Vesti
Netačno

Podkast sa Ivanom Vučkovićem: Novinari da očuvaju minimum slobode i dostojanstva

Koliko je važno da istinita informacija dopre do čitalaca, slušalaca, gledalaca kada je sve više lažnih vesti u medijima, u podkastu Radija Mitrovica sever govorio je dugogodišnj novinar Ivan Vučković.
Podkast sa Ivanom Vučkovićem: Novinari da očuvaju minimum slobode i dostojanstva
Aleksandra Milošević i Ivan Vučković (Foto Radio Mitrovica sever)

Vučković je kazao da se od novinara očekuje da poštuje novinarski kodeks pridržavajući se osnovnih postulata profesija, ali je uputio i poruku publici koja prati i čita vesti.

"Želim da odbranim profesiju kojom se bavim. Dakle, mediji su u službi naroda, u službi onih koji prate medije, da im olakšaju da shvate i da im istinu predoče onakvu kakva jeste - nekad bolna, nekad manje bolna. Novinari nisu na suprotnoj strani od bilo koga, novinari nisu neko ko radi po nalogu bilo koga, novinari moraju da očuvaju minimum slobode koja postoji još uvek ali, reći ću, i minimum dostojanstva za vremena koja dolaze, jer svi ostavljamo tragove, a jednog dana će nas po njima prepoznavati", rekao je on.

Opširnije u video podkastu Radija Mitrovica sever u kom Aleksandra Milošević razgovara sa Ivanom Vučkovićem.
Ostale vesti

Podkast sa Tatjanom Lazarević: Zloupotreba dece u medijima
Često se u javnosti govori o zloupotrebi dece i kršenju njihovih prava, kao i o nereagovanju nadležnih institucija kada se ono desi. Takođe se i kao društvo nedovoljno osvrćemo na kršenje prava dece u medijima i njihovu zloupotrebu u aktivnostima političkih organizacija.
  • 26.01.2023
Šilovo, a ne Šipovo
Vesti o ljudima i događajima sa Kosova su oduvek privlačile mnogo pažnje medija. Ipak, to pojedine novinare nije navelo da se upoznaju sa elementarnim geografskim odrednicama ove oblasti, pa su tako Kurir i Mondo na svojim portalima objavili vest sa naslovima "Učenici iz Šipova biće narednih 8 dana gosti svojih vršnjaka iz Novog Sada", odnosno "Četrdesetoro dece uzrasta 12, 13 i 14 godina, iz mesta Šipovo, opštine Gnjilane u poseti Novom Sadu". Naravno, deca nisu iz Šipova, već iz Šilova.
  • 25.01.2023
Izjave političara pretvorene u tvrdnje portala

Portal Srpskog telegrafa „Republika“, objavio je tekst pod naslovom „KURTI ŽELI DA ZATAŠKA RANJAVANJE SRPSKE DECE! Oglasio se Petar Petković: Incident u Zubinom Potoku izazvala petorica manipulatora!“, povezao je skandiranje Petru Petkoviću u Zubinom Potoku i protest u Severnoj Mitrovici sa ranjavanjem dečaka i mladića na Badnji dan u Štrpcu i predstavio kao želju Aljbina Kurtija da zataška ovaj incident.

  • 17.01.2023
Albanski premijer - od ’’prijatelja’’ do ’’provokatora’’
Tanka je linija između Edija Rame "provokatora" i Edija Rame "prijatelja", Edija Rame koji je uveren da "Kosovo neće dugo čekati na priznanje Srbije" i Edija Rame koji ima "bratske veze" sa srpskim predsednikom, ili tako je bar sudeći po pisanju srpskih tabloida.
  • 31.12.2022
Podkast sa Tatjanom Drljić: U novinarstvu svako sam bira svoj put
"Nemaju sve kolege, niti svi mediji tu sreću da budu nezavisni, ali smatram da je izbor na svima nama", kazala je gostujući u programu Radio Goraždevca novinarka N1 BiH Tatjana Drljić. Ona je govorila o profilima novinara, dezinformacijama, širenju lažnih vesti, uticajima i izazovima  sa kojima se suočavaju današnji mediji.
  • 24.12.2022
Kosovski mediji: Postoji spisak; kosovski ministar: Ne postoji spisak
Hapšenje trojice Srba na severu Kosova, doskorašnjih policijskih službenika Dejana Pantića, Slađana Trajkovića i Miljana Adžića, pod optužbama da su počinili ozbiljna krivična dela od "terorističkog napada na prostorije" do napada na specijalce Kosovske policije, dovelo je do podizanja barikada na severu Kosova.
  • 23.12.2022