Vesti
Netačno

Spiskovi za odstrel Srba na Kosovu, organizovani naslovi tabloida ili Kurtijeva prava namera?

Beogradski tabloidi, poput lista Alo, bavili su se 8 aprila “spiskovima za odstrel Srba”, koji navodno namerava da izvrši kosovska vlast.
Spiskovi za odstrel Srba na Kosovu, organizovani naslovi tabloida ili Kurtijeva prava namera?
Ilustracija (Printskrin alo.rs)

U ovakvi naslovima tabloida radi se o veoma tendencioznim namerama da pravosudno gonjenje određenog broja lica pripišu celom srpskom narodu.

List Alo piše u veoma zapaljivom naslovu “TEROR OTKRIVENE KURTIJEVE NAMERE Šiptari prave spiskove Srba za odstrel”, objavljenom 08.05.2022. godine, da će “Svako ko se usudi da digne glas protiv diskriminatorskih odluka Prištine koje su na štetu srpskog naroda na KIM, vrlo lako mogao bi da se nađe na spisku za odstrel koji formira lično Aljbin Kurti”, navodi ovaj list.

O čemu se zapravo radi

Spiskovi sa imenima Srba koji se sumnjiče za rušenje ustavnog poretka Kosova postoje, to nije nikakva tajna, potvrdio je na sednici skupštine opštine Severna Mitrovica vršilac dužnosti komandira policijske stanice Mitrovica Sever, major Goran Živković a preneo Kossev.

Predsednik Srpske liste i ministar u kosovskoj vladi, Goran Rakić, saopštio je još krajem aprila meseca da je kosovsko specijalno tužilaštvo pokrenulo postupak protiv najmanje 70 Srba zbog prošlogodišnjih protesta na prelazima Jarinje i Brnjak u vezi sa registarskim tablicama, a pod optužbom za navodni napad na Ustavni poredak Kosova. Rakić je tada kazao da je reč o postupcima protiv običnih građana privrednika, ali i gradonačelnika i poslanika.

Odbornici iz redova Srpske liste u opštini Severna Mitrovica govorili su pred svojim kolegama i posvetili su svoja izlaganja isključivo, kako su ih svi definisali, „famoznim spiskovima Prištine“ sa imenima Srba koji su učestvovali u prošlogodišnjim protestima.

Nakon izlaganja više odbornika Srpske liste, te zahteva za razjašnjenje i potvrdu nezvaničnih navoda o „famoznim spiskovima“, zamenik, odnosno vršilac dužnosti komandira policijske stanice, major Goran Živković, saopštio je da oni postoje i da „nisu neka tajna“.

„Pošto ste pitali da li postoje ili ne postoje spiskovi – to nije neka tajna, postoje spiskovi. Ima 58 osoba (osumnjičenih) za rušenje sistema Republike Kosovo i još dva tri dela. Ima još jedan spisak – 14 osoba gde se navodi za pokušaj teškog ubistva. To je za ceo Sever – Leposavić, Zubin Potok, Zvečan i Severna Mitrovica. Stanicama su data imena da podele pozive tim licima i stanica na tome radi“, kazao je Živković.

Sa druge strane, tvrdi da policijska stanica u severnom delu Mitrovice nije upoznata sa tim o kakvim se predmetima radi.

„Nismo upoznati sa elemetima tih krivičnih dela – u koje vreme su vršena i kada. Nemamo te podatke“, dodao je Živković.Ostale vesti

Podkast sa Petrom Gajićem: Nezavisni mediji brana jednoumlju i haosu
"Postojanje nazavisnih medija je jedini način da ne zapadnete u jednoumlje koje preti od strane političke vlasti. S druge strane jedini način da izbegnete haos sa nepouzdanim i neprofesionalnim informacijama koji preti od društvenih mreža koje su neregulisane", kazao je za treće izdanje Kim podkasta novinar i producent televizije N1 Petar Gajić.
  • 08.02.2023
„Srbija Danas“ od kvara na električnoj mreži u više opština, do „nikada većeg problema za lažnu državu“
Snažno nevreme zahvatilo je ovog vikenda predele Balkanskog poluostrva usled čega je u pojedinim delovima Kosova došlo do kvarova na električnoj mreži, te je određeni broj potrošača ostao bez struje. Izveštavajući o ovoj temi, tabloid Srbija Danas odlučio se za bombastičan, ali i netačan naslov, navodeći da struje nije bilo na celom Kosovu. Istovremeno i ovoj vesti sa tehničkom temom, dali su politički kontekst.
  • 07.02.2023
Podkast sa Anom Marković: Martovski pogrom - katastrofa izazvana lažnom vešću
Sagovornica u trećem podkastu Radija Mitrovica sever je novinarka Ana Marković, koju je javnost imala priliku da primeti i zapamti kao redovnog izveštača sa barikada tokom poslednje krize na severu Kosova. Novinarstvom se bavi 15 godina.
  • 02.02.2023
Podkast sa Tatjanom Lazarević: Zloupotreba dece u medijima
Često se u javnosti govori o zloupotrebi dece i kršenju njihovih prava, kao i o nereagovanju nadležnih institucija kada se ono desi. Takođe se i kao društvo nedovoljno osvrćemo na kršenje prava dece u medijima i njihovu zloupotrebu u aktivnostima političkih organizacija.
  • 26.01.2023
Šilovo, a ne Šipovo
Vesti o ljudima i događajima sa Kosova su oduvek privlačile mnogo pažnje medija. Ipak, to pojedine novinare nije navelo da se upoznaju sa elementarnim geografskim odrednicama ove oblasti, pa su tako Kurir i Mondo na svojim portalima objavili vest sa naslovima "Učenici iz Šipova biće narednih 8 dana gosti svojih vršnjaka iz Novog Sada", odnosno "Četrdesetoro dece uzrasta 12, 13 i 14 godina, iz mesta Šipovo, opštine Gnjilane u poseti Novom Sadu". Naravno, deca nisu iz Šipova, već iz Šilova.
  • 25.01.2023
Izjave političara pretvorene u tvrdnje portala

Portal Srpskog telegrafa „Republika“, objavio je tekst pod naslovom „KURTI ŽELI DA ZATAŠKA RANJAVANJE SRPSKE DECE! Oglasio se Petar Petković: Incident u Zubinom Potoku izazvala petorica manipulatora!“, povezao je skandiranje Petru Petkoviću u Zubinom Potoku i protest u Severnoj Mitrovici sa ranjavanjem dečaka i mladića na Badnji dan u Štrpcu i predstavio kao želju Aljbina Kurtija da zataška ovaj incident.

  • 17.01.2023