Vesti
Netačno

Spinovi, neistine, greške, bubnjevi i zveckanje

Dok se zvanični Beograd i Priština gotovo svakodnevno međusobno optužuju za pretnje novim ratom, pojedini mediji nastavljaju da uz klik bejt naslove u tekstovima o razvoju situacije umeću detalje koji ne odgovaraju istini. Tako su u proteklih nekoliko dana Novosti na svom portalu ustvrdile da je direktoru Kancelarije za KiM Petkoviću "deveti put zaredom zabranjen ulazak" na Kosovo, dok je RTS 28. septembra objavio da je "direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petru Petkoviću juče zabranjena je poseta na KiM, što je deveti put ove godine".
Spinovi, neistine, greške, bubnjevi i zveckanje
Ilustracija (Printskrin novosti.rs)

Međutim, samo dan ranije RTS je na svom portalu izveštavajući o zabrani, objavio tekst u kome je navedeno da je to "deveta poseta po redu koja mu je (Petru Petkoviću - prim. aut.) zabranjena od početka prošle godine".

 

 

Poznat je fenomen da ljudima u ekstremno opasnim situacijama čitav život prođe ispred očiju u nekoliko trenutaka. Međutim, teško da je to razlog iz koga je novinar srpskog medijskog javnog servisa nepuna 24 sata kasnije vest o gostovanju predsednika Skupštinskog odbora za KiM Milovana Drecuna na RTS-u počeo navodom "Direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petru Petkoviću juče je zabranjena je poseta na KiM, što je deveti put ove godine". On je, zapravo, samo citirao svoju koleginicu Ivanu Milenković koja je to rekla uživo u programu, dodajući detalje o urednoj najavi posete.

 

 

Spinujući dalje vest o zabrani posete direktoru kancelarije za KiM Petru Petkoviću, Novosti su 28. septembra na svom portalu u članku pod naslovom "KURTI TRAŽI IZGOVOR DA BI ZAPOČEO SUKOB: Lažna država pali bure baruta na Zapadnom Balkanu" dodatno "zašećerile" priču kostrukcijom da je Petkoviću "juče deveti put zaredom zabranjen ulazak na KiM". Ovo, naravno, nije tačno.

 

 

Podsetimo, Petar Petković je na severu Kosova boravio pre samo dvadesetak dana, zajedno sa premijerkom Srbije Anom Brnabić.

Inače, Ministarstvo spoljnih poslova iz Prištine je za albanske medije na Kosovu, pošto na upit RTV Kim o zabrani posete direktoru Petkoviću nije odgovorilo, saopštilo da "Petkovićevi ponovljeni stavovi prema Republici Kosovo imaju veoma dezinformacioni, propagandni karakter i usmereni su na raspirivanje mržnje", te da mu je zbog toga poseta zabranjena.

Javno izrečeni stavovi jedne o drugoj strani su konstantno propagandni, dezinformacioni i usmereni na raspirivanje mržnje.

U dana kada je Petkoviću zabranjena poseta severnom delu Kosovske Mitrovice, predsednica Kosova Vjosa Osmani je u Njujorku razgovarala sa podsekretarkom Ujedinjenih nacija za politička pitanja i izgradnju mira Rozmari di Karlo kojoj je kazala da je "Srbija zaostala u sprovođenju energetske mape puta, blokirala sporazum o nasilno nestalim licima i povećala tenzije po pitanju registarskih tablica preko napada od strane ilegalnih i kriminalnih struktura na severu na Policiju Kosova".

Već pominjani tekst Novosti o "paljenju bureta baruta" počinje navodom u kome stoji da je "premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti jedva je dočekao da se priključi pojačanim pritiscima Zapada na Srbiju, pa je i juče nastavio sa provokacijama i pretnjama novim ratom". Zatim se dodaje da je on "naveo da je među razlozima ’zbog kojih bi moglo doći do sukoba između Srbije i Kosova’ i to što Beograd ne priznaje lažnu državu i što se protivi njenom članstvu u međunarodnim organizacijama. Kao opasnost, paradoksalno, vidi i to što je ’Kosovo demokratija, a Srbija nije’, kao i to što Beograd održava veze sa Moskvom, što, po Kurtiju, narušava mir u regionu".

Aljbinu Kurtiju je po automatizmu nedugo potom odgovorio "zabranjeni" Petar Petković tvrdeći da je upravo Kurti otkrio svoje "ratoborne planove".

