Vesti
Netačno

Kosovski mediji: Postoji spisak; kosovski ministar: Ne postoji spisak

Hapšenje trojice Srba na severu Kosova, doskorašnjih policijskih službenika Dejana Pantića, Slađana Trajkovića i Miljana Adžića, pod optužbama da su počinili ozbiljna krivična dela od "terorističkog napada na prostorije" do napada na specijalce Kosovske policije, dovelo je do podizanja barikada na severu Kosova.
Kosovski mediji: Postoji spisak; kosovski ministar: Ne postoji spisak
Kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svećlja (Printskrin Fejsbuk@GazetaZeri)

Posle dve nedelje od blokade puteva, a u istom danu i zatvaranja prelaza Brnjak i Jarinje od strane Prištine, nema naznaka da može doći do smirivanja situacije i dogovora u dijalogu.

Međusobne optužbe ne prestaju, pa dok lideri Srba sa severa poručuju koje uslove je potrebno ispuniti za izlazak iz krize, kosovski ministar policije Dželjaj Svećlja svakodnevnim saopštenjima ne propušta priliku da kritikuje i optužuje medije koji izveštavaju na srpskom za "propagandu i širenje dezinformacija".

Tako je srpske medije optužio i da su izmislili nepostojeći spisak za hapšenje Srba na Kosovu. Kako on tvrdi - spiska nema.

Kako su srpski mediji "izmislili spisak" koji Svećlja demantuje i kako to da ovaj ministar ne čita šta objavljuju mediji na albanskom?

Pojedini kosovski mediji koji izveštavaju na albanskom su 16. decembra objavili spisak sa više od 200 imena Srba sa celog Kosova koji su navodno osumnjičeni za ratne zločine.

Gazeta Ekspres je objavila tekst pod naslovom "Ko je Srbin iz Mitrovice koji je sinoć uhapšen zbog ratnih zločina: Bio je u kosovskoj policiji" u kome se, najpre, javnost upoznaje sa slučajem bivšeg policajca Slađana Trajkovića, koji je uhapšen dan ranije u Bošnjačkoj mahali, a u nastavku teksta objavljuje navodni spisak osoba koje su osumnjičene za, kako se navodi, ratne zločine. Lista imena je, kako se navodi u tekstu, sačinjena na osnovu predmeta koje je uglavnom obrađivao međunarodni istražitelj UN za ratne zločine Denis Milner.

"Na ovoj listi možete pronaći imena vojnika ili naoružanih lica za koje postoji evidencija da su učestvovali u činjenju teških zločina poput masakra, streljanja, klanja civilnog stanovništva i silovanja žena", navodi se u tekstu Gazete Ekspres.

Vest o spisku koji je u narednim danima menjan, pa je brojao imena i perzimena u rasponu od 230 do čak 600, preneli su gotovo svi mediji, kako na Kosovu, tako u centralnoj Srbiji. Dok su neki preneli vest sa spiskom svih imena, neki su samo dali vest o tome da spiskovi postoje.

U izvornom tekstu, Gazeta Ekspres uz imena koja su kategorisana po geografskim rejonima u kojima su navodni zločini počinjeni, i pored toga što se poziva na to da su sva imena već viđena u predmetima koje je međunarodni tužitelj razmatrao, navodi i ko je i kada ta imena obelodanio javnosti.

Dok iz Beograda i Srpske liste ovakav potez Prištine karakterišu kao "lov na Srbe", a pomenuti spisak nazivaju "listom za odstrel", kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja, demantuje da postoji bilo kakav spisak Srba za hapšenje. U objavi na svom Fejsbuk profilu, Svećlja, paradoksalno, za informaciju o spisku okrivljuje Beograd, iako je izvorna vest o tome kreirana i objavljena u medijima koji na Kosovu izveštavaju na albanskom.

"Kampanja dezinformacija Beograda kako bi opravdao kriminalne radnje, nema granica", napisao je Svećlja.

"’Vest’ o tome da Kosovska policija izgleda ima spiskove po kojima hapsi bivše policajce je deo orkestrirane kampanje dezinformacija, koju koriste kao alat za opravdanje otvorenih teritorijalnih pretenzija Srbije i za zastrašivanje naših građana. Nema takvih spiskova. Mi ne pravimo spiskove", napisao je Svećlja.

