Vesti
Netačno

Liturgija koja ’’inspiriše Srbe na nasilje’’ i obrisani tekst

"Liturgija Teodosija inspiriše Srbe na nasilje", glasio je tekst kosovskog portala koji izveštava na albanskom jeziku Gazeta ekspres (Gazeta  Express). Pogrešno tumačenje poruka, govor i širenje mržnje, neistinite informacije - glasio bi kratak opis teksta koji je ovaj portal, posle reakcije Eparhije raško-prizrenske, uklonio sa svoje internet stranice. Tekst je sada dostupan samo u keširanoj verziji portala.
Liturgija koja ’’inspiriše Srbe na nasilje’’ i obrisani tekst
Ilustracija (Printskrin Gazeta Ekspres)

Gazeta ekspres je objavila tekst 6. juna, a tiče se besede vladike raško-prizrenskog Teodosija u Leposaviću, na praznik Svete Trojice.

„’Ko smo, šta smo, koliko smo jaki, sve zavisi od toga da li ćemo, kao i naši preci, uspeti da sačuvamo sve što nam je Bog dao’, rekao je Teodosije vernicima okupljenim danas u Leposaviću. Srpska država je u kontinuitetu koristila Srpsku pravoslavnu crkvu za raspirivanje mržnje među narodima na Balkanu“, uvodni je deo teksta Gazeta ekspres.

„Čovek Božiji Teodosije, koji je dužan da poziva na mir među ljudima, a u ovom slučaju poziva na relaksaciju odnosa između Srba i Albanaca, podstiče kosovske Srbe na nasilje. Dolazak vladike Teodosija na Kosovo za praznik Svete Trojce bio je više politički nego verski. Njegova poseta dolazi u vreme kada lokalni Srbi protestuju protiv legitimnih gradonačelnika četiri opštine na severu Kosova i visokih tenzija“, nastavlja se tekst ovog kosovskog portala sa zaključkom:

"Kao i Teodosijeva poseta Leposaviću sa ciljem da inspiriše srpske nacionaliste, takve posete su tokom rata činili i srpski crkveni poglavari koji su ’blagosiljali’ i podsticali srpske zločince na zločine nad albanskim stanovništvom na Kosovu“.

Ono što Gazeta ekspres, sa druge starne, ni u jednom delu ne pominje jeste informacija Eparhije raško-prizrenske da će od 29. maja (izbijanja krize na severu Kosova) vladika i sveštenstvo Eparhije raško-prizrenske služiti molebane za MIR širom severa Kosova.

Reakcija eparhije i šta je rekao vladika Teodosije

Tekst Gazete ekspres je izazvao reakciju Eparhije raško-prizrenske koja je demantovala navode portala.
Saopštenje je objavljeno na engleskom jeziku, na Tviter nalogu manastira Visoki Dečani, uz potpis Eparhija raško-prizrenska, Srpska pravoslavna crkva.

Iz Eparhije su naveli da je Ekpres namerno pogrešno protumačio delove vladikine propovedi, optuživši episkopa Srpske pravoslavne crkve da „raspiruje mržnju među balkanskim narodima“.

„Portal je pogrešno protumačio besedu vladike Teodosija, tvrdeći da je on ‘umesto da promoviše mir među ljudima, a posebno između Srba i Albanaca’, ali pozivajući na očuvanje sopstvene hrišćanske tradicije na zemlji na kojoj smo vekovima živeli, ‘huškao kosovske Srbe na nasilje’“, dodali su iz ERP.

„Uprkos nečuvenim klevetama i eklatantnom govoru mržnje, portal kosovskih Albanaca optužio je vladiku Teodosija da ne poštuje pomirenje. Ova tvrdnja je posebno neosnovana s obzirom na to da je vladika tokom protekle nedelje dosledno vodio molitve za mir na severu Kosova. Naša Crkva je dokazala da se čvrsto bori protiv bilo koje vrste nasilja sa bilo koje strane, i snažno podržava, rešavanje svih problema u dijalogu“, dodali su.

ERP je upozorila i da ovakvi tekstovi, skloni širenju mržnje, te ratnohuškački, mogu i da podstaknu na nasilje protiv SPC, uz navođenje ranijih primera napada na pravoslavne crkve i groblja na Kosovu.

