Vesti
Netačno

Lažne vesti povod za širenje dezinformacija i međuetničke mržnje

Tokom avgusta u medijima na srpskom i albanskom jeziku objavljeno je nekoliko tekstova sa neistinitim i neprovereniom sadržajem. Ti tekstovi podstakli su širenje dezinformacija i mržnju među zajednicama, piše Radio Goraždevac.
Lažne vesti povod za širenje dezinformacija i međuetničke mržnje
Ilustracija (Foto Pixabay)

Klan Kosova, medij koji izveštava na albanskom jeziku je 22. avgusta ove godine objavio tekst pod naslovom „Srbija sa propagandnim dokumentarcem o manastiru Dečanima – Dozvoljava li Kosovo?“. Istu vest preneli su drugi mediji sa Kosova koji izveštavaju na albanskom jeziku, kao što su Zeri i Gazeta Ekspres.

U tekstu koji je objavio Klan Kosova navodi se da će reditelj Milutin Petrović sledećeg meseca snimiti dokumentarni film u manastiru Visoki Dečani u kome će biti predstavljen značaj ovog manastira za srpski narod krajem devetnaestog veka i tokom devedesetih godina, upoređujući ga sa značajem katedrale Notr Dam za Francuze.

Reakcija manastira nije izostala, u kratkom vremenskom roku na zvaničnoj Fejsbuk stranici manastira Visoki Dečani stigao je demant o snimanju ovog dokumentarca i rečeno je da nemaju blagoslov ni igumana manastira, ni vladike raško-prizrenskog.

Ovakvi tekstovi sa neproverenim ili netačnim sadržajem bez novinarske etike i pravila „druge strane“ mogu ugroziti već narušen mir na Kosovu, ali i podstaći širenje međuetničke i međuverske mržnje.

Dnevni list Pravda na svom sajtu 22. 8. 2023. godine objavio je tekst u čijem naslovu stoji „KURTI OPET DIVLJA: Specijalci upali u srpske kancelarije“, uz naslovnu fotografiju naoružanih specijalaca Kosovske policije.

U naslovu i naslovnoj fotografiji ove tendencionalne vesti nalazi se potpuno drugačiji sadržaj od onog koji je naveden u daljem sadržaju ovog teksta. Sam naslov vesti je lažan, jer su u pomenute prostorije ušli inspektori, a ne naoružani pripadnici specijalne Kosovske policije, piše Radio Goraždevac.

Tog dana u Bošnjačkoj Mahali, gde se nalazi zgrada sa prostorijama Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Direkcija PIO fonda, Kosovsko-Mitrovački upravni okrug, kao i Centar za socijalni rad-Vučitrn, ušli su službenici - inspektori opštine Severna Mitrovica. Tom prilikom inspektori opštine Severna Mitrovica sačinili su zapisnik i naredili prisutnim zaposlenima da napuste zgradu u roku od tri dana.

Klikbejt u naslovima i neistinit sadržaj u tekstovima samo su neki od poluga određenih tabloida koji za cilj imaju što više pregleda, lajkova i klikova bez obzira na posledice koje njihovi tekstovi mogu da izazovu u društvu.Ostale vesti

Evropljani žele odlučnu akciju protiv dezinformacija
Više od polovine stanovnike Evropske unije sumnja u istinitost informacija na internetu, a devet od deset građana smatra da treba preduzeti odlučnije mere protiv širenja dezinformacija na društvenim mrežama, pokazuje studija koja je danas predstavljena.
  • 10.08.2023
Posledice lažnih vesti: Primeri iz Pakistana, Kine i Indije
Dezinformacije i lažne vesti nisu novost u svetu, ali su svakako činjenica koja postoji. Ali ono što je danas novo, za razliku od prošlosti, sa pojavom interneta, lažne vesti dobijaju legalnu platformu za brzo i efikasno širenje.
  • 08.08.2023
Kada čitaš tabloid pa pomisliš da se bliži kraj krizi, jer je Kurti navodno konačno pokleknuo
I dok u realnosti kriza na Severu Kosova još uvek traje, te Evropska unija uvodi mere Prištini zbog odbijanja da ispuni njihove zahteve za deesklaciju tenzija, prema beogradskom tabloidu „Srbija Danas“, kosovski premijer je još prošlog utorka navodno „pokleknuo“, jer „nije imao kud“.
  • 03.07.2023
Podkast sa Darkom Dimitrijevićem: Lažne vesti mogu da naprave haos
U kriznim situacijama lažne vesti su najopasnije, a mogu da utiču i na međuljudske odnose. Imamo dosta primera kako lažne vesti, tendenciozne vesti, dezinformacije utiču na odnose između srpske i albanske zajednice, rekao je u najnovijem podkastu Kim radija glavni i odgovorni urednik Radio Goraždevca Darko Dimitrijević.
  • 03.07.2023
Mladi dobijaju po 60.000 dinara od države

Portali „Informer“ i „Blic“ objavili su na svojim portalima vesti naslovljene „Mladi dobijaju po 60.000 dinara! Do ovog datuma morate da se prijavite, ovo su uslovi“ i Mladi dobijaju po 60.000 dinara od države: Ovo je datum prijave, a evo koji su uslovi .

  • 03.07.2023
Netačno: „Albanci nam truju decu prodajom sokova“
Portal Republika objavio je tekst pod naslovom „SKANDAL! Albanci nam truju decu PRODAJU SOK KOJI IZAZIVA RAK!”, pozivajući se na argument da je jedan od sastojaka ovog proizvoda zabranjen u americi i Velikoj Britaniji, ali ne u Evropi i još 55 zemalja.
  • 29.06.2023