I u danu kada je u Velikom Rudaru kod Zvečana održan veliki protest zbog hapšenja Srba, Svećlja je na konferenciji za medije rekao da "neistina koja se neprekidno koristi ima veze sa vestima da Kosovska policija ima spiskove po kojima hapsi bivše policajce".

"Ne postoje takve liste. Ne postoji spisak ni za progon, a još manje za ubijanje građana Srbije. Spisak čine oni koji su ubili i Olivera Ivanovića, tlačili i maltretirali Srbe neposlušne Beogradu", rekao je Svećlja na konferenciji za medije održanoj svega par sati nakon protesta u Rudaru i ponovo optužio Srbe da su izmislili spiskove, kako bi "izazvali paniku među građanima".

Podsetimo, danas se pojavio još jedan "spisak", ovoga puta "kriminalnih grupa koje deluju i osporavaju i građane i državu Kosovo", a objavio ga je na Fejsbuku poslanik Samoopredeljenja Armend Muja. I on je, pre navođenja svog spiska, istakao da Kosovska policija nema spiskove za hapšenje građana!Ostale vesti

Podkast sa Tatjanom Lazarević: Zloupotreba dece u medijima
Često se u javnosti govori o zloupotrebi dece i kršenju njihovih prava, kao i o nereagovanju nadležnih institucija kada se ono desi. Takođe se i kao društvo nedovoljno osvrćemo na kršenje prava dece u medijima i njihovu zloupotrebu u aktivnostima političkih organizacija.
  • 26.01.2023
Šilovo, a ne Šipovo
Vesti o ljudima i događajima sa Kosova su oduvek privlačile mnogo pažnje medija. Ipak, to pojedine novinare nije navelo da se upoznaju sa elementarnim geografskim odrednicama ove oblasti, pa su tako Kurir i Mondo na svojim portalima objavili vest sa naslovima "Učenici iz Šipova biće narednih 8 dana gosti svojih vršnjaka iz Novog Sada", odnosno "Četrdesetoro dece uzrasta 12, 13 i 14 godina, iz mesta Šipovo, opštine Gnjilane u poseti Novom Sadu". Naravno, deca nisu iz Šipova, već iz Šilova.
  • 25.01.2023
Izjave političara pretvorene u tvrdnje portala

Portal Srpskog telegrafa „Republika“, objavio je tekst pod naslovom „KURTI ŽELI DA ZATAŠKA RANJAVANJE SRPSKE DECE! Oglasio se Petar Petković: Incident u Zubinom Potoku izazvala petorica manipulatora!“, povezao je skandiranje Petru Petkoviću u Zubinom Potoku i protest u Severnoj Mitrovici sa ranjavanjem dečaka i mladića na Badnji dan u Štrpcu i predstavio kao želju Aljbina Kurtija da zataška ovaj incident.

  • 17.01.2023
Albanski premijer - od ’’prijatelja’’ do ’’provokatora’’
Tanka je linija između Edija Rame "provokatora" i Edija Rame "prijatelja", Edija Rame koji je uveren da "Kosovo neće dugo čekati na priznanje Srbije" i Edija Rame koji ima "bratske veze" sa srpskim predsednikom, ili tako je bar sudeći po pisanju srpskih tabloida.
  • 31.12.2022
Podkast sa Tatjanom Drljić: U novinarstvu svako sam bira svoj put
"Nemaju sve kolege, niti svi mediji tu sreću da budu nezavisni, ali smatram da je izbor na svima nama", kazala je gostujući u programu Radio Goraždevca novinarka N1 BiH Tatjana Drljić. Ona je govorila o profilima novinara, dezinformacijama, širenju lažnih vesti, uticajima i izazovima  sa kojima se suočavaju današnji mediji.
  • 24.12.2022
Od mape sa isprekidanim linijama do toga da je Kurti priznao da je Kosovo Srbija

Srpski tabloid Srbija Danas izvestio je o tome da su započeti radovi na obnovi železničke pruge Kosovo Polje – Mitrovica sa naslovom koji ne odražava sadržaj teksta. Pažnju ovog medija privukla je mapa postavljena na ceremoniji povodom početka radova na kojoj je linija između centralne Srbije i Kosova bila isprekidana, te je ovaj medij u naslovu zaključio – „KURTI KONAČNO PRIZNAO: KOSOVO JE SRBIJA! Mapa izazvala neopisiv bes u lažnoj državi, za sve krive Aljbina“.

  • 21.12.2022