Vesti
Netačno

Na naslovnicama pet novina 1.200 manipulacija i dezinformacija

Tokom protekle godine, listovi Informer, Alo, Večernje novosti, Kurir i Srpski telegraf objavili su na naslovnim stranama najmanje 1.174 manipulativna naslova, najčešće u vidu neutemeljenih ili pristrasnih tvrdnji, dezinformacija ili manipulacija činjenicama, pokazuje najnovija analiza Raskrikavanja.
Na naslovnicama pet novina 1.200 manipulacija i dezinformacija
Ilustracija (Foto N1 Srbija)

Ovaj broj sugeriše i da je došlo do povećanja broja spornih tvrdnji na naslovnim stranama u odnosu na godinu pre toga. Istovremeno, firme koje stoje iza ovih tabloida 2022. su iz javnih budžeta dobile više od 800 hiljada evra, piše Raskrikavanje.

Najviše manipulativnih vesti – dezinformacija, pristrasnih ili tvrdnji za koje nisu postojali dokazi, prošle godine imao je Informer – čak 363. Iza njega je Srpski telegraf sa najmanje 253, slede Večernje novosti sa 238 takvih vesti na naslovnicama, Alo sa 198 i Kurir sa 122 takve tvrdnje, piše Raskrikavanje.

„Godina je za Informer počela razračunavanjem sa liderima opozicije, s obzirom da su Srbiju na proleće očekivali izbori. Mogli smo da čitamo tekstove o ‘Savu CIA Manojloviću’ koji sprema ‘krvave nerede’, Ponošu kao ‘NATO kandidatu’, ‘lažnim ekolozima’, ‘hejterima’ i ‘bednicima’ iz opozicije. Vodeći kampanju protiv njih, ovaj tabloid je često tvrdio da su rekli nešto što nisu - ‘izvrtanje’ tuđih izjava je bio jedan od najčešćih vidova manipulacije prošle godine u Informeru“, navodi se u analizi.

Dok je u prvoj polovini godine glavni negativac, kao i godinu dana pre toga, bio lider SSP Dragan Đilas čija je slika objavljena najmanje 32 puta u negativnom kontekstu, od druge polovine godine – sa pogoršanjem krize na Kosovu – „štafetu“ je preuzeo premijer Kosova Albin Kurti. Njegovo lice se na naslovnicama Informera pojavilo najmanje 49 puta, a svaki od tih puta Informer nije štedeo reči – nazivali su ga, između ostalog, „tempiranom bombom“, „šiptarskim ološem“ i „psihopatom iz Prištine“.

Srpski telegraf je podršku predsedniku pokazivao i opisujući njegovu politiku kao „mudru“, njega kao čoveka koji vodi „lavovsku borbu“, „ne zna za poraz“ i „svaki pritisak odbija kao zid“. U finišu izborne kampanje nazvali su ga „Aleksandar Veliki“, a dan kasnije je na naslovnoj objavljena i ilustracija Vučića kao Terminatora, u čijoj pozadini su prikazana obeležja Beograda, kranovi i dizalice na gradilištima, uz napis „MAŠINA“, piše Raskrikavanje.

Večernje novosti su vrlo često manipulisale iznoseći sumnje i spekulacije kao činjenice, neopravdanim generalizacijama, tvrdnjama poput „nesumnjivo je“ i „bez sumnje“ za stvari koje su sumnjive i nepouzdane, suptilnim uplitanjem novinarskih, sugestivnih komentara u faktografske izveštaje poput „ucenjivački ton Vašingtona“ ili „usijane glave u Kijevu“, a dešavalo se i da u tekstu nemaju nijedan jedini izvor, odnosno da iznose decidirane tvrdnje bez ikakvog potkrepljenja, navodi se u analizi.

Jedna od karakteristika tabloida Alo je da tvrdnje raznoraznih analitičara ili političara često predstavljaju na naslovnim stranama kao neupitnu istinu. Ono što na naslovnoj izgleda kao činjenica, u tekstu se ispostavlja kao nečija tvrdnja (koja ne mora biti tačna), uglavnom neargumentovana, spekulacija ili mišljenje, piše Raskrikavanje.

