Vesti
Netačno

Od mape sa isprekidanim linijama do toga da je Kurti priznao da je Kosovo Srbija

Srpski tabloid Srbija Danas izvestio je o tome da su započeti radovi na obnovi železničke pruge Kosovo Polje – Mitrovica sa naslovom koji ne odražava sadržaj teksta. Pažnju ovog medija privukla je mapa postavljena na ceremoniji povodom početka radova na kojoj je linija između centralne Srbije i Kosova bila isprekidana, te je ovaj medij u naslovu zaključio – „KURTI KONAČNO PRIZNAO: KOSOVO JE SRBIJA! Mapa izazvala neopisiv bes u lažnoj državi, za sve krive Aljbina“.

Od mape sa isprekidanim linijama do toga da je Kurti priznao da je Kosovo Srbija
Kosovski premijer Aljbin Kurti (Foto KoSSev)

Da su započeti radovi na obnovi železničke pruge Kosovo Polje – Mitrovica, te da je održana ceremonija kojoj je prisustvovao i kosovski premijer, Aljbin Kurti, među prvima su izvestili prištinski mediji.

O događaju je izvestio i portal Demokracia.com, navodeći da je prilikom predstavljanja projekta napravljena „skandalozna greška“, odnosno da je tokom ceremonije postavljena mapa na kojoj je Kosovo predstavljeno kao deo Srbije.

„Skandal – Kurti predstavlja projekat železnice sa mapom Kosova u sastavu Srbije (Foto)“, naslov je vesti ovog portala koji piše da je samo severoistočna „granica“, tj. „granica Kosova sa Srbijom“ prikazana isprekidanim linijama.

Vest ovog portala privukla je pažnju jednog srpskog tabloida – Srbija Danas koji je otišao korak dalje sa naslovom.

„KURTI KONAČNO PRIZNAO: KOSOVO JE SRBIJA! Mapa izazvala neopisiv bes u lažnoj državi, za sve krive Aljbina“, izvestio je ovaj medij o početku rekonstrukcije železničke pruge Kosovo Polje – Mitrovica u tekstu u kojem gotovo identično prenosi navode Demokracia.com.

Tako je Srbija Danas javila da je fotografiju sa ovog događaja na kojoj se vidi mapa objavila kancelarija kosovskog premijera.

„Ova železnička veza će rezultirati poboljšanjem železničkog kapaciteta, kako za putnike tako i za robu, i značajnim poboljšanjem vremena putovanja. Prevozićemo više, ići ćemo brže. Vozovi će na ovoj pruzi saobraćati brzinom od 80 do 120 kilometara na sat. Jednako važno, ova veza će raditi sa smanjenim emisijama gasova staklene bašte i ugljen-dioksida. Inače, železnički saobraćaj je dobro poznat kao zeleni transport“, rekao je Kurti prilikom predstavljanja ovog projekta, javio je takođe ovaj medij.

Beogradski tabloid ujedno je preneo i deo teksta Demokracia.com u kojem se navodi da je mapu Kosova potom objavio i Pokret Samoopredeljenje, „ali u pokušaju da ispravi grešku svog lidera“, time što na novoj mapi nije bilo isprekidanih linija.

Tekstovi Demokracia.com i Srbija Danas su gotovo identični, te je jedna od retkih razlika u tome što jedan Kurtija potpisuje kao premijera Kosova, a drugi kao „lažnog premijera lažne Vlade“.

Sa druge strane, jedna od veća razlika je upravo u naslovu u kojem Demokracia.com piše o „skandalu“, a beogradski tabloid navodi da je „Kurti konačno priznao da je Kosovo Srbija“.

Naslov ovog medija, međutim, nije potkrepljen u tekstu, odnosno u njemu nije objašnjeno kako je to Kurti učinio.

Tvrdnje o „priznanju da je Kosovo Srbija“, čak ni reč „Srbija“, nema ni u govoru kosovskog premijera sa ovog događaja, koji je objavio njegov kabinet u pisanom formatu.

Kurti je, sa druge strane, između ostalog, najavio da se završetak generalne sanacije ove pruge očekuje 2024/2025.Ostale vesti

Podkast sa Tatjanom Lazarević: Zloupotreba dece u medijima
Često se u javnosti govori o zloupotrebi dece i kršenju njihovih prava, kao i o nereagovanju nadležnih institucija kada se ono desi. Takođe se i kao društvo nedovoljno osvrćemo na kršenje prava dece u medijima i njihovu zloupotrebu u aktivnostima političkih organizacija.
  • 26.01.2023
Šilovo, a ne Šipovo
Vesti o ljudima i događajima sa Kosova su oduvek privlačile mnogo pažnje medija. Ipak, to pojedine novinare nije navelo da se upoznaju sa elementarnim geografskim odrednicama ove oblasti, pa su tako Kurir i Mondo na svojim portalima objavili vest sa naslovima "Učenici iz Šipova biće narednih 8 dana gosti svojih vršnjaka iz Novog Sada", odnosno "Četrdesetoro dece uzrasta 12, 13 i 14 godina, iz mesta Šipovo, opštine Gnjilane u poseti Novom Sadu". Naravno, deca nisu iz Šipova, već iz Šilova.
  • 25.01.2023
Izjave političara pretvorene u tvrdnje portala

Portal Srpskog telegrafa „Republika“, objavio je tekst pod naslovom „KURTI ŽELI DA ZATAŠKA RANJAVANJE SRPSKE DECE! Oglasio se Petar Petković: Incident u Zubinom Potoku izazvala petorica manipulatora!“, povezao je skandiranje Petru Petkoviću u Zubinom Potoku i protest u Severnoj Mitrovici sa ranjavanjem dečaka i mladića na Badnji dan u Štrpcu i predstavio kao želju Aljbina Kurtija da zataška ovaj incident.

  • 17.01.2023
Albanski premijer - od ’’prijatelja’’ do ’’provokatora’’
Tanka je linija između Edija Rame "provokatora" i Edija Rame "prijatelja", Edija Rame koji je uveren da "Kosovo neće dugo čekati na priznanje Srbije" i Edija Rame koji ima "bratske veze" sa srpskim predsednikom, ili tako je bar sudeći po pisanju srpskih tabloida.
  • 31.12.2022
Podkast sa Tatjanom Drljić: U novinarstvu svako sam bira svoj put
"Nemaju sve kolege, niti svi mediji tu sreću da budu nezavisni, ali smatram da je izbor na svima nama", kazala je gostujući u programu Radio Goraždevca novinarka N1 BiH Tatjana Drljić. Ona je govorila o profilima novinara, dezinformacijama, širenju lažnih vesti, uticajima i izazovima  sa kojima se suočavaju današnji mediji.
  • 24.12.2022
Kosovski mediji: Postoji spisak; kosovski ministar: Ne postoji spisak
Hapšenje trojice Srba na severu Kosova, doskorašnjih policijskih službenika Dejana Pantića, Slađana Trajkovića i Miljana Adžića, pod optužbama da su počinili ozbiljna krivična dela od "terorističkog napada na prostorije" do napada na specijalce Kosovske policije, dovelo je do podizanja barikada na severu Kosova.
  • 23.12.2022