Vesti
Netačno

KP Sever demantuje vesti iz BG o dolasku 250 policajaca u KM

"To nisu tačne vesti" - Kosovska policija regiona Sever je demantovala sinoć za KoSSev pisanja Informera o tome da je "više od 250 do zuba naoružanih policajaca" krenulo ka Severnoj Mitrovici, ali i prištinskog Kallxoa  da su "Srbi blokirali policiju" nedaleko od jezera Gazivode.
KP Sever demantuje vesti iz BG o dolasku 250 policajaca u KM
Ilustracija (Foto KoSSev)

Direkcija KP u Prištini je iznela detalje – da su dva civilna vozila ometala pograničnu policiju u pokušaju da zaustave kamion. Iz policije Sever su nakon toga, bez daljih informacija, naglasili da nikakve blokade puta nije bilo.

Skoro u isto vreme, dva medija, jedan u Beogradu, a drugi u Prištini, izvestili su o "vanrednim" dešavanjima, odnosno "incidentu" na Severu Kosova, pozivajući se na svoja saznanja.

Beogradski tabloid Informer objavio je sinoć vest naslovljenu sa DRAMATIČNO NA SEVERU KiM – VIŠE OD 250 DO ZUBA NAORUŽANIH KOSOVSKIH POLICAJACA KRENULO KA SEVERNOJ MITROVICI!.

Pozivajući se na svoja saznanja, ovaj medij je izvestio da su pripadnici mobilne pogranične jedinice Kosovske policije navodno dobili naređenje da se sinoć, u 22 časa, okupe u policijskoj stanici pogranične jedinice u Severnoj Mitrovici, "te da na sebi nose pancire i da ponesu drugu zaštitnu opremu".

Informer je tvrdio da se u koloni vozila, koja je krenula ka Severnoj Mitrovici, nalazilo više od 250 kosovskih policajaca, te da će po dolasku dobiti instrukcije o daljem delovanju na terenu.

Pozivajući se na "dobro obaveštene izvore", Informer je dalje navodio da redovna smena pogranične jedinice Kosovske policije počinje u 20 časova, i da su obično pripadnici raspoređeni na alternativnom prelazu "Bube" u mestu Zubin Potok, ali i da je po nalogu komande pogranične jedinice policije u Lužanima, njihova smena navodno pomerena za posle 22 časa, "najverovatnije zbog vanrednog angažovanja".

Za to vreme Kallxo je javljao da su "Srbi blokirali policiju u Zubinom Potoku".

Ovaj medij je pisao da je navodno grupa građana srpske nacionalnosti blokirala patrolu Kosovske policije koja se kretala iz pravca Brnjaka ka Zubinom Potoku, precizirajući da su ove osobe kod jezera Gazivode, na ulazu u prvi tunel, navodno postavile na ulici automobile bez registarskih oznaka.

Pozivajući se na svoje izvore, Kallxo je izvestio da su pozvane policijske jedinice iz stanice u Zubinom Potoku kako bi otklonile blokadu.

Navodeći da je reč o "incidentu", ovaj medij je podseti da je pre nekoliko dana potpredsednik Srpske liste, Milan Radoičić "pobegao sa graničnog prelaza Brnjak, zbog čega je suspendovan komandir prelaza".

Iz policije regiona Sever sinoć su, međutim, za KoSSev demantovali navode kako Informera, tako i Kallxoa.

"To nisu tačne vesti, policija nema takva saznanja", rečeno nam je.

I dok su u potpunosti odbacili vest o slanju "do zuba naoružanih policajaca", bez daljih komentara, kada je reč o navodima Kallxo-a o blokiranju policije, rečeno nam je da su se patrole iz Zubinog Potoka "sastale" sa patrolom iz pogranične policije, ali da se ne radi "ni o čemu neobičnom", te da nije bilo nikakve blokade.

