Vesti
Netačno

Mediji: Aljbin Kurti priznao da je lažni veteran

"OVO JE SPECIJALNI RAT" Kurti razapet, NAPOKON priznao da je i LAŽNI veteran, objavio je portal Srbija danas u naslovu vesti.
Mediji: Aljbin Kurti priznao da je lažni veteran
Aljbin Kurti (Printskrin Srbija danas)

Naime, ovaj portal je, pozivajući se na prištinsku Kohu, preneo izjavu portparola Socijaldemokratske partije Natire Kući, u kojoj kaže da je "Aljbin Kurti priznao da je lažni ratni veteran", te ističe da njegova vlada vodi specijalni rat protiv veterana.

List Alo! donosi identičan tekst, pod naslovom "Lažni premijer priznao da je i lažni veteran" Kurtija razapinju: Vodi specijalni rat!

Netačno je da je Kurti "priznao da je lažni veteran", već se radi o izjavi Natire Kući, koja se poziva na "priznanje Kurtija" sa, kako je sama istakla, sastanka sa veteranima.

Dugo se u javnosti spekuliše da li Kurti ima status veterana OVK, a s tim u vezi, vođene su i debate.

Nedavno je prištinski portal epokaere objavio da je sam Aljbin Kurti rekao da je, nakon što je radio u kancelariji Adema Demaćija tokom rata na Kosovu, registrovan kao "veteran", ali da ne namerava da to naplati.

Kurti je, prema pisanju ovog medija, rekao da su se svi koji su radili kod Demaćija kolektivno registrovali, ali da ne želi da na osnovu toga uzme nikakvu naknadu.

Ova tema dospela je ponovo u fokus javnosti, nakon što su veterani OVK počeli da protestuju, tražeći da se nacrt zakona koji predviđa povećanje minimalne plate na Kosovu sa 170 na 250 eura, usvojen 14. juna, povuče.

Oni su nezadovoljni jer nisu uključeni u Nacrt zakona o minimalnoj zaradi, koji su poslanici usvojili u načelu, objavio je Radio Slobodna Evropa.

Protestovali su ispred Skupštine Kosova zbog neuvrštavanja kao kategorije u povećanje minimalne zarade.

"Ne postoji teorija da ima preko 20.000 ratnih veterana, možda su oni bili učesnici rata. Verovatno ima 60 hiljada učesnika, možda ih ima više od 60 hiljada, ali veterana ne može biti 60 hiljada", rekao je Kurti u martu za RTK.

Sudski postupak u ovom slučaju je aprila ove godine vraćen na početak.

"Postoje lažni veterani, treba srediti spiskove. Aljbin Kurti je takođe lažni veteran. Priznao je to na sastanku sa veteranima. Kurti želi da njegov anti-OVK diskurs pobedi. Želi da ima slobodu da pomera minimalnu platu, bez vezivanja za veterane. On će napraviti podelu u društvu. Ono što sam videla je da su veterani veoma umorni od ovakvog pristupa" rekla je Kući, a prenose Srbija danas i pojedini tabloidi u Srbiji.

Optužila je Kurtija da on i Samoopredeljenje pokušavaju da naprave podelu između veterana.

"Ovo je specijalni rat protiv veterana. Za Kurtija je važno da bude njegovo objašnjenje za rat, za mir i za istoriju. Kurti je rekao da čemo se otarasiti lažnih veterana. Došlo je do razlaza, linča za veterane. Cilj je bio da se boračka penzija odvoji od minimalne zarade", izjavila je Kući.

Poslanik Demokratske partije Kosova Ferat Šalja, koji je bio pripadnik OVK, kazao je da premijer Aljbin Kurti nije ratni veteran, jer se nikada nije borio u ratu, preneo je Reporteri.

Bivši komandant OVK Rustem Mustafa je naveo da je Aljbin Kurti imao saborce u Oslobodilačkoj vojsci Kosova, ali da ne može da bude deo OVK.

