Vesti
Netačno

’’Kurir’’ piše da Hrvatska hitno šalje oružje Prištini

’’Hrvatska hitno šalje oružje Prištini: Vest odjeknula odmah nakon povlačenja specijalaca ROSU sa severa KiM’’ naslov je netačne vesti portala ’’Kurir’’ o primeni sporazuma između Hrvatske i Kosova o vojnim nabavkama koja je objavljena 3. oktobra. 
’’Kurir’’ piše da Hrvatska hitno šalje oružje Prištini
Kosovske bezbednosne snage, ilustracija (Printskrin kurir.rs)

Portal dnevnog lista Kurir se u tekstu o navodnom hrvatskom "hitnom" slanju oružja poziva na dve vesti, linkujući onu o tobožnjem hrvatskom vojnom kampu objavljenu maja, koja je u međuvremenu i demantovana (Radio Slobodna Evropa i Crno beli svet), kao i vest koju je preneo Kosovo online sa portala Klan Kosova.

Kosovo online u svom tekstu, objavljenom 2. oktobra, piše da "primenom sporazuma između dve zemlje o vojnim nabavkama, kosovski vojnici mogu da očekuju naoružanje i opremu iz Hrvatske". 
 
Citiran je i kosovski ministar odbrane Armend Mehaj koji kaže da se "u rukama kosovskih vojnika uskoro očekuje naoružanje i oprema hrvatske proizvodnje". 
 
Ni u jednom delu se ne pominje da Hrvatska "hitno" šalje naoružanje, niti kada će to naoružanje tačno biti isporučeno. 
 
Vest o primeni sporazuma o vojnim nabavkama preneo je Radio Kontakt Plus, kao i drugi srpski lokalni mediji na Kosovu. Izvornu vest objavio je portal KoSSev. Ni u ovoj vesti se ni u jednom delu ne pominje “hitno” dostavljanje oružja, niti kada će ono tačno biti isporučeno.  
 
Štaviše, KoSSev navodi, pozivajući se na saopštenje kosovskog Ministarstva odbrane, da su se Mehaj i njegov hrvatski kolega Mario Banožić na sastanku u Splitu “dogovorili” o “primeni sporazuma u oblasti vojnih nabavki”. 
 
I u delu teksta gde je naveden citat iz saopštenja kosovskog Ministarstva odbrane navodi se: “Na ovom sastanku se razgovaralo o opcijama za buduće tehničko-vojne saradnje između Republike Kosovo i Republike Hrvatske.”
 
Iako je Kurir ovu vest objavio dan nakon povlačenja specijalnih jedinica Kosovske policije sa severa Kosova, vest o primeni sporazuma između Hrvatske i Kosova o vojnim nabavkama u srpskim lokalnim medijima objavljena još 29. septembra, kada se sastanak između kosovskih i hrvatskih zvaničnika i dogodio. Sam Mehaj je informaciju o sastanku objavio i na svojoj zvaničnoj Fejsbuk stranici.
 Ostale vesti

’’Informer’’ objavio da je Srbija druga po zaraženosti u svetu
"Srbija je druga po zaraženosti na svetu! Daleko smo od normalnog života! U decembru peti talas pandemije koronavirusa?" je naslov teksta koji je objavio dnevni list Informer u sredu, 6. oktobra.
  • 07.10.2021
’’Kurir’’ tvrdi da su juče počeli orkestrirani napadi Hrvata i Albanaca na Srbiju
U tekstu pod naslovom "PAKT: Hrvati i Albanci sinhronizovano udarili na Srbiju, najavili tužbe istog dana!" na portalu dnevnih novina Kurir netačno se navodi da su "orkestrirani napadi na Srbiju, na koje je nedavno upozorio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, počeli najavljivanjem tužbi Prištine i Zagreba protiv Srbije, i to, simptomatično, baš na Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave!".
  • 17.09.2021
Nedeljnik objavio naslov o ubistvu visokih funkcionera Kurtijeve stranke
Beogradski njuzmagazin „Nedeljnik“, objavio je na svom sajtu vest o ubistvu dvojice funkcionera Demokratske partije Kosova (DPK) pod naslovom "U Peći ubijeni visoki zvaničnici Kurtijeve stranke: "Šokirani smo..."
  • 09.09.2021