SPC na Kosovu je odgovorila i slanjem video snimka arhijerejske propovedi i odgovarajućeg transkripta američkoj ambasadi, ističući pisanje Gazete ekspres kao „uznemirujući primer kršenja verskih prava i profesionalnog novinarstva“, naveli su iz ERP, objavljujući deo besede i na svojoj zvaničnoj internet stranici:

„Duhovski ponedeljak nas je sabrao da najpre u svojim dušama nađemo mir. Molimo se Bogu da nam usadi mir u naša srca i naše duše, i da ga mi prenesemo i na naše porodice i u naše društvo. To je mir koji dolazi od Onoga ko je izvor žive vode, izvor mira, ljubavi i svakog dobra. Neka Gospod blagoslovi sve žitelje ovog grada da istrajemo i da opstanemo, ali uzdajući se u Gospoda i pomoć Njegovu. Ovde smo svoji na svome. Ono što smo dužni jeste da branimo svoju zemlju, svoj narod i svoje svetinje. Neka bi Gospod dao da u vremenu u kome živimo, u kome prolazmo velika iskušenja i rekao bih ispit životni: ko smo, šta smo, koliko smo jaki, koliko smo smireni i trpeljivi, koliko imamo ljubavi… Od svega toga zavisi da li ćemo i mi poput naših predaka uspeti da sačuvamo sve ono što nam je od Boga dato: i ovu zemlju i ove svetinje. To od nas zavisi u onoj meri u kojoj budemo onakvi kakvim nas Gospod hoće i kako nas Gospod gleda“.

„Naša Crkva ostaje u potpunosti rešena da sledi svoju misiju mira, pozivajući na mirno rešavanje svih problema u dijalogu i izbegavajući bilo kakvu vrstu nasilja i govora mržnje na osnovu različitog etničkog ili verskog porekla sa bilo koje strane. Verska i etnička mržnja nije samo antihrišćanska, već je i protiv svih standarda demokratije u Evropi i svetu“, zaključili su iz Eparhije raško-prizrenske.

Ovo, međutim, nije prvi put da je SPC na Kosovu meta dezinformacija u kosovskim medijima koji izveštavaju na albanskom.

Jedan od primera koji je izazvao takođe reakciju Eparhije raško-prizrenske na neistinite vesti je pisanje albanskih portala na Kosovu o tome da se „srpska crkva u Prištini protiv kovida-19 bori nepotvrđenim ruskim modelom“, odnosno zvonjavom crkvenih zvona, što je Eparhija i demantovala.

Na meti neistinitih tekstova godinama unazad bili su, osim same Eparhije, i vladika Teodosije, manastir Visoki Dečani i njegov iguman otac Sava Janjić.

 Ostale vesti

Iz manastira Visoki Dečani upozoravaju na dezinformacije
Bratija manastira Visoki Dečani skrenula je pažnju na svom nalogu na društvenoj mreži X (bivši Tviter) na veliku količinu dezinformacija i lažnih vesti koje se šire posle napada u selu Banjska na severu Kosova.
  • 25.09.2023
Lažne vesti povod za širenje dezinformacija i međuetničke mržnje
Tokom avgusta u medijima na srpskom i albanskom jeziku objavljeno je nekoliko tekstova sa neistinitim i neprovereniom sadržajem. Ti tekstovi podstakli su širenje dezinformacija i mržnju među zajednicama, piše Radio Goraždevac.
  • 28.08.2023
Evropljani žele odlučnu akciju protiv dezinformacija
Više od polovine stanovnike Evropske unije sumnja u istinitost informacija na internetu, a devet od deset građana smatra da treba preduzeti odlučnije mere protiv širenja dezinformacija na društvenim mrežama, pokazuje studija koja je danas predstavljena.
  • 10.08.2023
Posledice lažnih vesti: Primeri iz Pakistana, Kine i Indije
Dezinformacije i lažne vesti nisu novost u svetu, ali su svakako činjenica koja postoji. Ali ono što je danas novo, za razliku od prošlosti, sa pojavom interneta, lažne vesti dobijaju legalnu platformu za brzo i efikasno širenje.
  • 08.08.2023
Kada čitaš tabloid pa pomisliš da se bliži kraj krizi, jer je Kurti navodno konačno pokleknuo
I dok u realnosti kriza na Severu Kosova još uvek traje, te Evropska unija uvodi mere Prištini zbog odbijanja da ispuni njihove zahteve za deesklaciju tenzija, prema beogradskom tabloidu „Srbija Danas“, kosovski premijer je još prošlog utorka navodno „pokleknuo“, jer „nije imao kud“.
  • 03.07.2023
Podkast sa Darkom Dimitrijevićem: Lažne vesti mogu da naprave haos
U kriznim situacijama lažne vesti su najopasnije, a mogu da utiču i na međuljudske odnose. Imamo dosta primera kako lažne vesti, tendenciozne vesti, dezinformacije utiču na odnose između srpske i albanske zajednice, rekao je u najnovijem podkastu Kim radija glavni i odgovorni urednik Radio Goraždevca Darko Dimitrijević.
  • 03.07.2023