Vesti
Netačno

Podkast sa Tošetom Ognjanovim: Mlade više zanima vizuelni sadržaj

Društvene mreže su postale platforme na kojima se odvija glavni tok informacija, a mlade više zanima vizuelni sadržaj nego da čitaju tekst, kazao je u novom izdanju Kim podkasta nezavisni novinar iz Severne Makedonije Toše Ognjanov.
Podkast sa Tošetom Ognjanovim: Mlade više zanima vizuelni sadržaj
Toše Ognjanov i Aleksandra Arsić u studiju Kim radija (Foto Kim)

Instagram, nekada mesto na kome su se plasirale isključivo fotografije, vremenom je postao informativni kanal, pa se sve više medija okreće ka ovoj društvenoj mreži u nadi da će dopreti do većeg broja ljudi, smatra Ognjanov koji je i trener za medijsku pismenost, mobilno i multimedijalno novinarstvo, društvene mreže i producent multimedijalnih novinskih sadržaja.

"Mi, kao mediji, moramo da pratimo šta se dešava na tom polju, pa vidimo da je Instagram počeo da preuzima pažnju korisnika. Većina novih generacija odlučila se da postane deo Instagrama i koristi ga više nego Fejsbuk. Kažu da je Fejsbuk za neke starije generacije (ljudi sa više od 30 godina) i zato je važno da pratimo taj trend. Ono što plasiramo mora da bude autentično i privuče pažnju pratilaca na Instagramu", kazao je on.

Primat na društvenim mrežama preuzeo je video, naglasio je Ognjanov.

"Za gledaoce su danas dovoljne samo tri sekunde videa da odluče da li će gledati još pet, 10 ili 15 sekundi. Zato svi oni koji proizvode sadržaj za Instagram, naročito video sadržaj, moraju razmišljati šta će imati u te tri sekunde", kazao je.

Glavni izvor informacija su ne tako davno bile novine. Vremenom su primat preuzeli veb portali, a trenutno su to društvene mreže.

"Publika sve manje posećuje veb portale. Ona želi da informacija dođe do nje, a informacija dolazi putem društvenih mreža. Tako da su društvene mreže preuzele taj most od proizvođača do konzumenta. Društvene mreže nisu medijske kuće, ni novinari, već su samo taj most", naveo je Ognjanov.

Kada je najbolje vreme za objavljivanje materijala na Instagramu, kako napraviti dobru fotografiju i zaštiti objavljeni sadržaj - pogledajte u videu.

 

 Ostale vesti

Podkast sa Tatjanom Lazarević: Zloupotreba dece u medijima
Često se u javnosti govori o zloupotrebi dece i kršenju njihovih prava, kao i o nereagovanju nadležnih institucija kada se ono desi. Takođe se i kao društvo nedovoljno osvrćemo na kršenje prava dece u medijima i njihovu zloupotrebu u aktivnostima političkih organizacija.
  • 26.01.2023
Šilovo, a ne Šipovo
Vesti o ljudima i događajima sa Kosova su oduvek privlačile mnogo pažnje medija. Ipak, to pojedine novinare nije navelo da se upoznaju sa elementarnim geografskim odrednicama ove oblasti, pa su tako Kurir i Mondo na svojim portalima objavili vest sa naslovima "Učenici iz Šipova biće narednih 8 dana gosti svojih vršnjaka iz Novog Sada", odnosno "Četrdesetoro dece uzrasta 12, 13 i 14 godina, iz mesta Šipovo, opštine Gnjilane u poseti Novom Sadu". Naravno, deca nisu iz Šipova, već iz Šilova.
  • 25.01.2023
Izjave političara pretvorene u tvrdnje portala

Portal Srpskog telegrafa „Republika“, objavio je tekst pod naslovom „KURTI ŽELI DA ZATAŠKA RANJAVANJE SRPSKE DECE! Oglasio se Petar Petković: Incident u Zubinom Potoku izazvala petorica manipulatora!“, povezao je skandiranje Petru Petkoviću u Zubinom Potoku i protest u Severnoj Mitrovici sa ranjavanjem dečaka i mladića na Badnji dan u Štrpcu i predstavio kao želju Aljbina Kurtija da zataška ovaj incident.

  • 17.01.2023
Albanski premijer - od ’’prijatelja’’ do ’’provokatora’’
Tanka je linija između Edija Rame "provokatora" i Edija Rame "prijatelja", Edija Rame koji je uveren da "Kosovo neće dugo čekati na priznanje Srbije" i Edija Rame koji ima "bratske veze" sa srpskim predsednikom, ili tako je bar sudeći po pisanju srpskih tabloida.
  • 31.12.2022
Podkast sa Tatjanom Drljić: U novinarstvu svako sam bira svoj put
"Nemaju sve kolege, niti svi mediji tu sreću da budu nezavisni, ali smatram da je izbor na svima nama", kazala je gostujući u programu Radio Goraždevca novinarka N1 BiH Tatjana Drljić. Ona je govorila o profilima novinara, dezinformacijama, širenju lažnih vesti, uticajima i izazovima  sa kojima se suočavaju današnji mediji.
  • 24.12.2022
Kosovski mediji: Postoji spisak; kosovski ministar: Ne postoji spisak
Hapšenje trojice Srba na severu Kosova, doskorašnjih policijskih službenika Dejana Pantića, Slađana Trajkovića i Miljana Adžića, pod optužbama da su počinili ozbiljna krivična dela od "terorističkog napada na prostorije" do napada na specijalce Kosovske policije, dovelo je do podizanja barikada na severu Kosova.
  • 23.12.2022