Vesti
Netačno

KP Sever demantuje vesti iz BG o dolasku 250 policajaca u KM

"To nisu tačne vesti" - Kosovska policija regiona Sever je demantovala sinoć za KoSSev pisanja Informera o tome da je "više od 250 do zuba naoružanih policajaca" krenulo ka Severnoj Mitrovici, ali i prištinskog Kallxoa  da su "Srbi blokirali policiju" nedaleko od jezera Gazivode.
KP Sever demantuje vesti iz BG o dolasku 250 policajaca u KM
Ilustracija (Foto KoSSev)

Direkcija KP u Prištini je iznela detalje – da su dva civilna vozila ometala pograničnu policiju u pokušaju da zaustave kamion. Iz policije Sever su nakon toga, bez daljih informacija, naglasili da nikakve blokade puta nije bilo.

Skoro u isto vreme, dva medija, jedan u Beogradu, a drugi u Prištini, izvestili su o "vanrednim" dešavanjima, odnosno "incidentu" na Severu Kosova, pozivajući se na svoja saznanja.

Beogradski tabloid Informer objavio je sinoć vest naslovljenu sa DRAMATIČNO NA SEVERU KiM – VIŠE OD 250 DO ZUBA NAORUŽANIH KOSOVSKIH POLICAJACA KRENULO KA SEVERNOJ MITROVICI!.

Pozivajući se na svoja saznanja, ovaj medij je izvestio da su pripadnici mobilne pogranične jedinice Kosovske policije navodno dobili naređenje da se sinoć, u 22 časa, okupe u policijskoj stanici pogranične jedinice u Severnoj Mitrovici, "te da na sebi nose pancire i da ponesu drugu zaštitnu opremu".

Informer je tvrdio da se u koloni vozila, koja je krenula ka Severnoj Mitrovici, nalazilo više od 250 kosovskih policajaca, te da će po dolasku dobiti instrukcije o daljem delovanju na terenu.

Pozivajući se na "dobro obaveštene izvore", Informer je dalje navodio da redovna smena pogranične jedinice Kosovske policije počinje u 20 časova, i da su obično pripadnici raspoređeni na alternativnom prelazu "Bube" u mestu Zubin Potok, ali i da je po nalogu komande pogranične jedinice policije u Lužanima, njihova smena navodno pomerena za posle 22 časa, "najverovatnije zbog vanrednog angažovanja".

Za to vreme Kallxo je javljao da su "Srbi blokirali policiju u Zubinom Potoku".

Ovaj medij je pisao da je navodno grupa građana srpske nacionalnosti blokirala patrolu Kosovske policije koja se kretala iz pravca Brnjaka ka Zubinom Potoku, precizirajući da su ove osobe kod jezera Gazivode, na ulazu u prvi tunel, navodno postavile na ulici automobile bez registarskih oznaka.

Pozivajući se na svoje izvore, Kallxo je izvestio da su pozvane policijske jedinice iz stanice u Zubinom Potoku kako bi otklonile blokadu.

Navodeći da je reč o "incidentu", ovaj medij je podseti da je pre nekoliko dana potpredsednik Srpske liste, Milan Radoičić "pobegao sa graničnog prelaza Brnjak, zbog čega je suspendovan komandir prelaza".

Iz policije regiona Sever sinoć su, međutim, za KoSSev demantovali navode kako Informera, tako i Kallxoa.

"To nisu tačne vesti, policija nema takva saznanja", rečeno nam je.

I dok su u potpunosti odbacili vest o slanju "do zuba naoružanih policajaca", bez daljih komentara, kada je reč o navodima Kallxo-a o blokiranju policije, rečeno nam je da su se patrole iz Zubinog Potoka "sastale" sa patrolom iz pogranične policije, ali da se ne radi "ni o čemu neobičnom", te da nije bilo nikakve blokade.

"Nije bilo nikakvih blokada i zastoja na putu. Dva vozila su išla ispred pogranične policije, ali od toga ništa – ni blokade, niti bilo šta neobično", zaključili su iz regiona Sever.

Istovremeno su u ovom policijskom regionu postavili pitanje motiva "plasiranja netačnih medijskih informacija".

Direkcija u Prištini: Dva civilna vozila ometala pograničnu policiju u pokušaju da zaustave kamion

U međuvremenu se oglasila direkcija KP u Prištini koja indirektno potvrđuje navode Kallxo-a o blokiranju policijskih patrola.

