Vesti
Netačno

Netačno: „Albanci nam truju decu prodajom sokova“

Portal Republika objavio je tekst pod naslovom „SKANDAL! Albanci nam truju decu PRODAJU SOK KOJI IZAZIVA RAK!”, pozivajući se na argument da je jedan od sastojaka ovog proizvoda zabranjen u americi i Velikoj Britaniji, ali ne u Evropi i još 55 zemalja.
Netačno: „Albanci nam truju decu prodajom sokova“
Ilustracija (Foto Radio Goraždevac)

Šta je istina?

Sok pomenute kompanije sa Kosova, koji sadrži Ciklamat, se ne prodaje samo u Srbiji, pa je zbog toga neosnovana tvrdnja da „Albanci truju našu decu“. Istina je da je Ciklamat, sastojak na koji se poziva tabloid zabranjen u Sjedinjenim Državama i Velikoj Britaniji, ali je određena količina dozvoljena u Evropi i još 55 zemalja.

Prilikom uvoza bilo kojeg prehrambenog proizvoda obavljaju se analize i uzorkovanja proizvoda kako bi se utvrdilo da li proizvod ispunjava standarde zemlje u kojoj se uvozi. U slučaju da proizvod nije u skladu sa zakonskim regulativama i standardima njegov uvoz i distrubucija se ne odobravaju.

Od 1970. godine ciklamat je zabranjen za upotrebu u hrani, napicima i lekovima u SAD. U Evropi ciklamat je zabranjen za upotrebu u Velikoj Britaniji, ali je dozvoljen u mnogim drugim evropskim zemljama. Danas više od 55 zemalja dozvoljava upotrebu ciklamata.

Svi veštački zaslađivači su mnogo puta slađi od običnog šećera i potrebna je samo mala količina veštačkog zaslađivača da zameni kašiku šećera.

Kod ciklamata i saharina postoje degradacioni proizvodi koji mogu da budu toksični, pa i kancerogeni. Zato je u EU smanjena maksimalna dozvoljena količina ciklamata u nekim proizvodima, pa tako i u našim propisima koji se usklađuju s evropskim.

U hrani i pićima zaslađivači se koriste kao zamena za šećer, budu­­­ći da takođe daju sladak ukus, ali i mnogo manje energije od šećera.

Međutim, 1969. godine napravljeno je laboratorijsko istraživanje na miševima za hroničnu toksičnost, koje je pokazalo, da ta smesa izaziva rak kod laboratotijskih miševa. Stručnjaci su pohrlili da objašnjavaju, kako miševi nisu kao čovek i u principu su podložni sličnim oboljenjima raka, i uopšte život im je kraći.Ostale vesti

Lažne vesti povod za širenje dezinformacija i međuetničke mržnje
Tokom avgusta u medijima na srpskom i albanskom jeziku objavljeno je nekoliko tekstova sa neistinitim i neprovereniom sadržajem. Ti tekstovi podstakli su širenje dezinformacija i mržnju među zajednicama, piše Radio Goraždevac.
  • 28.08.2023
Evropljani žele odlučnu akciju protiv dezinformacija
Više od polovine stanovnike Evropske unije sumnja u istinitost informacija na internetu, a devet od deset građana smatra da treba preduzeti odlučnije mere protiv širenja dezinformacija na društvenim mrežama, pokazuje studija koja je danas predstavljena.
  • 10.08.2023
Posledice lažnih vesti: Primeri iz Pakistana, Kine i Indije
Dezinformacije i lažne vesti nisu novost u svetu, ali su svakako činjenica koja postoji. Ali ono što je danas novo, za razliku od prošlosti, sa pojavom interneta, lažne vesti dobijaju legalnu platformu za brzo i efikasno širenje.
  • 08.08.2023
Kada čitaš tabloid pa pomisliš da se bliži kraj krizi, jer je Kurti navodno konačno pokleknuo
I dok u realnosti kriza na Severu Kosova još uvek traje, te Evropska unija uvodi mere Prištini zbog odbijanja da ispuni njihove zahteve za deesklaciju tenzija, prema beogradskom tabloidu „Srbija Danas“, kosovski premijer je još prošlog utorka navodno „pokleknuo“, jer „nije imao kud“.
  • 03.07.2023
Podkast sa Darkom Dimitrijevićem: Lažne vesti mogu da naprave haos
U kriznim situacijama lažne vesti su najopasnije, a mogu da utiču i na međuljudske odnose. Imamo dosta primera kako lažne vesti, tendenciozne vesti, dezinformacije utiču na odnose između srpske i albanske zajednice, rekao je u najnovijem podkastu Kim radija glavni i odgovorni urednik Radio Goraždevca Darko Dimitrijević.
  • 03.07.2023
Mladi dobijaju po 60.000 dinara od države

Portali „Informer“ i „Blic“ objavili su na svojim portalima vesti naslovljene „Mladi dobijaju po 60.000 dinara! Do ovog datuma morate da se prijavite, ovo su uslovi“ i Mladi dobijaju po 60.000 dinara od države: Ovo je datum prijave, a evo koji su uslovi .

  • 03.07.2023