Vesti
Netačno

Tabloidi ponovo o "zauzimanju" i "osvajanju" severa Kosova

"’ALBANCI SE NAORUŽAVAJU’ Stiglo HITNO UPOZORENJE: Žele nasilno da zauzmu sever Kosova!" - naslov je teksta koji je objavio portal Srbija danas.

Tabloidi ponovo o
Ilustracija (Foto: Profimedia)

"Hitno upozorenje", kako je to kvalifikovao ovaj portal, stiglo je od predsednika Odbora za KiM Skupštine Srbije, Milovana Drecuna.

Identičan tekst preneo je i Informer, sa nešto izmenjenim naslovom: Drecun: "Cilj naoruzavanja na KiM je nasilno osvajanje severa Kosova i Metohije!".

Ovo, međutim, nije prvi put da tabloidi objavljuju vesti o navodnom "zauzimanju", "napadu" i "osvajanju" severa Kosova i Metohije, a gotovo uvek pozivajući se na nezvanične tvrdnje, anonimne izvore ili pojedinačne izjave, te na osnovu informacija za koje se kasnije ispostavi da su neistinite.

Skretanje pažnje sa afera vlasti, širenje panike i manipulisanje strahom građana su samo neki od razloga zbog čega se tekstovi sa pomenutim naslovima objavljuju.

 Ostale vesti

Pobedom ću te, pobedom ćeš me
Po starom običaju, mediji naklonjeni vlasti u Srbiji su neposredno nakon poruke Žozepa Borela na Tviteru da je postignut sporazum između Beograda i Prištine po pitanju registarskih tablica, ponovo proglasili "veliku pobedu srpske diplomatije".
  • 26.11.2022
Rezolucija 1244 se neće automatski aktivirati
Portal Kurir je objavio tekst pod naslovom "NAJVEĆU ODGOVORNOST NA KiM IMA KFOR: Ako propuste bezbednosne snage na sever, aktivira se rezolucija 1244! EVO ŠTA SE ONDA DEŠAVA", u kome se kao objašnjenje za "dešavanje" citira netačna izjava prof. dr Miroslava Bjegovića sa Fakulteta za bezbednost Univerziteta Educons.
  • 08.11.2022
Zatvara se Radio Kim?
Više ljudi nam se poslednjih dana obratilo sa pitanjem: "Da li je tačno da se zatvara Radio Kim?"
  • 07.11.2022
Žena koju su medicinske sestre tukle u Domu za stare u Peći nije Srpkinja
Snimak nasilja nad starijom ženom u Peći koji je objavljen na društvenim mrežama i u pojedinim tabloidima je predstavljen kao nasilje medicinske sestre Albanke nad starijom Srpkinjom. Tvrdnje da je žena Srpkinja su netačne.
  • 04.11.2022
Kako su usvojen kosovski budžet tabloidi pretvorili u paklene planove
Sednica Vlade Kosova na kojoj je usvojen Nacrt zakona o budžetu za 2023. godinu u iznosu od 3 milijarde i 212 miliona evra, a o kojoj su izvestili svi mediji, kao i o tome da je izmenjena odluka o preregistraciji vozila, bila je povod za različite uznemirujuće naslove u štampi i elektronskim medijima.
  • 03.11.2022
Podkast sa Ivanom Petrović: Zastrašenim ljudima je lako vladati
Dezinformacije i lažne vesti postale su naša svakidašnjost. Od kako nas je pre nekoliko godina zapljusnula ta oluja, ona je sve veća, uprkos borbi, kaže za premijerno izdanje Kim podkasta novinarka Siti (City) smart radija iz Niša Ivana Petrović.
  • 29.10.2022