Vesti
Netačno

Mladi dobijaju po 60.000 dinara od države

Portali „Informer“ i „Blic“ objavili su na svojim portalima vesti naslovljene „Mladi dobijaju po 60.000 dinara! Do ovog datuma morate da se prijavite, ovo su uslovi“ i Mladi dobijaju po 60.000 dinara od države: Ovo je datum prijave, a evo koji su uslovi .

Mladi dobijaju po 60.000 dinara od države
Ilustracija (Foto Radio Mitrovica Sever)

Ovakav naslov znači da mladi dobijaju novac uz određene uslove. Nažalost mladih koji su kliknuli na ovu vest, radi se o laži.

U pitanju su studentske stipendije koje isplaćuje Ministarstvo odbrane Srbije za svega 56 studenata, ukoliko ispune odgovarajuće uslove i to samo za one koji su treća i četvrta godina 50 hiljada dinara, ili studente master studija 60 hiljada dinara. Njih posle diplomiranja očekuje i posao.

Mogućnost da obezbede finansijsku podršku tokom školovanja i sigurno radno mesto u sistemu odbrane dobiće 19 studenata treće i četvrte godine osnovnih akademskih studija i 37 studenata master akademskih studija.

I mada sa sličnim, alirazličitim tekstovima, oba portala su objavila identične naslove.

Kada je nekom portalu klik na vest glavni motiv, tada se naslov koncipira tako da bude privlačan za što više čitača.

Ipak, neophodno je voditi računa da u tom naslovu ne bude laži.

Ovde je to upravo slučaj. Nije istina da će mladi dobiti novac. Stipendije će dobiti studenti i to veoma mali broj, s obzirom da pravo konkurisanja imaju studenti gotovo svih visokoškolskih ustanova u Srbiji, koji ispunjavaju uslove uz želju da žele da rade kao oficiri ili vojni službenici.

U vremenu propagande i dezinformacija, koje se brzinom svetlosti šire društvenim mrežama, odgovorni mediji bi trebalo da imaju ozbiljnu ulogu u borbi protiv laži, da izveštavaju tačno i objektivno, ne dovodeći u zabludu svoje čitaoce. Postaje veoma opasno kada i mediji postanu deo manipulativnog lanca i vrlo svesno plasiraju netačne infomacije, makar to bili i samo naslovi, koje čitalac prvo pročita.

Posebno je opasno kada postoji mogućnost da netačni naslovi i obmana javnosti izazovu neželjene posledice, što barem u konkretnom slučaju nije moguće.

O tome u videu, Ana Marija Ivković, novinarka Kontakt plus radija:Ostale vesti

Lažne vesti povod za širenje dezinformacija i međuetničke mržnje
Tokom avgusta u medijima na srpskom i albanskom jeziku objavljeno je nekoliko tekstova sa neistinitim i neprovereniom sadržajem. Ti tekstovi podstakli su širenje dezinformacija i mržnju među zajednicama, piše Radio Goraždevac.
  • 28.08.2023
Evropljani žele odlučnu akciju protiv dezinformacija
Više od polovine stanovnike Evropske unije sumnja u istinitost informacija na internetu, a devet od deset građana smatra da treba preduzeti odlučnije mere protiv širenja dezinformacija na društvenim mrežama, pokazuje studija koja je danas predstavljena.
  • 10.08.2023
Posledice lažnih vesti: Primeri iz Pakistana, Kine i Indije
Dezinformacije i lažne vesti nisu novost u svetu, ali su svakako činjenica koja postoji. Ali ono što je danas novo, za razliku od prošlosti, sa pojavom interneta, lažne vesti dobijaju legalnu platformu za brzo i efikasno širenje.
  • 08.08.2023
Kada čitaš tabloid pa pomisliš da se bliži kraj krizi, jer je Kurti navodno konačno pokleknuo
I dok u realnosti kriza na Severu Kosova još uvek traje, te Evropska unija uvodi mere Prištini zbog odbijanja da ispuni njihove zahteve za deesklaciju tenzija, prema beogradskom tabloidu „Srbija Danas“, kosovski premijer je još prošlog utorka navodno „pokleknuo“, jer „nije imao kud“.
  • 03.07.2023
Podkast sa Darkom Dimitrijevićem: Lažne vesti mogu da naprave haos
U kriznim situacijama lažne vesti su najopasnije, a mogu da utiču i na međuljudske odnose. Imamo dosta primera kako lažne vesti, tendenciozne vesti, dezinformacije utiču na odnose između srpske i albanske zajednice, rekao je u najnovijem podkastu Kim radija glavni i odgovorni urednik Radio Goraždevca Darko Dimitrijević.
  • 03.07.2023
Netačno: „Albanci nam truju decu prodajom sokova“
Portal Republika objavio je tekst pod naslovom „SKANDAL! Albanci nam truju decu PRODAJU SOK KOJI IZAZIVA RAK!”, pozivajući se na argument da je jedan od sastojaka ovog proizvoda zabranjen u americi i Velikoj Britaniji, ali ne u Evropi i još 55 zemalja.
  • 29.06.2023