"Dok plaši svoje sunarodnike i svet nekakvom izmišljenom vojnom pretnjom Srbije, Kurti na severu KiM razmešta i ukopava teško naoružane pripadnike specijalnih snaga policije i šalje patrole nezakonito formiranih "Kosovskih bezbednosnih snaga", paravojske protivne Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN. Kurtijevo zveckanje oružjem je ništa drugo nego izraz nemoći i frustracije zbog činjenice da sve veći broj država odlučuje da povuče priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. Kosova", naveo je Petković u saopštenju za javnost čiji deo su Novosti citirale.

Komentarišući aktuelnu situaciju na terenu, sudeći po vesti objavljenoj na portalu RTS-a Milovan Drecun je bio posebno zabrinut što smo do sada "imali ugrožavanje srpskog naroda na severu Kosova južno od Ibra", navedeno je u citatu kojim se objašnjava da je "Priština preko brojnih naoružanih vojnih formacija u potpunosti okružila sever".

Potpuno je nejasno kako je Drecun sever Kosova locirao južno od Ibra, ali se čini da je u pitanju nenamerna jezička greška.

Mada, srpski tabloidi imaju praksu da Srbe koji žive južno od Ibra po potrebi smeste na sever Kosova. To je početkom ove godine učinio Kurir.

 

 

Milovan Drecun je u istom gostovanju na RTS-u rekao i: "tu su bile baze za specijalne parapolicijske jedinice, ali i tzv. kosovske bezbednosne snage", te da "imamo zaokruživanje jednog gotovo vojnog zaposedanja teritorije". Reč "gotovo" je kasnije nestala u RTS-ovoj vesti.

Naravno, jedinice Policije Kosova raspoređene po spornim novoizgrađenim ispostavama na severu Kosova nisu parapolicijske, već specijalne policijske, a zaposedanje teritorije nikako nije vojno. Uostalom, upravo zvanični Beograd žestoko odriče pravo Kosova da formira vojsku.

 Ostale vesti

Kada tabloid od gađanja tortom koja promašuje, dođe do napada u kojem je Bisljimi „pogođen u glavu“

„Aktivisti PSD gađali tortom i milkšejkom Besnika Bisljimija“, naslov je vesti većine medija koji su izvestili o još jednoj akciji Socijal demokratske partije protiv Zajednice srpskih opština. Za razliku od ovih medija, beogradski tabloid Srbija Danas, odlučio se za nešto drugačji naslov – em dvosmislen – jer samo kratko navode da je „pogođen u glavu“, em netačan – jer Bisljimi zapravo nije pogođen u glavu.

  • 22.03.2023
Podkast sa Mašom Mileusnić: Odgovornost u medijima postoji ali je ne preduzima svako
"Za mene su medijske slobode vrlo jednostavne i jednostavan pojam, nije ništa komplikovano. Kao što su ljudska prava jednostavan sistem pojmova, upravo kada pričam o 8. martu, o rodnim pravima i rodnoj jednakosti, to su sve ljudska prava. Medijska sloboda je upravo u zagovaranju tih osnovnih ljudskih prava, ja tako vidim svoj posao", kazala je u intervju za Radio Goraždevac novinarka Maša Mileusnić.
  • 21.03.2023
“EVO ŠTA SE DEŠAVA NA KOSOVU!”… Ništa se ne dešava na Kosovu
Misija Severnoatlantske alijanse na Kosovu, saopštila je 14. marta da je patrolirala administrativnom linijom kod Istoka. Na zvaničnoj Fejsbuk stranici, KFOR je objavio da je administrativnim prelazima patrolirao italijanski kontigent u sastavu KFOR-a.
  • 20.03.2023
Podkast sa Žaklinom Tatalović: Uvek dobijem odgovor na pitanje
Novinarka televizije N1 Žaklina Tatalović na pitanja postavljena državnim zvaničnicima dobija svakakve odgovore ali ih, prema njenim rečima, uvek dobije. Medijsku scenu u Srbiju vidi kao "mračnu pozornicu", a izveštavanje svoje medijske kuće kao "prozor" na kome publika može "da uhvati vazduh".
  • 14.03.2023
Briselski proces i tablodi: Između odgovornosti i medijskog opismenjavanja
Kako su protekli poslednji razgovori na visokopolitičkom nivou u Briselu? Sudeći po srpskim tabloidima - "PANIKA (je) U PRIŠTINI NAKON SASTANKA U BRISELU", "Borelj nije spomenuo nikakavo priznanje Kosova", "Srbija (je) dobila ZSO, a nije dala ništa!".
  • 07.03.2023
Podkast sa Nikolom Perišićem: Polarizacija medija globalno prisutna

Polarizacija medija je prisutna u Srbiji, kao i globalno, kaže u podkastu Radija Mitrovica sever doktorand Fakulteta političkih nauka u Beogradu Nikola Perišić.

  • 05.03.2023