Vesti
Netačno

”Srbija danas“: Nagoveštava se nešto veliko

"ESKOBAR SE VEĆ BACIO NA TEMU "DIJALOG" Nagoveštava se nešto veliko, čemu Srbija može da se nada?", piše portal Srbija danas prenoseći Tanjugovu vest o Fejsbuk postu koji je objavila Ambasada SAD u Prištini. U tekstu se, međutim, ne otkriva šta se to "veliko nagoveštava".
”Srbija danas“: Nagoveštava se nešto veliko
Gabrijel Eskobar (Printskrin Srbija danas)

Srbija danas u četiri pasusa prenosi Tanjugovu vest, ali ne otkriva niti nagoveštava "nešto veliko" iz naslova. U podnaslovu vesti, duplo kraćem od naslova, šturo je navedeno da je "Gabrijel Eskobar u nedelju boravio u poseti BiH".

U citiranom Fejsbuk postu ambasade SAD se, uz čestitke novom specijalnom predstavniku za Zapadni Balkan i zameniku pomoćnika državnog sekretara SAD Gabrijelu Eskobaru, navodi se sledeće:

"On (Eskobar) već radi na dijalogu Srbije i Kosova koji vodi Evropska unija, obezbeđujući pristupanje regiona EU i vrši pritisak na lidere BiH da unaprede reforme i poštuju suverenitet/teritorijalni integritet BiH".

Zavisno od strane Drine (ili Ibra) na kojoj ste, "nešto posebno" bi moglo biti: obezbeđivanje pristupanja regiona EU, pritisak na lidere BiH ili rad na dijalogu Srbije i Kosova. Osim što su sve tri pomenute "posebne" stvari sastavni deo posla za koji gospodin Eskobar, specijalni predstavnik za Zapadni Balkan i zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD, prima platu.

Iako se pitanje o nadanju iz naslova verovatno ne odnosi na Eskobarovu poruku da u BiH neće biti rata, to je jedini mogući odgovor na njega u objavljenoj vesti.

Sama agencijska vest je korektno preneta, ali je naslov savršen primer "mamca za klikove" ili takozvanog klikbejta.

Klikbejt je senzacionalistički naslov koji pogrešno predstavlja članak ili videoprilog koji najavljuje, sa ciljem da privuče publiku da klikne na takav link. To je nesumnjivo najrasprostranjeniji oblik manipulacije u onlajn medijima, ali je stariji od njih. Ovakvi naslovi su "nasleđeni" od tabloida: šokantni i senzacionalistički naslovi na prvim stranama novina su prodavali žutu štampu mnogo pre pojave interneta, dok danas "prodaju" onlajn članke prepune oglasa.

Čitav niz drugih medija, među kojima je i RTV Kim, vest o postu/tvitu Ambasade SAD u Prištini preneo je pod naslovom Eskobar već radi na dijalogu Beograda i Prištine.Ostale vesti

Kljinaku: Razlog za proširenje optužnica je politički
Kosovski portal na albanskom jeziku Reporteri je pre nekoliko dana objavio vest pod naslovom "Kljinaku: Razlog za proširenje optužnica je politički, oni žele da prolongiraju proces" koja se odnosi na nove optužbe protiv Tačija, Krasnićija, Veseljija i Seljimija pred Specijalnim sudom za Kosovo, ali i na činjenicu da su u Hagu završili i Hisni Gucati i Nasim Haradinaj. VD predsednika Organizacije ratnih veterana Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Faton Kljinaku je potpuno neutemeljeno i netačno ustvrdio da "većina slučajeva ne postoji" i da su oni "izmišljotina Srbije".
  • 23.05.2022
Spiskovi za odstrel Srba na Kosovu, organizovani naslovi tabloida ili Kurtijeva prava namera?
Beogradski tabloidi, poput lista Alo, bavili su se 8 aprila “spiskovima za odstrel Srba”, koji navodno namerava da izvrši kosovska vlast.
  • 16.05.2022
Putin u medijima u Srbiji: Od vere do nevere
Sastanak ruskog predsednika Vladimira Putina u Moskvi sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guterešom u centru je pažnje medija u Srbiji, ali i u regionu, već nekoliko dana.
  • 30.04.2022
Kud se dede izveštaj Klinta Vilijamsona?
„Nije Hašim Tači uhapšen zbog izveštaja Dika Martija, već Klinta Vilijamsona“, objasnio je poslanicima kosovske skupštine prištinski advokat, Tom Gaši, još decembra meseca 2020. godine.
  • 19.04.2022
Tabloidi ponovo o

"’ALBANCI SE NAORUŽAVAJU’ Stiglo HITNO UPOZORENJE: Žele nasilno da zauzmu sever Kosova!" - naslov je teksta koji je objavio portal Srbija danas.

  • 18.04.2022
’’Ipak ništa od NATO’’ sledećeg jutra znači ’’podržali ulazak u NATO’’
U dva dana prošle nedelje portal Srbija danas je obavljivanjem dve vesti povodom oglašavanja Ambasade SAD na Kosovu u vezi sa eventualnim prijemom Kosova u NATO sam sebe demantovao navodeći najpre "ništa od NATO", da bi sutradan objavili kako su iz SAD "podržali ulazak u NATO".
  • 11.04.2022