Vesti
Netačno

Uoči Vučićevog obraćanja, naslovnice: Kurti hoće rat

U očekivanju više informacija o detaljima razgovora i reakcijama zvaničnog Beograda i Prištine nakon potvrđenog neuspešnog sastanka Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija juče u Briselu, naslovnice srpskih tabloida mogu da popune deo trenutne informativne praznine i ukažu na pravac kojim će zvanični Beograd komunicirati sa domaćom javnosti.

Uoči Vučićevog obraćanja, naslovnice: Kurti hoće rat
Foto print.scr

Današnje naslovnice ovih novina za centralnu vest imaju samo jednu vest: „Kurti hoće rat“, koja je servirana sa nadnaslovima i podnaslovima o tome da je kosovski premijer odbio sve predloge za postizanje kompromisa, te da predsednik Srbije je taj koji se zalaže za mir, da se danas obraća javnosti i sutra je sa Srbima sa Kosova.

Na naslovnici Informera, velikim slovima ispisano je upravo to: „KURTI TRAŽI RAT?“ U podnaslovu piše da je Kurti odbio sve kompromisne predloge i Srbije i EU, te da Srbima preti da će im se posle 1. septembra otimati lične karte i automobili.

Primetila je ova novina i da je na konferenciji za medije generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga, na mestu gde se prethodno nalazila srpska zastava, kada je Stoltenberg razgovarao sa Vučićem, bila još jedna NATO zastava, s obzirom na to da misija KFOR-a na Kosovu ima jasan mandat, a to je rezolucija 1244 SB UN, prema kojoj Kosovo nije priznata nezavisna država.

„Slike govore sve“ – „Ni NATO ne priznaje Kosovo. Na konferenciji za štampu posle sastanka sa Stoltenbergom, iza Vučića bila je naša zastava, dok iza Kurtija nije bilo zastave lažne države“, piše Informer.

„KURTI HOĆE HAOS NA KIM A NE DOGOVOR“, naslov je na naslovnici Večernjih Novosti sa nadnaslovom da je Priština „minirala dijalog“, i podnaslovima: „Vučić se danas obraća javnosti, u nedelju susret sa Srbima iz pokrajine“ i „Petković: Mislili smo da je moguć kompromis, borili smo se za mir“.

„PRIŠTINA NA GOTOVS“, preteća je poruka u Blicu sa fotografijom kosovskih specijalaca u pokretu. „Specijalne kosovske jedinice u pripravnosti, doprema se tehnika za razbijanje barikada“. Osim što su pregovori neuspešni, i da nema dogovora, „jer Kurti sve odbija“, Blic ima saznanja i da je „na KiM nervoza“, pa će u nedelju Vučić „sa Srbima sa Kosmeta“.

„POČINJE RAT NA KOSOVU?“, poruka je sa naslovnice Srpskog Telegrafa uz objašnjenja da Vučić „po svaku cenu hoće mir“, a „Kurti krv“, i druga: „Opasno – Kurti u Briselu nije hteo kompromis ni po jednom pitanju; Hitno – Predsednik sazvao sastanak sa Srbima; Vanredno – Danas će Vučić imati do sada najvažnije obraćanje naciji“.

Kurir je ‘blaži: „STREPNJA“ – „bez kompromisa u Briselu“. „Kurti odbio svaki dogovor, Strah od zauzimanja Severa KiM sve veći, Vučić se u nedelju sastaje sa liderima Srba“. Najsitnijim slovima na naslovnici je saopšteno: „Aleksandar Vučić je pokušao da nađe kakvo-takvo rešenje s prištinskom stranom ali za to kod njih nije bilo volje“, te „Đuzep Borelj: Nismo postigli dogovor ali to nije kraj priče“.

Alo ima naslov koji se razlikuje po izboru reči, ali sa istom porukom, doduše, uz podsmevanje: „KURTI GLUMI ZELENSKOG“, dok na fotografiji Zelenski kroz strip poruku odgovara „Jadan ja kada me Kurti kopira“. Tu je i da je „premijer lažne države dobio dva šamara u Briselu“, te „FARSA PRIŠTINSKI KLOVN IZIGRAVA ŽRTVU U BRISELU“. Saopšteno je i da će Vučić sutra obavestiti građane o pregovorima, a u nedelju se sastaje sa Srbima sa Kosova i Metohije.

I najstariji srpski list „Politika“, na naslovnici saopštava da su „ROSU i KBS okupirali Sever Kosmeta, dok je KFOR pojačao prisustvo“, što je u duhu nastavka onoga što je izvestio Kosovoonlajn, a što su u međuvremenu demantovali i kosovski ministar odbrane, kao i KFOR.

