Vesti
Netačno

Od mere pritvora do kazne zatvora, od reakcije Đurića do oštre osude iz Amerike

Prošlonedeljno privođenje lekara na prelazu Jarinje, pa potom i određivanje mere pritvora, bila je jedna od udarnih vesti u srpskim medijima. O tome su izveštavali i tabloidi, a među njima i Srbija danas. U seriji tekstova koje su objavljivali na svojim portalima, mnogi su se odlučili da za pritvor, tj. meru obezbeđenja prisustva u postupku koji je u ovom slučaju tek započet, izveste na način koji čitaoce dovodi do zaključka da je isti zapravo završen. Upotrebljavali su termine poput „osuđen“, „izrečena kazna zatvora“, „presuda“.
Od mere pritvora do kazne zatvora, od reakcije Đurića do oštre osude iz Amerike
Ilustracija (Printskrin Srbija danas)

O privođenju Srbina N.T. na Jarinju prvo je izvestila Kancelarija za KiM, navodeći da je on lekar KBC Kosovska Mitrovica, te da je vozio maloletnu decu u opštinu Srbica na porodičnu Krsnu slavu.

„Pripadnici Kosovske policije zaustavili su ga zbog nedostajuće dokumentacije za decu, izveli decu iz vozila i maltretirali T. pred njima, a kada im se usprotivio, priveli su ga“, tvrde iz Kancelarije.

Hapšenje N.T. u međuvremenu je potvrdila i Kosovska policija, navodeći da ova osoba, inače državljanin Srbije, nije posedovala potrebnu dokumentaciju za ulazak na Kosovo, da je potom vređala policijske službenike, pa jednom od njih nanela telesne povrede.

Advokat N.T. Miloš Delević je potvrdio potom za KoSSev da je njegov klijent, za kojeg je, međutim, kazao da radi u privatnoj klinici u Beogradu, saslušan, da mu je određeno 48-časovno zadržavanje, te da se tereti za napad na službeno lice.

Delević je dan kasnije, odnosno u subotu, takođe za KoSSev potvrdio da je njegovom klijentu određen jednomesečni pritvor.

Iako je reč o meri obezbeđenja prisustva u postupku, izveštavajući o određivanju pritvora N.T, Srbija danas je objavila vest sa naslovom „SRPSKOM DOKTORU IZREČENA KAZNA: Sramna presuda Kurtijevih poltrona, hajka na Srbe se ne zaustavlja“.

I dok se u naslovu koristi samo izraz „kazna“, što pritvor u svakom slučaju nije, u uvodu vesti ovaj tabloid jasno tvrdi da je „sudija Osnovnog suda u Severnoj Mitrovici izrekao kaznu od 30 dana zatvora“.

„Nakon sinoćnjeg saslušanja, Todorović je danas izveden pred sudiju koji mu je izrekao kaznu“, dalje stoji u tekstu Srbija danas.

Ovaj medij dalje podseća na navode Kancelarije za KiM – da je N.T. priveden dok je vozio decu na slavu u opštinu Srbica, te da su ga službenici maltretirali, a potom i priveli, kada im se „usprotivio“.

Vest Srbije danas, uz korišćenje termina „kazna zatvora“ i „presuda“, potom je prenelo više medija poput Vesti.rs.

Izveštavajući o pritvoru N.T, više drugih beogradskih medija je takođe u naslovu i uvodu vesti pisalo o „izricanju kazne od 30 dana zatvora“, uključujući Informer, Novosti, Alo i Nova.rs. Za razliku od Srbije danas, ovi mediji su kao izvor vesti navodili Tanjug.

Ova agencija takođe u uvodu svoje vesti piše da je sudija „izrekao kaznu od 30 dana zatvora“, iako advokat N.T. u video izjavi jasno navodi da je ovoj osobi „određen pritvor do 30 dana“.

Dok Telegraf obaveštava svoju čitalačku publiku da N.T. „ide u zatvor“, u sličnom tonu, Politika u naslovu piše da je on „osuđen na 30 dana zatvora“, ali ne i u uvodu vesti, gde jasno navodi da mu je određen pritvor.

Izveštavajući o reakcijama koje su pratile hapšenje N.T, Srbija danas je u drugoj vesti objavljenoj takođe u subotu, odlučila da o osudi jednog srpskog diplomate, izvesti na način koji čitaoce može da navede na pomisao da su nju uputili američki zvaničnici.

