Vesti
Netačno

Putin poslao ratne brodove na Nato

Ruski ratni brodovi uvežbavali su juče gađanje vazdušnih i morskih ciljeva tokom vojnih vežbi u Crnom moru. U manevrima koji je trebalo da se okončaju juče učestvovalo je 20 brodova, a vežba je održana nakon najava SAD i NATO o raspoređivanju trupa u istočnim članicama Alijanse koje se graniče s Rusijom ili su blizu nje, objavio je Informer.
Putin poslao ratne brodove na Nato
Ilustracija (Foto Radio Mitrovica Sever)

Jasno je da se radi o vežbi ruske vojske sa brodovima, ali ne i "slanju ratnih brodova na NATO", kako stoji u senzacionalnom naslovu ove vesti, dok se dodatno raspoređivanje NATO trupa još uvek razmatra samo kao mogućnost.

NATO bi mogao rasporediti dodatne borbene jedinice u istočnoj Evropi, kao odgovor na gomilanje jedinica ruskih oružanih snaga na granici s Ukrajinom, izjavio je u ponedeljak generalni sekretar Seevernoatlantskog saveza Jens Stoltenberg.

“Razmatramo opciju da dodatno ojačamo naše prisustvo na istočnom krilu alijanse, što bi moglo značiti i raspoređivanje dodatnih borbenih grupa NATO-a”, rekao je on novinarima u Briselu, preneo je Tanjug pozivajući se na Rojters.

Međutim, severnoatlantski savez je do sada rasporedio gotovo 4.000 vojnika u multinacionalnim bataljonima u Estoniji, Litvaniji, Letoniji i Poljskoj, uz podršku tenkovskih jedinica, protivvazdušne odbrane, obaveštajnih i nadzornih snaga.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su i artiljerijske snage u južnoj Rostovskoj oblasti, koja se graniči s Ukrajinom, vežbale uništavanje neprijateljskih snaga i oklopnih vozila haubicama.

U sklopu manevara u Crnom moru, dela sveobuhvatnih vežbi ruske mornarice, koje se, prema naredbi predsednika Vladimira Putina, održavaju na brojnim lokacijama ovog i narednog meseca, od Pacifičkog okeana do Atlantskog, uvežbavano je i uklanjanje podvodnih mina, piše dalje Informer.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da, ako to bude zavisilo od Rusije, neće biti rata.

"Ne želimo ratove, ali takođe nećemo dozvoliti grube napade na naše interese, nećemo dozvoliti i da naši interesi budu ignorisani", rekao je Lavrov i ponovio da je u toku međuresorna razrada odgovora dobijenih od SAD i NATO na predloge Moskve o garancijama za bezbednost, nakon čega će izveštaj biti podnet Putinu, a on će odlučiti o daljim akcijama, preneo je dalje ovaj portal.

U tekstu se dalje navodi da je Kremlj saopštio da je Putin u telefonskom razgovoru s francuskim predsednikom Emanuelom Makronom rekao da odgovori SAD i NATO na ruske predloge o bezbednosti ne rešavaju zabrinutost Moskve. Žan-Iv le Drijan, ministar spoljnih poslova Francuske, izjavio je danas da je situacija u vezi s Ukrajinom veoma napeta, ali da je dijalog s Rusijom i dalje moguć. Makron je ranije izjavio da će u razgovoru s Putinom tražiti pojašnjenje o ruskim namerama prema Ukrajini.

Ruski ministar spoljnih poslova je naveo da SAD koriste ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog za eskalaciju tenzija oko Rusije.

"Glavni cilj Vašingtona u ovom slučaju nije sudbina Ukrajine uopšte, njima je važno da eskaliraju tenzije oko Ruske Federacije da bi zatvorili tu temu i potom se bavili Kinom, kako pišu sami američki politikolozi", kazao je Lavrov.

Na osnovu izjave Lavrova Informer je u naslov stavio kao tvrdnju da cilj Vašingtona nije Ukrajina, nego Rusija, pa Kina, što je nedopustivo i predstavlja manipulaciju čitalaca, budući da je to samo izjava ruskog ministra odbrane.

