Vesti
Netačno

Tabloid o ’’zastrašujućoj sceni’’ u Zvečanu i kad je ’’đavo u detaljima’’

"ZASTRAŠUJUĆA SCENA U ZVEČANU: Član biračkog odbora se pojavio sa tetovažom OVK na ruci!", glasio je naslov portala Srbija danas.
Tabloid o ’’zastrašujućoj sceni’’ u Zvečanu i kad je ’’đavo u detaljima’’
(Printskrin Srbija danas)

Sudeći po naslovu, u većinski srpskom mestu zaista se dogodio nezapamćen i za lokalno srpsko stanovništvo zastrašujuć slučaj.

Da to ipak nije tako, jasno je po sadržaju u nastavku teksta.

U uvodnom delu vesti stoji "Težak incident", a u preostalom delu teksta saznajemo da se osoba sa tetovažom nije pojavila konkretno u Zvečanu, već u selu Lipa, u opštini Zvečan.

Nakon preciziranja na kojem se delu tela nalazi sporna tetovaža, u tekstu sledi informacija da se na listama kandidata Demokratske partije Kosova i Pokreta Samoopredeljenje za odbornike u Skupštini ove opštine, nalaze članovi samo dve porodice, Keljmendi i Peci, a na dva biračka mesta na kojima je raspoređeno deset članova, svi dolaze iz ove dve porodice.

Za kraj saznajemo i ono što ovu vest ne bi činilo bombastičnom i zastrašujućom da se ne navodi da se slučaj dogodio u samom Zvečanu.

"Mesto Lipa u opštini Zvečan pretežno je nastanjeno albanskim stanovništvom", podsećaju se čitaoci ovog teksta.

Srbija danas se pozvala na vest koju je inicijalno objavio portal Večernje novosti sa naslovom "TERORISTIČKI SIMBOLI NA KURTIJEVIM "IZBORIMA": Sramna tetovaža tzv. OVK na članu biračkog odbora u Lipi".

Informaciju o tetovaži javnosti je saopštio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, navodeći da je upravo ovaj birački centar posetio švajcarski ambasador na Kosovu Tomas Keli.

„Na biračkom mestu u selu Lipa u Zvečanu, član biračkog odbora, Albanac pojavio se sa tetovažom UČK. To mesto je posetio i švajcarski ambasador Tomas Keli, valjda da se pokaže kako demokratski i u miru, zahvaljujući angažmanu prištinskih vlasti to protiče“, rekao je Vučić.Ostale vesti

Kosovske vlasti nisu sprečavale Srbe da odu na miting SNS-a u Beogradu
List Alo objavio je vest pod nazivom „KURTIJEVI I VJOSINI JASTREBOVI: Moramo sprečiti Srbe da dođu 26. maja i pokažu koliko vole svoju zemlju”, pre velikog mitinga koji je organiyovala Srpska napredna stranka u Beogradu. Za ovkav spin naslov iskorišćen je Tviter status šefa kabineta predsednice Kosova u kome se navodi sa su mnogi Srbi sa severa Kosova primorani da idu na miting.
  • 01.06.2023
Kada tabloid najavi da Kurti i NATO ’’spremaju rat’’ sa 26.000 vojnika
Građani koji su ove nedelje čitali tabloid Srbija Danas, imali su priliku da se informišu o tome da se na Kosovu priprema rat od strane kosovskog premijera i NATO-a, da stiže više od 20.000 vojnika, te da su Srbi u velikoj opasnosti. Sa druge strane, oni koji nisu posećivali tabloide, saznali su da se zapravo na Kosovu održava međunarodna vojna vežba.
  • 26.05.2023
Podkast sa Markom Zakićem: Nema novinarstva bez postavljanja pitanja
"Ljudi koji nisu medijski pismeni, kao i oni koji prate samo jedan kanal, ne mogu da raspoznaju šta je prava, a šta lažna vest. Oni koji dobijaju informacije samo iz jednog izvora zaglavljeni su u tom verovanju da je to što jedan mediji kaže istina, a istina je nešto sasvim drugo, u većini slučajeva morate proveriti dva ili tri izvora", rekao je u najnovijem podkastu Kim radija Marko Zakić, novinar medijskog javnog servisa Kosova i urednik informativnog programa na srpskom jeziku.
  • 24.05.2023
Ilir Gaši: Mediji su van sfere interesovanja mladih
Medijska pismenost i mediji su van sfere interesovanja mladih, oni se ne informišu preko medija. Reč medija za njih predstavlja televiziju, radio ili novine, što je nešto što pripada nekom prethodnom vremenu i oni se sa tim ne povezuju, rekao je za Radio Goraždevac medijski ekspert i nekadašnji direktor Fondacije Slavko Ćuruvija Ilir Gaši.
  • 21.05.2023
On, ona i oni
Portal alo.rs je 3. maja objavom pod naslovom ŠIPTARI POBESNELI NA KURTIJA! "Napravio istorijsku grešku!" pogrešno i tendenciozno sugerisao da je većina Albanaca na Kosovu nezadovoljna pregovaračkom pozicijom Aljbina Kurtija i usvojenom Deklaracijom o nestalim licima. Osim što je klikbejt i senzacionalistički, napisan da bi momentalno izazvao emocije čitalaca, u naslovu se koristi jezik mržnje, vrlo uobičajen za srpske tabloidne medije pod kontrolom vladajućeg režima.
  • 05.05.2023
Kad se tvitovi i objave sa društvenih mreža presele na medijske portale

Informacije o zdravstvenom stanju predsednika Srbije Aleksandra Vučića, na osnovu objava sa društvenih mreža, juče su preplavile mnogobrojne portale.

  • 28.04.2023