Vesti
Netačno

Lažne vesti glavno oružje

Dezinformacije su za Rusiju ključni instrument u ratu u Ukrajini i ona ulaže ogromna sredstva koja su premašila ulaganja EU u ovu oblast, pokazuju izveštaji Evropske unije (EU), u kojima se navodi i da je ruski sistem bio umešan u 88 slučajeva dezinformisanja u Evropi, dok su kineski zvanični kanali bili aktivni u 17 slučajeva, prenosi Demostat.
Lažne vesti glavno oružje
Ilustracija (Foto Pixabay)

Odlučnost Zapada da se suprotstavi istočnoj propagandnoj mašini nedavno je ozvaničena u EU, gde je Brisel saopštio da će stručnjaci za borbu protiv dezinformacija i lažnih vesti biti raspoređeni u misije Unije širom sveta kako bi se obračunali sa lažnim narativom koji se širi putem javnih komunikacija i medija od strane onih koji ga stvaraju na čelu sa Rusijom i Kinom.

Prema EU, dezinformacije su za Rusiju ključni instrument u ratu u Ukrajini i ona ulaže ogromna sredstva koja su premašila ulaganja EU u ovu oblast.

Sve naše delegacije biće opremljene stručnjacima za suzbijanje dezinformacija u mnogim delovima sveta, sa ciljem da se naš glas bolje čuje, rekao je visoki predstavnik EU Žosep Borel.

On je dodao da su poslednjih godina ruska ulaganja u jačanje svoje sposobnosti stvaranja i širenja lažnih vesti u cilju unapređenja svog plana uveliko nadmašila evropska ulaganja u suzbijanje dezinformacija, objavio je časopis Politiko.

Kao odgovor, rekao je Borel, EU i partneri koji imaju isto mišljenje trebalo bi da stvore standardizovan i interoperabilan način za razmenu podataka i analizu stranih kampanja za dezinformacije, ali i da se više angažuju sa vlastima širom sveta kako bi se osiguralo da se glas EU čuje.

Izveštaj Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) o manipulaciji stranim informacijama i pretnjama, u kojem je analizirano 100 incidenata u vezi sa dezinformacijama otkrivenih između oktobra i decembra 2022. godine otkriveno je da je ruski sistem bio umešan u 88 slučajeva dezinformisanja u Evropi, dok su kineski zvanični kanali bili aktivni u 17 slučajeva.

Većina nedavnih ruskih kampanja nastojala je da krivicu za svoju potpunu invaziju na Ukrajinu i njene posledice po globalnu ekonomiju, a posebno energetsku i prehrambenu bezbednost, prebaci na Kijev i njegove zapadne saveznike.Ostale vesti

Lažne vesti povod za širenje dezinformacija i međuetničke mržnje
Tokom avgusta u medijima na srpskom i albanskom jeziku objavljeno je nekoliko tekstova sa neistinitim i neprovereniom sadržajem. Ti tekstovi podstakli su širenje dezinformacija i mržnju među zajednicama, piše Radio Goraždevac.
  • 28.08.2023
Evropljani žele odlučnu akciju protiv dezinformacija
Više od polovine stanovnike Evropske unije sumnja u istinitost informacija na internetu, a devet od deset građana smatra da treba preduzeti odlučnije mere protiv širenja dezinformacija na društvenim mrežama, pokazuje studija koja je danas predstavljena.
  • 10.08.2023
Posledice lažnih vesti: Primeri iz Pakistana, Kine i Indije
Dezinformacije i lažne vesti nisu novost u svetu, ali su svakako činjenica koja postoji. Ali ono što je danas novo, za razliku od prošlosti, sa pojavom interneta, lažne vesti dobijaju legalnu platformu za brzo i efikasno širenje.
  • 08.08.2023
Kada čitaš tabloid pa pomisliš da se bliži kraj krizi, jer je Kurti navodno konačno pokleknuo
I dok u realnosti kriza na Severu Kosova još uvek traje, te Evropska unija uvodi mere Prištini zbog odbijanja da ispuni njihove zahteve za deesklaciju tenzija, prema beogradskom tabloidu „Srbija Danas“, kosovski premijer je još prošlog utorka navodno „pokleknuo“, jer „nije imao kud“.
  • 03.07.2023
Podkast sa Darkom Dimitrijevićem: Lažne vesti mogu da naprave haos
U kriznim situacijama lažne vesti su najopasnije, a mogu da utiču i na međuljudske odnose. Imamo dosta primera kako lažne vesti, tendenciozne vesti, dezinformacije utiču na odnose između srpske i albanske zajednice, rekao je u najnovijem podkastu Kim radija glavni i odgovorni urednik Radio Goraždevca Darko Dimitrijević.
  • 03.07.2023
Mladi dobijaju po 60.000 dinara od države

Portali „Informer“ i „Blic“ objavili su na svojim portalima vesti naslovljene „Mladi dobijaju po 60.000 dinara! Do ovog datuma morate da se prijavite, ovo su uslovi“ i Mladi dobijaju po 60.000 dinara od države: Ovo je datum prijave, a evo koji su uslovi .

  • 03.07.2023