Vesti
Netačno

Spiskovi za odstrel Srba na Kosovu, organizovani naslovi tabloida ili Kurtijeva prava namera?

Beogradski tabloidi, poput lista Alo, bavili su se 8 aprila “spiskovima za odstrel Srba”, koji navodno namerava da izvrši kosovska vlast.
Spiskovi za odstrel Srba na Kosovu, organizovani naslovi tabloida ili Kurtijeva prava namera?
Ilustracija (Printskrin alo.rs)

U ovakvi naslovima tabloida radi se o veoma tendencioznim namerama da pravosudno gonjenje određenog broja lica pripišu celom srpskom narodu.

List Alo piše u veoma zapaljivom naslovu “TEROR OTKRIVENE KURTIJEVE NAMERE Šiptari prave spiskove Srba za odstrel”, objavljenom 08.05.2022. godine, da će “Svako ko se usudi da digne glas protiv diskriminatorskih odluka Prištine koje su na štetu srpskog naroda na KIM, vrlo lako mogao bi da se nađe na spisku za odstrel koji formira lično Aljbin Kurti”, navodi ovaj list.

O čemu se zapravo radi

Spiskovi sa imenima Srba koji se sumnjiče za rušenje ustavnog poretka Kosova postoje, to nije nikakva tajna, potvrdio je na sednici skupštine opštine Severna Mitrovica vršilac dužnosti komandira policijske stanice Mitrovica Sever, major Goran Živković a preneo Kossev.

Predsednik Srpske liste i ministar u kosovskoj vladi, Goran Rakić, saopštio je još krajem aprila meseca da je kosovsko specijalno tužilaštvo pokrenulo postupak protiv najmanje 70 Srba zbog prošlogodišnjih protesta na prelazima Jarinje i Brnjak u vezi sa registarskim tablicama, a pod optužbom za navodni napad na Ustavni poredak Kosova. Rakić je tada kazao da je reč o postupcima protiv običnih građana privrednika, ali i gradonačelnika i poslanika.

Odbornici iz redova Srpske liste u opštini Severna Mitrovica govorili su pred svojim kolegama i posvetili su svoja izlaganja isključivo, kako su ih svi definisali, „famoznim spiskovima Prištine“ sa imenima Srba koji su učestvovali u prošlogodišnjim protestima.

Nakon izlaganja više odbornika Srpske liste, te zahteva za razjašnjenje i potvrdu nezvaničnih navoda o „famoznim spiskovima“, zamenik, odnosno vršilac dužnosti komandira policijske stanice, major Goran Živković, saopštio je da oni postoje i da „nisu neka tajna“.

„Pošto ste pitali da li postoje ili ne postoje spiskovi – to nije neka tajna, postoje spiskovi. Ima 58 osoba (osumnjičenih) za rušenje sistema Republike Kosovo i još dva tri dela. Ima još jedan spisak – 14 osoba gde se navodi za pokušaj teškog ubistva. To je za ceo Sever – Leposavić, Zubin Potok, Zvečan i Severna Mitrovica. Stanicama su data imena da podele pozive tim licima i stanica na tome radi“, kazao je Živković.

Sa druge strane, tvrdi da policijska stanica u severnom delu Mitrovice nije upoznata sa tim o kakvim se predmetima radi.

„Nismo upoznati sa elemetima tih krivičnih dela – u koje vreme su vršena i kada. Nemamo te podatke“, dodao je Živković.Ostale vesti

Spinovi, neistine, greške, bubnjevi i zveckanje
Dok se zvanični Beograd i Priština gotovo svakodnevno međusobno optužuju za pretnje novim ratom, pojedini mediji nastavljaju da uz klik bejt naslove u tekstovima o razvoju situacije umeću detalje koji ne odgovaraju istini. Tako su u proteklih nekoliko dana Novosti na svom portalu ustvrdile da je direktoru Kancelarije za KiM Petkoviću "deveti put zaredom zabranjen ulazak" na Kosovo, dok je RTS 28. septembra objavio da je "direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petru Petkoviću juče zabranjena je poseta na KiM, što je deveti put ove godine".
  • 01.10.2022
Novinarske nagrade povod Informeru da etiketira novinare
Veoma tendenciozan naslov teksta objavio je 22.9.2022. godine Informer i tako etiketirao novinare i medijske radnike koji su na pres konferenciji učestvovali u objavi konkursa za novinarske nagrade Inicijative za mirne promene (PCi).
  • 28.09.2022
Netačno: Kako je albanski portal hapšenje Rusa i Ukrajinca u Albaniji povezao sa Srbima i trovanjem u Dečanima

Dva albanska vojnika povređena su dok su zaustavljali dva ruska i jednog ukrajinskog državljana koji su pokušala ući u fabriku vojne opreme u centralnoj Albaniji 20. avgusta ove godine.

  • 14.09.2022
Đurić na Tviter, Đurić sa Tvitera: Trajno do 1. septembra
"Zvaničnik Vlade Srbije" Marko Đurić je sa Tviter naloga @markodjuric 27. avgusta poručio da "od danas svi građani Srbije, svi Srbi, Albanci, Bošnjaci, Mađari, Romi, Goranci i svi ostali mogu slobodno da putuju na Кosovo i Metohiju uz svoje lične karte. Trajno".
  • 29.08.2022
Večernje novosti: ’’KFOR vežba Kurtijevu ’vojsku’ za napade’’; KFOR demantuje
"KFOR VEŽBA KURTIJEVU ’VOJSKU’ ZA NAPADE: Pripadnici KFORA i bezbednosne snage tzv. Kosova ’trenirali’ razbijanje demonstracija", izvestio je list Novosti kako na svom internet portalu, tako i na naslovnoj stranici štampanog izdanja. Šokantna vest iz neimenovanih izvora Novosti ipak je demantovana.
  • 25.08.2022
Dva džipa KBS od nemila do nedraga, od Jarinja do Brisela
Nepun dan uoči odvojenih sastanaka generalnog sekretara NATO-a u Briselu sa Aleksandrom Vučićem i Aljbinom Kurtijem, srpske medije preplavila je potvrda iz KFOR-a da su povećali prisustvo na Jarinju i Brnjaku uz još jednu informaciju: U ovo područje došla su dva džipa Kosovskih bezbednosnih snaga. Informaciju je demantovao kosovski ministar odbrane.
  • 21.08.2022