Vesti
Netačno

Mediji: Aljbin Kurti priznao da je lažni veteran

"OVO JE SPECIJALNI RAT" Kurti razapet, NAPOKON priznao da je i LAŽNI veteran, objavio je portal Srbija danas u naslovu vesti.
Mediji: Aljbin Kurti priznao da je lažni veteran
Aljbin Kurti (Printskrin Srbija danas)

Naime, ovaj portal je, pozivajući se na prištinsku Kohu, preneo izjavu portparola Socijaldemokratske partije Natire Kući, u kojoj kaže da je "Aljbin Kurti priznao da je lažni ratni veteran", te ističe da njegova vlada vodi specijalni rat protiv veterana.

List Alo! donosi identičan tekst, pod naslovom "Lažni premijer priznao da je i lažni veteran" Kurtija razapinju: Vodi specijalni rat!

Netačno je da je Kurti "priznao da je lažni veteran", već se radi o izjavi Natire Kući, koja se poziva na "priznanje Kurtija" sa, kako je sama istakla, sastanka sa veteranima.

Dugo se u javnosti spekuliše da li Kurti ima status veterana OVK, a s tim u vezi, vođene su i debate.

Nedavno je prištinski portal epokaere objavio da je sam Aljbin Kurti rekao da je, nakon što je radio u kancelariji Adema Demaćija tokom rata na Kosovu, registrovan kao "veteran", ali da ne namerava da to naplati.

Kurti je, prema pisanju ovog medija, rekao da su se svi koji su radili kod Demaćija kolektivno registrovali, ali da ne želi da na osnovu toga uzme nikakvu naknadu.

Ova tema dospela je ponovo u fokus javnosti, nakon što su veterani OVK počeli da protestuju, tražeći da se nacrt zakona koji predviđa povećanje minimalne plate na Kosovu sa 170 na 250 eura, usvojen 14. juna, povuče.

Oni su nezadovoljni jer nisu uključeni u Nacrt zakona o minimalnoj zaradi, koji su poslanici usvojili u načelu, objavio je Radio Slobodna Evropa.

Protestovali su ispred Skupštine Kosova zbog neuvrštavanja kao kategorije u povećanje minimalne zarade.

"Ne postoji teorija da ima preko 20.000 ratnih veterana, možda su oni bili učesnici rata. Verovatno ima 60 hiljada učesnika, možda ih ima više od 60 hiljada, ali veterana ne može biti 60 hiljada", rekao je Kurti u martu za RTK.

Sudski postupak u ovom slučaju je aprila ove godine vraćen na početak.

"Postoje lažni veterani, treba srediti spiskove. Aljbin Kurti je takođe lažni veteran. Priznao je to na sastanku sa veteranima. Kurti želi da njegov anti-OVK diskurs pobedi. Želi da ima slobodu da pomera minimalnu platu, bez vezivanja za veterane. On će napraviti podelu u društvu. Ono što sam videla je da su veterani veoma umorni od ovakvog pristupa" rekla je Kući, a prenose Srbija danas i pojedini tabloidi u Srbiji.

Optužila je Kurtija da on i Samoopredeljenje pokušavaju da naprave podelu između veterana.

"Ovo je specijalni rat protiv veterana. Za Kurtija je važno da bude njegovo objašnjenje za rat, za mir i za istoriju. Kurti je rekao da čemo se otarasiti lažnih veterana. Došlo je do razlaza, linča za veterane. Cilj je bio da se boračka penzija odvoji od minimalne zarade", izjavila je Kući.

Poslanik Demokratske partije Kosova Ferat Šalja, koji je bio pripadnik OVK, kazao je da premijer Aljbin Kurti nije ratni veteran, jer se nikada nije borio u ratu, preneo je Reporteri.

Bivši komandant OVK Rustem Mustafa je naveo da je Aljbin Kurti imao saborce u Oslobodilačkoj vojsci Kosova, ali da ne može da bude deo OVK.

S druge strane, bivši predsednik Organizacije veterana OVK Faik Fazliju je rekao da je Aljbin Kurti "ratni veteran", te da je taj spisak potpisao Adem Demaći, izvestio je protal insajderi.org.

U Srbiji se, prema brojnim analizama, u velikom broju medija senzacionalistički izveštava. To je, tvrde stručnjaci, najlakši način da se privuče pažnja, a kasnije i potpuno preusmeri na takve sadržaje.

Intenzitet kojim se senzacionalizam širi u celom svetu je nezaustavljiv. Jedina terapija je medijsko opismenjavanje, ali i bolja regulacija medija.Ostale vesti

Pobedom ću te, pobedom ćeš me
Po starom običaju, mediji naklonjeni vlasti u Srbiji su neposredno nakon poruke Žozepa Borela na Tviteru da je postignut sporazum između Beograda i Prištine po pitanju registarskih tablica, ponovo proglasili "veliku pobedu srpske diplomatije".
  • 26.11.2022
Rezolucija 1244 se neće automatski aktivirati
Portal Kurir je objavio tekst pod naslovom "NAJVEĆU ODGOVORNOST NA KiM IMA KFOR: Ako propuste bezbednosne snage na sever, aktivira se rezolucija 1244! EVO ŠTA SE ONDA DEŠAVA", u kome se kao objašnjenje za "dešavanje" citira netačna izjava prof. dr Miroslava Bjegovića sa Fakulteta za bezbednost Univerziteta Educons.
  • 08.11.2022
Zatvara se Radio Kim?
Više ljudi nam se poslednjih dana obratilo sa pitanjem: "Da li je tačno da se zatvara Radio Kim?"
  • 07.11.2022
Žena koju su medicinske sestre tukle u Domu za stare u Peći nije Srpkinja
Snimak nasilja nad starijom ženom u Peći koji je objavljen na društvenim mrežama i u pojedinim tabloidima je predstavljen kao nasilje medicinske sestre Albanke nad starijom Srpkinjom. Tvrdnje da je žena Srpkinja su netačne.
  • 04.11.2022
Kako su usvojen kosovski budžet tabloidi pretvorili u paklene planove
Sednica Vlade Kosova na kojoj je usvojen Nacrt zakona o budžetu za 2023. godinu u iznosu od 3 milijarde i 212 miliona evra, a o kojoj su izvestili svi mediji, kao i o tome da je izmenjena odluka o preregistraciji vozila, bila je povod za različite uznemirujuće naslove u štampi i elektronskim medijima.
  • 03.11.2022
Podkast sa Ivanom Petrović: Zastrašenim ljudima je lako vladati
Dezinformacije i lažne vesti postale su naša svakidašnjost. Od kako nas je pre nekoliko godina zapljusnula ta oluja, ona je sve veća, uprkos borbi, kaže za premijerno izdanje Kim podkasta novinarka Siti (City) smart radija iz Niša Ivana Petrović.
  • 29.10.2022