Vesti
Netačno

Pokast: Sa Jovanom Gligorijević o rodno zasnovanom nasilju i izveštavanju

Višednevno silovanje 11-godišnje devojčice u Prištini krajem avgusta ove godine, nedavno ubistvo dvogodišnje devojčice u Vršcu, kao i intervju Informera sa osuđenim silovateljem Igorom Miloševićem potresli su i zaokupili pažnju javnosti u regionu. Probuđeno interesovanje građana pratila su sve češća izveštavanje medija o ovim i sličnim slučajevima. Samo pojedini poštovali su novinarski kodeks, ostali su pribegavali senzacionalizmu, otkrivali identitete žrtava i osumnjičenih.
Pokast: Sa Jovanom Gligorijević o rodno zasnovanom nasilju i izveštavanju
Jovana Gligorijević (Foto Medija Centar Beograd)

Kako prepoznati kada novinar izveštava u javnom interesu, kada mediji vrše ulogu korektivnog faktora društva upravo zbog javnog interesa, a koji se mediji ovim temama bave iz drugih razloga, doprinoseći i sami daljem nasilju i ostalim štetnim trendovima u društvu? Da li je rodno zasnovano i nasilje u porodici u porastu ili se samo sada medijski reflektor upalio nad ovom temom te se o njemu više priča u javnosti? Da li žene same umeju da prepoznaju nasilje i kakvu ulogu mediji mogu da izvrše u emancipaciji žena i devojčica na ovu temu? Da li je mobing i dalje tabu tema u našem društvu i koliko su mediji doprineli promeni shvatanja još jednog nasilja sa kojim decenijama žene žive kao da je normalnost - akušerskog nasilja kao normalnosti?

O ovim i mnogim drugim pitanjima, kao i o medijskom izveštavanju o osetljivim temama razgovarali smo sa višestruko nagrađivanom novinarkom nedeljnika Vreme Jovanom Gligorijević.

Gligorijević je članica grupe "Novinarke protiv nasilja prema ženama" koju čine više od 70 novinarki i urednica koje se organizovano, javno i glasno bore protiv nasilja prema ženama.

Na temu mobinga, koju je obrađivala u svojoj emisiji "Tabu" TV Insajdera, Gligorijević kaže da je on u našem društvu i dalje tabu tema na dva nivoa.

"S jedne strane, svi smo svesni da postoji, preplavljeni smo nekim tekstovima ‘Šta da radimo ako smo izloženi mobingu’, ali tužbi za mobing ima jako malo", kazala je novinarka Vremena.

Gligorijević kaže da sa mobingom ima i drugih problema, te da čak i stručnjaci ne predlažu tužbe, već promenu radnog mesta, ako ima te mogućnosti.

"Presuda ima, ne kažem da nema, ali i dalje je cena, čak i kada je presuda u korist osobe koja je zlostavljana na radu, i dalje veća, u smislu mentalnog zdravlja, po onog ko podnosi tužbu", podvukla je Gligorijević.

Uloga medija je ogromna. Za izveštavanje o rodno osetljivom nasilju, mediji ne samo da treba da informišu, već oni mogu da budu i značajan korektivan faktor protiv anomalija u društvu - a za to su ključni posvećenost i etičnost, kako novinara, tako i samih redakcija.

"Gledajte da se uvek držite onih medija i urednika koji će vam dati priliku da isterate neku pravdu, ispravite nepravdu prema nekome. Jer jednom kada osetite ukus koji ima to kada ste glas onima čiji glas ne može da se čuje, niko neće moći da vas potkupi", poručila je Gligorijević svim mladim novinarima i novinarkama.

Jovana ujedno poziva sve novinarke da se pridruže grupi u kojoj je i sama aktivna „Novinarke protiv nasilja prema ženama“ i doprinesu poboljšanju kvaliteta izveštavanja o rodno zasnovanom nasilju nad ženama.

Pogledajte šta je sve Jovana Gligorijević kazala u ovonedeljenom podkastu.


<iframe width="945" height="600" src="https://www.youtube.com/embed/nBSevvNxzB8" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>Ostale vesti

Pobedom ću te, pobedom ćeš me
Po starom običaju, mediji naklonjeni vlasti u Srbiji su neposredno nakon poruke Žozepa Borela na Tviteru da je postignut sporazum između Beograda i Prištine po pitanju registarskih tablica, ponovo proglasili "veliku pobedu srpske diplomatije".
  • 26.11.2022
Rezolucija 1244 se neće automatski aktivirati
Portal Kurir je objavio tekst pod naslovom "NAJVEĆU ODGOVORNOST NA KiM IMA KFOR: Ako propuste bezbednosne snage na sever, aktivira se rezolucija 1244! EVO ŠTA SE ONDA DEŠAVA", u kome se kao objašnjenje za "dešavanje" citira netačna izjava prof. dr Miroslava Bjegovića sa Fakulteta za bezbednost Univerziteta Educons.
  • 08.11.2022
Zatvara se Radio Kim?
Više ljudi nam se poslednjih dana obratilo sa pitanjem: "Da li je tačno da se zatvara Radio Kim?"
  • 07.11.2022
Žena koju su medicinske sestre tukle u Domu za stare u Peći nije Srpkinja
Snimak nasilja nad starijom ženom u Peći koji je objavljen na društvenim mrežama i u pojedinim tabloidima je predstavljen kao nasilje medicinske sestre Albanke nad starijom Srpkinjom. Tvrdnje da je žena Srpkinja su netačne.
  • 04.11.2022
Kako su usvojen kosovski budžet tabloidi pretvorili u paklene planove
Sednica Vlade Kosova na kojoj je usvojen Nacrt zakona o budžetu za 2023. godinu u iznosu od 3 milijarde i 212 miliona evra, a o kojoj su izvestili svi mediji, kao i o tome da je izmenjena odluka o preregistraciji vozila, bila je povod za različite uznemirujuće naslove u štampi i elektronskim medijima.
  • 03.11.2022
Podkast sa Ivanom Petrović: Zastrašenim ljudima je lako vladati
Dezinformacije i lažne vesti postale su naša svakidašnjost. Od kako nas je pre nekoliko godina zapljusnula ta oluja, ona je sve veća, uprkos borbi, kaže za premijerno izdanje Kim podkasta novinarka Siti (City) smart radija iz Niša Ivana Petrović.
  • 29.10.2022