Vesti
Netačno

Podkast sa Anom Marković: Martovski pogrom - katastrofa izazvana lažnom vešću

Sagovornica u trećem podkastu Radija Mitrovica sever je novinarka Ana Marković, koju je javnost imala priliku da primeti i zapamti kao redovnog izveštača sa barikada tokom poslednje krize na severu Kosova. Novinarstvom se bavi 15 godina.
Podkast sa Anom Marković: Martovski pogrom - katastrofa izazvana lažnom vešću
Ana Marković (Foto Radio Mitrovica sever)

Sa Anom su kolege sa Radija Mitrovica sever razgovarale o štetnosti i ponekad katastrofalnim posledicama koje jedna lažna informacija može da prouzrokuje, bilo da se je napisana sa ili bez predumišljaja.

Podizanje tenzija, najavljivanje ratova, paničenje, samo su neki od ciljeva koje ima onaj koji lažnu vest plasira.

"Ne bi smeli ni Srbi, ni Albanci ni međunarodna zajednica, da zaborave 17. mart 2004. jer je pogrom izazvala jedna lažna vest i to sa javnog servisa Kosova", kazala je Markovićeva.

Ona je govorila o pravilnom izveštavanju sa terena, o važnosti "verovanja očinjem vidu", o tome da se posebno u kriznim situacijama, svakoj informaciji mora pristupati "na golubjim nogama", jer ponekad samo jedna nesmotrena tvrdnja, u najmanju ruku može izazvati paniku u auditorijumu.

Šta su prednosti, a šta manjkavosti informisanja posredstvom društvenih mreža? Na kom smo nivou kada je medijska pismenost javnosti u pitanju? Koliko je za razumevanje stavova srpske i albanske zajednice na Kosovu važno pratiti medije koji izveštavaju i na jednom i na drugom jeziku i kako prevazići jezičku barijeru?

Razgovor sa Anom Marković donosi odgovore na ova pitanja.
Ostale vesti

Na naslovnicama pet novina 1.200 manipulacija i dezinformacija
Tokom protekle godine, listovi Informer, Alo, Večernje novosti, Kurir i Srpski telegraf objavili su na naslovnim stranama najmanje 1.174 manipulativna naslova, najčešće u vidu neutemeljenih ili pristrasnih tvrdnji, dezinformacija ili manipulacija činjenicama, pokazuje najnovija analiza Raskrikavanja.
  • 31.03.2023
Tabloidi o Ohridskom sporazumu: Sve ’’naše pobede’’ i ’’njihovi porazi’’
Kritiku i nezadovoljstvo kosovske opozicije na račun premijera Aljbina Kurtija, nakon sporazuma u Ohridu, vešto su iskoristili tabloidi u Beogradu, koji su čitav proces predstavili kao veliku pobedu vlasti u Beogradu i veliki poraz Prištine. U analiziranim tekstovima nema ni jedne rečenice da se radi o dogovoru o sprovođenju predloga Evropske unije.
  • 28.03.2023
Pozadina ’’Afere Mauricijus’’: Izraelski eksperti za dezinformacije
Dokazi do kojih su došli novinari KRIK-a i međunarodne novinarske mreže OCCRP ukazuju da iza čuvene "afere Mauricijus", u kojoj su provladini tabloidi i predstavnici vlasti tvrdili da Dragan Đilas ima račune na ovom ostrvu, stoji izraelac Tal Hanan - čovek koji se, iz senke, bavi nameštanjem izbora širom sveta, proizvodi lažne vesti i diskredituje protivnike klijenata.
  • 24.03.2023
Kada tabloid od gađanja tortom koja promašuje, dođe do napada u kojem je Bisljimi „pogođen u glavu“

„Aktivisti PSD gađali tortom i milkšejkom Besnika Bisljimija“, naslov je vesti većine medija koji su izvestili o još jednoj akciji Socijal demokratske partije protiv Zajednice srpskih opština. Za razliku od ovih medija, beogradski tabloid Srbija Danas, odlučio se za nešto drugačji naslov – em dvosmislen – jer samo kratko navode da je „pogođen u glavu“, em netačan – jer Bisljimi zapravo nije pogođen u glavu.

  • 22.03.2023
Podkast sa Mašom Mileusnić: Odgovornost u medijima postoji ali je ne preduzima svako
"Za mene su medijske slobode vrlo jednostavne i jednostavan pojam, nije ništa komplikovano. Kao što su ljudska prava jednostavan sistem pojmova, upravo kada pričam o 8. martu, o rodnim pravima i rodnoj jednakosti, to su sve ljudska prava. Medijska sloboda je upravo u zagovaranju tih osnovnih ljudskih prava, ja tako vidim svoj posao", kazala je u intervju za Radio Goraždevac novinarka Maša Mileusnić.
  • 21.03.2023
“EVO ŠTA SE DEŠAVA NA KOSOVU!”… Ništa se ne dešava na Kosovu
Misija Severnoatlantske alijanse na Kosovu, saopštila je 14. marta da je patrolirala administrativnom linijom kod Istoka. Na zvaničnoj Fejsbuk stranici, KFOR je objavio da je administrativnim prelazima patrolirao italijanski kontigent u sastavu KFOR-a.
  • 20.03.2023