Vesti
Netačno

Podkast sa Ivanom Petrović: Zastrašenim ljudima je lako vladati

Dezinformacije i lažne vesti postale su naša svakidašnjost. Od kako nas je pre nekoliko godina zapljusnula ta oluja, ona je sve veća, uprkos borbi, kaže za premijerno izdanje Kim podkasta novinarka Siti (City) smart radija iz Niša Ivana Petrović.
Podkast sa Ivanom Petrović: Zastrašenim ljudima je lako vladati
Ivana Petrović i Aleksandra Arsić u studiju Kim radija (Foto Kim)

Dezinforamcije i lažne vesti se putem pojedinih medija plasiraju na dnevnom nivou.

"Lažna vest je plasirana informacija koja ima za cilj da, uglavnom služeći nekom političkom uticaju, zavede određenu grupu, što veći broj građana, da prihvate određene sudove, iako je zasnovana na lažima", kazala je Petrovićeva.

Ona smatra da je internet naš blagoslov i naše prokletstvo, ogromna arena u kojoj se ubacuju i lažne i štetne informacije, navela je ona i dodala da je u kriznim situacijama, posebno na početku pandemije koronavirusa bilo mnogo lažnih informacija.

"Onlajn prostor se bukvalno koristio za rat između grupe aktivaksera i različitih teoretičara zavera. Mi smo u tom trenutku imali dve suprotstavljene grupe: jedna je tvrdila da virus ne postoji, da je to sve jedna velika teorija zavere, a s druge strane smo imali grupu koja je verovala i plasirala informaciju da će nas virus sve pobiti, a istina je zapravo bila negde na sredini", rekla je ona.

Ivana Petrović kaže da razlog za objavljivanje lažnih vesti vrlo često direktno zavisi od njihovog izvora.

"U slučaju naših medija, mi imamo vrlo jasnu političku matricu i zloupotrebu određenih medija da se kroz njih plasiraju određene lažne informacije. One kod velikog broja građana, do kojih dopiru ti mediji, imaju za cilj da kroz te lažne vesti formiraju određeno mišljenje. U tome im pomažu razni spin doktori kojima je to profesija. Da kažemo prostim rečnikom - sluđuju narod i to jako vešto rade. To je kod nas primarni način plasiranja, a cilj je, naravno, apsolutna kontrola društva kao takvog ili zastrašivanje, što takođe je vrlo prisutno. Zastrašenim ljudima je lako vladati“, istakla je ona.

Pogledajte ceo Kim podkast sa Ivanom Petrović.
Ostale vesti

Pobedom ću te, pobedom ćeš me
Po starom običaju, mediji naklonjeni vlasti u Srbiji su neposredno nakon poruke Žozepa Borela na Tviteru da je postignut sporazum između Beograda i Prištine po pitanju registarskih tablica, ponovo proglasili "veliku pobedu srpske diplomatije".
  • 26.11.2022
Rezolucija 1244 se neće automatski aktivirati
Portal Kurir je objavio tekst pod naslovom "NAJVEĆU ODGOVORNOST NA KiM IMA KFOR: Ako propuste bezbednosne snage na sever, aktivira se rezolucija 1244! EVO ŠTA SE ONDA DEŠAVA", u kome se kao objašnjenje za "dešavanje" citira netačna izjava prof. dr Miroslava Bjegovića sa Fakulteta za bezbednost Univerziteta Educons.
  • 08.11.2022
Zatvara se Radio Kim?
Više ljudi nam se poslednjih dana obratilo sa pitanjem: "Da li je tačno da se zatvara Radio Kim?"
  • 07.11.2022
Žena koju su medicinske sestre tukle u Domu za stare u Peći nije Srpkinja
Snimak nasilja nad starijom ženom u Peći koji je objavljen na društvenim mrežama i u pojedinim tabloidima je predstavljen kao nasilje medicinske sestre Albanke nad starijom Srpkinjom. Tvrdnje da je žena Srpkinja su netačne.
  • 04.11.2022
Kako su usvojen kosovski budžet tabloidi pretvorili u paklene planove
Sednica Vlade Kosova na kojoj je usvojen Nacrt zakona o budžetu za 2023. godinu u iznosu od 3 milijarde i 212 miliona evra, a o kojoj su izvestili svi mediji, kao i o tome da je izmenjena odluka o preregistraciji vozila, bila je povod za različite uznemirujuće naslove u štampi i elektronskim medijima.
  • 03.11.2022
Podkast: Nikola Stanković o etiketiranju, medijskoj pismenosti i kampanjama
Etiketiranje novinara nije nešto što se dešava prvi put u istoriji, društvene mreže omogućavaju da svako može da kaže svoju "istinu", naveo je u razgovoru za Radio Goraždevac Nikola Stanković, nekadašnji novinar, a sada član pokreta "Kreni-promeni".
  • 27.10.2022