Vesti
Netačno

Podkast sa Raifom Ademijem: Uticaj politike i nedostatak sredstava za medije na jezicima manjina

U najnovijem podkastu Radio Goraždevca je govorio Raif Ademi, direktor i urednik Radija Astra iz Gornjeg Ljubinja kod Prizrena. "Susrećem se često sa novinarima koji imaju veliko iskustvo. Gledajući malo šire na Balkanu, svi mediji su pod uticajem politike: u Srbiji na Kosovu, Albaniji, Makedoniji... Novinari bi trebali da budu nezavisniji, neutralniji, što se tiče politike", kazao je Ademi.
Podkast sa Raifom Ademijem: Uticaj politike i nedostatak sredstava za medije na jezicima manjina
Milić Petrović u razgovoru sa Raifom Ademijem u studiju Radio Goraždevca (Printskrin Jutjub Radio Goraždevac)

"U zajednici ne možemo da dobijemo puno reklama jer nema dovoljno kompanija. Na radiju se reklamira nešto malo firmi iz albanske zajednice, imamo i lokalna obaveštenja koja plaćaju građani, ali od toga radio ne može da funkcioniše", dodao je.

"Mi, dole u Prizrenu, osim srpskog i albanskog u upotrebi imamo bosanski i turski jezik, mislim da je od skoro i romski. Prevoda ima ponekad, a iako ima, ne može da postigne sve jedan prevodilac. Zaposlena su samo dva prevodioca u opštini Prizren koja ima preko sto hiljada stanovnika. Već 20 godina ne mogu da pratim skupštinu, da stavim slušalice i da napravim izveštaj kako treba", naveo je Ademi.

"Do sada nisam čuo da je neki novinar napisao lažnu vest, a da je za istu optužen. Jednostavno, ne radi ni sudstvo kako treba", smatra on.

"Radio ne izlazi nikada iz mode. Uz radio možeš i da radiš, dok slušaš radio, možeš da obavljaš i svakodnevne aktivnosti", zaključio je Raif Ademi.

Radio Astra postoji pune 22 godine, a program ovog medija mogu da prate stanovnici Župe nadomak Prizrena.
Ostale vesti

Na naslovnicama pet novina 1.200 manipulacija i dezinformacija
Tokom protekle godine, listovi Informer, Alo, Večernje novosti, Kurir i Srpski telegraf objavili su na naslovnim stranama najmanje 1.174 manipulativna naslova, najčešće u vidu neutemeljenih ili pristrasnih tvrdnji, dezinformacija ili manipulacija činjenicama, pokazuje najnovija analiza Raskrikavanja.
  • 31.03.2023
Tabloidi o Ohridskom sporazumu: Sve ’’naše pobede’’ i ’’njihovi porazi’’
Kritiku i nezadovoljstvo kosovske opozicije na račun premijera Aljbina Kurtija, nakon sporazuma u Ohridu, vešto su iskoristili tabloidi u Beogradu, koji su čitav proces predstavili kao veliku pobedu vlasti u Beogradu i veliki poraz Prištine. U analiziranim tekstovima nema ni jedne rečenice da se radi o dogovoru o sprovođenju predloga Evropske unije.
  • 28.03.2023
Pozadina ’’Afere Mauricijus’’: Izraelski eksperti za dezinformacije
Dokazi do kojih su došli novinari KRIK-a i međunarodne novinarske mreže OCCRP ukazuju da iza čuvene "afere Mauricijus", u kojoj su provladini tabloidi i predstavnici vlasti tvrdili da Dragan Đilas ima račune na ovom ostrvu, stoji izraelac Tal Hanan - čovek koji se, iz senke, bavi nameštanjem izbora širom sveta, proizvodi lažne vesti i diskredituje protivnike klijenata.
  • 24.03.2023
Kada tabloid od gađanja tortom koja promašuje, dođe do napada u kojem je Bisljimi „pogođen u glavu“

„Aktivisti PSD gađali tortom i milkšejkom Besnika Bisljimija“, naslov je vesti većine medija koji su izvestili o još jednoj akciji Socijal demokratske partije protiv Zajednice srpskih opština. Za razliku od ovih medija, beogradski tabloid Srbija Danas, odlučio se za nešto drugačji naslov – em dvosmislen – jer samo kratko navode da je „pogođen u glavu“, em netačan – jer Bisljimi zapravo nije pogođen u glavu.

  • 22.03.2023
Podkast sa Mašom Mileusnić: Odgovornost u medijima postoji ali je ne preduzima svako
"Za mene su medijske slobode vrlo jednostavne i jednostavan pojam, nije ništa komplikovano. Kao što su ljudska prava jednostavan sistem pojmova, upravo kada pričam o 8. martu, o rodnim pravima i rodnoj jednakosti, to su sve ljudska prava. Medijska sloboda je upravo u zagovaranju tih osnovnih ljudskih prava, ja tako vidim svoj posao", kazala je u intervju za Radio Goraždevac novinarka Maša Mileusnić.
  • 21.03.2023
“EVO ŠTA SE DEŠAVA NA KOSOVU!”… Ništa se ne dešava na Kosovu
Misija Severnoatlantske alijanse na Kosovu, saopštila je 14. marta da je patrolirala administrativnom linijom kod Istoka. Na zvaničnoj Fejsbuk stranici, KFOR je objavio da je administrativnim prelazima patrolirao italijanski kontigent u sastavu KFOR-a.
  • 20.03.2023