„KURTI PO SVAKU CENU HOĆE DA ISPROVOCIRA SUKOB!“ Iz Amerike stigla oštra osuda na račun lažnog premijera - stoji u naslovu vesti Srbije danas.

Zapravo je reč o reakciji ambasadora Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama Marka Đurića.

U vesti ovaj medij prenosi da je Đurić najavio da će narednih dana biti dogovarani koraci koje će Beograd preduzeti.

„Znamo šta nam je činiti i na koji način ćemo štititi naš narod. O tome ćemo se dogovarati narednih dana, a objavićemo krajem sledeće nedelje, kao što je i predsednik Vučić najavio, konkretne korake koje ćemo preduzimati“, poručio je Đurić.

Vest Srbije danas prenele su  Vesti.rs sa identičnim naslovom. Identitičan naslov iskoristio je i Alo, koji kao autora vesti potpisuje sebe i Novosti, a vest ovog medija su potom preneli Srbijainfo.rs i Lajk.rs.Ostale vesti

Kosovske vlasti nisu sprečavale Srbe da odu na miting SNS-a u Beogradu
List Alo objavio je vest pod nazivom „KURTIJEVI I VJOSINI JASTREBOVI: Moramo sprečiti Srbe da dođu 26. maja i pokažu koliko vole svoju zemlju”, pre velikog mitinga koji je organiyovala Srpska napredna stranka u Beogradu. Za ovkav spin naslov iskorišćen je Tviter status šefa kabineta predsednice Kosova u kome se navodi sa su mnogi Srbi sa severa Kosova primorani da idu na miting.
  • 01.06.2023
Kada tabloid najavi da Kurti i NATO ’’spremaju rat’’ sa 26.000 vojnika
Građani koji su ove nedelje čitali tabloid Srbija Danas, imali su priliku da se informišu o tome da se na Kosovu priprema rat od strane kosovskog premijera i NATO-a, da stiže više od 20.000 vojnika, te da su Srbi u velikoj opasnosti. Sa druge strane, oni koji nisu posećivali tabloide, saznali su da se zapravo na Kosovu održava međunarodna vojna vežba.
  • 26.05.2023
Podkast sa Markom Zakićem: Nema novinarstva bez postavljanja pitanja
"Ljudi koji nisu medijski pismeni, kao i oni koji prate samo jedan kanal, ne mogu da raspoznaju šta je prava, a šta lažna vest. Oni koji dobijaju informacije samo iz jednog izvora zaglavljeni su u tom verovanju da je to što jedan mediji kaže istina, a istina je nešto sasvim drugo, u većini slučajeva morate proveriti dva ili tri izvora", rekao je u najnovijem podkastu Kim radija Marko Zakić, novinar medijskog javnog servisa Kosova i urednik informativnog programa na srpskom jeziku.
  • 24.05.2023
Ilir Gaši: Mediji su van sfere interesovanja mladih
Medijska pismenost i mediji su van sfere interesovanja mladih, oni se ne informišu preko medija. Reč medija za njih predstavlja televiziju, radio ili novine, što je nešto što pripada nekom prethodnom vremenu i oni se sa tim ne povezuju, rekao je za Radio Goraždevac medijski ekspert i nekadašnji direktor Fondacije Slavko Ćuruvija Ilir Gaši.
  • 21.05.2023
On, ona i oni
Portal alo.rs je 3. maja objavom pod naslovom ŠIPTARI POBESNELI NA KURTIJA! "Napravio istorijsku grešku!" pogrešno i tendenciozno sugerisao da je većina Albanaca na Kosovu nezadovoljna pregovaračkom pozicijom Aljbina Kurtija i usvojenom Deklaracijom o nestalim licima. Osim što je klikbejt i senzacionalistički, napisan da bi momentalno izazvao emocije čitalaca, u naslovu se koristi jezik mržnje, vrlo uobičajen za srpske tabloidne medije pod kontrolom vladajućeg režima.
  • 05.05.2023
Kad se tvitovi i objave sa društvenih mreža presele na medijske portale

Informacije o zdravstvenom stanju predsednika Srbije Aleksandra Vučića, na osnovu objava sa društvenih mreža, juče su preplavile mnogobrojne portale.

  • 28.04.2023