Vesti
Netačno

Putin u medijima u Srbiji: Od vere do nevere

Sastanak ruskog predsednika Vladimira Putina u Moskvi sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guterešom u centru je pažnje medija u Srbiji, ali i u regionu, već nekoliko dana.
Putin u medijima u Srbiji: Od vere do nevere
Vladimir Putin (Foto Alexander Demyanchuk, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Razlog tome nije napad Rusije na Ukrajinu, niti rešavanje krize u odnosima dve zemlje, već ono što je ruski predsednik Vladimir Putin rekao za samoproglašenje Donjecke Narodne Republike i Luganske Narodne Republike, napravivši paralelu sa Kosovom.

"Kad može Kosovo, što ne bi mogli i Donjeck i Lugansk. Ako postoji presedan, republike Donbasa mogu da učine isto. To su oni uradili, a mi smo, pak, imali pravo da ih priznamo kao nezavisne države", rekao je Putin.

Eksplozija naslova u velikom broju štampanih medija u Srbiji, izazvala je pažnju, ali i medijskih naslova u regionu, kojima je, pak, glavna tema upravo bilo izveštavanje medija u Srbiji.

Na osnovu senzacionalističkih naslova, objektivnost i činjenice su stavljene u drugi plan, gurajući suštinu u zapećak, dok se bombastičnim rečima najavljivao nekakav "svetski sukob preko naših leđa" ili izveštavalo o "slavlju u Prištini, Zagrebu i Sarajevu".

"Putin igra na Kosovo" je naslov Informera, sa podnaslovom "Svetski sukob preko naših leđa".

Srpski telegraf i njihov portal Republika.rs navode da je Putin "zabio nož u leđa Srbiji".

"Zar ovako, braćo Rusi? Trampio Kosovo za Donbas", naslovnica je ovog tabloida.

Kurir piše "Goli interes", navodeći da Putin svojom izjavom štiti interese Rusije u Donjecku i Lugansku, ne vodeći računa o poziciji Srbije na Kosovu.

Alo donosi sledeći naslov na vrhu naslovnice: "Slavlje u Prištini, Zagrebu i Sarajevu zbog Putinove izjave".

Blic na centralnom delu naslovne strane piše: "Jesmo li se kao narod previše kleli u ruskog predsednika" i "Putin zbog svog rata zaboravio Srbe i Kosovo".

Nekadašnji predsednik Koordinacionog tela za Kosovo i Metohiju Nebojša Čović smatra da ne treba porediti status Kosova i Luganske i Donjecke Narodne Republike jer, kako kaže, kada je u pitanju Kosovo postoji Rezolucija Saveta bezbednosti UN kojom su najviše međunarodne institucije potvrdile da je ta teritorija sastavni deo Srbije.

Čović je za Tanjug rekao da izjavu predsednika Rusije Vladimira Putina da su Lugansk i Donjeck postali nezavisni po analogiji sa odlukom Međunarodnog suda o Kosovu, vidi kao "našu realnost" i da, za razliku od pojedinih analitičara, ne smatra da je Putin tom izjavom "zabio nož u leđa" Srbiji.

Ovo nije prvi put da ruski zvaničnici argumente za svoje postupke i invaziju na Ukrajinu traže upravo u primeru Kosova. To smo mogli da čujemo i tokom ove godine, ali isto tako tokom aneksije Krima 2014. godine, gde se ruski zvaničnici pozivaju i argumentaciju traže u NATO bombardovanju 1999. godine, ali i samoproglašenoj nezavisnosti Kosova 2008. godine, kaže za Radio Mitrovica sever novinarka televizije N1 Sanja Sovrlić.
Ostale vesti

Medijska oluja u jeku tenzija na severu Kosova: Pazite šta čitate
"Oružane provokacije"; "povređeni i ranjeni"; "kosovski specijalci okupirali most na Ibru"; "prvi incidenti na Jarinju"; "Albanska akcija počinje u ponoć"; "Sprema se opšti napad na sever! Kurti za noćas naredio akciju Crna Oluja!?!"; "Haradinaj dao podršku proterivanju Srba"; "Prištinska policija ulazi na sever" - ovako bi ukratko moglo da se sumira izveštavanje srpskih tabloida u jeku tenzija na severu Kosova.
  • 06.08.2022
Kako je počeo još jedan kosovski oružani sukob na TV Pink?
Blokade puteva na severu Kosova koje su bile uspostavljene u nedelju 31. jula, dan pre stupanja na snagu odluka kosovske vlade o srpskim tablicama i dokumentima, bile su povod za specijalnu emisiju na televiziji Pink u kojoj je objavljen "početak oružanog sukoba", koji se na kraju nije dogodio.
  • 02.08.2022
Matić: Na kraju je poginulo pet hiljada civila
Srpski fudbaler i bivši reprezentativac Nemanja Matić, od nedavno član Rome, govorio je pre nekoliko dana za italijanski Il Mesađero (Il Messaggero). Odgovarajući na pitanje novinara da li je pre 23 godine, u vreme NATO bombardovanja, živeo u Srbiji, nekadašnji igrač Čelsija i Mančester Junajteda je kazao: "Kod kuće smo imali malu baštu i odatle sam video bombe kako padaju sa neba. Odrastao sam sa strahom. Na kraju je poginulo pet hiljada civila. Naš narod to nikada neće moći ni da zaboravi, ni da oprosti".
  • 26.07.2022
Filipović Stevanović: Izveštavanje medija o tragičnim događajima tragično
Pre tačno mesec dana širom regiona odjeknula je vest o dvostrukom ubistvu koje se dogodilo u Kosovskoj Mitrovici, kada je, kako se sumnja, mladić usmrtio svog brata blizanca i oca. Ovaj slučaj su pratili medijski izveštaji od kojih su mnogi bili zasnovani na neproverenim, a kako se potom i ispostavilo, netačnim informacijama. Generalna sekretarka NUNS-a, Tamara Filipović Stevanović, govorila je za KoSSev o izveštavanju medija i njihovom uticaju na živote građana, pogotovu ukoliko se izveštava o tragičnim događajima.
  • 27.06.2022
Mediji: Aljbin Kurti priznao da je lažni veteran
"OVO JE SPECIJALNI RAT" Kurti razapet, NAPOKON priznao da je i LAŽNI veteran, objavio je portal Srbija danas u naslovu vesti.
  • 20.06.2022
Medijska tragedija porodične tragedije
Tragedija koja je pre nepunih mesec dana potresla Kosovsku Mitrovicu, ali i region, kada je, kako ukazuje preliminarna istraga, 29-godišnji B.M, osumnjičen da je nožem usmrtio svog brata blizanca na spavanju B.U, a potom i oca, 66-godišnjeg B.M, inače poznatog tužioca u penziji i advokata, punila je stupce lokalnih i regionalnih medija dva dana.
  • 09.06.2022