Vesti
Netačno

’’Kurir’’ piše da Hrvatska hitno šalje oružje Prištini

’’Hrvatska hitno šalje oružje Prištini: Vest odjeknula odmah nakon povlačenja specijalaca ROSU sa severa KiM’’ naslov je netačne vesti portala ’’Kurir’’ o primeni sporazuma između Hrvatske i Kosova o vojnim nabavkama koja je objavljena 3. oktobra. 
’’Kurir’’ piše da Hrvatska hitno šalje oružje Prištini
Kosovske bezbednosne snage, ilustracija (Printskrin kurir.rs)

Portal dnevnog lista Kurir se u tekstu o navodnom hrvatskom "hitnom" slanju oružja poziva na dve vesti, linkujući onu o tobožnjem hrvatskom vojnom kampu objavljenu maja, koja je u međuvremenu i demantovana (Radio Slobodna Evropa i Crno beli svet), kao i vest koju je preneo Kosovo online sa portala Klan Kosova.

Kosovo online u svom tekstu, objavljenom 2. oktobra, piše da "primenom sporazuma između dve zemlje o vojnim nabavkama, kosovski vojnici mogu da očekuju naoružanje i opremu iz Hrvatske". 
 
Citiran je i kosovski ministar odbrane Armend Mehaj koji kaže da se "u rukama kosovskih vojnika uskoro očekuje naoružanje i oprema hrvatske proizvodnje". 
 
Ni u jednom delu se ne pominje da Hrvatska "hitno" šalje naoružanje, niti kada će to naoružanje tačno biti isporučeno. 
 
Vest o primeni sporazuma o vojnim nabavkama preneo je Radio Kontakt Plus, kao i drugi srpski lokalni mediji na Kosovu. Izvornu vest objavio je portal KoSSev. Ni u ovoj vesti se ni u jednom delu ne pominje “hitno” dostavljanje oružja, niti kada će ono tačno biti isporučeno.  
 
Štaviše, KoSSev navodi, pozivajući se na saopštenje kosovskog Ministarstva odbrane, da su se Mehaj i njegov hrvatski kolega Mario Banožić na sastanku u Splitu “dogovorili” o “primeni sporazuma u oblasti vojnih nabavki”. 
 
I u delu teksta gde je naveden citat iz saopštenja kosovskog Ministarstva odbrane navodi se: “Na ovom sastanku se razgovaralo o opcijama za buduće tehničko-vojne saradnje između Republike Kosovo i Republike Hrvatske.”
 
Iako je Kurir ovu vest objavio dan nakon povlačenja specijalnih jedinica Kosovske policije sa severa Kosova, vest o primeni sporazuma između Hrvatske i Kosova o vojnim nabavkama u srpskim lokalnim medijima objavljena još 29. septembra, kada se sastanak između kosovskih i hrvatskih zvaničnika i dogodio. Sam Mehaj je informaciju o sastanku objavio i na svojoj zvaničnoj Fejsbuk stranici.
 Ostale vesti

Kljinaku: Razlog za proširenje optužnica je politički
Kosovski portal na albanskom jeziku Reporteri je pre nekoliko dana objavio vest pod naslovom "Kljinaku: Razlog za proširenje optužnica je politički, oni žele da prolongiraju proces" koja se odnosi na nove optužbe protiv Tačija, Krasnićija, Veseljija i Seljimija pred Specijalnim sudom za Kosovo, ali i na činjenicu da su u Hagu završili i Hisni Gucati i Nasim Haradinaj. VD predsednika Organizacije ratnih veterana Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Faton Kljinaku je potpuno neutemeljeno i netačno ustvrdio da "većina slučajeva ne postoji" i da su oni "izmišljotina Srbije".
  • 23.05.2022
Spiskovi za odstrel Srba na Kosovu, organizovani naslovi tabloida ili Kurtijeva prava namera?
Beogradski tabloidi, poput lista Alo, bavili su se 8 aprila “spiskovima za odstrel Srba”, koji navodno namerava da izvrši kosovska vlast.
  • 16.05.2022
Putin u medijima u Srbiji: Od vere do nevere
Sastanak ruskog predsednika Vladimira Putina u Moskvi sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guterešom u centru je pažnje medija u Srbiji, ali i u regionu, već nekoliko dana.
  • 30.04.2022
Kud se dede izveštaj Klinta Vilijamsona?
„Nije Hašim Tači uhapšen zbog izveštaja Dika Martija, već Klinta Vilijamsona“, objasnio je poslanicima kosovske skupštine prištinski advokat, Tom Gaši, još decembra meseca 2020. godine.
  • 19.04.2022
Tabloidi ponovo o

"’ALBANCI SE NAORUŽAVAJU’ Stiglo HITNO UPOZORENJE: Žele nasilno da zauzmu sever Kosova!" - naslov je teksta koji je objavio portal Srbija danas.

  • 18.04.2022
’’Ipak ništa od NATO’’ sledećeg jutra znači ’’podržali ulazak u NATO’’
U dva dana prošle nedelje portal Srbija danas je obavljivanjem dve vesti povodom oglašavanja Ambasade SAD na Kosovu u vezi sa eventualnim prijemom Kosova u NATO sam sebe demantovao navodeći najpre "ništa od NATO", da bi sutradan objavili kako su iz SAD "podržali ulazak u NATO".
  • 11.04.2022