Vesti
Netačno

Rezolucija 1244 se neće automatski aktivirati

Portal Kurir je objavio tekst pod naslovom "NAJVEĆU ODGOVORNOST NA KiM IMA KFOR: Ako propuste bezbednosne snage na sever, aktivira se rezolucija 1244! EVO ŠTA SE ONDA DEŠAVA", u kome se kao objašnjenje za "dešavanje" citira netačna izjava prof. dr Miroslava Bjegovića sa Fakulteta za bezbednost Univerziteta Educons.
Rezolucija 1244 se neće automatski aktivirati
Ilustracija (Printskrin kurir.rs)

Bjegović je, potpuno netačno, gostujući u jutarnjem programu Kurir televizije naveo:

"Najveću bezbednosnu odgovornost zapravo ima KFOR. Jer ako se desi da on propusti kosovsko bezbednosne snage na sever Kosova automatski se, u određenom smislu, aktivira Rezolucija 1244 gde Srbija ima pravo da pošalje svoje bezbednosne snage, ne kaže se da li je to vojska ili policija, da na severu Kosova obezbedi sigurnost naših građana".

Bjegovićeva izjava je netačna iz više razloga.

U tekstu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (SBUN) od 10. juna 1999. godine, na koju se Bjegović poziva, nema ni slova o "automatskom aktiviranju rezolucije" i "pravu Srbije da pošalje svoje bezbednosne snage da na severu Kosova obezbede sigurnost". Sever Kosova se, naravno, nigde izričito ne pominje.

Naime, u članu 4. Rezolucije 1244 doslovce piše: "Potvrđuje da će posle povlačenja, dogovorenom broju jugoslovenskog i srpskog vojnog i policijskog osoblja biti dozvoljen povratak na Kosovo radi obavljanja dužnosti u skladu sa Aneksom 2".

U Aneksu 2 se potom navodi:

"Nakon povlačenja, dogovorenom broju jugoslovenskog i srpskog osoblja će biti dozvoljeno da se vrati i obavlja sledeće funkcije: 1) Vezu sa međunarodnom civilnom misijom i međunarodnim bezbednosnim prisustvom; 2) Obeležavanje/čišćenje minskih polja; 3) Održavanje prisustva na mestima srpske kulturne baštine; 4) Održavanje prisustva na glavnim graničnim prelazima.

Dakle, bez ijedne reči o "severu Kosova" i "obezbeđivanju sigurnosti".

Usvajanju Rezolucije 1244 SBUN je prethodilo sklapanje Vojno-tehničkog sporazuma između Međunarodnih bezbednosnih snaga ("KFOR") i Vlada Savezne Republike Jugoslavije i Republike Srbije 9. juna 1999. godine. U takozvanom Kumanovskom sporazumu se navodi:

"Uspostavljanjem trajnog prestanka neprijateljstva, ni pod kojim uslovima, bilo koje snage SRJ i Republike Srbije neće ući, ponovo ući, niti ostati na teritoriji Kosova ili u zoni kopnene bezbednosti odnosno zoni vazdušne bezbednosti kako su opisane u tački 3, člana 1, bez prethodne izričite saglasnosti komandanta međunarodnih bezbednosnih snaga ("KFOR").

Pogrešna tumačenja Kumanovskog sporazuma i Rezolucije 1244 nisu nikakva novost i mnogo puta do sada su, između ostalih, komandanti KFOR-a ukazivali da povratka srpskog vojnog i policijskog osoblja na Kosovo ne može biti bez izričite saglasnosti KFOR-a, odnosno NATO-a.

Netačne izjave, poput ove profesora Bjegovića nikako ne doprinose smirivanju tenzija koje su u Srbiji i na Kosovu podignute usled višemesečne krize čiji je okidač odluka Vlade Kosova o obaveznoj preregistraciji svih vozila na Kosovu na RKS tablice. Naprotiv, u direktnoj su suprotnosti sa mnogobrojnim, ali očigledno bezuspešnim, pozivima Beogradu i Prištini da se zastršujuća retorika dve strane ublaži.

Bjegović je, inače, ulazak srpske vojske na sever Kosova "u slučaju ratne opasnosti koju ćemo teško izbeći" najavljivao i ranije. Tako je 20. avgusta ove godine portal Srbija danas obajvio tekst pod naslovom ""SRPSKA VOJSKA ĆE UĆI NA SEVER KiM I OSLOBODITI OKUPIRANU TERITORIJU OD TERORISTA" Stručnjak otkriva šta će se desiti ako Kurti krene sa nasiljem".Ostale vesti

Pobedom ću te, pobedom ćeš me
Po starom običaju, mediji naklonjeni vlasti u Srbiji su neposredno nakon poruke Žozepa Borela na Tviteru da je postignut sporazum između Beograda i Prištine po pitanju registarskih tablica, ponovo proglasili "veliku pobedu srpske diplomatije".
  • 26.11.2022
Zatvara se Radio Kim?
Više ljudi nam se poslednjih dana obratilo sa pitanjem: "Da li je tačno da se zatvara Radio Kim?"
  • 07.11.2022
Žena koju su medicinske sestre tukle u Domu za stare u Peći nije Srpkinja
Snimak nasilja nad starijom ženom u Peći koji je objavljen na društvenim mrežama i u pojedinim tabloidima je predstavljen kao nasilje medicinske sestre Albanke nad starijom Srpkinjom. Tvrdnje da je žena Srpkinja su netačne.
  • 04.11.2022
Kako su usvojen kosovski budžet tabloidi pretvorili u paklene planove
Sednica Vlade Kosova na kojoj je usvojen Nacrt zakona o budžetu za 2023. godinu u iznosu od 3 milijarde i 212 miliona evra, a o kojoj su izvestili svi mediji, kao i o tome da je izmenjena odluka o preregistraciji vozila, bila je povod za različite uznemirujuće naslove u štampi i elektronskim medijima.
  • 03.11.2022
Podkast sa Ivanom Petrović: Zastrašenim ljudima je lako vladati
Dezinformacije i lažne vesti postale su naša svakidašnjost. Od kako nas je pre nekoliko godina zapljusnula ta oluja, ona je sve veća, uprkos borbi, kaže za premijerno izdanje Kim podkasta novinarka Siti (City) smart radija iz Niša Ivana Petrović.
  • 29.10.2022
Podkast: Nikola Stanković o etiketiranju, medijskoj pismenosti i kampanjama
Etiketiranje novinara nije nešto što se dešava prvi put u istoriji, društvene mreže omogućavaju da svako može da kaže svoju "istinu", naveo je u razgovoru za Radio Goraždevac Nikola Stanković, nekadašnji novinar, a sada član pokreta "Kreni-promeni".
  • 27.10.2022