Vesti
Netačno

Podkast sa Petrom Gajićem: Nezavisni mediji brana jednoumlju i haosu

"Postojanje nazavisnih medija je jedini način da ne zapadnete u jednoumlje koje preti od strane političke vlasti. S druge strane jedini način da izbegnete haos sa nepouzdanim i neprofesionalnim informacijama koji preti od društvenih mreža koje su neregulisane", kazao je za treće izdanje Kim podkasta novinar i producent televizije N1 Petar Gajić.
Podkast sa Petrom Gajićem: Nezavisni mediji brana jednoumlju i haosu
Petar Gajić i Aleksandra Arsić u studiju Kim radija (Foto Kim/Bojan Ćirković)

"Sa erom društvenih mreža koja je počela 2010. godine sve je više lažnih vesti i dezinformacija", kazao je Petar Gajić, "a prosečnom konzumetu je jako teško da ih prepozna".

"Društvene mreže su porazile tradicionalne medije i danas je jako teško prepoznati lažnu vest. Možete je prepoznati tako što je izvor te vesti nelogičan ili nije pouzdan. Tradicionali mediji su kud i kamo pouzdaniji od društvenih mreža, a ujedno treba gledati ko je izvor vesti. Ukoliko imate vest bez izvora, velika je verovatnoća da je reč o lažnoj vesti", napomenuo je Gajić.

On je ocenio da je u Srbiji poslednjih godina gotovo nemoguće organizovati debatu između predstavnika vlasti i opozicije.

"Kada je reč o predstavnicima vlasti oni su odlučili, tačnije mislim da je jedna osoba odlučila, da ne komuniciraju sa N1 na način da dolaze u goste kod naših voditelja i autora. Jedina vrsta komunikcije koju mi imamo sa predstavnicima vlade u Srbiji jeste na konferencijama za novinare gde možemo da im postavimo pitanja", istakao je Gajić i dodao da ima izuzetaka, te da pojedini fukcioneri Srpske napredne stranke (SNS) i Socijalističke partije Srbije (SPS) ipak gostuju u informativnim emisijama na televiziji N1, ali se mogu nabrojati "na prste jedne ruke".

Zbog takvog stanja na medijskoj sceni građani ne dobijaju celovitu i kredibilnu informaciju, a novinarstvo kao profesija gubi na kvalitetu sadržaja, smatra on.

Neupućenom gostu iz inostranstva Gajić bi medijsku scenu u Srbiji opisao kao onu koja je "pod potpunim uticajem".

"Vlade, odnosno predsednika Srbije, sa izuzetkom nekoliko medija koji imaju, hajde da kažemo, veću sklonost ka opoziciji nego ka vladajućoj stranci. Dakle, u te medije ubrajam i televiziju i portal N1", rekao je on.

Tokom svoje novinarske karijere, Gajić je više puta bio napadnut na radnom zadatku.

"U tim trenucima morate biti pribrani, osećate veliki strah i to je normalno. Morate gledati da smirite tenzije, da vi ne učinite ništa čime ćete provocirati osobu koja vas je napala da dodatno to učini. Morate razumeti da je ta osoba takođe uplašena, da je ili pod nekim stresom ili spoljnim uticajem, pa morate probati i da je razumete. To je način da se ta osoba smiri, a to je najbolja zaštita da dođe do prekida te neprijatne konverzacije, sukoba ili fizičkog kontakta", kazao je on.

Iako je formirana Radna grupa za bezbednost novinara kojom predsedava premijerka Srbije Ana Brnabić, Gajić je istakao da su pravi problemi novinara politički i ekonomski pritisci.

"Ti pritisci se ispoljavaju tako što ne žele da vam daju izjave, možemo da čujemo pretnje od najviših predstavnika vlasti, nipodaštavanje od tih istih državnih funkcionera. Finansijski pritisci su dosta loš materijalno - socijalni položaj novinara i na taj način vi dolazite u situaciju da ne možete da radite svoj posao na pravi način", rekao je Gajić.

Pogledajte ceo podkast sa Petrom Gajićem.

 

 Ostale vesti

Na naslovnicama pet novina 1.200 manipulacija i dezinformacija
Tokom protekle godine, listovi Informer, Alo, Večernje novosti, Kurir i Srpski telegraf objavili su na naslovnim stranama najmanje 1.174 manipulativna naslova, najčešće u vidu neutemeljenih ili pristrasnih tvrdnji, dezinformacija ili manipulacija činjenicama, pokazuje najnovija analiza Raskrikavanja.
  • 31.03.2023
Tabloidi o Ohridskom sporazumu: Sve ’’naše pobede’’ i ’’njihovi porazi’’
Kritiku i nezadovoljstvo kosovske opozicije na račun premijera Aljbina Kurtija, nakon sporazuma u Ohridu, vešto su iskoristili tabloidi u Beogradu, koji su čitav proces predstavili kao veliku pobedu vlasti u Beogradu i veliki poraz Prištine. U analiziranim tekstovima nema ni jedne rečenice da se radi o dogovoru o sprovođenju predloga Evropske unije.
  • 28.03.2023
Pozadina ’’Afere Mauricijus’’: Izraelski eksperti za dezinformacije
Dokazi do kojih su došli novinari KRIK-a i međunarodne novinarske mreže OCCRP ukazuju da iza čuvene "afere Mauricijus", u kojoj su provladini tabloidi i predstavnici vlasti tvrdili da Dragan Đilas ima račune na ovom ostrvu, stoji izraelac Tal Hanan - čovek koji se, iz senke, bavi nameštanjem izbora širom sveta, proizvodi lažne vesti i diskredituje protivnike klijenata.
  • 24.03.2023
Kada tabloid od gađanja tortom koja promašuje, dođe do napada u kojem je Bisljimi „pogođen u glavu“

„Aktivisti PSD gađali tortom i milkšejkom Besnika Bisljimija“, naslov je vesti većine medija koji su izvestili o još jednoj akciji Socijal demokratske partije protiv Zajednice srpskih opština. Za razliku od ovih medija, beogradski tabloid Srbija Danas, odlučio se za nešto drugačji naslov – em dvosmislen – jer samo kratko navode da je „pogođen u glavu“, em netačan – jer Bisljimi zapravo nije pogođen u glavu.

  • 22.03.2023
Podkast sa Mašom Mileusnić: Odgovornost u medijima postoji ali je ne preduzima svako
"Za mene su medijske slobode vrlo jednostavne i jednostavan pojam, nije ništa komplikovano. Kao što su ljudska prava jednostavan sistem pojmova, upravo kada pričam o 8. martu, o rodnim pravima i rodnoj jednakosti, to su sve ljudska prava. Medijska sloboda je upravo u zagovaranju tih osnovnih ljudskih prava, ja tako vidim svoj posao", kazala je u intervju za Radio Goraždevac novinarka Maša Mileusnić.
  • 21.03.2023
“EVO ŠTA SE DEŠAVA NA KOSOVU!”… Ništa se ne dešava na Kosovu
Misija Severnoatlantske alijanse na Kosovu, saopštila je 14. marta da je patrolirala administrativnom linijom kod Istoka. Na zvaničnoj Fejsbuk stranici, KFOR je objavio da je administrativnim prelazima patrolirao italijanski kontigent u sastavu KFOR-a.
  • 20.03.2023