Vesti
Netačno

Podkast sa Tatjanom Drljić: U novinarstvu svako sam bira svoj put

"Nemaju sve kolege, niti svi mediji tu sreću da budu nezavisni, ali smatram da je izbor na svima nama", kazala je gostujući u programu Radio Goraždevca novinarka N1 BiH Tatjana Drljić. Ona je govorila o profilima novinara, dezinformacijama, širenju lažnih vesti, uticajima i izazovima  sa kojima se suočavaju današnji mediji.
Podkast sa Tatjanom Drljić: U novinarstvu svako sam bira svoj put
Tatjana Drljić (Foto N1 BiH)

"Svaki novinar ima pred sobom veliku odgovornost. Pred njim je imperativ da izveštava i da služi javnosti", kazala je Drljić.

Onaj ko profesionalno želi da se bavi novinarstvom i da služi javnom interesu, mora da poštuje predviđene standarde, posebno kada su teške teme u pitanju, smatra ona.

"Novinar mora da se vodi makar osnovnim postulatima, ali nažalost, ne samo kod nas, nego i u regionu, kredibilnost se često dovodi u pitanje, posebno ako se rade teške i ozbiljne teme", kazala je Drljić za Radio Goraždevac.

Ona je navela i da veći deo medija na Zapadnom Balkanu nije nezavisan.

"Većina medija u Bosni i Hercegovini je, a verujem i šire, zavisna od nekih političkih struktura ili ideologije. Takvi mediji su njihova produžena ruka i to se najbolje vidi kada se organizuju neki izbori", rekla je Drljić.

Kada je u pitanju nezavisnost novinara i medija, ona smatra da svako bira svoj put i da je izbor na svakom pojedinačno.

"Mislim da je, iako se svi mi vodimo principom primarnog obezbeđivanja novčanih sredstva za sopstvenu egzistenciju, mislim da ne treba birati taj put linije manjeg otpora jer može da košta gubljenjem kredibiliteta ili, žargonski rečeno, može da vas zaboli glava", navvela je.

Kada je u pitanju širenje lažnih vesti, Tatjana Drljić je citirala Marka Tvena: "Dok istina obuje cipele, laž proputuje pola sveta", što dovoljno govori o tome koliko je teško nositi se sa dezinformacijama. Krajnji cilj kreatora lažnih vesti je da se proizvedeneki sukob ili da se napravi "neka veštačka situacija sa određenim ciljem".

"Svako ko radi, on i greši. Greške se događaju i u novinarstvu", kazala je novinarka Tatjana Drljić i zaključila da se sve može ispraviti, osim namerna greška koja zaista može da košta i da izazove haos.
Ostale vesti

Podkast sa Tatjanom Lazarević: Zloupotreba dece u medijima
Često se u javnosti govori o zloupotrebi dece i kršenju njihovih prava, kao i o nereagovanju nadležnih institucija kada se ono desi. Takođe se i kao društvo nedovoljno osvrćemo na kršenje prava dece u medijima i njihovu zloupotrebu u aktivnostima političkih organizacija.
  • 26.01.2023
Šilovo, a ne Šipovo
Vesti o ljudima i događajima sa Kosova su oduvek privlačile mnogo pažnje medija. Ipak, to pojedine novinare nije navelo da se upoznaju sa elementarnim geografskim odrednicama ove oblasti, pa su tako Kurir i Mondo na svojim portalima objavili vest sa naslovima "Učenici iz Šipova biće narednih 8 dana gosti svojih vršnjaka iz Novog Sada", odnosno "Četrdesetoro dece uzrasta 12, 13 i 14 godina, iz mesta Šipovo, opštine Gnjilane u poseti Novom Sadu". Naravno, deca nisu iz Šipova, već iz Šilova.
  • 25.01.2023
Izjave političara pretvorene u tvrdnje portala

Portal Srpskog telegrafa „Republika“, objavio je tekst pod naslovom „KURTI ŽELI DA ZATAŠKA RANJAVANJE SRPSKE DECE! Oglasio se Petar Petković: Incident u Zubinom Potoku izazvala petorica manipulatora!“, povezao je skandiranje Petru Petkoviću u Zubinom Potoku i protest u Severnoj Mitrovici sa ranjavanjem dečaka i mladića na Badnji dan u Štrpcu i predstavio kao želju Aljbina Kurtija da zataška ovaj incident.

  • 17.01.2023
Albanski premijer - od ’’prijatelja’’ do ’’provokatora’’
Tanka je linija između Edija Rame "provokatora" i Edija Rame "prijatelja", Edija Rame koji je uveren da "Kosovo neće dugo čekati na priznanje Srbije" i Edija Rame koji ima "bratske veze" sa srpskim predsednikom, ili tako je bar sudeći po pisanju srpskih tabloida.
  • 31.12.2022
Kosovski mediji: Postoji spisak; kosovski ministar: Ne postoji spisak
Hapšenje trojice Srba na severu Kosova, doskorašnjih policijskih službenika Dejana Pantića, Slađana Trajkovića i Miljana Adžića, pod optužbama da su počinili ozbiljna krivična dela od "terorističkog napada na prostorije" do napada na specijalce Kosovske policije, dovelo je do podizanja barikada na severu Kosova.
  • 23.12.2022
Od mape sa isprekidanim linijama do toga da je Kurti priznao da je Kosovo Srbija

Srpski tabloid Srbija Danas izvestio je o tome da su započeti radovi na obnovi železničke pruge Kosovo Polje – Mitrovica sa naslovom koji ne odražava sadržaj teksta. Pažnju ovog medija privukla je mapa postavljena na ceremoniji povodom početka radova na kojoj je linija između centralne Srbije i Kosova bila isprekidana, te je ovaj medij u naslovu zaključio – „KURTI KONAČNO PRIZNAO: KOSOVO JE SRBIJA! Mapa izazvala neopisiv bes u lažnoj državi, za sve krive Aljbina“.

  • 21.12.2022