„Na Jarinju utvrđenje, na Brnjaku bedemi i baza“, nasov je teksta sa naslovnice Politike, uz centralni izveštaj da je dijalog „bez kompromisa“. „PRIŠTINA ODBILA SVE KOMPROMISNE PREDLOGE BEOGRADA“, nadnaslov je, uz podnaslov da se Vučić danas obraća javnosti.

Izuzetak
Samo list Danas ima drugačiju priču. Za pregovore u Briselu, Danas se opredelio da umesto neuspeha, u nadnaslov podigne da će pregovori biti nastavljeni, dok im je naslov: „EU traži rešenje a Vučić i Kurti žele tenzije“.

Ipak, centralni tekst na naslovnici je zapis sa suđenja za ubistvo Olivera Ivanovića: „Svedoci otkazuju svedočenja. Suđenje na korak od kolapsa“.

„Zašto se ćuti o medijskim navodima da Srpska lista preti anonimnim svedocima u procesu za ubistvo Olivera Ivanovića“, piše Danas na naslovnici.

Ovo prelistavanje naslovnica dnevnih novina u Srbiji završavamo sa naslovom iz Objektiva: „Nek je Bog u pomoć Vučiću i Srbiji“.

Šta je kazao visoki evropski predstavnik Žozep Borelj, koji se nakon skoro sedmosatnih razgovora u Briselu juče obratio javnosti, nije bila vest dostojna naslovnice za tabloide (sa izuzetkom Alo-a).

A i kako bi kada je u najavi rat.Ostale vesti

Podkast sa Petrom Gajićem: Nezavisni mediji brana jednoumlju i haosu
"Postojanje nazavisnih medija je jedini način da ne zapadnete u jednoumlje koje preti od strane političke vlasti. S druge strane jedini način da izbegnete haos sa nepouzdanim i neprofesionalnim informacijama koji preti od društvenih mreža koje su neregulisane", kazao je za treće izdanje Kim podkasta novinar i producent televizije N1 Petar Gajić.
  • 08.02.2023
„Srbija Danas“ od kvara na električnoj mreži u više opština, do „nikada većeg problema za lažnu državu“
Snažno nevreme zahvatilo je ovog vikenda predele Balkanskog poluostrva usled čega je u pojedinim delovima Kosova došlo do kvarova na električnoj mreži, te je određeni broj potrošača ostao bez struje. Izveštavajući o ovoj temi, tabloid Srbija Danas odlučio se za bombastičan, ali i netačan naslov, navodeći da struje nije bilo na celom Kosovu. Istovremeno i ovoj vesti sa tehničkom temom, dali su politički kontekst.
  • 07.02.2023
Podkast sa Anom Marković: Martovski pogrom - katastrofa izazvana lažnom vešću
Sagovornica u trećem podkastu Radija Mitrovica sever je novinarka Ana Marković, koju je javnost imala priliku da primeti i zapamti kao redovnog izveštača sa barikada tokom poslednje krize na severu Kosova. Novinarstvom se bavi 15 godina.
  • 02.02.2023
Podkast sa Tatjanom Lazarević: Zloupotreba dece u medijima
Često se u javnosti govori o zloupotrebi dece i kršenju njihovih prava, kao i o nereagovanju nadležnih institucija kada se ono desi. Takođe se i kao društvo nedovoljno osvrćemo na kršenje prava dece u medijima i njihovu zloupotrebu u aktivnostima političkih organizacija.
  • 26.01.2023
Šilovo, a ne Šipovo
Vesti o ljudima i događajima sa Kosova su oduvek privlačile mnogo pažnje medija. Ipak, to pojedine novinare nije navelo da se upoznaju sa elementarnim geografskim odrednicama ove oblasti, pa su tako Kurir i Mondo na svojim portalima objavili vest sa naslovima "Učenici iz Šipova biće narednih 8 dana gosti svojih vršnjaka iz Novog Sada", odnosno "Četrdesetoro dece uzrasta 12, 13 i 14 godina, iz mesta Šipovo, opštine Gnjilane u poseti Novom Sadu". Naravno, deca nisu iz Šipova, već iz Šilova.
  • 25.01.2023
Izjave političara pretvorene u tvrdnje portala

Portal Srpskog telegrafa „Republika“, objavio je tekst pod naslovom „KURTI ŽELI DA ZATAŠKA RANJAVANJE SRPSKE DECE! Oglasio se Petar Petković: Incident u Zubinom Potoku izazvala petorica manipulatora!“, povezao je skandiranje Petru Petkoviću u Zubinom Potoku i protest u Severnoj Mitrovici sa ranjavanjem dečaka i mladića na Badnji dan u Štrpcu i predstavio kao želju Aljbina Kurtija da zataška ovaj incident.

  • 17.01.2023