Vesti
Netačno

’’Kurir’’ tvrdi da su juče počeli orkestrirani napadi Hrvata i Albanaca na Srbiju

U tekstu pod naslovom "PAKT: Hrvati i Albanci sinhronizovano udarili na Srbiju, najavili tužbe istog dana!" na portalu dnevnih novina Kurir netačno se navodi da su "orkestrirani napadi na Srbiju, na koje je nedavno upozorio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, počeli najavljivanjem tužbi Prištine i Zagreba protiv Srbije, i to, simptomatično, baš na Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave!".
’’Kurir’’ tvrdi da su juče počeli orkestrirani napadi Hrvata i Albanaca na Srbiju
Ilustracija (Foto Shutterstock)

Najavljivanje tužbi Hrvatske i Kosova protiv Srbije ne datira od juče, a ni Plenković, ni Kurti nisu o tome po prvi put govorili na Dan srpskog jedinstva, slobode i zastave.
 
Premijer Plenković je još početkom februara 2018. poručio sa sednice Vlade, da “ratna odšteta izaziva opravdan interes javnosti, te će (tada predstojeći) posjet srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića Zagrebu biti prigoda da se razgovara o tom pitanju obuhvaćenom Sporazumom o normalizaciji”, javila je Al Džazira.
 
Plenković je tada podsetio da je kao mlad diplomata učestvovao u razgovorima koji su doveli do potpisivanja Sporazuma o normalizaciji (odnosa između Republike Hrvatske i Savezne Republike. Jugoslavije) 23. avgusta 1996. u Beogradu. Naveo je i kako član 7. tog sporazuma govori da u roku od šest meseci treba sklopiti sporazum o naknadi za svu uništenu, oštećenu i nestalu imovinu.
 
Istini za volju, taj drugi sporazum nikada nije potpisan, a Andrej Plenković je konstatovao da je to "obaveza koju su prihvatile obe zemlje".
 
Tužba protiv Srbije je odavno najavljivana na Kosovu. Ramuš Haradinaj je potvrdio proletos da je on u tajnosti pripremao tužbu kada je bio premijer.
 
Još ranije, 2015. je PDK pokrenula inicijativu za usvajanje rezolucije za genocid kao preteče za tužbu. Tada je Hašim Tači u SB UN najavio tužbu, javio je KoSSev.
 
O tužbi za genocid protiv Srbije je Aljbin Kurti govorio u kosovskom parlamentu nakon izglasavanja Vlade Kosova početkom februara 2020. godine. Predstavljajući svoj program, Kurti je najavio da je u potpunosti voljan da vodi dijalog sa Beogradom, da sprema tužbu protiv Srbije za genocid, ali i uvođenje obaveznog služenja vojnog roka u trajanju od tri meseca.
 
Na ove Kurtijeve objave tada je reagovao predsednik Odobra za Kosovo i Metohiju Narodne skupštine Republike Srbije Milovan Drecun koji je, između ostalog, rekao za RTS da je "Aljbin Kurti nezrela politička ličnost".
 
Nakon toga, kosovski zvaničnici su više puta ponavljali navode o pripremanju te tužbe, iako je pitanje da li Kosovo može da tuži Srbiju jer nije član Ujedinjenih nacija. 
 
U pomenutom tekstu Kurira se sugeriše i da je nekadašnji diplomata SR Jugoslavije Živadin Jovanović za taj dnevnik rekao da se "Hrvatska nudi kao savetodavac Prištini za otcepljenje, za postavljanje prema Srbiji, te da uopšte nudi svoj recept za etničko čišćenje Srba, zastrašivanje i slično", iako nema njegovog citata koji bi potvrdio ove navode novinara.
 
 
 Ostale vesti

Spinovi, neistine, greške, bubnjevi i zveckanje
Dok se zvanični Beograd i Priština gotovo svakodnevno međusobno optužuju za pretnje novim ratom, pojedini mediji nastavljaju da uz klik bejt naslove u tekstovima o razvoju situacije umeću detalje koji ne odgovaraju istini. Tako su u proteklih nekoliko dana Novosti na svom portalu ustvrdile da je direktoru Kancelarije za KiM Petkoviću "deveti put zaredom zabranjen ulazak" na Kosovo, dok je RTS 28. septembra objavio da je "direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petru Petkoviću juče zabranjena je poseta na KiM, što je deveti put ove godine".
  • 01.10.2022
Novinarske nagrade povod Informeru da etiketira novinare
Veoma tendenciozan naslov teksta objavio je 22.9.2022. godine Informer i tako etiketirao novinare i medijske radnike koji su na pres konferenciji učestvovali u objavi konkursa za novinarske nagrade Inicijative za mirne promene (PCi).
  • 28.09.2022
Netačno: Kako je albanski portal hapšenje Rusa i Ukrajinca u Albaniji povezao sa Srbima i trovanjem u Dečanima

Dva albanska vojnika povređena su dok su zaustavljali dva ruska i jednog ukrajinskog državljana koji su pokušala ući u fabriku vojne opreme u centralnoj Albaniji 20. avgusta ove godine.

  • 14.09.2022
Đurić na Tviter, Đurić sa Tvitera: Trajno do 1. septembra
"Zvaničnik Vlade Srbije" Marko Đurić je sa Tviter naloga @markodjuric 27. avgusta poručio da "od danas svi građani Srbije, svi Srbi, Albanci, Bošnjaci, Mađari, Romi, Goranci i svi ostali mogu slobodno da putuju na Кosovo i Metohiju uz svoje lične karte. Trajno".
  • 29.08.2022
Večernje novosti: ’’KFOR vežba Kurtijevu ’vojsku’ za napade’’; KFOR demantuje
"KFOR VEŽBA KURTIJEVU ’VOJSKU’ ZA NAPADE: Pripadnici KFORA i bezbednosne snage tzv. Kosova ’trenirali’ razbijanje demonstracija", izvestio je list Novosti kako na svom internet portalu, tako i na naslovnoj stranici štampanog izdanja. Šokantna vest iz neimenovanih izvora Novosti ipak je demantovana.
  • 25.08.2022
Dva džipa KBS od nemila do nedraga, od Jarinja do Brisela
Nepun dan uoči odvojenih sastanaka generalnog sekretara NATO-a u Briselu sa Aleksandrom Vučićem i Aljbinom Kurtijem, srpske medije preplavila je potvrda iz KFOR-a da su povećali prisustvo na Jarinju i Brnjaku uz još jednu informaciju: U ovo područje došla su dva džipa Kosovskih bezbednosnih snaga. Informaciju je demantovao kosovski ministar odbrane.
  • 21.08.2022