Vesti
Netačno

’’Kurir’’ tvrdi da su juče počeli orkestrirani napadi Hrvata i Albanaca na Srbiju

U tekstu pod naslovom "PAKT: Hrvati i Albanci sinhronizovano udarili na Srbiju, najavili tužbe istog dana!" na portalu dnevnih novina Kurir netačno se navodi da su "orkestrirani napadi na Srbiju, na koje je nedavno upozorio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, počeli najavljivanjem tužbi Prištine i Zagreba protiv Srbije, i to, simptomatično, baš na Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave!".
’’Kurir’’ tvrdi da su juče počeli orkestrirani napadi Hrvata i Albanaca na Srbiju
Ilustracija (Foto Shutterstock)

Najavljivanje tužbi Hrvatske i Kosova protiv Srbije ne datira od juče, a ni Plenković, ni Kurti nisu o tome po prvi put govorili na Dan srpskog jedinstva, slobode i zastave.
 
Premijer Plenković je još početkom februara 2018. poručio sa sednice Vlade, da “ratna odšteta izaziva opravdan interes javnosti, te će (tada predstojeći) posjet srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića Zagrebu biti prigoda da se razgovara o tom pitanju obuhvaćenom Sporazumom o normalizaciji”, javila je Al Džazira.
 
Plenković je tada podsetio da je kao mlad diplomata učestvovao u razgovorima koji su doveli do potpisivanja Sporazuma o normalizaciji (odnosa između Republike Hrvatske i Savezne Republike. Jugoslavije) 23. avgusta 1996. u Beogradu. Naveo je i kako član 7. tog sporazuma govori da u roku od šest meseci treba sklopiti sporazum o naknadi za svu uništenu, oštećenu i nestalu imovinu.
 
Istini za volju, taj drugi sporazum nikada nije potpisan, a Andrej Plenković je konstatovao da je to "obaveza koju su prihvatile obe zemlje".
 
Tužba protiv Srbije je odavno najavljivana na Kosovu. Ramuš Haradinaj je potvrdio proletos da je on u tajnosti pripremao tužbu kada je bio premijer.
 
Još ranije, 2015. je PDK pokrenula inicijativu za usvajanje rezolucije za genocid kao preteče za tužbu. Tada je Hašim Tači u SB UN najavio tužbu, javio je KoSSev.
 
O tužbi za genocid protiv Srbije je Aljbin Kurti govorio u kosovskom parlamentu nakon izglasavanja Vlade Kosova početkom februara 2020. godine. Predstavljajući svoj program, Kurti je najavio da je u potpunosti voljan da vodi dijalog sa Beogradom, da sprema tužbu protiv Srbije za genocid, ali i uvođenje obaveznog služenja vojnog roka u trajanju od tri meseca.
 
Na ove Kurtijeve objave tada je reagovao predsednik Odobra za Kosovo i Metohiju Narodne skupštine Republike Srbije Milovan Drecun koji je, između ostalog, rekao za RTS da je "Aljbin Kurti nezrela politička ličnost".
 
Nakon toga, kosovski zvaničnici su više puta ponavljali navode o pripremanju te tužbe, iako je pitanje da li Kosovo može da tuži Srbiju jer nije član Ujedinjenih nacija. 
 
U pomenutom tekstu Kurira se sugeriše i da je nekadašnji diplomata SR Jugoslavije Živadin Jovanović za taj dnevnik rekao da se "Hrvatska nudi kao savetodavac Prištini za otcepljenje, za postavljanje prema Srbiji, te da uopšte nudi svoj recept za etničko čišćenje Srba, zastrašivanje i slično", iako nema njegovog citata koji bi potvrdio ove navode novinara.
 
 
 Ostale vesti

’’Informer’’ objavio da je Srbija druga po zaraženosti u svetu
"Srbija je druga po zaraženosti na svetu! Daleko smo od normalnog života! U decembru peti talas pandemije koronavirusa?" je naslov teksta koji je objavio dnevni list Informer u sredu, 6. oktobra.
  • 07.10.2021
’’Kurir’’ piše da Hrvatska hitno šalje oružje Prištini
’’Hrvatska hitno šalje oružje Prištini: Vest odjeknula odmah nakon povlačenja specijalaca ROSU sa severa KiM’’ naslov je netačne vesti portala ’’Kurir’’ o primeni sporazuma između Hrvatske i Kosova o vojnim nabavkama koja je objavljena 3. oktobra. 
  • 05.10.2021
Nedeljnik objavio naslov o ubistvu visokih funkcionera Kurtijeve stranke
Beogradski njuzmagazin „Nedeljnik“, objavio je na svom sajtu vest o ubistvu dvojice funkcionera Demokratske partije Kosova (DPK) pod naslovom "U Peći ubijeni visoki zvaničnici Kurtijeve stranke: "Šokirani smo..."
  • 09.09.2021