Vučićeva slika se na naslovnicama pojavljivala u proseku svaki drugi dan – najmanje 184 puta – po čemu je ovaj tabloid na drugom mestu, iza Srpskog telegrafa. O Draganu Šolaku su, recimo, naveli da je „alav na pare“ i da „pere biografiju“, a taj naslov je pratio komentar „Videla žaba da se konj potkiva“.

Kompanije koje stoje iza ovih listova su, istovremeno, tokom prošle godine sklapale poslovne ugovore sa državom, lokalnim samoupravama, ustanovama i institucijama.

Zarađivali su pre svega preko tendera za oglašavanje, a u manjoj meri i preko konkursa za projektno sufinansiranje, a iz javnih budžeta im je preko ovih ugovora isplaćeno više od 800 hiljada evra, navodi Raskrikavanje.Ostale vesti

Liturgija koja ’’inspiriše Srbe na nasilje’’ i obrisani tekst
"Liturgija Teodosija inspiriše Srbe na nasilje", glasio je tekst kosovskog portala koji izveštava na albanskom jeziku Gazeta ekspres (Gazeta  Express). Pogrešno tumačenje poruka, govor i širenje mržnje, neistinite informacije - glasio bi kratak opis teksta koji je ovaj portal, posle reakcije Eparhije raško-prizrenske, uklonio sa svoje internet stranice. Tekst je sada dostupan samo u keširanoj verziji portala.
  • 09.06.2023
Kad Informer ’’informiše’’: Spinovani spin o protestima u Beogradu i Zvečanu
Na portalu dnevnog lista Informer je 4. juna objavljena vest pod naslovom „Šef kabineta Vjose Osmani poručio: Ponosim se ljudima koji protestuju u Beogradu, sve mi miriše na Majdan“. U pitanju je dorađeni i dodatno spinovani spin koji je na Tviteru originalno objavio Bljerim Velja.
  • 07.06.2023
Kako je glasilo upozorenje KFOR-a, a kako su pojedini mediji izvestili “da će doći do pucnjave”

Kriza na severu Kosova tokom protekle sedmice bila je povod za poplavu netačnih vesti, neproverenih informacija, delimično tačnih i objava koje su javnost dovodile u zabludu.

  • 03.06.2023
Kosovske vlasti nisu sprečavale Srbe da odu na miting SNS-a u Beogradu
List Alo objavio je vest pod nazivom „KURTIJEVI I VJOSINI JASTREBOVI: Moramo sprečiti Srbe da dođu 26. maja i pokažu koliko vole svoju zemlju”, pre velikog mitinga koji je organiyovala Srpska napredna stranka u Beogradu. Za ovkav spin naslov iskorišćen je Tviter status šefa kabineta predsednice Kosova u kome se navodi sa su mnogi Srbi sa severa Kosova primorani da idu na miting.
  • 01.06.2023
Kada tabloid najavi da Kurti i NATO ’’spremaju rat’’ sa 26.000 vojnika
Građani koji su ove nedelje čitali tabloid Srbija Danas, imali su priliku da se informišu o tome da se na Kosovu priprema rat od strane kosovskog premijera i NATO-a, da stiže više od 20.000 vojnika, te da su Srbi u velikoj opasnosti. Sa druge strane, oni koji nisu posećivali tabloide, saznali su da se zapravo na Kosovu održava međunarodna vojna vežba.
  • 26.05.2023
Podkast sa Markom Zakićem: Nema novinarstva bez postavljanja pitanja
"Ljudi koji nisu medijski pismeni, kao i oni koji prate samo jedan kanal, ne mogu da raspoznaju šta je prava, a šta lažna vest. Oni koji dobijaju informacije samo iz jednog izvora zaglavljeni su u tom verovanju da je to što jedan mediji kaže istina, a istina je nešto sasvim drugo, u većini slučajeva morate proveriti dva ili tri izvora", rekao je u najnovijem podkastu Kim radija Marko Zakić, novinar medijskog javnog servisa Kosova i urednik informativnog programa na srpskom jeziku.
  • 24.05.2023