Vesti
Netačno

On, ona i oni

Portal alo.rs je 3. maja objavom pod naslovom ŠIPTARI POBESNELI NA KURTIJA! "Napravio istorijsku grešku!" pogrešno i tendenciozno sugerisao da je većina Albanaca na Kosovu nezadovoljna pregovaračkom pozicijom Aljbina Kurtija i usvojenom Deklaracijom o nestalim licima. Osim što je klikbejt i senzacionalistički, napisan da bi momentalno izazvao emocije čitalaca, u naslovu se koristi jezik mržnje, vrlo uobičajen za srpske tabloidne medije pod kontrolom vladajućeg režima.
On, ona i oni
Aljbin Kurti (Printskrin alo.rs)

Vest ispod ovog naslova nema nikakve veze sa Albancima (množinom), već sa jednom jedinom Albankom - političkom protivnicom Aljbina Kurtija i potpredsednicom Demokratske partije Kosova (DPK) Vljorom Čitaku. Ipak, zahvaljujući tendencioznoj i zluradoj mašti "autora" naslova ona je, u svega par reči, magično postala - oni.

Uz korišćenje jezika mržnje u naslovu, nastavljeno je i sa uobičajenom praksom spinovanja izjava u cilju prokazivnja i klevetanja Aljbina Kurtija sa kojim, navodno, srpska vlast želi da postigne sporazum o normalizaciji odnosa, onaj sveobuhvatni i pravno obavezujući.

 

(Printskrin alo.rs)

 

Iako je nebrojeno puta ukazivano na agresivne neistine pune mržnje prema drugom i drugačijem u vestima tabloidnih medija u Srbiji, njihova praksa se ne menja. Baš kao što se ne menja ni srž njihovog poslovnog modela: objavljivanje besmisleno velike količine nekvalitetnih vesti na dnevnom nivou koje nemaju gotovo nikakvu vrednost, ali zato uvek imaju klikbejt naslove koji donose novac od klikova i reklama.

Posebno je zanimljiva činjenica da taj novac za njih neretko stiže i od firmi i kompanija iz zemalja EU, dakle organizacije koja posreduje u pregovorima Beograda i Prištine.

Neimenovani "novinar" iz redakcije portala alo.rs je kao izvor ove vesti naveo portal Kosovo online koji je, pak, objavu bivše ambasadorke Kosova u SAD na Fejsbuku preneo pod naslovom "Čitaku o Deklaraciji: Skandalozno, Kurti napravio istorijsku grešku".

 

(Printskrin Kosovo onlajn)

 

Njihove vesti se, osim u naslovu, ne razlikuju. Tekstu dalje sadrži prevod posta sa popularne društvene mreže u kome je Vljora Čitaku navela:

"Ova Deklaracija na kraju oslobađa Srbiju međunarodne odgovornosti za nasilan nestanak pojedinaca tokom rata na Kosovu (1998-1999), dok se Kosovo postavlja u ulogu strane koja je institucionalno počinila zločine, kao i Srbija. Skandalozno".

Prilaže se i embedovani post "pobesnele" Vljore Čitaku na albanskom jeziku koji je skupio "mršavih" 148 lajkova i 23 komentara.

 Ostale vesti

Kosovske vlasti nisu sprečavale Srbe da odu na miting SNS-a u Beogradu
List Alo objavio je vest pod nazivom „KURTIJEVI I VJOSINI JASTREBOVI: Moramo sprečiti Srbe da dođu 26. maja i pokažu koliko vole svoju zemlju”, pre velikog mitinga koji je organiyovala Srpska napredna stranka u Beogradu. Za ovkav spin naslov iskorišćen je Tviter status šefa kabineta predsednice Kosova u kome se navodi sa su mnogi Srbi sa severa Kosova primorani da idu na miting.
  • 01.06.2023
Kada tabloid najavi da Kurti i NATO ’’spremaju rat’’ sa 26.000 vojnika
Građani koji su ove nedelje čitali tabloid Srbija Danas, imali su priliku da se informišu o tome da se na Kosovu priprema rat od strane kosovskog premijera i NATO-a, da stiže više od 20.000 vojnika, te da su Srbi u velikoj opasnosti. Sa druge strane, oni koji nisu posećivali tabloide, saznali su da se zapravo na Kosovu održava međunarodna vojna vežba.
  • 26.05.2023
Podkast sa Markom Zakićem: Nema novinarstva bez postavljanja pitanja
"Ljudi koji nisu medijski pismeni, kao i oni koji prate samo jedan kanal, ne mogu da raspoznaju šta je prava, a šta lažna vest. Oni koji dobijaju informacije samo iz jednog izvora zaglavljeni su u tom verovanju da je to što jedan mediji kaže istina, a istina je nešto sasvim drugo, u većini slučajeva morate proveriti dva ili tri izvora", rekao je u najnovijem podkastu Kim radija Marko Zakić, novinar medijskog javnog servisa Kosova i urednik informativnog programa na srpskom jeziku.
  • 24.05.2023
Ilir Gaši: Mediji su van sfere interesovanja mladih
Medijska pismenost i mediji su van sfere interesovanja mladih, oni se ne informišu preko medija. Reč medija za njih predstavlja televiziju, radio ili novine, što je nešto što pripada nekom prethodnom vremenu i oni se sa tim ne povezuju, rekao je za Radio Goraždevac medijski ekspert i nekadašnji direktor Fondacije Slavko Ćuruvija Ilir Gaši.
  • 21.05.2023
Kad se tvitovi i objave sa društvenih mreža presele na medijske portale

Informacije o zdravstvenom stanju predsednika Srbije Aleksandra Vučića, na osnovu objava sa društvenih mreža, juče su preplavile mnogobrojne portale.

  • 28.04.2023
Tabloid o ’’zastrašujućoj sceni’’ u Zvečanu i kad je ’’đavo u detaljima’’
"ZASTRAŠUJUĆA SCENA U ZVEČANU: Član biračkog odbora se pojavio sa tetovažom OVK na ruci!", glasio je naslov portala Srbija danas.
  • 26.04.2023