Vesti
Netačno

Šilovo, a ne Šipovo

Vesti o ljudima i događajima sa Kosova su oduvek privlačile mnogo pažnje medija. Ipak, to pojedine novinare nije navelo da se upoznaju sa elementarnim geografskim odrednicama ove oblasti, pa su tako Kurir i Mondo na svojim portalima objavili vest sa naslovima "Učenici iz Šipova biće narednih 8 dana gosti svojih vršnjaka iz Novog Sada", odnosno "Četrdesetoro dece uzrasta 12, 13 i 14 godina, iz mesta Šipovo, opštine Gnjilane u poseti Novom Sadu". Naravno, deca nisu iz Šipova, već iz Šilova.
Šilovo, a ne Šipovo
Mališani iz Šilova u poseti Novom Sadu (Foto Grad Novi Sad)

Greške portala Kurir i Mondo nisu ponovile kolege iz Večernjih novosti, RTV-a i Dnevnika koje su uredno izvestile da su u posetu Novom Sadu doputovala deca iz Šilova.

Šilovo je staro i veliko srpsko-albansko selo dva kilometra severoistočno od Gnjilana. Smešteno je u ravnici, kao prvo na putu iz Gnjilana ka Bujanovcu. Zbijenog je tipa i nalazi se na teritoriji istoimene katastarske opštine. U popisu iz 1912. godine se navodi da su u selu 34 srpska domaćinstva.

Dalje, Šilova ima i u opštini Lebane u Jablaničkom okrugu. Smešteno je u dolini reke Jablanice koja u daljem toku prolazi kroz Lebane i nastavlja kroz Leskovačko polje. Od Niša je udaljeno 70 km, od Beograda 185 km, a od Prištine 75 km. Prema popisu iz 2011. selo je imalo 413 stanovnika.

Pusto Šilovo je naselje u opštini Medveđa u Srbiji, a Dešilovo se nalazi u opštini Merošina. Postoje još i Šilovac, Šilov breg, Šilov potok i Šilova glava. Iz toponima Šilovo su izvedena prezimena Šilić, Šilović, Šilojević.

Šipašnice, Gornja i Donja, nalaze se u opštini Kosovska Kamenica u Novobrdskoj Krivoj Reci.

Istini za volju, na Kosovu postoji i Šipovo, ali se ovo naselje nalazi u opštini Zubin Potok. Istorijski i geografski ono pripada Ibarskom Kolašinu i nalazi se na južnim obroncima Rogozne u gornjem toku Banjske reke.

Šipolje je naselje u opštini Kosovska Mitrovica.

Ipak, verovatno najpoznatije Šipovo je sedište istoimene opštine koja se nalazi na jugu Bosanske Krajine, u zapadnom delu Republike Srpske, Bosna i Hercegovina, na oko 85 kilometara od Banjaluke. Prema podacima sa popisa stanovništva iz 2013. godine, u Šipovu žive 4.052 lica. Iz ovog toponima je izvedeno prezime Šipovac koje prvenstveno označava ljude koji dolaze iz Šipova.

Osim Šipova, u BiH postoje još i: Šipovljani, Šipovača, Šipovik i Šipovica. Šip je ime jednog naselja u Sarajevu. U Rumuniji su: Šipot, Šipotele, Šipotu, i Šipote, a Šipokno je u Severnoj Makedoniji.Ostale vesti

Podkast sa Tatjanom Lazarević: Zloupotreba dece u medijima
Često se u javnosti govori o zloupotrebi dece i kršenju njihovih prava, kao i o nereagovanju nadležnih institucija kada se ono desi. Takođe se i kao društvo nedovoljno osvrćemo na kršenje prava dece u medijima i njihovu zloupotrebu u aktivnostima političkih organizacija.
  • 26.01.2023
Izjave političara pretvorene u tvrdnje portala

Portal Srpskog telegrafa „Republika“, objavio je tekst pod naslovom „KURTI ŽELI DA ZATAŠKA RANJAVANJE SRPSKE DECE! Oglasio se Petar Petković: Incident u Zubinom Potoku izazvala petorica manipulatora!“, povezao je skandiranje Petru Petkoviću u Zubinom Potoku i protest u Severnoj Mitrovici sa ranjavanjem dečaka i mladića na Badnji dan u Štrpcu i predstavio kao želju Aljbina Kurtija da zataška ovaj incident.

  • 17.01.2023
Albanski premijer - od ’’prijatelja’’ do ’’provokatora’’
Tanka je linija između Edija Rame "provokatora" i Edija Rame "prijatelja", Edija Rame koji je uveren da "Kosovo neće dugo čekati na priznanje Srbije" i Edija Rame koji ima "bratske veze" sa srpskim predsednikom, ili tako je bar sudeći po pisanju srpskih tabloida.
  • 31.12.2022
Podkast sa Tatjanom Drljić: U novinarstvu svako sam bira svoj put
"Nemaju sve kolege, niti svi mediji tu sreću da budu nezavisni, ali smatram da je izbor na svima nama", kazala je gostujući u programu Radio Goraždevca novinarka N1 BiH Tatjana Drljić. Ona je govorila o profilima novinara, dezinformacijama, širenju lažnih vesti, uticajima i izazovima  sa kojima se suočavaju današnji mediji.
  • 24.12.2022
Kosovski mediji: Postoji spisak; kosovski ministar: Ne postoji spisak
Hapšenje trojice Srba na severu Kosova, doskorašnjih policijskih službenika Dejana Pantića, Slađana Trajkovića i Miljana Adžića, pod optužbama da su počinili ozbiljna krivična dela od "terorističkog napada na prostorije" do napada na specijalce Kosovske policije, dovelo je do podizanja barikada na severu Kosova.
  • 23.12.2022
Od mape sa isprekidanim linijama do toga da je Kurti priznao da je Kosovo Srbija

Srpski tabloid Srbija Danas izvestio je o tome da su započeti radovi na obnovi železničke pruge Kosovo Polje – Mitrovica sa naslovom koji ne odražava sadržaj teksta. Pažnju ovog medija privukla je mapa postavljena na ceremoniji povodom početka radova na kojoj je linija između centralne Srbije i Kosova bila isprekidana, te je ovaj medij u naslovu zaključio – „KURTI KONAČNO PRIZNAO: KOSOVO JE SRBIJA! Mapa izazvala neopisiv bes u lažnoj državi, za sve krive Aljbina“.

  • 21.12.2022