Vesti
Netačno

Lažne vesti glavno oružje

Dezinformacije su za Rusiju ključni instrument u ratu u Ukrajini i ona ulaže ogromna sredstva koja su premašila ulaganja EU u ovu oblast, pokazuju izveštaji Evropske unije (EU), u kojima se navodi i da je ruski sistem bio umešan u 88 slučajeva dezinformisanja u Evropi, dok su kineski zvanični kanali bili aktivni u 17 slučajeva, prenosi Demostat.
Lažne vesti glavno oružje
Ilustracija (Foto Pixabay)

Odlučnost Zapada da se suprotstavi istočnoj propagandnoj mašini nedavno je ozvaničena u EU, gde je Brisel saopštio da će stručnjaci za borbu protiv dezinformacija i lažnih vesti biti raspoređeni u misije Unije širom sveta kako bi se obračunali sa lažnim narativom koji se širi putem javnih komunikacija i medija od strane onih koji ga stvaraju na čelu sa Rusijom i Kinom.

Prema EU, dezinformacije su za Rusiju ključni instrument u ratu u Ukrajini i ona ulaže ogromna sredstva koja su premašila ulaganja EU u ovu oblast.

Sve naše delegacije biće opremljene stručnjacima za suzbijanje dezinformacija u mnogim delovima sveta, sa ciljem da se naš glas bolje čuje, rekao je visoki predstavnik EU Žosep Borel.

On je dodao da su poslednjih godina ruska ulaganja u jačanje svoje sposobnosti stvaranja i širenja lažnih vesti u cilju unapređenja svog plana uveliko nadmašila evropska ulaganja u suzbijanje dezinformacija, objavio je časopis Politiko.

Kao odgovor, rekao je Borel, EU i partneri koji imaju isto mišljenje trebalo bi da stvore standardizovan i interoperabilan način za razmenu podataka i analizu stranih kampanja za dezinformacije, ali i da se više angažuju sa vlastima širom sveta kako bi se osiguralo da se glas EU čuje.

Izveštaj Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) o manipulaciji stranim informacijama i pretnjama, u kojem je analizirano 100 incidenata u vezi sa dezinformacijama otkrivenih između oktobra i decembra 2022. godine otkriveno je da je ruski sistem bio umešan u 88 slučajeva dezinformisanja u Evropi, dok su kineski zvanični kanali bili aktivni u 17 slučajeva.

Većina nedavnih ruskih kampanja nastojala je da krivicu za svoju potpunu invaziju na Ukrajinu i njene posledice po globalnu ekonomiju, a posebno energetsku i prehrambenu bezbednost, prebaci na Kijev i njegove zapadne saveznike.Ostale vesti

Na naslovnicama pet novina 1.200 manipulacija i dezinformacija
Tokom protekle godine, listovi Informer, Alo, Večernje novosti, Kurir i Srpski telegraf objavili su na naslovnim stranama najmanje 1.174 manipulativna naslova, najčešće u vidu neutemeljenih ili pristrasnih tvrdnji, dezinformacija ili manipulacija činjenicama, pokazuje najnovija analiza Raskrikavanja.
  • 31.03.2023
Tabloidi o Ohridskom sporazumu: Sve ’’naše pobede’’ i ’’njihovi porazi’’
Kritiku i nezadovoljstvo kosovske opozicije na račun premijera Aljbina Kurtija, nakon sporazuma u Ohridu, vešto su iskoristili tabloidi u Beogradu, koji su čitav proces predstavili kao veliku pobedu vlasti u Beogradu i veliki poraz Prištine. U analiziranim tekstovima nema ni jedne rečenice da se radi o dogovoru o sprovođenju predloga Evropske unije.
  • 28.03.2023
Pozadina ’’Afere Mauricijus’’: Izraelski eksperti za dezinformacije
Dokazi do kojih su došli novinari KRIK-a i međunarodne novinarske mreže OCCRP ukazuju da iza čuvene "afere Mauricijus", u kojoj su provladini tabloidi i predstavnici vlasti tvrdili da Dragan Đilas ima račune na ovom ostrvu, stoji izraelac Tal Hanan - čovek koji se, iz senke, bavi nameštanjem izbora širom sveta, proizvodi lažne vesti i diskredituje protivnike klijenata.
  • 24.03.2023
Kada tabloid od gađanja tortom koja promašuje, dođe do napada u kojem je Bisljimi „pogođen u glavu“

„Aktivisti PSD gađali tortom i milkšejkom Besnika Bisljimija“, naslov je vesti većine medija koji su izvestili o još jednoj akciji Socijal demokratske partije protiv Zajednice srpskih opština. Za razliku od ovih medija, beogradski tabloid Srbija Danas, odlučio se za nešto drugačji naslov – em dvosmislen – jer samo kratko navode da je „pogođen u glavu“, em netačan – jer Bisljimi zapravo nije pogođen u glavu.

  • 22.03.2023
Podkast sa Mašom Mileusnić: Odgovornost u medijima postoji ali je ne preduzima svako
"Za mene su medijske slobode vrlo jednostavne i jednostavan pojam, nije ništa komplikovano. Kao što su ljudska prava jednostavan sistem pojmova, upravo kada pričam o 8. martu, o rodnim pravima i rodnoj jednakosti, to su sve ljudska prava. Medijska sloboda je upravo u zagovaranju tih osnovnih ljudskih prava, ja tako vidim svoj posao", kazala je u intervju za Radio Goraždevac novinarka Maša Mileusnić.
  • 21.03.2023
“EVO ŠTA SE DEŠAVA NA KOSOVU!”… Ništa se ne dešava na Kosovu
Misija Severnoatlantske alijanse na Kosovu, saopštila je 14. marta da je patrolirala administrativnom linijom kod Istoka. Na zvaničnoj Fejsbuk stranici, KFOR je objavio da je administrativnim prelazima patrolirao italijanski kontigent u sastavu KFOR-a.
  • 20.03.2023