Vesti
Netačno

Razotkrivanje lažnih vesti o ratu u Ukrajini

Članovi Međunarodne mreže za proveru činjenica (IFCN) širom sveta sačinili su bazu podataka koja se svakodnevno ažurira radi provere onih vezanih za rat u Ukrajini.
Razotkrivanje lažnih vesti o ratu u Ukrajini
Antiratne demonstracije u centru Beograda protiv ruske invazije na Ukrajinu, 6. mart 2022. (Foto FoNet)

U radu IFCN-a iz regiona Zapadnog Balkana učestvuju: Istinomer (Srbija), Kallxo.com (Kosovo), Raskrinkavanje.ba (Bosna i Hercegovina), Raskrinkavanje.me (Crna Gora), Faktograf.hr (Hrvatska), Faktoje.al (Albanija).

Na mapi se može videti gde su sve kružile dezinformacije o ratu u Ukrajini i koje su ih članice IFCN-a razotkrile.

Za zemlje prikazane u nijansama crvene boje može se dobiti podatak o količini dezinformacija koje su identifikovali i razotkrili nacionalni fektčekeri u svakoj od njih.

Kada se klikne na dezinformaciju, zemlje u kojima ta lažna vest cirkuliše se označavaju plavom bojom i može se pristupiti tekstu koji razotkriva svaku od njih.

Klikom na pojedinačnu državu dobija se prikaz lažnih vesti koje su identifikovane i proverene u toj zemlji i pristup tim člancima.

 

 Ostale vesti

Pobedom ću te, pobedom ćeš me
Po starom običaju, mediji naklonjeni vlasti u Srbiji su neposredno nakon poruke Žozepa Borela na Tviteru da je postignut sporazum između Beograda i Prištine po pitanju registarskih tablica, ponovo proglasili "veliku pobedu srpske diplomatije".
  • 26.11.2022
Rezolucija 1244 se neće automatski aktivirati
Portal Kurir je objavio tekst pod naslovom "NAJVEĆU ODGOVORNOST NA KiM IMA KFOR: Ako propuste bezbednosne snage na sever, aktivira se rezolucija 1244! EVO ŠTA SE ONDA DEŠAVA", u kome se kao objašnjenje za "dešavanje" citira netačna izjava prof. dr Miroslava Bjegovića sa Fakulteta za bezbednost Univerziteta Educons.
  • 08.11.2022
Zatvara se Radio Kim?
Više ljudi nam se poslednjih dana obratilo sa pitanjem: "Da li je tačno da se zatvara Radio Kim?"
  • 07.11.2022
Žena koju su medicinske sestre tukle u Domu za stare u Peći nije Srpkinja
Snimak nasilja nad starijom ženom u Peći koji je objavljen na društvenim mrežama i u pojedinim tabloidima je predstavljen kao nasilje medicinske sestre Albanke nad starijom Srpkinjom. Tvrdnje da je žena Srpkinja su netačne.
  • 04.11.2022
Kako su usvojen kosovski budžet tabloidi pretvorili u paklene planove
Sednica Vlade Kosova na kojoj je usvojen Nacrt zakona o budžetu za 2023. godinu u iznosu od 3 milijarde i 212 miliona evra, a o kojoj su izvestili svi mediji, kao i o tome da je izmenjena odluka o preregistraciji vozila, bila je povod za različite uznemirujuće naslove u štampi i elektronskim medijima.
  • 03.11.2022
Podkast sa Ivanom Petrović: Zastrašenim ljudima je lako vladati
Dezinformacije i lažne vesti postale su naša svakidašnjost. Od kako nas je pre nekoliko godina zapljusnula ta oluja, ona je sve veća, uprkos borbi, kaže za premijerno izdanje Kim podkasta novinarka Siti (City) smart radija iz Niša Ivana Petrović.
  • 29.10.2022