Vesti
Netačno

Netačne vesti na portalima: Ko želi čiju krv?

U finalu predizborne kampanje za parlamentarne izbore u Srbiji, portali kao da se utrkuju sa što morbidnijm naslovima, kako bi privukli pažnju čitalaca (budućih birača) i što više kompromitovali pojedine stranke i kandidate, iznoseći netačne informacije.
Netačne vesti na portalima: Ko želi čiju krv?
Marinika Tepić (Foto UZPS)

Često se dešava da jedni od drugih preuzimaju vesti i novinske izveštaje koji će osramotiti druge kandidate, ali da nekoliko veoma čitanih portala, identično netačno objavi vest pod istim naslovom, i da svaki sebe navede kao izvor, samo po sebi je razlog da se vest proveri i utvrde činjenice.

Naime, u sredu 22. marta, portali Informer, Pink, Alo, Objektiv, Srbija danas, itd. su objavili tekst pod naslovom “Marinika i Đilas žele prolivanje srpske krvi”.

Uz isti naslov i neznatne razlike u samom tekstu, “novinski izveštaji” bazirani su zapravo na komentarima čitalaca portala Direktno kojeg pomenuti portali označavaju kao “đilasovski” medij.

Vest zapravo glasi da “pristalice Marinike Tepić i đilasovski mediji pozivaju na ubijanje političkih protivnika i preuzimanje vlasti oružjem.

 

Printkrin Informer

 

Navodi se da je “đilasovski portal” Direktno ispod vesti koja sadrži izjavu kandidatkinje SSP na parlamentarnim izborima 3. aprila Marinike Tepić da će “ako bude krađe, braniti volju naroda”, emituje komentare u kojima se poziva na oružani prevrat, krv i ubijanja!

"Tako je… samo oružjem i nasiljem pobedujemo ovu sektu i sve njihove pristalice!! Krv mora pasti da bi se očistila", piše u komentaru.

U svakoj zemlji na svetu, u svakom mediju, strogo je zabranjeno podsticanje na ubijanja, piše Informer i dodaje da je to neko drugi izgovorio, Dragan Đilas i kako ističu “njegova” Marinika Tepić bi “kukali na sav glas”, ali u ovom slučaju, piše dalje, “kad njihovi simpatizeri pozivaju na ubijanje”, to je očigledno dobrodošlo, navode Informer, Alo, Srbija danas, Objektiv, itd.

Šta je istina?

Portal Direktno jeste opširno izvestio o gostovanju Marinike Tepić, nositeljke liste “Ujedinjeni za Srbiju” sa gostovanja na televizijama N1 i RTS, uz njenu izjavu iskorišćenu za naslov “ako bude krađe izbora, branićemo volju naroda”.

Prenete su njene izjave vezano za izbore koji predstoje, u kojima kritikuje aktuelnu vlast, ali su portali zapravo preneli jedan od komentara na tu vest, a koji nije deo njene izjave, niti Đilasove, kako stoji u naslovu.

Inače, komentar koji je bio povod za vest u međuvremenu je obrisan sa portala Direktno.

Komentari mogu biti moderirani, ukoliko nisu sa društvenih mreža, ali je praksa pokazala da politički obojeni mediji, to uglavnom ne čine.

Ipak, istine radi i sprečavanja zamajavanja javnosti, važno je da se ne izmišlja. Posebno je opasno izjave anonimnih čitalaca stavljati “u usta” političkim protivnicima.

Inače, radi se o satanizovanju portala koji takođe vrlo jednostrano i tendenciozno izveštava, što ide u prilog činjenici da su i ovog puta mnogi mediji pali na “ispitu” profesionalizma, nepristrasnosti i objektivnosti, s pokušajem uticaja na volju čitalaca, umesto da su se koncentrisali na utvrđivanje svih činjenica, kako bi čitaoci formirali sami stav na osnovu prenetih informacija.

Mediji bi trebalo da pokažu profesionalizam i opravdaju svoje postojanje objektivnim i nepristrasnim informisanjem, a ne da obmanjuju čitaoce, ruše etiku profesije i kodeks novinarstva.Ostale vesti

Pobedom ću te, pobedom ćeš me
Po starom običaju, mediji naklonjeni vlasti u Srbiji su neposredno nakon poruke Žozepa Borela na Tviteru da je postignut sporazum između Beograda i Prištine po pitanju registarskih tablica, ponovo proglasili "veliku pobedu srpske diplomatije".
  • 26.11.2022
Rezolucija 1244 se neće automatski aktivirati
Portal Kurir je objavio tekst pod naslovom "NAJVEĆU ODGOVORNOST NA KiM IMA KFOR: Ako propuste bezbednosne snage na sever, aktivira se rezolucija 1244! EVO ŠTA SE ONDA DEŠAVA", u kome se kao objašnjenje za "dešavanje" citira netačna izjava prof. dr Miroslava Bjegovića sa Fakulteta za bezbednost Univerziteta Educons.
  • 08.11.2022
Zatvara se Radio Kim?
Više ljudi nam se poslednjih dana obratilo sa pitanjem: "Da li je tačno da se zatvara Radio Kim?"
  • 07.11.2022
Žena koju su medicinske sestre tukle u Domu za stare u Peći nije Srpkinja
Snimak nasilja nad starijom ženom u Peći koji je objavljen na društvenim mrežama i u pojedinim tabloidima je predstavljen kao nasilje medicinske sestre Albanke nad starijom Srpkinjom. Tvrdnje da je žena Srpkinja su netačne.
  • 04.11.2022
Kako su usvojen kosovski budžet tabloidi pretvorili u paklene planove
Sednica Vlade Kosova na kojoj je usvojen Nacrt zakona o budžetu za 2023. godinu u iznosu od 3 milijarde i 212 miliona evra, a o kojoj su izvestili svi mediji, kao i o tome da je izmenjena odluka o preregistraciji vozila, bila je povod za različite uznemirujuće naslove u štampi i elektronskim medijima.
  • 03.11.2022
Podkast sa Ivanom Petrović: Zastrašenim ljudima je lako vladati
Dezinformacije i lažne vesti postale su naša svakidašnjost. Od kako nas je pre nekoliko godina zapljusnula ta oluja, ona je sve veća, uprkos borbi, kaže za premijerno izdanje Kim podkasta novinarka Siti (City) smart radija iz Niša Ivana Petrović.
  • 29.10.2022