Vesti
Netačno

’’Kurir’’ tvrdi da su juče počeli orkestrirani napadi Hrvata i Albanaca na Srbiju

U tekstu pod naslovom "PAKT: Hrvati i Albanci sinhronizovano udarili na Srbiju, najavili tužbe istog dana!" na portalu dnevnih novina Kurir netačno se navodi da su "orkestrirani napadi na Srbiju, na koje je nedavno upozorio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, počeli najavljivanjem tužbi Prištine i Zagreba protiv Srbije, i to, simptomatično, baš na Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave!".
’’Kurir’’ tvrdi da su juče počeli orkestrirani napadi Hrvata i Albanaca na Srbiju
Ilustracija (Foto Shutterstock)

Najavljivanje tužbi Hrvatske i Kosova protiv Srbije ne datira od juče, a ni Plenković, ni Kurti nisu o tome po prvi put govorili na Dan srpskog jedinstva, slobode i zastave.
 
Premijer Plenković je još početkom februara 2018. poručio sa sednice Vlade, da “ratna odšteta izaziva opravdan interes javnosti, te će (tada predstojeći) posjet srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića Zagrebu biti prigoda da se razgovara o tom pitanju obuhvaćenom Sporazumom o normalizaciji”, javila je Al Džazira.
 
Plenković je tada podsetio da je kao mlad diplomata učestvovao u razgovorima koji su doveli do potpisivanja Sporazuma o normalizaciji (odnosa između Republike Hrvatske i Savezne Republike. Jugoslavije) 23. avgusta 1996. u Beogradu. Naveo je i kako član 7. tog sporazuma govori da u roku od šest meseci treba sklopiti sporazum o naknadi za svu uništenu, oštećenu i nestalu imovinu.
 
Istini za volju, taj drugi sporazum nikada nije potpisan, a Andrej Plenković je konstatovao da je to "obaveza koju su prihvatile obe zemlje".
 
Tužba protiv Srbije je odavno najavljivana na Kosovu. Ramuš Haradinaj je potvrdio proletos da je on u tajnosti pripremao tužbu kada je bio premijer.
 
Još ranije, 2015. je PDK pokrenula inicijativu za usvajanje rezolucije za genocid kao preteče za tužbu. Tada je Hašim Tači u SB UN najavio tužbu, javio je KoSSev.
 
O tužbi za genocid protiv Srbije je Aljbin Kurti govorio u kosovskom parlamentu nakon izglasavanja Vlade Kosova početkom februara 2020. godine. Predstavljajući svoj program, Kurti je najavio da je u potpunosti voljan da vodi dijalog sa Beogradom, da sprema tužbu protiv Srbije za genocid, ali i uvođenje obaveznog služenja vojnog roka u trajanju od tri meseca.
 
Na ove Kurtijeve objave tada je reagovao predsednik Odobra za Kosovo i Metohiju Narodne skupštine Republike Srbije Milovan Drecun koji je, između ostalog, rekao za RTS da je "Aljbin Kurti nezrela politička ličnost".
 
Nakon toga, kosovski zvaničnici su više puta ponavljali navode o pripremanju te tužbe, iako je pitanje da li Kosovo može da tuži Srbiju jer nije član Ujedinjenih nacija. 
 
U pomenutom tekstu Kurira se sugeriše i da je nekadašnji diplomata SR Jugoslavije Živadin Jovanović za taj dnevnik rekao da se "Hrvatska nudi kao savetodavac Prištini za otcepljenje, za postavljanje prema Srbiji, te da uopšte nudi svoj recept za etničko čišćenje Srba, zastrašivanje i slično", iako nema njegovog citata koji bi potvrdio ove navode novinara.
 
 
 Ostale vesti

Kljinaku: Razlog za proširenje optužnica je politički
Kosovski portal na albanskom jeziku Reporteri je pre nekoliko dana objavio vest pod naslovom "Kljinaku: Razlog za proširenje optužnica je politički, oni žele da prolongiraju proces" koja se odnosi na nove optužbe protiv Tačija, Krasnićija, Veseljija i Seljimija pred Specijalnim sudom za Kosovo, ali i na činjenicu da su u Hagu završili i Hisni Gucati i Nasim Haradinaj. VD predsednika Organizacije ratnih veterana Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Faton Kljinaku je potpuno neutemeljeno i netačno ustvrdio da "većina slučajeva ne postoji" i da su oni "izmišljotina Srbije".
  • 23.05.2022
Spiskovi za odstrel Srba na Kosovu, organizovani naslovi tabloida ili Kurtijeva prava namera?
Beogradski tabloidi, poput lista Alo, bavili su se 8 aprila “spiskovima za odstrel Srba”, koji navodno namerava da izvrši kosovska vlast.
  • 16.05.2022
Putin u medijima u Srbiji: Od vere do nevere
Sastanak ruskog predsednika Vladimira Putina u Moskvi sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guterešom u centru je pažnje medija u Srbiji, ali i u regionu, već nekoliko dana.
  • 30.04.2022
Kud se dede izveštaj Klinta Vilijamsona?
„Nije Hašim Tači uhapšen zbog izveštaja Dika Martija, već Klinta Vilijamsona“, objasnio je poslanicima kosovske skupštine prištinski advokat, Tom Gaši, još decembra meseca 2020. godine.
  • 19.04.2022
Tabloidi ponovo o

"’ALBANCI SE NAORUŽAVAJU’ Stiglo HITNO UPOZORENJE: Žele nasilno da zauzmu sever Kosova!" - naslov je teksta koji je objavio portal Srbija danas.

  • 18.04.2022
’’Ipak ništa od NATO’’ sledećeg jutra znači ’’podržali ulazak u NATO’’
U dva dana prošle nedelje portal Srbija danas je obavljivanjem dve vesti povodom oglašavanja Ambasade SAD na Kosovu u vezi sa eventualnim prijemom Kosova u NATO sam sebe demantovao navodeći najpre "ništa od NATO", da bi sutradan objavili kako su iz SAD "podržali ulazak u NATO".
  • 11.04.2022