Vesti
Netačno

Spiskovi za odstrel Srba na Kosovu, organizovani naslovi tabloida ili Kurtijeva prava namera?

Beogradski tabloidi, poput lista Alo, bavili su se 8 aprila “spiskovima za odstrel Srba”, koji navodno namerava da izvrši kosovska vlast.
Spiskovi za odstrel Srba na Kosovu, organizovani naslovi tabloida ili Kurtijeva prava namera?
Ilustracija (Printskrin alo.rs)

U ovakvi naslovima tabloida radi se o veoma tendencioznim namerama da pravosudno gonjenje određenog broja lica pripišu celom srpskom narodu.

List Alo piše u veoma zapaljivom naslovu “TEROR OTKRIVENE KURTIJEVE NAMERE Šiptari prave spiskove Srba za odstrel”, objavljenom 08.05.2022. godine, da će “Svako ko se usudi da digne glas protiv diskriminatorskih odluka Prištine koje su na štetu srpskog naroda na KIM, vrlo lako mogao bi da se nađe na spisku za odstrel koji formira lično Aljbin Kurti”, navodi ovaj list.

O čemu se zapravo radi

Spiskovi sa imenima Srba koji se sumnjiče za rušenje ustavnog poretka Kosova postoje, to nije nikakva tajna, potvrdio je na sednici skupštine opštine Severna Mitrovica vršilac dužnosti komandira policijske stanice Mitrovica Sever, major Goran Živković a preneo Kossev.

Predsednik Srpske liste i ministar u kosovskoj vladi, Goran Rakić, saopštio je još krajem aprila meseca da je kosovsko specijalno tužilaštvo pokrenulo postupak protiv najmanje 70 Srba zbog prošlogodišnjih protesta na prelazima Jarinje i Brnjak u vezi sa registarskim tablicama, a pod optužbom za navodni napad na Ustavni poredak Kosova. Rakić je tada kazao da je reč o postupcima protiv običnih građana privrednika, ali i gradonačelnika i poslanika.

Odbornici iz redova Srpske liste u opštini Severna Mitrovica govorili su pred svojim kolegama i posvetili su svoja izlaganja isključivo, kako su ih svi definisali, „famoznim spiskovima Prištine“ sa imenima Srba koji su učestvovali u prošlogodišnjim protestima.

Nakon izlaganja više odbornika Srpske liste, te zahteva za razjašnjenje i potvrdu nezvaničnih navoda o „famoznim spiskovima“, zamenik, odnosno vršilac dužnosti komandira policijske stanice, major Goran Živković, saopštio je da oni postoje i da „nisu neka tajna“.

„Pošto ste pitali da li postoje ili ne postoje spiskovi – to nije neka tajna, postoje spiskovi. Ima 58 osoba (osumnjičenih) za rušenje sistema Republike Kosovo i još dva tri dela. Ima još jedan spisak – 14 osoba gde se navodi za pokušaj teškog ubistva. To je za ceo Sever – Leposavić, Zubin Potok, Zvečan i Severna Mitrovica. Stanicama su data imena da podele pozive tim licima i stanica na tome radi“, kazao je Živković.

Sa druge strane, tvrdi da policijska stanica u severnom delu Mitrovice nije upoznata sa tim o kakvim se predmetima radi.

„Nismo upoznati sa elemetima tih krivičnih dela – u koje vreme su vršena i kada. Nemamo te podatke“, dodao je Živković.Ostale vesti

Mediji: Aljbin Kurti priznao da je lažni veteran
"OVO JE SPECIJALNI RAT" Kurti razapet, NAPOKON priznao da je i LAŽNI veteran, objavio je portal Srbija danas u naslovu vesti.
  • 20.06.2022
Medijska tragedija porodične tragedije
Tragedija koja je pre nepunih mesec dana potresla Kosovsku Mitrovicu, ali i region, kada je, kako ukazuje preliminarna istraga, 29-godišnji B.M, osumnjičen da je nožem usmrtio svog brata blizanca na spavanju B.U, a potom i oca, 66-godišnjeg B.M, inače poznatog tužioca u penziji i advokata, punila je stupce lokalnih i regionalnih medija dva dana.
  • 09.06.2022
Kako je Kličko ’’optužio’’ Srbe da su ’’okupirali’’ Kosovo
"OVOGA SU MNOGO UDARALI U GLAVU! Kličko ne zna šta priča - optužio Srbe da su okupirali Kosovo!" - bio je samo jedan od naslova tabloida o navodnoj izjavi gradonačelnika Kijeva i bivšeg boksera Vitalija Klička. Vest o navodnoj izjavi su, međutim, preneli i mediji poput Tanjuga, RTS-a, Blica, RTV-a, Nove, a sam Kličko je potom i demantovao da je dao izjavu koja mu se pripisuje.
  • 02.06.2022
Kljinaku: Razlog za proširenje optužnica je politički
Kosovski portal na albanskom jeziku Reporteri je pre nekoliko dana objavio vest pod naslovom "Kljinaku: Razlog za proširenje optužnica je politički, oni žele da prolongiraju proces" koja se odnosi na nove optužbe protiv Tačija, Krasnićija, Veseljija i Seljimija pred Specijalnim sudom za Kosovo, ali i na činjenicu da su u Hagu završili i Hisni Gucati i Nasim Haradinaj. VD predsednika Organizacije ratnih veterana Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Faton Kljinaku je potpuno neutemeljeno i netačno ustvrdio da "većina slučajeva ne postoji" i da su oni "izmišljotina Srbije".
  • 23.05.2022
Putin u medijima u Srbiji: Od vere do nevere
Sastanak ruskog predsednika Vladimira Putina u Moskvi sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guterešom u centru je pažnje medija u Srbiji, ali i u regionu, već nekoliko dana.
  • 30.04.2022
Kud se dede izveštaj Klinta Vilijamsona?
„Nije Hašim Tači uhapšen zbog izveštaja Dika Martija, već Klinta Vilijamsona“, objasnio je poslanicima kosovske skupštine prištinski advokat, Tom Gaši, još decembra meseca 2020. godine.
  • 19.04.2022