Vesti
Netačno

”Srbija danas“: Nagoveštava se nešto veliko

"ESKOBAR SE VEĆ BACIO NA TEMU "DIJALOG" Nagoveštava se nešto veliko, čemu Srbija može da se nada?", piše portal Srbija danas prenoseći Tanjugovu vest o Fejsbuk postu koji je objavila Ambasada SAD u Prištini. U tekstu se, međutim, ne otkriva šta se to "veliko nagoveštava".
”Srbija danas“: Nagoveštava se nešto veliko
Gabrijel Eskobar (Printskrin Srbija danas)

Srbija danas u četiri pasusa prenosi Tanjugovu vest, ali ne otkriva niti nagoveštava "nešto veliko" iz naslova. U podnaslovu vesti, duplo kraćem od naslova, šturo je navedeno da je "Gabrijel Eskobar u nedelju boravio u poseti BiH".

U citiranom Fejsbuk postu ambasade SAD se, uz čestitke novom specijalnom predstavniku za Zapadni Balkan i zameniku pomoćnika državnog sekretara SAD Gabrijelu Eskobaru, navodi se sledeće:

"On (Eskobar) već radi na dijalogu Srbije i Kosova koji vodi Evropska unija, obezbeđujući pristupanje regiona EU i vrši pritisak na lidere BiH da unaprede reforme i poštuju suverenitet/teritorijalni integritet BiH".

Zavisno od strane Drine (ili Ibra) na kojoj ste, "nešto posebno" bi moglo biti: obezbeđivanje pristupanja regiona EU, pritisak na lidere BiH ili rad na dijalogu Srbije i Kosova. Osim što su sve tri pomenute "posebne" stvari sastavni deo posla za koji gospodin Eskobar, specijalni predstavnik za Zapadni Balkan i zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD, prima platu.

Iako se pitanje o nadanju iz naslova verovatno ne odnosi na Eskobarovu poruku da u BiH neće biti rata, to je jedini mogući odgovor na njega u objavljenoj vesti.

Sama agencijska vest je korektno preneta, ali je naslov savršen primer "mamca za klikove" ili takozvanog klikbejta.

Klikbejt je senzacionalistički naslov koji pogrešno predstavlja članak ili videoprilog koji najavljuje, sa ciljem da privuče publiku da klikne na takav link. To je nesumnjivo najrasprostranjeniji oblik manipulacije u onlajn medijima, ali je stariji od njih. Ovakvi naslovi su "nasleđeni" od tabloida: šokantni i senzacionalistički naslovi na prvim stranama novina su prodavali žutu štampu mnogo pre pojave interneta, dok danas "prodaju" onlajn članke prepune oglasa.

Čitav niz drugih medija, među kojima je i RTV Kim, vest o postu/tvitu Ambasade SAD u Prištini preneo je pod naslovom Eskobar već radi na dijalogu Beograda i Prištine.Ostale vesti

Spinovi, neistine, greške, bubnjevi i zveckanje
Dok se zvanični Beograd i Priština gotovo svakodnevno međusobno optužuju za pretnje novim ratom, pojedini mediji nastavljaju da uz klik bejt naslove u tekstovima o razvoju situacije umeću detalje koji ne odgovaraju istini. Tako su u proteklih nekoliko dana Novosti na svom portalu ustvrdile da je direktoru Kancelarije za KiM Petkoviću "deveti put zaredom zabranjen ulazak" na Kosovo, dok je RTS 28. septembra objavio da je "direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petru Petkoviću juče zabranjena je poseta na KiM, što je deveti put ove godine".
  • 01.10.2022
Novinarske nagrade povod Informeru da etiketira novinare
Veoma tendenciozan naslov teksta objavio je 22.9.2022. godine Informer i tako etiketirao novinare i medijske radnike koji su na pres konferenciji učestvovali u objavi konkursa za novinarske nagrade Inicijative za mirne promene (PCi).
  • 28.09.2022
Netačno: Kako je albanski portal hapšenje Rusa i Ukrajinca u Albaniji povezao sa Srbima i trovanjem u Dečanima

Dva albanska vojnika povređena su dok su zaustavljali dva ruska i jednog ukrajinskog državljana koji su pokušala ući u fabriku vojne opreme u centralnoj Albaniji 20. avgusta ove godine.

  • 14.09.2022
Đurić na Tviter, Đurić sa Tvitera: Trajno do 1. septembra
"Zvaničnik Vlade Srbije" Marko Đurić je sa Tviter naloga @markodjuric 27. avgusta poručio da "od danas svi građani Srbije, svi Srbi, Albanci, Bošnjaci, Mađari, Romi, Goranci i svi ostali mogu slobodno da putuju na Кosovo i Metohiju uz svoje lične karte. Trajno".
  • 29.08.2022
Večernje novosti: ’’KFOR vežba Kurtijevu ’vojsku’ za napade’’; KFOR demantuje
"KFOR VEŽBA KURTIJEVU ’VOJSKU’ ZA NAPADE: Pripadnici KFORA i bezbednosne snage tzv. Kosova ’trenirali’ razbijanje demonstracija", izvestio je list Novosti kako na svom internet portalu, tako i na naslovnoj stranici štampanog izdanja. Šokantna vest iz neimenovanih izvora Novosti ipak je demantovana.
  • 25.08.2022
Dva džipa KBS od nemila do nedraga, od Jarinja do Brisela
Nepun dan uoči odvojenih sastanaka generalnog sekretara NATO-a u Briselu sa Aleksandrom Vučićem i Aljbinom Kurtijem, srpske medije preplavila je potvrda iz KFOR-a da su povećali prisustvo na Jarinju i Brnjaku uz još jednu informaciju: U ovo područje došla su dva džipa Kosovskih bezbednosnih snaga. Informaciju je demantovao kosovski ministar odbrane.
  • 21.08.2022