Odnosi Rusije i Zapada pogoršali su se zbog situacije oko Ukrajine. Zapad optužuje Rusiju da priprema napad na tu zemlju, dok Moskva odbacuje te tvrdnje i traži garancije da se NATO neće širiti na istok, kao i da Ukrajina neće ući u članstvo Alijanse.

Američki predsednik Džo Bajden upozorio je ukrajinskog predsednika Zelenskog da “postoji jasna mogućnost” da Rusija napadne Ukrajinu u februaru, piše dalje Informer.

"Sada je (Bajden) i javno to rekao, a mi na to upozoravamo već mesecima", rekla je Emili Horn, portparolka Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće, citira dalje Informer.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski, pozvao je Zapad da ne stvara „paniku”, naglašavajući da upozorenja o sve izvesnijem napadu Rusije dovode u opasnost ukrajinsku privredu.

Reagovao je na izjavu američkog predsednika Džozefa Bajdena ranije ove nedelje da veruje da će Rusija u februaru napasti Ukrajinu.

Jens Stoltenberg rekao je da Alijansa ne predstavlja pretnju po Rusiju i da nema interesa za oružani sukob u Evropi.

On je u intervju ruskoj radio stanici Eho Moskve rekao da NATO nema planove za slanje borbenih jedinica u Ukrajinu, i da je spreman za razgovore sa Rusijom.

Jasno je da do kraja teksta nema ničega što se može očekivati na osnovu naslova, a posebno ne da je “svet sve bliži trećem svetskom ratu”, niti da je predsednik Rusije Vladimir Putin “poslao ratne brodove na NATO”, već se radi o vojnoj vežbi, a raspoređivanje snaga se još uvek najavljuje.

Ozbiljne političke teme kojima se bave svi profesionalni mediji nažalost su i ovog puta dobar šlagvort za neprofesionalno, tabloidno, manipulativno i, pre svega, netačno informisanje javnosti od strane pojedinih portala, čiji cilj svakako nije da čitaoci budu objektivno i tačno informisani.Ostale vesti

Pobedom ću te, pobedom ćeš me
Po starom običaju, mediji naklonjeni vlasti u Srbiji su neposredno nakon poruke Žozepa Borela na Tviteru da je postignut sporazum između Beograda i Prištine po pitanju registarskih tablica, ponovo proglasili "veliku pobedu srpske diplomatije".
  • 26.11.2022
Rezolucija 1244 se neće automatski aktivirati
Portal Kurir je objavio tekst pod naslovom "NAJVEĆU ODGOVORNOST NA KiM IMA KFOR: Ako propuste bezbednosne snage na sever, aktivira se rezolucija 1244! EVO ŠTA SE ONDA DEŠAVA", u kome se kao objašnjenje za "dešavanje" citira netačna izjava prof. dr Miroslava Bjegovića sa Fakulteta za bezbednost Univerziteta Educons.
  • 08.11.2022
Zatvara se Radio Kim?
Više ljudi nam se poslednjih dana obratilo sa pitanjem: "Da li je tačno da se zatvara Radio Kim?"
  • 07.11.2022
Žena koju su medicinske sestre tukle u Domu za stare u Peći nije Srpkinja
Snimak nasilja nad starijom ženom u Peći koji je objavljen na društvenim mrežama i u pojedinim tabloidima je predstavljen kao nasilje medicinske sestre Albanke nad starijom Srpkinjom. Tvrdnje da je žena Srpkinja su netačne.
  • 04.11.2022
Kako su usvojen kosovski budžet tabloidi pretvorili u paklene planove
Sednica Vlade Kosova na kojoj je usvojen Nacrt zakona o budžetu za 2023. godinu u iznosu od 3 milijarde i 212 miliona evra, a o kojoj su izvestili svi mediji, kao i o tome da je izmenjena odluka o preregistraciji vozila, bila je povod za različite uznemirujuće naslove u štampi i elektronskim medijima.
  • 03.11.2022
Podkast sa Ivanom Petrović: Zastrašenim ljudima je lako vladati
Dezinformacije i lažne vesti postale su naša svakidašnjost. Od kako nas je pre nekoliko godina zapljusnula ta oluja, ona je sve veća, uprkos borbi, kaže za premijerno izdanje Kim podkasta novinarka Siti (City) smart radija iz Niša Ivana Petrović.
  • 29.10.2022