Vesti
Netačno

Medijska oluja u jeku tenzija na severu Kosova: Pazite šta čitate

"Oružane provokacije"; "povređeni i ranjeni"; "kosovski specijalci okupirali most na Ibru"; "prvi incidenti na Jarinju"; "Albanska akcija počinje u ponoć"; "Sprema se opšti napad na sever! Kurti za noćas naredio akciju Crna Oluja!?!"; "Haradinaj dao podršku proterivanju Srba"; "Prištinska policija ulazi na sever" - ovako bi ukratko moglo da se sumira izveštavanje srpskih tabloida u jeku tenzija na severu Kosova.
Medijska oluja u jeku tenzija na severu Kosova: Pazite šta čitate
Aljbin Kurti (Foto: Radio Kontakt Plus, printscreen)

Ovi navodi su istog dana ili u predstojećim danima demantovani.

Netačnih vesti bilo je i na albanskom jeziku, a posebno se izdvojila ona sa naslovom "Jedan policajac i dva Srbina povređeni u pucnjavi vatrenim oružjem između policajca i lica na barikadama" portala "Gazeta Nacionale" koja je deljena na društvenim mrežama, ali i u međuvremenu uklonjena sa ovog portala.

Lažne vesti širile su se i na društvenim mrežama, a na televiziji Pink tekao je specijalni program.

Voditelj je u jednom trenutku tvrdio da na severu Kosova ima povređenih u Kliničko-bolničkom centru Kosovska Mitrovica, što je, podsetimo, demantovao vršilac dužnosti direktora Zdravstvenog centra Kosovska Mitrovica Zlatan Elek.

Tvrdnje o povređenima nije potvrdio ni predsednik Srpske liste, Goran Rakić, koji se uživo uključio u program Pinka.

"Od njih možemo svašta da očekujemo, ja trenutno nemam potpune i prave informacije, jer sam ovde na terenu, čuo sam to što ste i vi čuli, da li je to tačno, ne mogu da potvrdim", kazao je Rakić.

Program je nastavljen gotovo do ponoći, odnosno do telefonskog uključenja predsednik Srbije, Aleksandra Vučića, koji je najavio, kako je rekao, deeskalaciju.

Iako ovo nije prvi put da tabloidi šire lažne vesti, u jeku krize na severu Kosova, 31. jula, kada su postavljene barikade i dok je trajala višečasovna sirena za uzbunu, one su imale posebnu težinu.

Čitajte vesti iz više izvora i izbegavajte tabloide, pratite šta piše i "druga strana", ne učestvujte u širenju straha i panike - bilo bi kratko uputstvo za čitaoce.

 Ostale vesti

Pobedom ću te, pobedom ćeš me
Po starom običaju, mediji naklonjeni vlasti u Srbiji su neposredno nakon poruke Žozepa Borela na Tviteru da je postignut sporazum između Beograda i Prištine po pitanju registarskih tablica, ponovo proglasili "veliku pobedu srpske diplomatije".
  • 26.11.2022
Rezolucija 1244 se neće automatski aktivirati
Portal Kurir je objavio tekst pod naslovom "NAJVEĆU ODGOVORNOST NA KiM IMA KFOR: Ako propuste bezbednosne snage na sever, aktivira se rezolucija 1244! EVO ŠTA SE ONDA DEŠAVA", u kome se kao objašnjenje za "dešavanje" citira netačna izjava prof. dr Miroslava Bjegovića sa Fakulteta za bezbednost Univerziteta Educons.
  • 08.11.2022
Zatvara se Radio Kim?
Više ljudi nam se poslednjih dana obratilo sa pitanjem: "Da li je tačno da se zatvara Radio Kim?"
  • 07.11.2022
Žena koju su medicinske sestre tukle u Domu za stare u Peći nije Srpkinja
Snimak nasilja nad starijom ženom u Peći koji je objavljen na društvenim mrežama i u pojedinim tabloidima je predstavljen kao nasilje medicinske sestre Albanke nad starijom Srpkinjom. Tvrdnje da je žena Srpkinja su netačne.
  • 04.11.2022
Kako su usvojen kosovski budžet tabloidi pretvorili u paklene planove
Sednica Vlade Kosova na kojoj je usvojen Nacrt zakona o budžetu za 2023. godinu u iznosu od 3 milijarde i 212 miliona evra, a o kojoj su izvestili svi mediji, kao i o tome da je izmenjena odluka o preregistraciji vozila, bila je povod za različite uznemirujuće naslove u štampi i elektronskim medijima.
  • 03.11.2022
Podkast sa Ivanom Petrović: Zastrašenim ljudima je lako vladati
Dezinformacije i lažne vesti postale su naša svakidašnjost. Od kako nas je pre nekoliko godina zapljusnula ta oluja, ona je sve veća, uprkos borbi, kaže za premijerno izdanje Kim podkasta novinarka Siti (City) smart radija iz Niša Ivana Petrović.
  • 29.10.2022