Vesti
Netačno

’’Teror lažne policije’’ i ’’rasterivanje’’ Srba u Klini i Peći

"NASTAVLJA SE TEROR LAŽNE POLICIJE: Rasterivali okupljene Srbe u Klini i Peći" je naslov portala Srbija danas koji u daljem tekstu navodi da je u "više srpskih mesta" Kosovska policija "rasterivala" okupljene Srbe i "branila im da iskažu svoj ljudski i građanski protest" zbog zabrane referenduma Republike Srbije na KiM. Tekst je objavljen 16. januara, na dan održavanja referenduma.
’’Teror lažne policije’’ i ’’rasterivanje’’ Srba u Klini i Peći
(Printskrin SRBIJA DANAS)

Iako se iz teksta ovog portala može zaključiti da su Klina i Peć srpska mesta, radi se o opštinama sa većinskim albanskim stanovništvom.

Srbi se jesu okupljali, ali u povratničkom selu Vidanje u opštini Klina i Goraždevcu u opštini Peć.

Da je okupljanja u Goraždevcu bilo javio je Radio Goraždevac, navodeći da se oko osamdeset meštana ovog mesta okupilo u centru sela 16. januara kako bi izrazili nezadovoljstvo odlukom kosovske vlade da se referendum koji je raspisala Republika Srbija ne održi na teritotiji Kosova. Zahtevali su da se otvori biračko mesto.

Iz Radio Goraždevca su potvrdili za Radio Kontakt Plus da je okupljanja bilo i u Vidanju, ali i u Osojanu.

"Bilo je manjih okupljanja i u povratničkim selima Osojane, gde je bilo petnaestak građana, i u selu Vidanje, gde je takođe bila prisutna policija za razliku od Osojana. U Osojanu čak nije bilo policije", naveli su iz Radio Goraždevca.

Iako se u naslovu portala Srbija danas pominje "teror" policije, iz Radio Goraždevca takođe potvrđuju da tokom okupljanja građana nije bilo nikakvih incidenata.

"Nije bilo nikakvog nasilja, radilo se o žučnoj raspravi. Ne možemo da kažemo da ih je policija tukla ili išta slično. Nije bilo nikakvih incidenata, osim prisutnosti policije na tim mestima. Policijski činovnici su građanima saopštavali da moraju da se raziđu, jer neće biti glasanja, upućujući ih na uredbu kosovske vlade o referendumu", dodali su.

Ni mediji srpskih redakcija na Kosovu nisu izvestili o bilo kakvom incidentu u ovim mestima tokom okupljanja građana, niti je to policija učinila u svojim zvaničnim izveštajima.



Ostale vesti

Pobedom ću te, pobedom ćeš me
Po starom običaju, mediji naklonjeni vlasti u Srbiji su neposredno nakon poruke Žozepa Borela na Tviteru da je postignut sporazum između Beograda i Prištine po pitanju registarskih tablica, ponovo proglasili "veliku pobedu srpske diplomatije".
  • 26.11.2022
Rezolucija 1244 se neće automatski aktivirati
Portal Kurir je objavio tekst pod naslovom "NAJVEĆU ODGOVORNOST NA KiM IMA KFOR: Ako propuste bezbednosne snage na sever, aktivira se rezolucija 1244! EVO ŠTA SE ONDA DEŠAVA", u kome se kao objašnjenje za "dešavanje" citira netačna izjava prof. dr Miroslava Bjegovića sa Fakulteta za bezbednost Univerziteta Educons.
  • 08.11.2022
Zatvara se Radio Kim?
Više ljudi nam se poslednjih dana obratilo sa pitanjem: "Da li je tačno da se zatvara Radio Kim?"
  • 07.11.2022
Žena koju su medicinske sestre tukle u Domu za stare u Peći nije Srpkinja
Snimak nasilja nad starijom ženom u Peći koji je objavljen na društvenim mrežama i u pojedinim tabloidima je predstavljen kao nasilje medicinske sestre Albanke nad starijom Srpkinjom. Tvrdnje da je žena Srpkinja su netačne.
  • 04.11.2022
Kako su usvojen kosovski budžet tabloidi pretvorili u paklene planove
Sednica Vlade Kosova na kojoj je usvojen Nacrt zakona o budžetu za 2023. godinu u iznosu od 3 milijarde i 212 miliona evra, a o kojoj su izvestili svi mediji, kao i o tome da je izmenjena odluka o preregistraciji vozila, bila je povod za različite uznemirujuće naslove u štampi i elektronskim medijima.
  • 03.11.2022
Podkast sa Ivanom Petrović: Zastrašenim ljudima je lako vladati
Dezinformacije i lažne vesti postale su naša svakidašnjost. Od kako nas je pre nekoliko godina zapljusnula ta oluja, ona je sve veća, uprkos borbi, kaže za premijerno izdanje Kim podkasta novinarka Siti (City) smart radija iz Niša Ivana Petrović.
  • 29.10.2022