima sa Kosova i Metohije.

I najstariji srpski list „Politika“, na naslovnici saopštava da su „ROSU i KBS okupirali Sever Kosmeta, dok je KFOR pojačao prisustvo“, što je u duhu nastavka onoga što je izvestio Kosovoonlajn, a što su u međuvremenu demantovali i kosovski ministar odbrane, kao i KFOR.

„Na Jarinju utvrđenje, na Brnjaku bedemi i baza“, nasov je teksta sa naslovnice Politike, uz centralni izveštaj da je dijalog „bez kompromisa“. „PRIŠTINA ODBILA SVE KOMPROMISNE PREDLOGE BEOGRADA“, nadnaslov je, uz podnaslov da se Vučić danas obraća javnosti.

Izuzetak
Samo list Danas ima drugačiju priču. Za pregovore u Briselu, Danas se opredelio da umesto neuspeha, u nadnaslov podigne da će pregovori biti nastavljeni, dok im je naslov: „EU traži rešenje a Vučić i Kurti žele tenzije“.

Ipak, centralni tekst na naslovnici je zapis sa suđenja za ubistvo Olivera Ivanovića: „Svedoci otkazuju svedočenja. Suđenje na korak od kolapsa“.

„Zašto se ćuti o medijskim navodima da Srpska lista preti anonimnim svedocima u procesu za ubistvo Olivera Ivanovića“, piše Danas na naslovnici.

Ovo prelistavanje naslovnica dnevnih novina u Srbiji završavamo sa naslovom iz Objektiva: „Nek je Bog u pomoć Vučiću i Srbiji“.

Šta je kazao visoki evropski predstavnik Žozep Borelj, koji se nakon skoro sedmosatnih razgovora u Briselu juče obratio javnosti, nije bila vest dostojna naslovnice za tabloide (sa izuzetkom Alo-a).

A i kako bi kada je u najavi rat.Ostale vesti

Spinovi, neistine, greške, bubnjevi i zveckanje
Dok se zvanični Beograd i Priština gotovo svakodnevno međusobno optužuju za pretnje novim ratom, pojedini mediji nastavljaju da uz klik bejt naslove u tekstovima o razvoju situacije umeću detalje koji ne odgovaraju istini. Tako su u proteklih nekoliko dana Novosti na svom portalu ustvrdile da je direktoru Kancelarije za KiM Petkoviću "deveti put zaredom zabranjen ulazak" na Kosovo, dok je RTS 28. septembra objavio da je "direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petru Petkoviću juče zabranjena je poseta na KiM, što je deveti put ove godine".
  • 01.10.2022
Novinarske nagrade povod Informeru da etiketira novinare
Veoma tendenciozan naslov teksta objavio je 22.9.2022. godine Informer i tako etiketirao novinare i medijske radnike koji su na pres konferenciji učestvovali u objavi konkursa za novinarske nagrade Inicijative za mirne promene (PCi).
  • 28.09.2022
Netačno: Kako je albanski portal hapšenje Rusa i Ukrajinca u Albaniji povezao sa Srbima i trovanjem u Dečanima

Dva albanska vojnika povređena su dok su zaustavljali dva ruska i jednog ukrajinskog državljana koji su pokušala ući u fabriku vojne opreme u centralnoj Albaniji 20. avgusta ove godine.

  • 14.09.2022
Đurić na Tviter, Đurić sa Tvitera: Trajno do 1. septembra
"Zvaničnik Vlade Srbije" Marko Đurić je sa Tviter naloga @markodjuric 27. avgusta poručio da "od danas svi građani Srbije, svi Srbi, Albanci, Bošnjaci, Mađari, Romi, Goranci i svi ostali mogu slobodno da putuju na Кosovo i Metohiju uz svoje lične karte. Trajno".
  • 29.08.2022
Večernje novosti: ’’KFOR vežba Kurtijevu ’vojsku’ za napade’’; KFOR demantuje
"KFOR VEŽBA KURTIJEVU ’VOJSKU’ ZA NAPADE: Pripadnici KFORA i bezbednosne snage tzv. Kosova ’trenirali’ razbijanje demonstracija", izvestio je list Novosti kako na svom internet portalu, tako i na naslovnoj stranici štampanog izdanja. Šokantna vest iz neimenovanih izvora Novosti ipak je demantovana.
  • 25.08.2022
Dva džipa KBS od nemila do nedraga, od Jarinja do Brisela
Nepun dan uoči odvojenih sastanaka generalnog sekretara NATO-a u Briselu sa Aleksandrom Vučićem i Aljbinom Kurtijem, srpske medije preplavila je potvrda iz KFOR-a da su povećali prisustvo na Jarinju i Brnjaku uz još jednu informaciju: U ovo područje došla su dva džipa Kosovskih bezbednosnih snaga. Informaciju je demantovao kosovski ministar odbrane.
  • 21.08.2022