Vesti
Netačno

Netačne vesti na portalima: Ko želi čiju krv?

U finalu predizborne kampanje za parlamentarne izbore u Srbiji, portali kao da se utrkuju sa što morbidnijm naslovima, kako bi privukli pažnju čitalaca (budućih birača) i što više kompromitovali pojedine stranke i kandidate, iznoseći netačne informacije.
Netačne vesti na portalima: Ko želi čiju krv?
Marinika Tepić (Foto UZPS)

Često se dešava da jedni od drugih preuzimaju vesti i novinske izveštaje koji će osramotiti druge kandidate, ali da nekoliko veoma čitanih portala, identično netačno objavi vest pod istim naslovom, i da svaki sebe navede kao izvor, samo po sebi je razlog da se vest proveri i utvrde činjenice.

Naime, u sredu 22. marta, portali Informer, Pink, Alo, Objektiv, Srbija danas, itd. su objavili tekst pod naslovom “Marinika i Đilas žele prolivanje srpske krvi”.

Uz isti naslov i neznatne razlike u samom tekstu, “novinski izveštaji” bazirani su zapravo na komentarima čitalaca portala Direktno kojeg pomenuti portali označavaju kao “đilasovski” medij.

Vest zapravo glasi da “pristalice Marinike Tepić i đilasovski mediji pozivaju na ubijanje političkih protivnika i preuzimanje vlasti oružjem.

 

Printkrin Informer

 

Navodi se da je “đilasovski portal” Direktno ispod vesti koja sadrži izjavu kandidatkinje SSP na parlamentarnim izborima 3. aprila Marinike Tepić da će “ako bude krađe, braniti volju naroda”, emituje komentare u kojima se poziva na oružani prevrat, krv i ubijanja!

"Tako je… samo oružjem i nasiljem pobedujemo ovu sektu i sve njihove pristalice!! Krv mora pasti da bi se očistila", piše u komentaru.

U svakoj zemlji na svetu, u svakom mediju, strogo je zabranjeno podsticanje na ubijanja, piše Informer i dodaje da je to neko drugi izgovorio, Dragan Đilas i kako ističu “njegova” Marinika Tepić bi “kukali na sav glas”, ali u ovom slučaju, piše dalje, “kad njihovi simpatizeri pozivaju na ubijanje”, to je očigledno dobrodošlo, navode Informer, Alo, Srbija danas, Objektiv, itd.

Šta je istina?

Portal Direktno jeste opširno izvestio o gostovanju Marinike Tepić, nositeljke liste “Ujedinjeni za Srbiju” sa gostovanja na televizijama N1 i RTS, uz njenu izjavu iskorišćenu za naslov “ako bude krađe izbora, branićemo volju naroda”.

Prenete su njene izjave vezano za izbore koji predstoje, u kojima kritikuje aktuelnu vlast, ali su portali zapravo preneli jedan od komentara na tu vest, a koji nije deo njene izjave, niti Đilasove, kako stoji u naslovu.

Inače, komentar koji je bio povod za vest u međuvremenu je obrisan sa portala Direktno.

Komentari mogu biti moderirani, ukoliko nisu sa društvenih mreža, ali je praksa pokazala da politički obojeni mediji, to uglavnom ne čine.

Ipak, istine radi i sprečavanja zamajavanja javnosti, važno je da se ne izmišlja. Posebno je opasno izjave anonimnih čitalaca stavljati “u usta” političkim protivnicima.

Inače, radi se o satanizovanju portala koji takođe vrlo jednostrano i tendenciozno izveštava, što ide u prilog činjenici da su i ovog puta mnogi mediji pali na “ispitu” profesionalizma, nepristrasnosti i objektivnosti, s pokušajem uticaja na volju čitalaca, umesto da su se koncentrisali na utvrđivanje svih činjenica, kako bi čitaoci formirali sami stav na osnovu prenetih informacija.

Mediji bi trebalo da pokažu profesionalizam i opravdaju svoje postojanje objektivnim i nepristrasnim informisanjem, a ne da obmanjuju čitaoce, ruše etiku profesije i kodeks novinarstva.Ostale vesti

Medijska oluja u jeku tenzija na severu Kosova: Pazite šta čitate
"Oružane provokacije"; "povređeni i ranjeni"; "kosovski specijalci okupirali most na Ibru"; "prvi incidenti na Jarinju"; "Albanska akcija počinje u ponoć"; "Sprema se opšti napad na sever! Kurti za noćas naredio akciju Crna Oluja!?!"; "Haradinaj dao podršku proterivanju Srba"; "Prištinska policija ulazi na sever" - ovako bi ukratko moglo da se sumira izveštavanje srpskih tabloida u jeku tenzija na severu Kosova.
  • 06.08.2022
Kako je počeo još jedan kosovski oružani sukob na TV Pink?
Blokade puteva na severu Kosova koje su bile uspostavljene u nedelju 31. jula, dan pre stupanja na snagu odluka kosovske vlade o srpskim tablicama i dokumentima, bile su povod za specijalnu emisiju na televiziji Pink u kojoj je objavljen "početak oružanog sukoba", koji se na kraju nije dogodio.
  • 02.08.2022
Matić: Na kraju je poginulo pet hiljada civila
Srpski fudbaler i bivši reprezentativac Nemanja Matić, od nedavno član Rome, govorio je pre nekoliko dana za italijanski Il Mesađero (Il Messaggero). Odgovarajući na pitanje novinara da li je pre 23 godine, u vreme NATO bombardovanja, živeo u Srbiji, nekadašnji igrač Čelsija i Mančester Junajteda je kazao: "Kod kuće smo imali malu baštu i odatle sam video bombe kako padaju sa neba. Odrastao sam sa strahom. Na kraju je poginulo pet hiljada civila. Naš narod to nikada neće moći ni da zaboravi, ni da oprosti".
  • 26.07.2022
Filipović Stevanović: Izveštavanje medija o tragičnim događajima tragično
Pre tačno mesec dana širom regiona odjeknula je vest o dvostrukom ubistvu koje se dogodilo u Kosovskoj Mitrovici, kada je, kako se sumnja, mladić usmrtio svog brata blizanca i oca. Ovaj slučaj su pratili medijski izveštaji od kojih su mnogi bili zasnovani na neproverenim, a kako se potom i ispostavilo, netačnim informacijama. Generalna sekretarka NUNS-a, Tamara Filipović Stevanović, govorila je za KoSSev o izveštavanju medija i njihovom uticaju na živote građana, pogotovu ukoliko se izveštava o tragičnim događajima.
  • 27.06.2022
Mediji: Aljbin Kurti priznao da je lažni veteran
"OVO JE SPECIJALNI RAT" Kurti razapet, NAPOKON priznao da je i LAŽNI veteran, objavio je portal Srbija danas u naslovu vesti.
  • 20.06.2022
Medijska tragedija porodične tragedije
Tragedija koja je pre nepunih mesec dana potresla Kosovsku Mitrovicu, ali i region, kada je, kako ukazuje preliminarna istraga, 29-godišnji B.M, osumnjičen da je nožem usmrtio svog brata blizanca na spavanju B.U, a potom i oca, 66-godišnjeg B.M, inače poznatog tužioca u penziji i advokata, punila je stupce lokalnih i regionalnih medija dva dana.
  • 09.06.2022