Vesti
Netačno

„Srbija Danas“ od kvara na električnoj mreži u više opština, do „nikada većeg problema za lažnu državu“

Snažno nevreme zahvatilo je ovog vikenda predele Balkanskog poluostrva usled čega je u pojedinim delovima Kosova došlo do kvarova na električnoj mreži, te je određeni broj potrošača ostao bez struje. Izveštavajući o ovoj temi, tabloid Srbija Danas odlučio se za bombastičan, ali i netačan naslov, navodeći da struje nije bilo na celom Kosovu. Istovremeno i ovoj vesti sa tehničkom temom, dali su politički kontekst.
„Srbija Danas“ od kvara na električnoj mreži u više opština, do „nikada većeg problema za lažnu državu“
Ilustracija (Preuzeto sa Srbija Danas)

„LAŽNA DRŽAVA U NIKAD VEĆEM PROBLEMU: Doživeli totalan kolaps, struja nestala u celoj zemlji„, naslov je teksta koji je u nedelju objavio ovaj tabloid.

Izvor vesti je zapravo Tanjug, koji je svoju vest naslovio sa „Prekid struje na KiM usled jakog nevremena“, bez iznošenja informacije da je električna energija nestala na celom Kosovu.

Iako Srbija Danas u naslovu saopštava da je struja nestala „u celoj zemlji“, odnosno da „lažna država nikada nije bila u većem problemu“ u samom tekstu ova informacija nije potkrepljena, odnosno čak se to i ne navodi.

Konstatuje se da je usled jakog nevremena „širom Kosova i Metohije“ došlo do kidanja žica i pada bandera, što je dovelo i do prekida snadbevanja električnom energijom.

Ovaj medij ujedno izveštava da su najteže pogođeni regioni Prištine, Peći, Uroševca i Kosovske Mitrovice, a da u većem delu Gračanice nije bilo struje od tri sata u subotu do 12 časova u nedelju.

Za informaciju o „kidanju žica i padu bandera“ na kraju ovog teksta se kao izvor pominje Kompanija za distribuciju električne energije na Kosovu (KEDS).

KEDS je saopštio da će kvarovi biti otklonjeni u najkraćem roku i zamolio potrošače za razumevanje, ovom rečenicom završava se tekst objavljen na sajtu tabloida Srbija Danas, a čiji je autor zapravo agencija Tanjug.

Da su snažni vetrovi pričinili štetu na elektromreži na Kosovu, te da su najgore prošli Uroševac, Priština, Mitrovica i Peć, KEDS je saopštio u nedelju u popodnevnim satima, uz više fotografija porušenih bandera.

Međutim, u istom ovom saopštenju navodi se da je „određeni“ broj korisnika ostao bez struje, a ne kako to navodi Srbija Danas, „cela zemlja“ u tekstu koji je obljavljen četiri sata kasnije.

Snažno nevreme u subotu je prouzrokovalo kvar i na elektro mreži na Severu Kosova, te su građani Kosovske Mitrovice u dva navrata, na kratko, ostajali bez struje.

Takođe, prema navodima RTV Kim, pojedina povratnička sela – Osojane, Koš, Žač, Šaljinovica, Suvi Lukavac i Tučep u subotu su bila bez električne energije.

 Ostale vesti

Na naslovnicama pet novina 1.200 manipulacija i dezinformacija
Tokom protekle godine, listovi Informer, Alo, Večernje novosti, Kurir i Srpski telegraf objavili su na naslovnim stranama najmanje 1.174 manipulativna naslova, najčešće u vidu neutemeljenih ili pristrasnih tvrdnji, dezinformacija ili manipulacija činjenicama, pokazuje najnovija analiza Raskrikavanja.
  • 31.03.2023
Tabloidi o Ohridskom sporazumu: Sve ’’naše pobede’’ i ’’njihovi porazi’’
Kritiku i nezadovoljstvo kosovske opozicije na račun premijera Aljbina Kurtija, nakon sporazuma u Ohridu, vešto su iskoristili tabloidi u Beogradu, koji su čitav proces predstavili kao veliku pobedu vlasti u Beogradu i veliki poraz Prištine. U analiziranim tekstovima nema ni jedne rečenice da se radi o dogovoru o sprovođenju predloga Evropske unije.
  • 28.03.2023
Pozadina ’’Afere Mauricijus’’: Izraelski eksperti za dezinformacije
Dokazi do kojih su došli novinari KRIK-a i međunarodne novinarske mreže OCCRP ukazuju da iza čuvene "afere Mauricijus", u kojoj su provladini tabloidi i predstavnici vlasti tvrdili da Dragan Đilas ima račune na ovom ostrvu, stoji izraelac Tal Hanan - čovek koji se, iz senke, bavi nameštanjem izbora širom sveta, proizvodi lažne vesti i diskredituje protivnike klijenata.
  • 24.03.2023
Kada tabloid od gađanja tortom koja promašuje, dođe do napada u kojem je Bisljimi „pogođen u glavu“

„Aktivisti PSD gađali tortom i milkšejkom Besnika Bisljimija“, naslov je vesti većine medija koji su izvestili o još jednoj akciji Socijal demokratske partije protiv Zajednice srpskih opština. Za razliku od ovih medija, beogradski tabloid Srbija Danas, odlučio se za nešto drugačji naslov – em dvosmislen – jer samo kratko navode da je „pogođen u glavu“, em netačan – jer Bisljimi zapravo nije pogođen u glavu.

  • 22.03.2023
Podkast sa Mašom Mileusnić: Odgovornost u medijima postoji ali je ne preduzima svako
"Za mene su medijske slobode vrlo jednostavne i jednostavan pojam, nije ništa komplikovano. Kao što su ljudska prava jednostavan sistem pojmova, upravo kada pričam o 8. martu, o rodnim pravima i rodnoj jednakosti, to su sve ljudska prava. Medijska sloboda je upravo u zagovaranju tih osnovnih ljudskih prava, ja tako vidim svoj posao", kazala je u intervju za Radio Goraždevac novinarka Maša Mileusnić.
  • 21.03.2023
“EVO ŠTA SE DEŠAVA NA KOSOVU!”… Ništa se ne dešava na Kosovu
Misija Severnoatlantske alijanse na Kosovu, saopštila je 14. marta da je patrolirala administrativnom linijom kod Istoka. Na zvaničnoj Fejsbuk stranici, KFOR je objavio da je administrativnim prelazima patrolirao italijanski kontigent u sastavu KFOR-a.
  • 20.03.2023