Vesti
Netačno

Netačno: Kako je albanski portal hapšenje Rusa i Ukrajinca u Albaniji povezao sa Srbima i trovanjem u Dečanima

Dva albanska vojnika povređena su dok su zaustavljali dva ruska i jednog ukrajinskog državljana koji su pokušala ući u fabriku vojne opreme u centralnoj Albaniji 20. avgusta ove godine.

Netačno: Kako je albanski portal hapšenje Rusa i Ukrajinca u Albaniji povezao sa Srbima i trovanjem u Dečanima
(Foto a-news24.com)

“Trojica državljana s ruskim i ukrajinskim pasošem pokušala su ući u fabriku. Vojnici koji su čuvali fabriku reagovali su bez odlaganja, ali tokom njihovih napora da zaustave trojicu stranaca, dvojica vojnika su povređena”, saopštilo je Ministarstvo odbrane Albanije nakon hapšenja tri strana državljanina.

Policija je, kako je preneo Radio Slobodna Evropa, objavila okolnosti događaja.

U blizini kruga fabrike pronađen je nepoznati građanin s kamerom u ruci, koji je pokušavao fotografisati prostorije u vojnoj zoni, saopšteno je iz policije.

U trenutku kada su ga primetila dva vojnika koja su čuvala objekat i prišla mu da ga zaustave i uhapse, strani državljanin je uzvratio “sprejom za paralizu živaca”, ali su ga vojnici koji su čuvali pogon uspeli savladati, pojasnili su iz policije.

Premijer Albanije Edi Rama se obratio javnosti i naveo da se uhapšeni Rusi terete za špijunažu.

Tri nedelje nakon ove vesti regionalni portal https://a-news24.com/, koji vesti plasira na albanskom jeziku, naveo je da su otkriveni novi detalji o uhapšenima, za koje se “sumnja da ih je Rusija poslala u špijunsku misiju u našu zemlju”.

Oni su se pozvali na Top channell da su fotografije pronađene u njihovom automobilu date kao dokaz i da da je pored jednog kertridža oduzeto šest hiljada dolara, mobilni telefoni i tri zlatne poluge od 10, 20 i sto grama što je otvorilo nov pravac u istrazi, piše ovaj portal, ne navodeći potvrde iz policije, tužilaštva, niti bilo koji izvor, ali kalkulišući o vrednosti poluga na tržištu, te da je to pojačalo sumnju da su “možda upali u mrežu ruskih agenata”.

Kako su Srbi postali deo ove vesti?

U nastavku proizvoljne objave i komentara na situaciju od kraja avgusta kada su uhapšeni Rusi i Ukrajinac, navodi se da su se interesovali za brane i bazene, od kojih jedan bazen snabdeva Tiranu vodom za piće.

Oovaj portal se tendenciozno nadovezuje na situaciju koja se prošle godine dogodila na Kosovu kod Dečana jula 2021. godine.

Navode da su kod Dečanskih bazena otkrivena dvojica Srba kada je 1 500 ljudi otrovano pijaćom vodom, a da razlog ostaje misterija, ali da veza sa dvojicom Srba u blizini ostaje glavna sumnja.

U maju ove godine, savetnik u Međuministarskom savetu za vode u Vladi Kosova Afrim Lajči izjavio je da nije potvrđeno da je uzrok trovanja desetina građana Dečana prošle godine bila voda za piće, prenela je Koha.

Lajči je dodao da još uvek nema zvaničnih rezultata šta je bilo uzrok trovanja.

Prema njegovim rečima, postoji mogućnost zagađenja vode usled radova na sanaciji vodovodnih cevi, i u tom slučaju prljavština ulazi u sistem.15. jula prošle godine kosovski institut za javno zdravlje indentifikovao je laboratorijskim ispitivanjima više bakterija koje bi mogle da „daju indikacije“ da je zagađena pijaća voda u selima opštine Dečani, saopšteno je tada iz ovog instituta, preneo je Kossev portal.

Mikrobiološke analize uzoraka u slučaju trovanja stanovnika opštine Dečani su negativne, saopštila je Adnora Nurboja iz Instituta za javno zdravlje u Prištini i objasnila da to znači da voda u ovoj opštini nije otrovna, izjavila je za Klan Kosova.

Bez obzira na sve izjave zvaničnika ispred nadležnih insitucija vezano za simptome kod meštana Dečana prošle godine i analiza koje su rađene u insititutu, koje su utvrdile prisustvo bakterija, portal https://a-news24.com/ tendencioznim izveštavanjem baca sumnju da su Srbi “najverovatnije krivi” za trovanje, i da su uhapšeni Rusi i Ukrajinac, prema pisanju ovog portala, imali nameru da zatruju bazene za pijaću vodu u Albaniji i ako nema naznaka ni zvaničnih dokaza o tome.

