Vesti
Netačno

Smetovi dezinformacija na putu Šipovo - Kopaonik

Prvog dana prošlog vikenda sneg je više sati padao na području opštine Ivanjica praćen jakim vetrom, a u planinskim područjima smetovi su dosezali i dva metra visine.
Smetovi dezinformacija na putu Šipovo - Kopaonik
Ilustracija (Foto Radio Mitrovica Sever)

Mediji su izveštavali o snežnim padavinama, često nepotrebno dramatično i kao da je sneg u ovo doba godine neuobičajena, dosad neviđena pojava. Ipak, ono što je začuđujuće, jeste da samo par nedelja nakon što smo shvatili da kolege u pojedinim redakcijama ne znaju baš najbolje gde se nalazi Šilovo, a gde Šipovo, medijima se potkrala još jedna greška, koja svedoči o nepoznavanju nacionalne geografije.

Izveštavajući o velikoj količini snega koja je pala na području opštine Ivanjica, Informer piše o situaciji na putu Preko Brdo - Odvraćenica gde su usled jakih snežnih padavina, u smetu ostala zarobljena tri automobila. I to ne bi bilo sporno, da u naslovu ne stoji: “Skijaši zarobljeni u smetu kod Kopaonika - oglušili se o upozorenje, započeta akcija spašavanja”.

Istina je da Kopaonik ni jednom svojom padinom ne kači opštinu Ivanjica. Jedina zajednička opština koju dve najveće planine u ovom delu Srbije dodiruju, jeste Raška. Ipak, pomenuti put je desetinama kilometara udaljen čak i od ovog gradića.

Da zavejana deonica nema nikakve veze sa Kopaonikom, potvrđuje i izjava predsednika opštine Ivanjica, koji je citiran u samom tekstu.

“Prema rečima predsednika opštine Ivanjica Momčila Mitrovića radi se o skijašima koji nisu ispratili obaveštenja nadležnih o kretanju na toj deonici puta ka Novom Pazaru”.

Predsednika iste opštine kontaktirale su i Novosti za koje kaže, da su skijaši koji su u tri automobila bili zavejani na putu Preko Brdo - Odvraćenica na Goliji, odblokirani.

Da li je greška u naslovu posledica želje da se čitaocima da poznatiji orijentir o kom delu Srbije je reč ili je reč o elementarnom nepoznavanju geografskog prostora na kome živimo?

Čak i u slučaju da postoji potreba da izveštavamo o nepoznatom terenu, i najjednostavnija Gugl pretraga daje smernice o tome gde se na području Srbije nalazi koji put i na teritoriji koje opštine se koja planina nalazi. To je važno iz bar dva razloga…

Najpre, ukoliko napišemo da su putnici zavejani na putu “kod Kopaonika”, negde sugerišemo građanima da se ne upućuju ka tom planinskom centru jer je situacija na putevima kritična. Tog dana, to nije bio slučaj, jer je čak i Auto-moto savez Srbije izvestio da je za razliku od puta ka Goliji, put ka Kopaoniku prohodan i da je mehanizacija na terenu.

I drugo – uloga medija je da edukuje! Čak i ako nikada nismo čuli za Goliju, iz jednog dobro napisanog izveštaja, uz makar i osnovno pojašnjenje geografskih pojmova koje smo PROVERILI, javnost dobija osnovnu informaciju o prostoru na kome živi, znači, podižemo nivo opšte kulture u društvu.

Gomila naslova u mnogim medijima koji su se pojavljivali tih snežnih dana, izazivaju strah od vremenskih nepogoda i stvaraju paniku među putnicima i vozačima.

Bilo je naslova poput: “Haos u Srbiji, pogledajte snimke kataklizme”, ”Nevreme pravi haos u Srbiji” i sl.

Jedina kataklizma sa kojom se realno suočavamo ovih dana je kataklizma dezinformacija.Ostale vesti

Na naslovnicama pet novina 1.200 manipulacija i dezinformacija
Tokom protekle godine, listovi Informer, Alo, Večernje novosti, Kurir i Srpski telegraf objavili su na naslovnim stranama najmanje 1.174 manipulativna naslova, najčešće u vidu neutemeljenih ili pristrasnih tvrdnji, dezinformacija ili manipulacija činjenicama, pokazuje najnovija analiza Raskrikavanja.
  • 31.03.2023
Tabloidi o Ohridskom sporazumu: Sve ’’naše pobede’’ i ’’njihovi porazi’’
Kritiku i nezadovoljstvo kosovske opozicije na račun premijera Aljbina Kurtija, nakon sporazuma u Ohridu, vešto su iskoristili tabloidi u Beogradu, koji su čitav proces predstavili kao veliku pobedu vlasti u Beogradu i veliki poraz Prištine. U analiziranim tekstovima nema ni jedne rečenice da se radi o dogovoru o sprovođenju predloga Evropske unije.
  • 28.03.2023
Pozadina ’’Afere Mauricijus’’: Izraelski eksperti za dezinformacije
Dokazi do kojih su došli novinari KRIK-a i međunarodne novinarske mreže OCCRP ukazuju da iza čuvene "afere Mauricijus", u kojoj su provladini tabloidi i predstavnici vlasti tvrdili da Dragan Đilas ima račune na ovom ostrvu, stoji izraelac Tal Hanan - čovek koji se, iz senke, bavi nameštanjem izbora širom sveta, proizvodi lažne vesti i diskredituje protivnike klijenata.
  • 24.03.2023
Kada tabloid od gađanja tortom koja promašuje, dođe do napada u kojem je Bisljimi „pogođen u glavu“

„Aktivisti PSD gađali tortom i milkšejkom Besnika Bisljimija“, naslov je vesti većine medija koji su izvestili o još jednoj akciji Socijal demokratske partije protiv Zajednice srpskih opština. Za razliku od ovih medija, beogradski tabloid Srbija Danas, odlučio se za nešto drugačji naslov – em dvosmislen – jer samo kratko navode da je „pogođen u glavu“, em netačan – jer Bisljimi zapravo nije pogođen u glavu.

  • 22.03.2023
Podkast sa Mašom Mileusnić: Odgovornost u medijima postoji ali je ne preduzima svako
"Za mene su medijske slobode vrlo jednostavne i jednostavan pojam, nije ništa komplikovano. Kao što su ljudska prava jednostavan sistem pojmova, upravo kada pričam o 8. martu, o rodnim pravima i rodnoj jednakosti, to su sve ljudska prava. Medijska sloboda je upravo u zagovaranju tih osnovnih ljudskih prava, ja tako vidim svoj posao", kazala je u intervju za Radio Goraždevac novinarka Maša Mileusnić.
  • 21.03.2023
“EVO ŠTA SE DEŠAVA NA KOSOVU!”… Ništa se ne dešava na Kosovu
Misija Severnoatlantske alijanse na Kosovu, saopštila je 14. marta da je patrolirala administrativnom linijom kod Istoka. Na zvaničnoj Fejsbuk stranici, KFOR je objavio da je administrativnim prelazima patrolirao italijanski kontigent u sastavu KFOR-a.
  • 20.03.2023