Vesti
Netačno

Mir na Kosovu važna tema ali tabloidni "horor" ne jenjava

"DRAMA NA KOSOVU"; "HOROR NA KOSOVU"; "rat"; "pucnjava" i "haos". Ključne su reči i termini za čitanost, ali i druge namere. 
Mir na Kosovu važna tema ali tabloidni
Illustracija naslova tabloida

Kombinacija pomenutih termina sa netačnim ili polutačnim informacijama dodatno doprinose dramatičnosti naslova, ali i dizanju panike i manipulisanje javnosti. Po pravilu, iza takvih naslova, stoje informacije koje nemaju nikakve veze sa naslovom ili su u potpunoj suprotnosti sa istim.

Opet bi zaključak mogao da bude da je cilj autora ovakvih naslova isključivo čitanost. Ipak, loša namera je posebno vidljiva kada se objavljuju u kontinutetu i u situacijama povećanih tenzija.

"HAOS NA ULICAMA KOSOVA! Kurtijevi specijalci ponovo postavili betonske prepreke: Cik-cak putem Mitrovica-Leposavić"; "PRIŠTINA SE SPREMA ZA RAT?! Lažna država posle pucanja na Srbe, donela novu odluku - hoće li ih neko zaustaviti?!"; "PUCNJAVA U ZVEČANU! Otvorena vatra na vozilo, on je bio meta napada" - samo su tri naslova portala Srbija danas tokom januara u vezi sa Kosovom i Metohijom, a koja bi kod bilo kojeg čitaoca i sa KiM-a i iz centralne Srbije mogli da izazovu paniku i potpuno pogrešne zaključke.

Primeri "dobre" prakse

Tekst sa naslovom "PRIŠTINA SE SPREMA ZA RAT?! Lažna država posle pucanja na Srbe, donela novu odluku - hoće li ih neko zaustaviti?!" - objavljen je 23. januara.

"Nakon serije napada na Srbe sa Kosova i Metohije i u danu kada je specijalna jedinica ROSU pucala na dvojicu Srba, ministar odbrane lažne države Armend Mehaj najavio je nova ulaganja u naoružavanje tzv. Kosovskih bezbednosnih snaga" - piše Srbija danas.

Mehaj jeste najavio nova ulaganja, ali ne na dan pucnjave, već dan ranije, što je lako proverljivo na njegovom Fejsbuk nalogu.

Tekst sa naslovom "HAOS NA ULICAMA KOSOVA! Kurtijevi specijalci ponovo postavili betonske prepreke: Cik-cak putem Mitrovica-Leposavić" - objavljen je 24. januara.

U tekstu se navodi da su specijalci Kosovske policije postavili betonske blokove na punktu kod Bistričkog mosta, na magistralnom putu Severna Mitrovica–Leposavić i dodatno ojačali kontejner postavljen na odmorištu pored samog puta.

"Vozila na ovom delu puta primorana su da zbog postavljenih prepreka znatno uspore kretanje, krećući se cik-cak putanjom" - navodi Srbija danas, te podseća da se dan ranije dogodila pucnjava u kojoj je ranjen M.D. i kada je prvobitno postavljen punkt.

Iako se u naslovu jasno navodi "haos na ulicama Kosova!" nigde u tekstu se ne pominje taj isti "haos", niti bilo šta što bi upućivalo na to navodno haotično stanje.

Tekst sa naslovom "PUCNJAVA U ZVEČANU! Otvorena vatra na vozilo, on je bio meta napada" - objavljen je 27. januara.

Naslov upućuje da se pucnjava dogodila u jednoj od većinski srpskih opština na severu Kosova, te se stiče utisak da bi i eventualno povređeni građanin mogao da bude iz ove opštine.

Međutim, radi se o vesti koju je prenela većina medija o tome da su nepoznate osobe pucale iz vatrenog oružja na policijsko vozilo patrole na dužnosti u opštini Zvečan. U vesti se portal poziva na saopštenje Kosovske policije, u kojem se i jasno navodi da nema povređenih, te da se veruje da je meta bio vozač, bez detalja o samom vozaču.

Novinar radija Goraždevac Milić Petrović u svom komentaru osvrće se na pomenute vesti, ali i mnoge druge sa identičnim naslovima i porukama. Podseća da je pitanje Kosova i mira na KiM od važnosti za javnost, ali i na to da tabloidi pišu u suprotnom smeru.Ostale vesti

Na naslovnicama pet novina 1.200 manipulacija i dezinformacija
Tokom protekle godine, listovi Informer, Alo, Večernje novosti, Kurir i Srpski telegraf objavili su na naslovnim stranama najmanje 1.174 manipulativna naslova, najčešće u vidu neutemeljenih ili pristrasnih tvrdnji, dezinformacija ili manipulacija činjenicama, pokazuje najnovija analiza Raskrikavanja.
  • 31.03.2023
Tabloidi o Ohridskom sporazumu: Sve ’’naše pobede’’ i ’’njihovi porazi’’
Kritiku i nezadovoljstvo kosovske opozicije na račun premijera Aljbina Kurtija, nakon sporazuma u Ohridu, vešto su iskoristili tabloidi u Beogradu, koji su čitav proces predstavili kao veliku pobedu vlasti u Beogradu i veliki poraz Prištine. U analiziranim tekstovima nema ni jedne rečenice da se radi o dogovoru o sprovođenju predloga Evropske unije.
  • 28.03.2023
Pozadina ’’Afere Mauricijus’’: Izraelski eksperti za dezinformacije
Dokazi do kojih su došli novinari KRIK-a i međunarodne novinarske mreže OCCRP ukazuju da iza čuvene "afere Mauricijus", u kojoj su provladini tabloidi i predstavnici vlasti tvrdili da Dragan Đilas ima račune na ovom ostrvu, stoji izraelac Tal Hanan - čovek koji se, iz senke, bavi nameštanjem izbora širom sveta, proizvodi lažne vesti i diskredituje protivnike klijenata.
  • 24.03.2023
Kada tabloid od gađanja tortom koja promašuje, dođe do napada u kojem je Bisljimi „pogođen u glavu“

„Aktivisti PSD gađali tortom i milkšejkom Besnika Bisljimija“, naslov je vesti većine medija koji su izvestili o još jednoj akciji Socijal demokratske partije protiv Zajednice srpskih opština. Za razliku od ovih medija, beogradski tabloid Srbija Danas, odlučio se za nešto drugačji naslov – em dvosmislen – jer samo kratko navode da je „pogođen u glavu“, em netačan – jer Bisljimi zapravo nije pogođen u glavu.

  • 22.03.2023
Podkast sa Mašom Mileusnić: Odgovornost u medijima postoji ali je ne preduzima svako
"Za mene su medijske slobode vrlo jednostavne i jednostavan pojam, nije ništa komplikovano. Kao što su ljudska prava jednostavan sistem pojmova, upravo kada pričam o 8. martu, o rodnim pravima i rodnoj jednakosti, to su sve ljudska prava. Medijska sloboda je upravo u zagovaranju tih osnovnih ljudskih prava, ja tako vidim svoj posao", kazala je u intervju za Radio Goraždevac novinarka Maša Mileusnić.
  • 21.03.2023
“EVO ŠTA SE DEŠAVA NA KOSOVU!”… Ništa se ne dešava na Kosovu
Misija Severnoatlantske alijanse na Kosovu, saopštila je 14. marta da je patrolirala administrativnom linijom kod Istoka. Na zvaničnoj Fejsbuk stranici, KFOR je objavio da je administrativnim prelazima patrolirao italijanski kontigent u sastavu KFOR-a.
  • 20.03.2023