Vesti
Netačno

Specijalna izvestiteljka UN: Govor mržnje najviše šire tabloidi

Specijalna izvestiteljka UN za zaštitu i unapređenje slobode mišljenja i izražavanja Ajrin Kan izjavila je u Beogradu da je "javni diskurs u Srbiji toksičan", a da glavnu ulogu u širenju govora mržnje imaju tabloidni mediji.
Specijalna izvestiteljka UN: Govor mržnje najviše šire tabloidi
Ajrin Kan (Foto Medija Centar Beograd)

"Uzimajući u obzir ulogu koju tabloidni mediji, ovde u Srbiji, igraju u širenju govora mržnje, zabrinuta sam jer Regulatorno telo za elektronske medije (REM) ne preduzima odgovarajuće mere protiv prestupnika, ne promoviše pluralizam u medijskim sadržajima i dozvoljava uvredljive kampanje uznemiravanja", rekla je Kan novinarima.

Ona je u Beogradu novinarima predstavila preliminarne zaključke svoje posete, a konačni izveštaj se očekuje naredne godine.

Kan je pozvala srpske vlasti da "osiguraju da će REM biti nezavisan, efikasan i odgovoran" i da će ispuniti svoju ulogu regulatora u skladu sa Ustavom, zakonima Srbije i međunarodnim standardima.

"Kada su novinari etiketirani kao strani agenti, izdajnici ili neprijatelji države, to podriva poverenje javnosti i povećava verovatnoću napada i pretnji novinarima, ograničava slobodu medija i demokratsku debatu, vodi u autocenzuru", rekla je ona.

Pohvalila je rad poverenice za zaštitu ravnopravnosti i rekla da je ona sama prokomentarisala da REM ne koristi sve alatke koje ima na raspolaganju, te da "kada to jedna institucija kaže za drugu, vlada mora to da shvati ozbiljno".

Istakla je da vlada mora da se potrudi da institucije funkcionišu, "mediji nisu anđeli, ali da regulatorno telo mora da reaguje".

"Dajem najbolji savet vladi da, ako ste ozbiljni u vezi s zakonima koje predstavljate, morate se potruditi da ne bude jaza između onoga što stavljate u zakon, što radite i što kažete", kaže Kan.

Na pitanje agencije Beta kako su predstavnici institucija Srbije reagovali na njena zapažanja, Kan je rekla da je dobar znak to što je u poseti na poziv vlade, te da bi zato preporuke trebalo shvatiti ozbiljno.

"Radim pod pretpostavkom da, ako su pozvali međunarodno telo da dođe i da istraži kako stvari funkcionišu i da preporuke, da će ih shvatiti ozbiljno", rekla je ona.

Kan je istakla da je ohrabrena planovima vlade da se unapredi medijski zakonski okvir, ali je ukazala da u Srbiji "postoji rascep između onoga što je obećano na papiru i što se zapravo sprovodi u praksi".

Javni diskurs u Srbiji ocenila je kao "toksičan do prilično šokantne mere", a napadi na novinare, aktiviste, pripadnike etničkih i seksualnih manjina i sve koji kritikuju vlast, navela je, dolaze pre svega od političara i zvaničnika, a potpomognuti su tabloidnim medijima.

"Sloboda izražavanja nije dozvola za uznemiravanje, zastrašivanje i pretnje kritičarskim glasovima", podsetila je ona.

Pozvala je pravosuđe Srbije da ubrza istrage i procesuiranje slučajeva napada na novinare.

"Takođe sam ih pozvala da istraže stare slučajeve ubijenih novinara u Srbiji, a koji su još nerešeni", dodala je.

Kan je u Beogradu i Prištini bila od 28. marta i sastala se s predstavnicima vlada, sudstva, parlamenata, nezavisnih institucija, Ujedinjenih nacija, međunarodnih organizacija, ambasada, medija, akademije, sa borcima za ljudska prava i akterima civilnog društva.

Rekla je da je zbog različitih ekonomskih, političkih i društvenih stanja u Srbiji i na Kosovu, situacija u medijima neuporediva, ali da je u Prištini videla "pliralistički medijski pejzaž".

Istakla je, međutim, da na Kosovu treba raditi na mnogo stvari, a pre svega na jednakoj upotrebi srpskog i albanskog jezika, kao i da je neophodna puna podrška tamošnjim nezavisnim srpskim medijima.Ostale vesti

Kosovske vlasti nisu sprečavale Srbe da odu na miting SNS-a u Beogradu
List Alo objavio je vest pod nazivom „KURTIJEVI I VJOSINI JASTREBOVI: Moramo sprečiti Srbe da dođu 26. maja i pokažu koliko vole svoju zemlju”, pre velikog mitinga koji je organiyovala Srpska napredna stranka u Beogradu. Za ovkav spin naslov iskorišćen je Tviter status šefa kabineta predsednice Kosova u kome se navodi sa su mnogi Srbi sa severa Kosova primorani da idu na miting.
  • 01.06.2023
Kada tabloid najavi da Kurti i NATO ’’spremaju rat’’ sa 26.000 vojnika
Građani koji su ove nedelje čitali tabloid Srbija Danas, imali su priliku da se informišu o tome da se na Kosovu priprema rat od strane kosovskog premijera i NATO-a, da stiže više od 20.000 vojnika, te da su Srbi u velikoj opasnosti. Sa druge strane, oni koji nisu posećivali tabloide, saznali su da se zapravo na Kosovu održava međunarodna vojna vežba.
  • 26.05.2023
Podkast sa Markom Zakićem: Nema novinarstva bez postavljanja pitanja
"Ljudi koji nisu medijski pismeni, kao i oni koji prate samo jedan kanal, ne mogu da raspoznaju šta je prava, a šta lažna vest. Oni koji dobijaju informacije samo iz jednog izvora zaglavljeni su u tom verovanju da je to što jedan mediji kaže istina, a istina je nešto sasvim drugo, u većini slučajeva morate proveriti dva ili tri izvora", rekao je u najnovijem podkastu Kim radija Marko Zakić, novinar medijskog javnog servisa Kosova i urednik informativnog programa na srpskom jeziku.
  • 24.05.2023
Ilir Gaši: Mediji su van sfere interesovanja mladih
Medijska pismenost i mediji su van sfere interesovanja mladih, oni se ne informišu preko medija. Reč medija za njih predstavlja televiziju, radio ili novine, što je nešto što pripada nekom prethodnom vremenu i oni se sa tim ne povezuju, rekao je za Radio Goraždevac medijski ekspert i nekadašnji direktor Fondacije Slavko Ćuruvija Ilir Gaši.
  • 21.05.2023
On, ona i oni
Portal alo.rs je 3. maja objavom pod naslovom ŠIPTARI POBESNELI NA KURTIJA! "Napravio istorijsku grešku!" pogrešno i tendenciozno sugerisao da je većina Albanaca na Kosovu nezadovoljna pregovaračkom pozicijom Aljbina Kurtija i usvojenom Deklaracijom o nestalim licima. Osim što je klikbejt i senzacionalistički, napisan da bi momentalno izazvao emocije čitalaca, u naslovu se koristi jezik mržnje, vrlo uobičajen za srpske tabloidne medije pod kontrolom vladajućeg režima.
  • 05.05.2023
Kad se tvitovi i objave sa društvenih mreža presele na medijske portale

Informacije o zdravstvenom stanju predsednika Srbije Aleksandra Vučića, na osnovu objava sa društvenih mreža, juče su preplavile mnogobrojne portale.

  • 28.04.2023