Vesti
Netačno

Podkast sa Nikolom Perišićem: Polarizacija medija globalno prisutna

Polarizacija medija je prisutna u Srbiji, kao i globalno, kaže u podkastu Radija Mitrovica sever doktorand Fakulteta političkih nauka u Beogradu Nikola Perišić.

Podkast sa Nikolom Perišićem: Polarizacija medija globalno prisutna
Nikola Perišić u studiju Radijo Mitrovica Sever (Foto Radio Mitrovica Sever)

“Imamo primere da postoje mediji koji su kontrolisani politički, bilo od vladajućih stranaka ili opozicinih i samim tim njihovo izveštavanje i o temi Kosova je time uslovljeno. U zavisnosti od medija, predstavlja se da li je nešto pozitivno ili negativno kada govorimo o poslednjim pregovorima u Briselu, koji su se održali” kaže Perišić.

Navodi da je problem i nasilna komunikacija u medijima u Srbiji.

Mediji su važan alat u savremenom svetu, gde smo hteli ili ne okruženi vestima, kaže Perišić navodeći da su mediji jako važan element u životu svakog pojedinca.

Posledice načina na koji izveštavaju su mnogo opasnije nego ranije, dodaje i naglašava da su mediji oduvek bili sredstvo promovisanja određenih ciljeva, ne samo političkih.

“Ipak, ranije ta promocija se bazirala na istinama i činjenicama. Te istine i činjenice su možda bile jednodimenzionalne, možda nisu uključivale druge aspekte, možda su prećutkivane neke činjenice, ali su ipak bile bazirane na njima. Danas nažalost, činjenica je da mediji mnogo više te promocije koje vrše, vrše na osnovu nečega što nije istina, što nikako ne možemo da kažemo da je dobro” navodi Nikola Perišić, koji je ujedno i izvršni direktor Centra za društvena istraživanja na Fakultetu političkih nauka.

O medijima, proizvodnji vesti, načinu izveštavanja i važnosti medijske pismenosti u najnovijem podkastu Radija Mitrovica sever.Ostale vesti

Iz manastira Visoki Dečani upozoravaju na dezinformacije
Bratija manastira Visoki Dečani skrenula je pažnju na svom nalogu na društvenoj mreži X (bivši Tviter) na veliku količinu dezinformacija i lažnih vesti koje se šire posle napada u selu Banjska na severu Kosova.
  • 25.09.2023
Lažne vesti povod za širenje dezinformacija i međuetničke mržnje
Tokom avgusta u medijima na srpskom i albanskom jeziku objavljeno je nekoliko tekstova sa neistinitim i neprovereniom sadržajem. Ti tekstovi podstakli su širenje dezinformacija i mržnju među zajednicama, piše Radio Goraždevac.
  • 28.08.2023
Evropljani žele odlučnu akciju protiv dezinformacija
Više od polovine stanovnike Evropske unije sumnja u istinitost informacija na internetu, a devet od deset građana smatra da treba preduzeti odlučnije mere protiv širenja dezinformacija na društvenim mrežama, pokazuje studija koja je danas predstavljena.
  • 10.08.2023
Posledice lažnih vesti: Primeri iz Pakistana, Kine i Indije
Dezinformacije i lažne vesti nisu novost u svetu, ali su svakako činjenica koja postoji. Ali ono što je danas novo, za razliku od prošlosti, sa pojavom interneta, lažne vesti dobijaju legalnu platformu za brzo i efikasno širenje.
  • 08.08.2023
Kada čitaš tabloid pa pomisliš da se bliži kraj krizi, jer je Kurti navodno konačno pokleknuo
I dok u realnosti kriza na Severu Kosova još uvek traje, te Evropska unija uvodi mere Prištini zbog odbijanja da ispuni njihove zahteve za deesklaciju tenzija, prema beogradskom tabloidu „Srbija Danas“, kosovski premijer je još prošlog utorka navodno „pokleknuo“, jer „nije imao kud“.
  • 03.07.2023
Podkast sa Darkom Dimitrijevićem: Lažne vesti mogu da naprave haos
U kriznim situacijama lažne vesti su najopasnije, a mogu da utiču i na međuljudske odnose. Imamo dosta primera kako lažne vesti, tendenciozne vesti, dezinformacije utiču na odnose između srpske i albanske zajednice, rekao je u najnovijem podkastu Kim radija glavni i odgovorni urednik Radio Goraždevca Darko Dimitrijević.
  • 03.07.2023