Podsetimo, prošle godine pre nego što su pristigli rezultati, u javnosti su se pojavile priče o dvojici Srba koji su navodno viđeni u blizini izvorišta, što je iskorišćeno da se pokrene hajku o srpskoj odgovornosti za ovaj slučaj. Poslanica Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja Time Kadrijaj je objavila da je jedan o stanovnika ovog kraja neposredno pre trovanja video „dvojicu sumnjivih Srba”.

Kosovski ministar ministar za infrastrukturu, životnu sredinu i prostorno planiranje Ljiburn Aljiu, rekao je tada da je sistem vodosnabdevanja na Kosovu slab, jer vodovodne cevi i bunari u Dečanima nisu zaštićeni. „Bunari su dostupni, rezervoaru se može lako pristupiti. Hlorisanje se vrši ručno, čitav sistem je osetljiv. Obilnije padavine mogu stvoriti sličnu situaciju”, rekao je Aljiu na zasedanju kosovske skupštine.

Da li lažne vesti i optužbe bez osnova mogu da izazovu etnički motivisano nasilje i koliko mogu biti opasne za Radio Mitrovica sever govori Darko Dimitrijević, glavni i odgovorni urednik Radija Goraždevac.

 

 Ostale vesti

Spinovi, neistine, greške, bubnjevi i zveckanje
Dok se zvanični Beograd i Priština gotovo svakodnevno međusobno optužuju za pretnje novim ratom, pojedini mediji nastavljaju da uz klik bejt naslove u tekstovima o razvoju situacije umeću detalje koji ne odgovaraju istini. Tako su u proteklih nekoliko dana Novosti na svom portalu ustvrdile da je direktoru Kancelarije za KiM Petkoviću "deveti put zaredom zabranjen ulazak" na Kosovo, dok je RTS 28. septembra objavio da je "direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petru Petkoviću juče zabranjena je poseta na KiM, što je deveti put ove godine".
  • 01.10.2022
Novinarske nagrade povod Informeru da etiketira novinare
Veoma tendenciozan naslov teksta objavio je 22.9.2022. godine Informer i tako etiketirao novinare i medijske radnike koji su na pres konferenciji učestvovali u objavi konkursa za novinarske nagrade Inicijative za mirne promene (PCi).
  • 28.09.2022
Đurić na Tviter, Đurić sa Tvitera: Trajno do 1. septembra
"Zvaničnik Vlade Srbije" Marko Đurić je sa Tviter naloga @markodjuric 27. avgusta poručio da "od danas svi građani Srbije, svi Srbi, Albanci, Bošnjaci, Mađari, Romi, Goranci i svi ostali mogu slobodno da putuju na Кosovo i Metohiju uz svoje lične karte. Trajno".
  • 29.08.2022
Večernje novosti: ’’KFOR vežba Kurtijevu ’vojsku’ za napade’’; KFOR demantuje
"KFOR VEŽBA KURTIJEVU ’VOJSKU’ ZA NAPADE: Pripadnici KFORA i bezbednosne snage tzv. Kosova ’trenirali’ razbijanje demonstracija", izvestio je list Novosti kako na svom internet portalu, tako i na naslovnoj stranici štampanog izdanja. Šokantna vest iz neimenovanih izvora Novosti ipak je demantovana.
  • 25.08.2022
Dva džipa KBS od nemila do nedraga, od Jarinja do Brisela
Nepun dan uoči odvojenih sastanaka generalnog sekretara NATO-a u Briselu sa Aleksandrom Vučićem i Aljbinom Kurtijem, srpske medije preplavila je potvrda iz KFOR-a da su povećali prisustvo na Jarinju i Brnjaku uz još jednu informaciju: U ovo područje došla su dva džipa Kosovskih bezbednosnih snaga. Informaciju je demantovao kosovski ministar odbrane.
  • 21.08.2022
Uoči Vučićevog obraćanja, naslovnice: Kurti hoće rat

U očekivanju više informacija o detaljima razgovora i reakcijama zvaničnog Beograda i Prištine nakon potvrđenog neuspešnog sastanka Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija juče u Briselu, naslovnice srpskih tabloida mogu da popune deo trenutne informativne praznine i ukažu na pravac kojim će zvanični Beograd komunicirati sa domaćom javnosti.

  • 19.08.2022