Vesti
Netačno

Podkast sa Ivanom Petrović: Zastrašenim ljudima je lako vladati

Dezinformacije i lažne vesti postale su naša svakidašnjost. Od kako nas je pre nekoliko godina zapljusnula ta oluja, ona je sve veća, uprkos borbi, kaže za premijerno izdanje Kim podkasta novinarka Siti (City) smart radija iz Niša Ivana Petrović.
Podkast sa Ivanom Petrović: Zastrašenim ljudima je lako vladati
Ivana Petrović i Aleksandra Arsić u studiju Kim radija (Foto Kim)

Dezinforamcije i lažne vesti se putem pojedinih medija plasiraju na dnevnom nivou.

"Lažna vest je plasirana informacija koja ima za cilj da, uglavnom služeći nekom političkom uticaju, zavede određenu grupu, što veći broj građana, da prihvate određene sudove, iako je zasnovana na lažima", kazala je Petrovićeva.

Ona smatra da je internet naš blagoslov i naše prokletstvo, ogromna arena u kojoj se ubacuju i lažne i štetne informacije, navela je ona i dodala da je u kriznim situacijama, posebno na početku pandemije koronavirusa bilo mnogo lažnih informacija.

"Onlajn prostor se bukvalno koristio za rat između grupe aktivaksera i različitih teoretičara zavera. Mi smo u tom trenutku imali dve suprotstavljene grupe: jedna je tvrdila da virus ne postoji, da je to sve jedna velika teorija zavere, a s druge strane smo imali grupu koja je verovala i plasirala informaciju da će nas virus sve pobiti, a istina je zapravo bila negde na sredini", rekla je ona.

Ivana Petrović kaže da razlog za objavljivanje lažnih vesti vrlo često direktno zavisi od njihovog izvora.

"U slučaju naših medija, mi imamo vrlo jasnu političku matricu i zloupotrebu određenih medija da se kroz njih plasiraju određene lažne informacije. One kod velikog broja građana, do kojih dopiru ti mediji, imaju za cilj da kroz te lažne vesti formiraju određeno mišljenje. U tome im pomažu razni spin doktori kojima je to profesija. Da kažemo prostim rečnikom - sluđuju narod i to jako vešto rade. To je kod nas primarni način plasiranja, a cilj je, naravno, apsolutna kontrola društva kao takvog ili zastrašivanje, što takođe je vrlo prisutno. Zastrašenim ljudima je lako vladati“, istakla je ona.

Pogledajte ceo Kim podkast sa Ivanom Petrović.
Ostale vesti

Kada tabloid od gađanja tortom koja promašuje, dođe do napada u kojem je Bisljimi „pogođen u glavu“

„Aktivisti PSD gađali tortom i milkšejkom Besnika Bisljimija“, naslov je vesti većine medija koji su izvestili o još jednoj akciji Socijal demokratske partije protiv Zajednice srpskih opština. Za razliku od ovih medija, beogradski tabloid Srbija Danas, odlučio se za nešto drugačji naslov – em dvosmislen – jer samo kratko navode da je „pogođen u glavu“, em netačan – jer Bisljimi zapravo nije pogođen u glavu.

  • 22.03.2023
Podkast sa Mašom Mileusnić: Odgovornost u medijima postoji ali je ne preduzima svako
"Za mene su medijske slobode vrlo jednostavne i jednostavan pojam, nije ništa komplikovano. Kao što su ljudska prava jednostavan sistem pojmova, upravo kada pričam o 8. martu, o rodnim pravima i rodnoj jednakosti, to su sve ljudska prava. Medijska sloboda je upravo u zagovaranju tih osnovnih ljudskih prava, ja tako vidim svoj posao", kazala je u intervju za Radio Goraždevac novinarka Maša Mileusnić.
  • 21.03.2023
“EVO ŠTA SE DEŠAVA NA KOSOVU!”… Ništa se ne dešava na Kosovu
Misija Severnoatlantske alijanse na Kosovu, saopštila je 14. marta da je patrolirala administrativnom linijom kod Istoka. Na zvaničnoj Fejsbuk stranici, KFOR je objavio da je administrativnim prelazima patrolirao italijanski kontigent u sastavu KFOR-a.
  • 20.03.2023
Podkast sa Žaklinom Tatalović: Uvek dobijem odgovor na pitanje
Novinarka televizije N1 Žaklina Tatalović na pitanja postavljena državnim zvaničnicima dobija svakakve odgovore ali ih, prema njenim rečima, uvek dobije. Medijsku scenu u Srbiju vidi kao "mračnu pozornicu", a izveštavanje svoje medijske kuće kao "prozor" na kome publika može "da uhvati vazduh".
  • 14.03.2023
Briselski proces i tablodi: Između odgovornosti i medijskog opismenjavanja
Kako su protekli poslednji razgovori na visokopolitičkom nivou u Briselu? Sudeći po srpskim tabloidima - "PANIKA (je) U PRIŠTINI NAKON SASTANKA U BRISELU", "Borelj nije spomenuo nikakavo priznanje Kosova", "Srbija (je) dobila ZSO, a nije dala ništa!".
  • 07.03.2023
Podkast sa Nikolom Perišićem: Polarizacija medija globalno prisutna

Polarizacija medija je prisutna u Srbiji, kao i globalno, kaže u podkastu Radija Mitrovica sever doktorand Fakulteta političkih nauka u Beogradu Nikola Perišić.

  • 05.03.2023