"Nije bilo nikakvih blokada i zastoja na putu. Dva vozila su išla ispred pogranične policije, ali od toga ništa – ni blokade, niti bilo šta neobično", zaključili su iz regiona Sever.

Istovremeno su u ovom policijskom regionu postavili pitanje motiva "plasiranja netačnih medijskih informacija".

Direkcija u Prištini: Dva civilna vozila ometala pograničnu policiju u pokušaju da zaustave kamion

U međuvremenu se oglasila direkcija KP u Prištini koja indirektno potvrđuje navode Kallxo-a o blokiranju policijskih patrola.

Iz policije navode da su u blizini jezera Gazivode, službenici pogranične policije primetili kamion za koji se sumnja da je prevozio švercovanu robu i da su, u pokušaju da ga zaustave, zapravo policajce ometala dva civilna vozila bez tablica.

"Dva civilna vozila su svojim kretanjem i stvaranjem prepreka na putu ometala policijske službenike sprečavajući ih da zaustave kamion za koji se sumnjalo da je švercovao robu", navedeno je u saopštenju Kosovske policije kasno sinoć.

Iz Prištine su ujedno naveli da su o ovom slučaju obavestili druge policijske jedinice "koje su pomagale pograničnim službenicima u istrazi i potrazi za osumnjičenim licima i vozilima", bez iznošenja drugih detalja.

Međutim, nakon ovog saopštenja kontaktirali smo ponovo policijski region Sever iz kog su nam kazali da su videli saopštenje iz Prištine.

Oni su istovremeno decidno ostali pri tvrdnji da su netačni navodi o blokadi puta, te da, "nikakve blokade, niti zastoja" na putu nije bilo.Ostale vesti

Pobedom ću te, pobedom ćeš me
Po starom običaju, mediji naklonjeni vlasti u Srbiji su neposredno nakon poruke Žozepa Borela na Tviteru da je postignut sporazum između Beograda i Prištine po pitanju registarskih tablica, ponovo proglasili "veliku pobedu srpske diplomatije".
  • 26.11.2022
Rezolucija 1244 se neće automatski aktivirati
Portal Kurir je objavio tekst pod naslovom "NAJVEĆU ODGOVORNOST NA KiM IMA KFOR: Ako propuste bezbednosne snage na sever, aktivira se rezolucija 1244! EVO ŠTA SE ONDA DEŠAVA", u kome se kao objašnjenje za "dešavanje" citira netačna izjava prof. dr Miroslava Bjegovića sa Fakulteta za bezbednost Univerziteta Educons.
  • 08.11.2022
Zatvara se Radio Kim?
Više ljudi nam se poslednjih dana obratilo sa pitanjem: "Da li je tačno da se zatvara Radio Kim?"
  • 07.11.2022
Žena koju su medicinske sestre tukle u Domu za stare u Peći nije Srpkinja
Snimak nasilja nad starijom ženom u Peći koji je objavljen na društvenim mrežama i u pojedinim tabloidima je predstavljen kao nasilje medicinske sestre Albanke nad starijom Srpkinjom. Tvrdnje da je žena Srpkinja su netačne.
  • 04.11.2022
Kako su usvojen kosovski budžet tabloidi pretvorili u paklene planove
Sednica Vlade Kosova na kojoj je usvojen Nacrt zakona o budžetu za 2023. godinu u iznosu od 3 milijarde i 212 miliona evra, a o kojoj su izvestili svi mediji, kao i o tome da je izmenjena odluka o preregistraciji vozila, bila je povod za različite uznemirujuće naslove u štampi i elektronskim medijima.
  • 03.11.2022
Podkast sa Ivanom Petrović: Zastrašenim ljudima je lako vladati
Dezinformacije i lažne vesti postale su naša svakidašnjost. Od kako nas je pre nekoliko godina zapljusnula ta oluja, ona je sve veća, uprkos borbi, kaže za premijerno izdanje Kim podkasta novinarka Siti (City) smart radija iz Niša Ivana Petrović.
  • 29.10.2022