Vesti
Netačno

Šta je Fon Kramon promovisala u Loznici?

Informer je u četvrtak 28.10.2021. godine objavio lažnu vest pod naslovom „Glavna lobistkinja lažne države dolazi u Loznicu da podrži one koji su za nezavisno Kosovo!“.
Šta je Fon Kramon promovisala u Loznici?
Viola fon Kramon na sastanku sa Vjosom Osmani u Prištini, jun 2021. (Printskrin Informer )

U podnaslovu teksta, Informer dalje navodi da „glavna lobistkinja za otimanje Kosova i Metohije i najveća promoterka premijera privremenih institucija u Prištini Aljbina Kurtija, Viola Fon Kramon, dolazi u Loznicu i Gornje Nedeljice da promoviše lažnu državu“.

 

Printskrin Informer

                             ▲ Printskrin Informer

 

Vest, koju su osim Informera preneli još neki tabloidi u Beogradu, je netačna jer je poslanica Evropskog parlamenta Viola fon Kramon u Loznicu došla da pruži podršku aktivistima za zaštitu prirode i pojedinim opozicionim predstavnicima koji potenciraju pitanja životne sredine.

Fon Kramon je obišla je Loznicu i Gornje Nedeljice, gde se prikupljaju potpisi za povlačenje Prostornog plana kojim je predviđena izgradnja rudnika kompanije „Rio Tinto“.

„Ne želimo da imamo duple standarde, već iste – visoke pravne i standarde životne sredine. Mi ćemo uraditi sve što je u našoj odgovornosti i našim mogućnostima. Prilično sam sigurna da će moje kolege u zelenoj grupi podržati ovu inicijativu, ali kada ćemo izaći sa konkretnim predlogom ne znam da vam kažem“, rekla je prilikom posete Viola fon Kramon.Ostale vesti

Alo! tvrdi da je
"HOROR NA KOSOVU Iskasapljen učenik srednje škole!" glasi šokantan naslov portala Alo! za tekst objavljen 22. novembra i to uz fotografiju iz policijske akcije EULEX-a.
  • 23.11.2021
”Srbija danas“: Nagoveštava se nešto veliko
"ESKOBAR SE VEĆ BACIO NA TEMU "DIJALOG" Nagoveštava se nešto veliko, čemu Srbija može da se nada?", piše portal Srbija danas prenoseći Tanjugovu vest o Fejsbuk postu koji je objavila Ambasada SAD u Prištini. U tekstu se, međutim, ne otkriva šta se to "veliko nagoveštava".
  • 09.11.2021
Kako je metak (možda zalutali) postao bomba, granata, projektil, napad i haos
Objavljivanje lažnih vesti i dezinformacija je česta pojava kada su u pitanju vesti o Kosovu i sa Kosova. Posebnu opasnost predstavlja kada se takve vesti objave u jeku kriznih ili političko i bezbedonosno osetljvih situacija kakva je bila prošla nedelja.
  • 21.10.2021
’’Informer’’ objavio da je Srbija druga po zaraženosti u svetu
"Srbija je druga po zaraženosti na svetu! Daleko smo od normalnog života! U decembru peti talas pandemije koronavirusa?" je naslov teksta koji je objavio dnevni list Informer u sredu, 6. oktobra.
  • 07.10.2021
’’Kurir’’ piše da Hrvatska hitno šalje oružje Prištini
’’Hrvatska hitno šalje oružje Prištini: Vest odjeknula odmah nakon povlačenja specijalaca ROSU sa severa KiM’’ naslov je netačne vesti portala ’’Kurir’’ o primeni sporazuma između Hrvatske i Kosova o vojnim nabavkama koja je objavljena 3. oktobra. 
  • 05.10.2021
’’Kurir’’ tvrdi da su juče počeli orkestrirani napadi Hrvata i Albanaca na Srbiju
U tekstu pod naslovom "PAKT: Hrvati i Albanci sinhronizovano udarili na Srbiju, najavili tužbe istog dana!" na portalu dnevnih novina Kurir netačno se navodi da su "orkestrirani napadi na Srbiju, na koje je nedavno upozorio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, počeli najavljivanjem tužbi Prištine i Zagreba protiv Srbije, i to, simptomatično, baš na Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave!".
  • 17.09.2021