S druge strane, bivši predsednik Organizacije veterana OVK Faik Fazliju je rekao da je Aljbin Kurti "ratni veteran", te da je taj spisak potpisao Adem Demaći, izvestio je protal insajderi.org.

U Srbiji se, prema brojnim analizama, u velikom broju medija senzacionalistički izveštava. To je, tvrde stručnjaci, najlakši način da se privuče pažnja, a kasnije i potpuno preusmeri na takve sadržaje.

Intenzitet kojim se senzacionalizam širi u celom svetu je nezaustavljiv. Jedina terapija je medijsko opismenjavanje, ali i bolja regulacija medija.Ostale vesti

Filipović Stevanović: Izveštavanje medija o tragičnim događajima tragično
Pre tačno mesec dana širom regiona odjeknula je vest o dvostrukom ubistvu koje se dogodilo u Kosovskoj Mitrovici, kada je, kako se sumnja, mladić usmrtio svog brata blizanca i oca. Ovaj slučaj su pratili medijski izveštaji od kojih su mnogi bili zasnovani na neproverenim, a kako se potom i ispostavilo, netačnim informacijama. Generalna sekretarka NUNS-a, Tamara Filipović Stevanović, govorila je za KoSSev o izveštavanju medija i njihovom uticaju na živote građana, pogotovu ukoliko se izveštava o tragičnim događajima.
  • 27.06.2022
Medijska tragedija porodične tragedije
Tragedija koja je pre nepunih mesec dana potresla Kosovsku Mitrovicu, ali i region, kada je, kako ukazuje preliminarna istraga, 29-godišnji B.M, osumnjičen da je nožem usmrtio svog brata blizanca na spavanju B.U, a potom i oca, 66-godišnjeg B.M, inače poznatog tužioca u penziji i advokata, punila je stupce lokalnih i regionalnih medija dva dana.
  • 09.06.2022
Kako je Kličko ’’optužio’’ Srbe da su ’’okupirali’’ Kosovo
"OVOGA SU MNOGO UDARALI U GLAVU! Kličko ne zna šta priča - optužio Srbe da su okupirali Kosovo!" - bio je samo jedan od naslova tabloida o navodnoj izjavi gradonačelnika Kijeva i bivšeg boksera Vitalija Klička. Vest o navodnoj izjavi su, međutim, preneli i mediji poput Tanjuga, RTS-a, Blica, RTV-a, Nove, a sam Kličko je potom i demantovao da je dao izjavu koja mu se pripisuje.
  • 02.06.2022
Kljinaku: Razlog za proširenje optužnica je politički
Kosovski portal na albanskom jeziku Reporteri je pre nekoliko dana objavio vest pod naslovom "Kljinaku: Razlog za proširenje optužnica je politički, oni žele da prolongiraju proces" koja se odnosi na nove optužbe protiv Tačija, Krasnićija, Veseljija i Seljimija pred Specijalnim sudom za Kosovo, ali i na činjenicu da su u Hagu završili i Hisni Gucati i Nasim Haradinaj. VD predsednika Organizacije ratnih veterana Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Faton Kljinaku je potpuno neutemeljeno i netačno ustvrdio da "većina slučajeva ne postoji" i da su oni "izmišljotina Srbije".
  • 23.05.2022
Spiskovi za odstrel Srba na Kosovu, organizovani naslovi tabloida ili Kurtijeva prava namera?
Beogradski tabloidi, poput lista Alo, bavili su se 8 aprila “spiskovima za odstrel Srba”, koji navodno namerava da izvrši kosovska vlast.
  • 16.05.2022
Putin u medijima u Srbiji: Od vere do nevere
Sastanak ruskog predsednika Vladimira Putina u Moskvi sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guterešom u centru je pažnje medija u Srbiji, ali i u regionu, već nekoliko dana.
  • 30.04.2022