Vesti
Netačno

Putin u medijima u Srbiji: Od vere do nevere

Sastanak ruskog predsednika Vladimira Putina u Moskvi sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guterešom u centru je pažnje medija u Srbiji, ali i u regionu, već nekoliko dana.
Putin u medijima u Srbiji: Od vere do nevere
Vladimir Putin (Foto Alexander Demyanchuk, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Razlog tome nije napad Rusije na Ukrajinu, niti rešavanje krize u odnosima dve zemlje, već ono što je ruski predsednik Vladimir Putin rekao za samoproglašenje Donjecke Narodne Republike i Luganske Narodne Republike, napravivši paralelu sa Kosovom.

"Kad može Kosovo, što ne bi mogli i Donjeck i Lugansk. Ako postoji presedan, republike Donbasa mogu da učine isto. To su oni uradili, a mi smo, pak, imali pravo da ih priznamo kao nezavisne države", rekao je Putin.

Eksplozija naslova u velikom broju štampanih medija u Srbiji, izazvala je pažnju, ali i medijskih naslova u regionu, kojima je, pak, glavna tema upravo bilo izveštavanje medija u Srbiji.

Na osnovu senzacionalističkih naslova, objektivnost i činjenice su stavljene u drugi plan, gurajući suštinu u zapećak, dok se bombastičnim rečima najavljivao nekakav "svetski sukob preko naših leđa" ili izveštavalo o "slavlju u Prištini, Zagrebu i Sarajevu".

"Putin igra na Kosovo" je naslov Informera, sa podnaslovom "Svetski sukob preko naših leđa".

Srpski telegraf i njihov portal Republika.rs navode da je Putin "zabio nož u leđa Srbiji".

"Zar ovako, braćo Rusi? Trampio Kosovo za Donbas", naslovnica je ovog tabloida.

Kurir piše "Goli interes", navodeći da Putin svojom izjavom štiti interese Rusije u Donjecku i Lugansku, ne vodeći računa o poziciji Srbije na Kosovu.

Alo donosi sledeći naslov na vrhu naslovnice: "Slavlje u Prištini, Zagrebu i Sarajevu zbog Putinove izjave".

Blic na centralnom delu naslovne strane piše: "Jesmo li se kao narod previše kleli u ruskog predsednika" i "Putin zbog svog rata zaboravio Srbe i Kosovo".

Nekadašnji predsednik Koordinacionog tela za Kosovo i Metohiju Nebojša Čović smatra da ne treba porediti status Kosova i Luganske i Donjecke Narodne Republike jer, kako kaže, kada je u pitanju Kosovo postoji Rezolucija Saveta bezbednosti UN kojom su najviše međunarodne institucije potvrdile da je ta teritorija sastavni deo Srbije.

Čović je za Tanjug rekao da izjavu predsednika Rusije Vladimira Putina da su Lugansk i Donjeck postali nezavisni po analogiji sa odlukom Međunarodnog suda o Kosovu, vidi kao "našu realnost" i da, za razliku od pojedinih analitičara, ne smatra da je Putin tom izjavom "zabio nož u leđa" Srbiji.

Ovo nije prvi put da ruski zvaničnici argumente za svoje postupke i invaziju na Ukrajinu traže upravo u primeru Kosova. To smo mogli da čujemo i tokom ove godine, ali isto tako tokom aneksije Krima 2014. godine, gde se ruski zvaničnici pozivaju i argumentaciju traže u NATO bombardovanju 1999. godine, ali i samoproglašenoj nezavisnosti Kosova 2008. godine, kaže za Radio Mitrovica sever novinarka televizije N1 Sanja Sovrlić.
Ostale vesti

Pobedom ću te, pobedom ćeš me
Po starom običaju, mediji naklonjeni vlasti u Srbiji su neposredno nakon poruke Žozepa Borela na Tviteru da je postignut sporazum između Beograda i Prištine po pitanju registarskih tablica, ponovo proglasili "veliku pobedu srpske diplomatije".
  • 26.11.2022
Rezolucija 1244 se neće automatski aktivirati
Portal Kurir je objavio tekst pod naslovom "NAJVEĆU ODGOVORNOST NA KiM IMA KFOR: Ako propuste bezbednosne snage na sever, aktivira se rezolucija 1244! EVO ŠTA SE ONDA DEŠAVA", u kome se kao objašnjenje za "dešavanje" citira netačna izjava prof. dr Miroslava Bjegovića sa Fakulteta za bezbednost Univerziteta Educons.
  • 08.11.2022
Zatvara se Radio Kim?
Više ljudi nam se poslednjih dana obratilo sa pitanjem: "Da li je tačno da se zatvara Radio Kim?"
  • 07.11.2022
Žena koju su medicinske sestre tukle u Domu za stare u Peći nije Srpkinja
Snimak nasilja nad starijom ženom u Peći koji je objavljen na društvenim mrežama i u pojedinim tabloidima je predstavljen kao nasilje medicinske sestre Albanke nad starijom Srpkinjom. Tvrdnje da je žena Srpkinja su netačne.
  • 04.11.2022
Kako su usvojen kosovski budžet tabloidi pretvorili u paklene planove
Sednica Vlade Kosova na kojoj je usvojen Nacrt zakona o budžetu za 2023. godinu u iznosu od 3 milijarde i 212 miliona evra, a o kojoj su izvestili svi mediji, kao i o tome da je izmenjena odluka o preregistraciji vozila, bila je povod za različite uznemirujuće naslove u štampi i elektronskim medijima.
  • 03.11.2022
Podkast sa Ivanom Petrović: Zastrašenim ljudima je lako vladati
Dezinformacije i lažne vesti postale su naša svakidašnjost. Od kako nas je pre nekoliko godina zapljusnula ta oluja, ona je sve veća, uprkos borbi, kaže za premijerno izdanje Kim podkasta novinarka Siti (City) smart radija iz Niša Ivana Petrović.
  • 29.10.2022