Vesti
Netačno

Podkast sa Darkom Dimitrijevićem: Lokalni mediji imaju veliku odgovornost kada je reč o etici

Život Srba na Kosovu, ugrožavanje ljudskih prava, problemi u radu lokalnih medija.O tome i ostalim temama, u novom izdanju podkasta Kontakt Plus radija govorio je Darkom Dimitrijevićem, glavni i odgovorni urednik Radio Goraždevca.

Podkast sa Darkom Dimitrijevićem: Lokalni mediji imaju veliku odgovornost kada je reč o etici
Darko Dimitrijević u stuudiju Kontakt Plus radija (Foto Radio Kontak Plus)

Dimitrijević je u žurnalistici od 2003. godine i mišljenja da je teško baviti se profesionalnim novinarstvom bez obzira da li se radi o lokalnim ili medijima koji imaju nacionalnu pokrivenost.

„Lokalni mediji imaju važnu ulogu, jer se na lokalu dobro zna ko je ko i šta je šta. Lokalni mediji imaju mnogo manje prostora da manipulišu informacijama, jer će naići na sud i osudu publike koja prati taj medij. Sa druge strane, kada lokalni medij pokušava da radi svoj posao, uvek će naići na problem sa centrima moći kojima ponekad u manjoj ili većoj meri to zasmeta. To je problem koji ima većina lokalnih medija“, navodi Dimitrijević.

Radio Goraždevac je počeo sa radom novembra 1999. godine, sa ciljem da lokalno stanovništvo koje je ostalo i opstalo u tom delu Metohije informiše o najvažnijim stvarima tokom tog perioda.

Dimitrijević naglašava da migracija stanovništva negativno utiče na mala mesta poput Goraždevca. On dodaje da nije potrebno otići iz sela u grad kako bi se pronašla sreća i lepo živelo.

„Nisam od onih koji teže za životom u velikim gradovima, a ne mogu da kažem da to ne mogu da učinim. Zbog nekog neobjašnjivog razloga svi teže da se presele u Beograd ili odu u zapadnu Evropu. Često putujem, ali se uvek vraćam i nadam se da ću do kraja života ostati u Goraždevcu, gde sam rođen i ja i moji preci. Nažalost, mnogi mladi ne vide perspektivu u mestu kao što je Goraždevac i poput njega… Mislim da je to jako loše. Ne možemo svi živeti u velikim gradovima, mislim da postoje mnoge prednosti koje donosi život u manjim mestima“, poručuje Dimitrijević.

Ukazuje da su pripadnici srpske zajednice koji žive na Kosovu često obespravljeni.

„Prava su nam ugrožena. Meni je žao što to moram da kažem – navikli smo da ta prava ugrožavaju kosovske institucije, ali nismo navikli da ne dobijamo adekvatnu zaštitu Vlade Srbije i da međunarodna zajednica pasivno posmatra nepoštovanje ljudskih prava“, ističe Dimitrijević.Ostale vesti

Lažne vesti povod za širenje dezinformacija i međuetničke mržnje
Tokom avgusta u medijima na srpskom i albanskom jeziku objavljeno je nekoliko tekstova sa neistinitim i neprovereniom sadržajem. Ti tekstovi podstakli su širenje dezinformacija i mržnju među zajednicama, piše Radio Goraždevac.
  • 28.08.2023
Evropljani žele odlučnu akciju protiv dezinformacija
Više od polovine stanovnike Evropske unije sumnja u istinitost informacija na internetu, a devet od deset građana smatra da treba preduzeti odlučnije mere protiv širenja dezinformacija na društvenim mrežama, pokazuje studija koja je danas predstavljena.
  • 10.08.2023
Posledice lažnih vesti: Primeri iz Pakistana, Kine i Indije
Dezinformacije i lažne vesti nisu novost u svetu, ali su svakako činjenica koja postoji. Ali ono što je danas novo, za razliku od prošlosti, sa pojavom interneta, lažne vesti dobijaju legalnu platformu za brzo i efikasno širenje.
  • 08.08.2023
Kada čitaš tabloid pa pomisliš da se bliži kraj krizi, jer je Kurti navodno konačno pokleknuo
I dok u realnosti kriza na Severu Kosova još uvek traje, te Evropska unija uvodi mere Prištini zbog odbijanja da ispuni njihove zahteve za deesklaciju tenzija, prema beogradskom tabloidu „Srbija Danas“, kosovski premijer je još prošlog utorka navodno „pokleknuo“, jer „nije imao kud“.
  • 03.07.2023
Podkast sa Darkom Dimitrijevićem: Lažne vesti mogu da naprave haos
U kriznim situacijama lažne vesti su najopasnije, a mogu da utiču i na međuljudske odnose. Imamo dosta primera kako lažne vesti, tendenciozne vesti, dezinformacije utiču na odnose između srpske i albanske zajednice, rekao je u najnovijem podkastu Kim radija glavni i odgovorni urednik Radio Goraždevca Darko Dimitrijević.
  • 03.07.2023
Mladi dobijaju po 60.000 dinara od države

Portali „Informer“ i „Blic“ objavili su na svojim portalima vesti naslovljene „Mladi dobijaju po 60.000 dinara! Do ovog datuma morate da se prijavite, ovo su uslovi“ i Mladi dobijaju po 60.000 dinara od države: Ovo je datum prijave, a evo koji su uslovi .

  • 03.07.2023