Vesti
Netačno

Podkast sa Žaklinom Tatalović: Uvek dobijem odgovor na pitanje

Novinarka televizije N1 Žaklina Tatalović na pitanja postavljena državnim zvaničnicima dobija svakakve odgovore ali ih, prema njenim rečima, uvek dobije. Medijsku scenu u Srbiju vidi kao "mračnu pozornicu", a izveštavanje svoje medijske kuće kao "prozor" na kome publika može "da uhvati vazduh".
Podkast sa Žaklinom Tatalović: Uvek dobijem odgovor na pitanje
Žaklina Tatalović i Aleksandra Arsić u podkastu Kim radija (Foto Kim/Bojan Ćirković)

"Da čujete nešto pa da prodišete, progledate, naterate sebe da razmislite. To je, nažalost, jedino mesto gde takva mogućnost u Srbiji postoji", rekla je ona u podkastu Kim radija.

Žaklina Tatalović je novinarka koja se ne libi da postavlja "neugodna" pitanja.

"Odgovori se kreću od toga da sam nepristojna, žuta, plaćenica, Šolakova novinarka... Šta god da pitam - to je jedan deo odgovora. Mada, ja uvek mislim da dobijam odgovor jer i ne-odgovor na konkretno postavljeno pitanje je, zapravo, po meni, najveći odgovor koji najviši državni funkcioner u našoj zemlji može da pokaže i da kaže. Zapravo, time što ništa ne kaže i što ne da konkretan odgovor, građanima treba da bude vrlo jasno da se tu nešto ipak dešava", navela je ona.


 

Za Radio Kim je kazala da svoja pitanja gotovo nikada ne priprema unapred.

"Slušam šta on (sagovornik - prim. red.) kaže i na osnovu toga izvlačim pitanja. Ja mislim da su to vrlo jednostavna pitanja. Neki put ih ima više, jer želim da iskoristim priliku da postavim sva, a nekad samo jedno i ja se trudim da bude što kraće", navela je ona.

Žaklina Tatalović je naglasila da je na lične uvrede i pritiske "oguglala", ali da ih doživljava kao surovi pritisak na novinarsku profesiju.

"Nažalost, oguglala sam na to. Mislim da to nije dobro, nemam nikakav osećaj. Zapravo sam utrnula na te uvrede i povrede, to je kao da vas neko udara non-stop u jedno mesto na ruci, pa u nekom trenutku prestanete i da osećate bol. Kada je sve to počelo bilo je jako neprijatno, jer nisam znala zbog čega takvo ponašanje na pitanje koje nije naručeno. Međutim, vremenom, pet i više godina u ovoj kući, a ni pre N1 televizije nisam htela da postavljam naručena pitanja... Može da me vređa do prekosutra, ja ću i dalje insistirati da dobijem odgovor na pitanje", kazala je ona.

Kako izgledaju konferencije za medije u Srbiji, šta misli o lažnim vestima i medijskoj pismenosti i da li joj njeni pratioci na društvenim mrežama šalju pitanja za predstavnike vlasti, ali i opozicije, više u priloženom videu.

 

 Ostale vesti

Na naslovnicama pet novina 1.200 manipulacija i dezinformacija
Tokom protekle godine, listovi Informer, Alo, Večernje novosti, Kurir i Srpski telegraf objavili su na naslovnim stranama najmanje 1.174 manipulativna naslova, najčešće u vidu neutemeljenih ili pristrasnih tvrdnji, dezinformacija ili manipulacija činjenicama, pokazuje najnovija analiza Raskrikavanja.
  • 31.03.2023
Tabloidi o Ohridskom sporazumu: Sve ’’naše pobede’’ i ’’njihovi porazi’’
Kritiku i nezadovoljstvo kosovske opozicije na račun premijera Aljbina Kurtija, nakon sporazuma u Ohridu, vešto su iskoristili tabloidi u Beogradu, koji su čitav proces predstavili kao veliku pobedu vlasti u Beogradu i veliki poraz Prištine. U analiziranim tekstovima nema ni jedne rečenice da se radi o dogovoru o sprovođenju predloga Evropske unije.
  • 28.03.2023
Pozadina ’’Afere Mauricijus’’: Izraelski eksperti za dezinformacije
Dokazi do kojih su došli novinari KRIK-a i međunarodne novinarske mreže OCCRP ukazuju da iza čuvene "afere Mauricijus", u kojoj su provladini tabloidi i predstavnici vlasti tvrdili da Dragan Đilas ima račune na ovom ostrvu, stoji izraelac Tal Hanan - čovek koji se, iz senke, bavi nameštanjem izbora širom sveta, proizvodi lažne vesti i diskredituje protivnike klijenata.
  • 24.03.2023
Kada tabloid od gađanja tortom koja promašuje, dođe do napada u kojem je Bisljimi „pogođen u glavu“

„Aktivisti PSD gađali tortom i milkšejkom Besnika Bisljimija“, naslov je vesti većine medija koji su izvestili o još jednoj akciji Socijal demokratske partije protiv Zajednice srpskih opština. Za razliku od ovih medija, beogradski tabloid Srbija Danas, odlučio se za nešto drugačji naslov – em dvosmislen – jer samo kratko navode da je „pogođen u glavu“, em netačan – jer Bisljimi zapravo nije pogođen u glavu.

  • 22.03.2023
Podkast sa Mašom Mileusnić: Odgovornost u medijima postoji ali je ne preduzima svako
"Za mene su medijske slobode vrlo jednostavne i jednostavan pojam, nije ništa komplikovano. Kao što su ljudska prava jednostavan sistem pojmova, upravo kada pričam o 8. martu, o rodnim pravima i rodnoj jednakosti, to su sve ljudska prava. Medijska sloboda je upravo u zagovaranju tih osnovnih ljudskih prava, ja tako vidim svoj posao", kazala je u intervju za Radio Goraždevac novinarka Maša Mileusnić.
  • 21.03.2023
“EVO ŠTA SE DEŠAVA NA KOSOVU!”… Ništa se ne dešava na Kosovu
Misija Severnoatlantske alijanse na Kosovu, saopštila je 14. marta da je patrolirala administrativnom linijom kod Istoka. Na zvaničnoj Fejsbuk stranici, KFOR je objavio da je administrativnim prelazima patrolirao italijanski kontigent u sastavu KFOR-a.
  • 20.03.2023