Vesti
Netačno

Tabloidi o Ohridskom sporazumu: Sve ’’naše pobede’’ i ’’njihovi porazi’’

Kritiku i nezadovoljstvo kosovske opozicije na račun premijera Aljbina Kurtija, nakon sporazuma u Ohridu, vešto su iskoristili tabloidi u Beogradu, koji su čitav proces predstavili kao veliku pobedu vlasti u Beogradu i veliki poraz Prištine. U analiziranim tekstovima nema ni jedne rečenice da se radi o dogovoru o sprovođenju predloga Evropske unije.
Tabloidi o Ohridskom sporazumu: Sve ’’naše pobede’’ i ’’njihovi porazi’’
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić (Printskrin Srbija danas, foto Tanjug)

Jedan deo javnosti i opozicije na Kosovu i u Srbiji nezadovoljan epilogom u Ohridu već danima kritikuje svoju vlast da je izdala nacionalne interese.

U ovom tekstu prenosimo neke naslove koji nisu utemeljeni u činjenicama, već manipulišu njima u smislu da nezadovoljstvo jednog dela javnosti na Kosovu predstavljaju kao veliku veliki poraz Prištine i pobedu Beograda.

Prvi nagoveštaj velike Vučićeve pobede, objavio je portal Srbija danas, koji je uoči sastanka u Ohridu, izjavu predsednika Srbije okarakterisao kao "moćnu poruku".

Srbija danas je prenela izjavu srpskog predsednika Aleksandra Vučića pod naslovom "NEĆU DA POTPIŠEM NIŠTA" Moćna poruka predsednika Vučića pred odlazak u Ohrid". "Moćnu poruku"je identično preneo i portal Večernjih novosti uz korišćenje iste Tanjugove fotografije.

Samo dva dana nakon sastanaka u Ohridu gde je dogovoren implementacioni plan Evropskog predloga za normalizaciju odnosa, Informer je objavio naslov u kome je kako, ovaj list navodi "Vučić razmontirao Kurtija", iako se u tvitu bivšeg ministra spoljnih poslova Kosova Petrita Selimija na koji se tekst poziva ne pominju Vučić i Kurti.

"Bivši ministar Kosova objasnio kako je Vučić razmontirao Kurtija i zakukao: Sad je mnogo gore za nas", glasi naslov u Informeru, koji je objavio i Alo.

Portal na albanskom jeziku Gazeta ekspres, objavio je intervju sa nekadašnjim šefom posmatračke misije OEBS-a na Kosovu Vilijamom Vokerom u kome je on izneo neslaganja sa namerom kosovskog premijera da potpiše sporazum.

Beogradski list Alo je ovo iskoristio da u svom naslovu navede kako je "Najveći mrzitelj Srba pobesneo jer je formiranje Zajednice srpskih opština poraz Kosova", čime se insinuira da je druga strana ostvarila "pobedu" u pregovorima.

Portal Republika.rs je nekoliko dana kasnije preneo tekst pod naslovom "Kurti poražen, sporazum u Ohridu je gubitak za Kosovo: Oglasio se Enver Hodžaj", ponovo insinuirajući da je jedna strana poražena, a druga pobednik.

Većina naslova u tabloidima je predstavljala srpsku vlast kao "pobednika" u pregovorima, što na tačno određeni način iskrivljuje činjenicu da se oni vode kako bi se ostvario demokratski napredak i unapredili odnosi dveju vlasti, ali i uslovi života građana na Kosovu, Srba pre svih.

Prema rečima visokog predstavnika Evropske unije za spoljne poslove Žozepa Borela, odmah nakon sastanka srpskog predsednika i kosovskog premijera, Kosovo i Srbija dogovorili su se o implementaciji sporazuma o normalizaciji odnosa. On je tada kazao da su se obe strane složile sa sprovođenjem sporazuma koji je prošlog meseca postignut u Briselu. U srpskoj i albanskoj javnosti veći deo opozicije kritikovao je ovaj dogovor.Ostale vesti

Kosovske vlasti nisu sprečavale Srbe da odu na miting SNS-a u Beogradu
List Alo objavio je vest pod nazivom „KURTIJEVI I VJOSINI JASTREBOVI: Moramo sprečiti Srbe da dođu 26. maja i pokažu koliko vole svoju zemlju”, pre velikog mitinga koji je organiyovala Srpska napredna stranka u Beogradu. Za ovkav spin naslov iskorišćen je Tviter status šefa kabineta predsednice Kosova u kome se navodi sa su mnogi Srbi sa severa Kosova primorani da idu na miting.
  • 01.06.2023
Kada tabloid najavi da Kurti i NATO ’’spremaju rat’’ sa 26.000 vojnika
Građani koji su ove nedelje čitali tabloid Srbija Danas, imali su priliku da se informišu o tome da se na Kosovu priprema rat od strane kosovskog premijera i NATO-a, da stiže više od 20.000 vojnika, te da su Srbi u velikoj opasnosti. Sa druge strane, oni koji nisu posećivali tabloide, saznali su da se zapravo na Kosovu održava međunarodna vojna vežba.
  • 26.05.2023
Podkast sa Markom Zakićem: Nema novinarstva bez postavljanja pitanja
"Ljudi koji nisu medijski pismeni, kao i oni koji prate samo jedan kanal, ne mogu da raspoznaju šta je prava, a šta lažna vest. Oni koji dobijaju informacije samo iz jednog izvora zaglavljeni su u tom verovanju da je to što jedan mediji kaže istina, a istina je nešto sasvim drugo, u većini slučajeva morate proveriti dva ili tri izvora", rekao je u najnovijem podkastu Kim radija Marko Zakić, novinar medijskog javnog servisa Kosova i urednik informativnog programa na srpskom jeziku.
  • 24.05.2023
Ilir Gaši: Mediji su van sfere interesovanja mladih
Medijska pismenost i mediji su van sfere interesovanja mladih, oni se ne informišu preko medija. Reč medija za njih predstavlja televiziju, radio ili novine, što je nešto što pripada nekom prethodnom vremenu i oni se sa tim ne povezuju, rekao je za Radio Goraždevac medijski ekspert i nekadašnji direktor Fondacije Slavko Ćuruvija Ilir Gaši.
  • 21.05.2023
On, ona i oni
Portal alo.rs je 3. maja objavom pod naslovom ŠIPTARI POBESNELI NA KURTIJA! "Napravio istorijsku grešku!" pogrešno i tendenciozno sugerisao da je većina Albanaca na Kosovu nezadovoljna pregovaračkom pozicijom Aljbina Kurtija i usvojenom Deklaracijom o nestalim licima. Osim što je klikbejt i senzacionalistički, napisan da bi momentalno izazvao emocije čitalaca, u naslovu se koristi jezik mržnje, vrlo uobičajen za srpske tabloidne medije pod kontrolom vladajućeg režima.
  • 05.05.2023
Kad se tvitovi i objave sa društvenih mreža presele na medijske portale

Informacije o zdravstvenom stanju predsednika Srbije Aleksandra Vučića, na osnovu objava sa društvenih mreža, juče su preplavile mnogobrojne portale.

  • 28.04.2023