Vesti
Netačno

’’Teror lažne policije’’ i ’’rasterivanje’’ Srba u Klini i Peći

"NASTAVLJA SE TEROR LAŽNE POLICIJE: Rasterivali okupljene Srbe u Klini i Peći" je naslov portala Srbija danas koji u daljem tekstu navodi da je u "više srpskih mesta" Kosovska policija "rasterivala" okupljene Srbe i "branila im da iskažu svoj ljudski i građanski protest" zbog zabrane referenduma Republike Srbije na KiM. Tekst je objavljen 16. januara, na dan održavanja referenduma.
’’Teror lažne policije’’ i ’’rasterivanje’’ Srba u Klini i Peći
(Printskrin SRBIJA DANAS)

Iako se iz teksta ovog portala može zaključiti da su Klina i Peć srpska mesta, radi se o opštinama sa većinskim albanskim stanovništvom.

Srbi se jesu okupljali, ali u povratničkom selu Vidanje u opštini Klina i Goraždevcu u opštini Peć.

Da je okupljanja u Goraždevcu bilo javio je Radio Goraždevac, navodeći da se oko osamdeset meštana ovog mesta okupilo u centru sela 16. januara kako bi izrazili nezadovoljstvo odlukom kosovske vlade da se referendum koji je raspisala Republika Srbija ne održi na teritotiji Kosova. Zahtevali su da se otvori biračko mesto.

Iz Radio Goraždevca su potvrdili za Radio Kontakt Plus da je okupljanja bilo i u Vidanju, ali i u Osojanu.

"Bilo je manjih okupljanja i u povratničkim selima Osojane, gde je bilo petnaestak građana, i u selu Vidanje, gde je takođe bila prisutna policija za razliku od Osojana. U Osojanu čak nije bilo policije", naveli su iz Radio Goraždevca.

Iako se u naslovu portala Srbija danas pominje "teror" policije, iz Radio Goraždevca takođe potvrđuju da tokom okupljanja građana nije bilo nikakvih incidenata.

"Nije bilo nikakvog nasilja, radilo se o žučnoj raspravi. Ne možemo da kažemo da ih je policija tukla ili išta slično. Nije bilo nikakvih incidenata, osim prisutnosti policije na tim mestima. Policijski činovnici su građanima saopštavali da moraju da se raziđu, jer neće biti glasanja, upućujući ih na uredbu kosovske vlade o referendumu", dodali su.

Ni mediji srpskih redakcija na Kosovu nisu izvestili o bilo kakvom incidentu u ovim mestima tokom okupljanja građana, niti je to policija učinila u svojim zvaničnim izveštajima.Ostale vesti

Medijska oluja u jeku tenzija na severu Kosova: Pazite šta čitate
"Oružane provokacije"; "povređeni i ranjeni"; "kosovski specijalci okupirali most na Ibru"; "prvi incidenti na Jarinju"; "Albanska akcija počinje u ponoć"; "Sprema se opšti napad na sever! Kurti za noćas naredio akciju Crna Oluja!?!"; "Haradinaj dao podršku proterivanju Srba"; "Prištinska policija ulazi na sever" - ovako bi ukratko moglo da se sumira izveštavanje srpskih tabloida u jeku tenzija na severu Kosova.
  • 06.08.2022
Kako je počeo još jedan kosovski oružani sukob na TV Pink?
Blokade puteva na severu Kosova koje su bile uspostavljene u nedelju 31. jula, dan pre stupanja na snagu odluka kosovske vlade o srpskim tablicama i dokumentima, bile su povod za specijalnu emisiju na televiziji Pink u kojoj je objavljen "početak oružanog sukoba", koji se na kraju nije dogodio.
  • 02.08.2022
Matić: Na kraju je poginulo pet hiljada civila
Srpski fudbaler i bivši reprezentativac Nemanja Matić, od nedavno član Rome, govorio je pre nekoliko dana za italijanski Il Mesađero (Il Messaggero). Odgovarajući na pitanje novinara da li je pre 23 godine, u vreme NATO bombardovanja, živeo u Srbiji, nekadašnji igrač Čelsija i Mančester Junajteda je kazao: "Kod kuće smo imali malu baštu i odatle sam video bombe kako padaju sa neba. Odrastao sam sa strahom. Na kraju je poginulo pet hiljada civila. Naš narod to nikada neće moći ni da zaboravi, ni da oprosti".
  • 26.07.2022
Filipović Stevanović: Izveštavanje medija o tragičnim događajima tragično
Pre tačno mesec dana širom regiona odjeknula je vest o dvostrukom ubistvu koje se dogodilo u Kosovskoj Mitrovici, kada je, kako se sumnja, mladić usmrtio svog brata blizanca i oca. Ovaj slučaj su pratili medijski izveštaji od kojih su mnogi bili zasnovani na neproverenim, a kako se potom i ispostavilo, netačnim informacijama. Generalna sekretarka NUNS-a, Tamara Filipović Stevanović, govorila je za KoSSev o izveštavanju medija i njihovom uticaju na živote građana, pogotovu ukoliko se izveštava o tragičnim događajima.
  • 27.06.2022
Mediji: Aljbin Kurti priznao da je lažni veteran
"OVO JE SPECIJALNI RAT" Kurti razapet, NAPOKON priznao da je i LAŽNI veteran, objavio je portal Srbija danas u naslovu vesti.
  • 20.06.2022
Medijska tragedija porodične tragedije
Tragedija koja je pre nepunih mesec dana potresla Kosovsku Mitrovicu, ali i region, kada je, kako ukazuje preliminarna istraga, 29-godišnji B.M, osumnjičen da je nožem usmrtio svog brata blizanca na spavanju B.U, a potom i oca, 66-godišnjeg B.M, inače poznatog tužioca u penziji i advokata, punila je stupce lokalnih i regionalnih medija dva dana.
  • 09.06.2022