Vesti
Netačno

Medijska oluja u jeku tenzija na severu Kosova: Pazite šta čitate

"Oružane provokacije"; "povređeni i ranjeni"; "kosovski specijalci okupirali most na Ibru"; "prvi incidenti na Jarinju"; "Albanska akcija počinje u ponoć"; "Sprema se opšti napad na sever! Kurti za noćas naredio akciju Crna Oluja!?!"; "Haradinaj dao podršku proterivanju Srba"; "Prištinska policija ulazi na sever" - ovako bi ukratko moglo da se sumira izveštavanje srpskih tabloida u jeku tenzija na severu Kosova.
Medijska oluja u jeku tenzija na severu Kosova: Pazite šta čitate
Aljbin Kurti (Foto: Radio Kontakt Plus, printscreen)

Ovi navodi su istog dana ili u predstojećim danima demantovani.

Netačnih vesti bilo je i na albanskom jeziku, a posebno se izdvojila ona sa naslovom "Jedan policajac i dva Srbina povređeni u pucnjavi vatrenim oružjem između policajca i lica na barikadama" portala "Gazeta Nacionale" koja je deljena na društvenim mrežama, ali i u međuvremenu uklonjena sa ovog portala.

Lažne vesti širile su se i na društvenim mrežama, a na televiziji Pink tekao je specijalni program.

Voditelj je u jednom trenutku tvrdio da na severu Kosova ima povređenih u Kliničko-bolničkom centru Kosovska Mitrovica, što je, podsetimo, demantovao vršilac dužnosti direktora Zdravstvenog centra Kosovska Mitrovica Zlatan Elek.

Tvrdnje o povređenima nije potvrdio ni predsednik Srpske liste, Goran Rakić, koji se uživo uključio u program Pinka.

"Od njih možemo svašta da očekujemo, ja trenutno nemam potpune i prave informacije, jer sam ovde na terenu, čuo sam to što ste i vi čuli, da li je to tačno, ne mogu da potvrdim", kazao je Rakić.

Program je nastavljen gotovo do ponoći, odnosno do telefonskog uključenja predsednik Srbije, Aleksandra Vučića, koji je najavio, kako je rekao, deeskalaciju.

Iako ovo nije prvi put da tabloidi šire lažne vesti, u jeku krize na severu Kosova, 31. jula, kada su postavljene barikade i dok je trajala višečasovna sirena za uzbunu, one su imale posebnu težinu.

Čitajte vesti iz više izvora i izbegavajte tabloide, pratite šta piše i "druga strana", ne učestvujte u širenju straha i panike - bilo bi kratko uputstvo za čitaoce.

 Ostale vesti

Kako je počeo još jedan kosovski oružani sukob na TV Pink?
Blokade puteva na severu Kosova koje su bile uspostavljene u nedelju 31. jula, dan pre stupanja na snagu odluka kosovske vlade o srpskim tablicama i dokumentima, bile su povod za specijalnu emisiju na televiziji Pink u kojoj je objavljen "početak oružanog sukoba", koji se na kraju nije dogodio.
  • 02.08.2022
Matić: Na kraju je poginulo pet hiljada civila
Srpski fudbaler i bivši reprezentativac Nemanja Matić, od nedavno član Rome, govorio je pre nekoliko dana za italijanski Il Mesađero (Il Messaggero). Odgovarajući na pitanje novinara da li je pre 23 godine, u vreme NATO bombardovanja, živeo u Srbiji, nekadašnji igrač Čelsija i Mančester Junajteda je kazao: "Kod kuće smo imali malu baštu i odatle sam video bombe kako padaju sa neba. Odrastao sam sa strahom. Na kraju je poginulo pet hiljada civila. Naš narod to nikada neće moći ni da zaboravi, ni da oprosti".
  • 26.07.2022
Filipović Stevanović: Izveštavanje medija o tragičnim događajima tragično
Pre tačno mesec dana širom regiona odjeknula je vest o dvostrukom ubistvu koje se dogodilo u Kosovskoj Mitrovici, kada je, kako se sumnja, mladić usmrtio svog brata blizanca i oca. Ovaj slučaj su pratili medijski izveštaji od kojih su mnogi bili zasnovani na neproverenim, a kako se potom i ispostavilo, netačnim informacijama. Generalna sekretarka NUNS-a, Tamara Filipović Stevanović, govorila je za KoSSev o izveštavanju medija i njihovom uticaju na živote građana, pogotovu ukoliko se izveštava o tragičnim događajima.
  • 27.06.2022
Mediji: Aljbin Kurti priznao da je lažni veteran
"OVO JE SPECIJALNI RAT" Kurti razapet, NAPOKON priznao da je i LAŽNI veteran, objavio je portal Srbija danas u naslovu vesti.
  • 20.06.2022
Medijska tragedija porodične tragedije
Tragedija koja je pre nepunih mesec dana potresla Kosovsku Mitrovicu, ali i region, kada je, kako ukazuje preliminarna istraga, 29-godišnji B.M, osumnjičen da je nožem usmrtio svog brata blizanca na spavanju B.U, a potom i oca, 66-godišnjeg B.M, inače poznatog tužioca u penziji i advokata, punila je stupce lokalnih i regionalnih medija dva dana.
  • 09.06.2022
Kako je Kličko ’’optužio’’ Srbe da su ’’okupirali’’ Kosovo
"OVOGA SU MNOGO UDARALI U GLAVU! Kličko ne zna šta priča - optužio Srbe da su okupirali Kosovo!" - bio je samo jedan od naslova tabloida o navodnoj izjavi gradonačelnika Kijeva i bivšeg boksera Vitalija Klička. Vest o navodnoj izjavi su, međutim, preneli i mediji poput Tanjuga, RTS-a, Blica, RTV-a, Nove, a sam Kličko je potom i demantovao da je dao izjavu koja mu se pripisuje.
  • 02.06.2022