Vesti
Netačno

Podkast sa Radmilom Markovićem: Sve za klik

Zašto su naslovi pisani velikim slovima nepristojni, koliko je važan i da li je uvek moguće otkriti izvor informacije, objavljuju li tabloidni mediji i tačne vesti i šta im je najvažnije? Za podkast Kim radija je o ovim i drugim temama govorio novinar BIRN-a i nedeljnika Vreme Radmilo Marković.
Podkast sa Radmilom Markovićem: Sve za klik
Radmilo Marković u studiju Kim radija (Foto Kim/Bojan Ćirković)

Tekstovi u tabloidima su često naglašeno emotivno pisani što je, prema rečima našeg sagovornika, jedan od načina da se privuku čitaoci.

"Primetićete da su uvek neke velike tragedije koje ciljaju na emocije ili su neke velike nepravde. Oni su nekakav moralni kompas, moralna vertikala koja kaže: ’Jao, sramota, vidite šta nam rade’. Oni prave te naslove, a u tekstu gotovo da nema ništa važno ili nema veze sa naslovom. Njima je najvažniji klik, jer na njemu zarađuju i sve će da urade da dođu do njega. Jedan od načina je da vam izazovu emocije, da vi prosto morate da kliknete da vidite šta je to zapravo. Najčešće, to nije ništa", rekao je Marković.


 

On je potom objasnio zašto pojedini mediji koriste velika slova i znakove interpunkcije u naslovima svojih objava.

"U onlajn komunikaciji ta velika slova znače da vi vičete. Ako u naslovu ima deset reči sa velikim slovima = to je nepristojno. To su trikovi kojima se dolazi do glavnog cilja, a to je klik", kazao je Marković.

On je istakao da je veoma važno znati izvor vesti, iako novinari u određenim slučajevima ne mogu da ga otkriju jer bi ugrozili njegovu bezbednost ili reputaciju. Međutim, neimenovani izvor nikako nije isto što i izmišljeni sagovornik.

"Dosta tabloida koji šire lažne vesti imaju model pisanja tekstova gde imaju neimenovanog sagovornika bliskog ovome ili onome, bliskog redakciji ili pišu ’saznajemo’, a da nikakve veze sa istinom nema to što taj, verovatno izmišljeni, lik kaže. Više je tu do kredibiliteta medija nego što je do kredibiliteta sagovornika, da li mu verujemo", naveo je novinar BIRN-a i nedeljnika Vreme.

Pogledajte ceo Kim podkast sa Radmilom Markovićem.Ostale vesti

Na naslovnicama pet novina 1.200 manipulacija i dezinformacija
Tokom protekle godine, listovi Informer, Alo, Večernje novosti, Kurir i Srpski telegraf objavili su na naslovnim stranama najmanje 1.174 manipulativna naslova, najčešće u vidu neutemeljenih ili pristrasnih tvrdnji, dezinformacija ili manipulacija činjenicama, pokazuje najnovija analiza Raskrikavanja.
  • 31.03.2023
Tabloidi o Ohridskom sporazumu: Sve ’’naše pobede’’ i ’’njihovi porazi’’
Kritiku i nezadovoljstvo kosovske opozicije na račun premijera Aljbina Kurtija, nakon sporazuma u Ohridu, vešto su iskoristili tabloidi u Beogradu, koji su čitav proces predstavili kao veliku pobedu vlasti u Beogradu i veliki poraz Prištine. U analiziranim tekstovima nema ni jedne rečenice da se radi o dogovoru o sprovođenju predloga Evropske unije.
  • 28.03.2023
Pozadina ’’Afere Mauricijus’’: Izraelski eksperti za dezinformacije
Dokazi do kojih su došli novinari KRIK-a i međunarodne novinarske mreže OCCRP ukazuju da iza čuvene "afere Mauricijus", u kojoj su provladini tabloidi i predstavnici vlasti tvrdili da Dragan Đilas ima račune na ovom ostrvu, stoji izraelac Tal Hanan - čovek koji se, iz senke, bavi nameštanjem izbora širom sveta, proizvodi lažne vesti i diskredituje protivnike klijenata.
  • 24.03.2023
Kada tabloid od gađanja tortom koja promašuje, dođe do napada u kojem je Bisljimi „pogođen u glavu“

„Aktivisti PSD gađali tortom i milkšejkom Besnika Bisljimija“, naslov je vesti većine medija koji su izvestili o još jednoj akciji Socijal demokratske partije protiv Zajednice srpskih opština. Za razliku od ovih medija, beogradski tabloid Srbija Danas, odlučio se za nešto drugačji naslov – em dvosmislen – jer samo kratko navode da je „pogođen u glavu“, em netačan – jer Bisljimi zapravo nije pogođen u glavu.

  • 22.03.2023
Podkast sa Mašom Mileusnić: Odgovornost u medijima postoji ali je ne preduzima svako
"Za mene su medijske slobode vrlo jednostavne i jednostavan pojam, nije ništa komplikovano. Kao što su ljudska prava jednostavan sistem pojmova, upravo kada pričam o 8. martu, o rodnim pravima i rodnoj jednakosti, to su sve ljudska prava. Medijska sloboda je upravo u zagovaranju tih osnovnih ljudskih prava, ja tako vidim svoj posao", kazala je u intervju za Radio Goraždevac novinarka Maša Mileusnić.
  • 21.03.2023
“EVO ŠTA SE DEŠAVA NA KOSOVU!”… Ništa se ne dešava na Kosovu
Misija Severnoatlantske alijanse na Kosovu, saopštila je 14. marta da je patrolirala administrativnom linijom kod Istoka. Na zvaničnoj Fejsbuk stranici, KFOR je objavio da je administrativnim prelazima patrolirao italijanski kontigent u sastavu KFOR-a.
  • 20.03.2023