Vesti
Netačno

Podkast sa Nikolom Perišićem: Polarizacija medija globalno prisutna

Polarizacija medija je prisutna u Srbiji, kao i globalno, kaže u podkastu Radija Mitrovica sever doktorand Fakulteta političkih nauka u Beogradu Nikola Perišić.

Podkast sa Nikolom Perišićem: Polarizacija medija globalno prisutna
Nikola Perišić u studiju Radijo Mitrovica Sever (Foto Radio Mitrovica Sever)

“Imamo primere da postoje mediji koji su kontrolisani politički, bilo od vladajućih stranaka ili opozicinih i samim tim njihovo izveštavanje i o temi Kosova je time uslovljeno. U zavisnosti od medija, predstavlja se da li je nešto pozitivno ili negativno kada govorimo o poslednjim pregovorima u Briselu, koji su se održali” kaže Perišić.

Navodi da je problem i nasilna komunikacija u medijima u Srbiji.

Mediji su važan alat u savremenom svetu, gde smo hteli ili ne okruženi vestima, kaže Perišić navodeći da su mediji jako važan element u životu svakog pojedinca.

Posledice načina na koji izveštavaju su mnogo opasnije nego ranije, dodaje i naglašava da su mediji oduvek bili sredstvo promovisanja određenih ciljeva, ne samo političkih.

“Ipak, ranije ta promocija se bazirala na istinama i činjenicama. Te istine i činjenice su možda bile jednodimenzionalne, možda nisu uključivale druge aspekte, možda su prećutkivane neke činjenice, ali su ipak bile bazirane na njima. Danas nažalost, činjenica je da mediji mnogo više te promocije koje vrše, vrše na osnovu nečega što nije istina, što nikako ne možemo da kažemo da je dobro” navodi Nikola Perišić, koji je ujedno i izvršni direktor Centra za društvena istraživanja na Fakultetu političkih nauka.

O medijima, proizvodnji vesti, načinu izveštavanja i važnosti medijske pismenosti u najnovijem podkastu Radija Mitrovica sever.Ostale vesti

Na naslovnicama pet novina 1.200 manipulacija i dezinformacija
Tokom protekle godine, listovi Informer, Alo, Večernje novosti, Kurir i Srpski telegraf objavili su na naslovnim stranama najmanje 1.174 manipulativna naslova, najčešće u vidu neutemeljenih ili pristrasnih tvrdnji, dezinformacija ili manipulacija činjenicama, pokazuje najnovija analiza Raskrikavanja.
  • 31.03.2023
Tabloidi o Ohridskom sporazumu: Sve ’’naše pobede’’ i ’’njihovi porazi’’
Kritiku i nezadovoljstvo kosovske opozicije na račun premijera Aljbina Kurtija, nakon sporazuma u Ohridu, vešto su iskoristili tabloidi u Beogradu, koji su čitav proces predstavili kao veliku pobedu vlasti u Beogradu i veliki poraz Prištine. U analiziranim tekstovima nema ni jedne rečenice da se radi o dogovoru o sprovođenju predloga Evropske unije.
  • 28.03.2023
Pozadina ’’Afere Mauricijus’’: Izraelski eksperti za dezinformacije
Dokazi do kojih su došli novinari KRIK-a i međunarodne novinarske mreže OCCRP ukazuju da iza čuvene "afere Mauricijus", u kojoj su provladini tabloidi i predstavnici vlasti tvrdili da Dragan Đilas ima račune na ovom ostrvu, stoji izraelac Tal Hanan - čovek koji se, iz senke, bavi nameštanjem izbora širom sveta, proizvodi lažne vesti i diskredituje protivnike klijenata.
  • 24.03.2023
Kada tabloid od gađanja tortom koja promašuje, dođe do napada u kojem je Bisljimi „pogođen u glavu“

„Aktivisti PSD gađali tortom i milkšejkom Besnika Bisljimija“, naslov je vesti većine medija koji su izvestili o još jednoj akciji Socijal demokratske partije protiv Zajednice srpskih opština. Za razliku od ovih medija, beogradski tabloid Srbija Danas, odlučio se za nešto drugačji naslov – em dvosmislen – jer samo kratko navode da je „pogođen u glavu“, em netačan – jer Bisljimi zapravo nije pogođen u glavu.

  • 22.03.2023
Podkast sa Mašom Mileusnić: Odgovornost u medijima postoji ali je ne preduzima svako
"Za mene su medijske slobode vrlo jednostavne i jednostavan pojam, nije ništa komplikovano. Kao što su ljudska prava jednostavan sistem pojmova, upravo kada pričam o 8. martu, o rodnim pravima i rodnoj jednakosti, to su sve ljudska prava. Medijska sloboda je upravo u zagovaranju tih osnovnih ljudskih prava, ja tako vidim svoj posao", kazala je u intervju za Radio Goraždevac novinarka Maša Mileusnić.
  • 21.03.2023
“EVO ŠTA SE DEŠAVA NA KOSOVU!”… Ništa se ne dešava na Kosovu
Misija Severnoatlantske alijanse na Kosovu, saopštila je 14. marta da je patrolirala administrativnom linijom kod Istoka. Na zvaničnoj Fejsbuk stranici, KFOR je objavio da je administrativnim prelazima patrolirao italijanski kontigent u sastavu KFOR-a.
  • 20.03.2023