Vesti
Netačno

”Srbija danas“: Nagoveštava se nešto veliko

"ESKOBAR SE VEĆ BACIO NA TEMU "DIJALOG" Nagoveštava se nešto veliko, čemu Srbija može da se nada?", piše portal Srbija danas prenoseći Tanjugovu vest o Fejsbuk postu koji je objavila Ambasada SAD u Prištini. U tekstu se, međutim, ne otkriva šta se to "veliko nagoveštava".
”Srbija danas“: Nagoveštava se nešto veliko
Gabrijel Eskobar (Printskrin Srbija danas)

Srbija danas u četiri pasusa prenosi Tanjugovu vest, ali ne otkriva niti nagoveštava "nešto veliko" iz naslova. U podnaslovu vesti, duplo kraćem od naslova, šturo je navedeno da je "Gabrijel Eskobar u nedelju boravio u poseti BiH".

U citiranom Fejsbuk postu ambasade SAD se, uz čestitke novom specijalnom predstavniku za Zapadni Balkan i zameniku pomoćnika državnog sekretara SAD Gabrijelu Eskobaru, navodi se sledeće:

"On (Eskobar) već radi na dijalogu Srbije i Kosova koji vodi Evropska unija, obezbeđujući pristupanje regiona EU i vrši pritisak na lidere BiH da unaprede reforme i poštuju suverenitet/teritorijalni integritet BiH".

Zavisno od strane Drine (ili Ibra) na kojoj ste, "nešto posebno" bi moglo biti: obezbeđivanje pristupanja regiona EU, pritisak na lidere BiH ili rad na dijalogu Srbije i Kosova. Osim što su sve tri pomenute "posebne" stvari sastavni deo posla za koji gospodin Eskobar, specijalni predstavnik za Zapadni Balkan i zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD, prima platu.

Iako se pitanje o nadanju iz naslova verovatno ne odnosi na Eskobarovu poruku da u BiH neće biti rata, to je jedini mogući odgovor na njega u objavljenoj vesti.

Sama agencijska vest je korektno preneta, ali je naslov savršen primer "mamca za klikove" ili takozvanog klikbejta.

Klikbejt je senzacionalistički naslov koji pogrešno predstavlja članak ili videoprilog koji najavljuje, sa ciljem da privuče publiku da klikne na takav link. To je nesumnjivo najrasprostranjeniji oblik manipulacije u onlajn medijima, ali je stariji od njih. Ovakvi naslovi su "nasleđeni" od tabloida: šokantni i senzacionalistički naslovi na prvim stranama novina su prodavali žutu štampu mnogo pre pojave interneta, dok danas "prodaju" onlajn članke prepune oglasa.

Čitav niz drugih medija, među kojima je i RTV Kim, vest o postu/tvitu Ambasade SAD u Prištini preneo je pod naslovom Eskobar već radi na dijalogu Beograda i Prištine.Ostale vesti

Alo! tvrdi da je
"HOROR NA KOSOVU Iskasapljen učenik srednje škole!" glasi šokantan naslov portala Alo! za tekst objavljen 22. novembra i to uz fotografiju iz policijske akcije EULEX-a.
  • 23.11.2021
Šta je Fon Kramon promovisala u Loznici?
Informer je u četvrtak 28.10.2021. godine objavio lažnu vest pod naslovom „Glavna lobistkinja lažne države dolazi u Loznicu da podrži one koji su za nezavisno Kosovo!“.
  • 05.11.2021
Kako je metak (možda zalutali) postao bomba, granata, projektil, napad i haos
Objavljivanje lažnih vesti i dezinformacija je česta pojava kada su u pitanju vesti o Kosovu i sa Kosova. Posebnu opasnost predstavlja kada se takve vesti objave u jeku kriznih ili političko i bezbedonosno osetljvih situacija kakva je bila prošla nedelja.
  • 21.10.2021
’’Informer’’ objavio da je Srbija druga po zaraženosti u svetu
"Srbija je druga po zaraženosti na svetu! Daleko smo od normalnog života! U decembru peti talas pandemije koronavirusa?" je naslov teksta koji je objavio dnevni list Informer u sredu, 6. oktobra.
  • 07.10.2021
’’Kurir’’ piše da Hrvatska hitno šalje oružje Prištini
’’Hrvatska hitno šalje oružje Prištini: Vest odjeknula odmah nakon povlačenja specijalaca ROSU sa severa KiM’’ naslov je netačne vesti portala ’’Kurir’’ o primeni sporazuma između Hrvatske i Kosova o vojnim nabavkama koja je objavljena 3. oktobra. 
  • 05.10.2021
’’Kurir’’ tvrdi da su juče počeli orkestrirani napadi Hrvata i Albanaca na Srbiju
U tekstu pod naslovom "PAKT: Hrvati i Albanci sinhronizovano udarili na Srbiju, najavili tužbe istog dana!" na portalu dnevnih novina Kurir netačno se navodi da su "orkestrirani napadi na Srbiju, na koje je nedavno upozorio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, počeli najavljivanjem tužbi Prištine i Zagreba protiv Srbije, i to, simptomatično, baš na Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave!".
  • 17.09.2021