Iz policije navode da su u blizini jezera Gazivode, službenici pogranične policije primetili kamion za koji se sumnja da je prevozio švercovanu robu i da su, u pokušaju da ga zaustave, zapravo policajce ometala dva civilna vozila bez tablica.

"Dva civilna vozila su svojim kretanjem i stvaranjem prepreka na putu ometala policijske službenike sprečavajući ih da zaustave kamion za koji se sumnjalo da je švercovao robu", navedeno je u saopštenju Kosovske policije kasno sinoć.

Iz Prištine su ujedno naveli da su o ovom slučaju obavestili druge policijske jedinice "koje su pomagale pograničnim službenicima u istrazi i potrazi za osumnjičenim licima i vozilima", bez iznošenja drugih detalja.

Međutim, nakon ovog saopštenja kontaktirali smo ponovo policijski region Sever iz kog su nam kazali da su videli saopštenje iz Prištine.

Oni su istovremeno decidno ostali pri tvrdnji da su netačni navodi o blokadi puta, te da, "nikakve blokade, niti zastoja" na putu nije bilo.Ostale vesti

Medijska oluja u jeku tenzija na severu Kosova: Pazite šta čitate
"Oružane provokacije"; "povređeni i ranjeni"; "kosovski specijalci okupirali most na Ibru"; "prvi incidenti na Jarinju"; "Albanska akcija počinje u ponoć"; "Sprema se opšti napad na sever! Kurti za noćas naredio akciju Crna Oluja!?!"; "Haradinaj dao podršku proterivanju Srba"; "Prištinska policija ulazi na sever" - ovako bi ukratko moglo da se sumira izveštavanje srpskih tabloida u jeku tenzija na severu Kosova.
  • 06.08.2022
Kako je počeo još jedan kosovski oružani sukob na TV Pink?
Blokade puteva na severu Kosova koje su bile uspostavljene u nedelju 31. jula, dan pre stupanja na snagu odluka kosovske vlade o srpskim tablicama i dokumentima, bile su povod za specijalnu emisiju na televiziji Pink u kojoj je objavljen "početak oružanog sukoba", koji se na kraju nije dogodio.
  • 02.08.2022
Matić: Na kraju je poginulo pet hiljada civila
Srpski fudbaler i bivši reprezentativac Nemanja Matić, od nedavno član Rome, govorio je pre nekoliko dana za italijanski Il Mesađero (Il Messaggero). Odgovarajući na pitanje novinara da li je pre 23 godine, u vreme NATO bombardovanja, živeo u Srbiji, nekadašnji igrač Čelsija i Mančester Junajteda je kazao: "Kod kuće smo imali malu baštu i odatle sam video bombe kako padaju sa neba. Odrastao sam sa strahom. Na kraju je poginulo pet hiljada civila. Naš narod to nikada neće moći ni da zaboravi, ni da oprosti".
  • 26.07.2022
Filipović Stevanović: Izveštavanje medija o tragičnim događajima tragično
Pre tačno mesec dana širom regiona odjeknula je vest o dvostrukom ubistvu koje se dogodilo u Kosovskoj Mitrovici, kada je, kako se sumnja, mladić usmrtio svog brata blizanca i oca. Ovaj slučaj su pratili medijski izveštaji od kojih su mnogi bili zasnovani na neproverenim, a kako se potom i ispostavilo, netačnim informacijama. Generalna sekretarka NUNS-a, Tamara Filipović Stevanović, govorila je za KoSSev o izveštavanju medija i njihovom uticaju na živote građana, pogotovu ukoliko se izveštava o tragičnim događajima.
  • 27.06.2022
Mediji: Aljbin Kurti priznao da je lažni veteran
"OVO JE SPECIJALNI RAT" Kurti razapet, NAPOKON priznao da je i LAŽNI veteran, objavio je portal Srbija danas u naslovu vesti.
  • 20.06.2022
Medijska tragedija porodične tragedije
Tragedija koja je pre nepunih mesec dana potresla Kosovsku Mitrovicu, ali i region, kada je, kako ukazuje preliminarna istraga, 29-godišnji B.M, osumnjičen da je nožem usmrtio svog brata blizanca na spavanju B.U, a potom i oca, 66-godišnjeg B.M, inače poznatog tužioca u penziji i advokata, punila je stupce lokalnih i regionalnih medija dva dana.
  • 09.06.2022