Vesti
Netačno

Kosovske vlasti nisu sprečavale Srbe da odu na miting SNS-a u Beogradu

List Alo objavio je vest pod nazivom „KURTIJEVI I VJOSINI JASTREBOVI: Moramo sprečiti Srbe da dođu 26. maja i pokažu koliko vole svoju zemlju”, pre velikog mitinga koji je organiyovala Srpska napredna stranka u Beogradu. Za ovkav spin naslov iskorišćen je Tviter status šefa kabineta predsednice Kosova u kome se navodi sa su mnogi Srbi sa severa Kosova primorani da idu na miting.
Kosovske vlasti nisu sprečavale Srbe da odu na miting SNS-a u Beogradu
Vjosa Osmani i Aljbin Kurti u razgovoru sa pripadnikom Kosovskih bezbednosnih snaga (Printskrin Alo)

Slične tvrdnje i dokazi kružili su na društvenim mrežama što je ovaj tabloid iskoristio da dovede u vezu sa srpskom opozicijom. Alo u ovoj spinovanoj vesti navodi da “Kurtijevi i Vjosini jastrebovi ponavljaju priču Zorana Lutovca, Vuka Jeremića, Srđana Milivojevića”, čime je pokušao da vlast predstavi kao patriote, a opoziciju kao izdajnike, ne bi li podstakao više ljudi da dođu na miting Srpske napredne stranke u Beogradu.

U tekstu se takođe citira predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je govorio o prethodnim skupovima.

Činjenica je da Srbe koji su sa Kosova brojnim autobusima otišli na miting Srpske napredne stranke niko nije sprečavao da odu u Beograd.

Prema navodima organizatora skupa u Beogradu, iz srpskih sredina na Kosovu je za Beograd otišlo oko 10.000 Srba. Istog dana su specijalne jedinice Policije Kosova sa gradonačelnicima zauzele opštinske zgrade u opštinama na severu, što je potom postao povod za nove nemire i tenzije u ovom delu Kosova.Ostale vesti

Lažne vesti povod za širenje dezinformacija i međuetničke mržnje
Tokom avgusta u medijima na srpskom i albanskom jeziku objavljeno je nekoliko tekstova sa neistinitim i neprovereniom sadržajem. Ti tekstovi podstakli su širenje dezinformacija i mržnju među zajednicama, piše Radio Goraždevac.
  • 28.08.2023
Evropljani žele odlučnu akciju protiv dezinformacija
Više od polovine stanovnike Evropske unije sumnja u istinitost informacija na internetu, a devet od deset građana smatra da treba preduzeti odlučnije mere protiv širenja dezinformacija na društvenim mrežama, pokazuje studija koja je danas predstavljena.
  • 10.08.2023
Posledice lažnih vesti: Primeri iz Pakistana, Kine i Indije
Dezinformacije i lažne vesti nisu novost u svetu, ali su svakako činjenica koja postoji. Ali ono što je danas novo, za razliku od prošlosti, sa pojavom interneta, lažne vesti dobijaju legalnu platformu za brzo i efikasno širenje.
  • 08.08.2023
Kada čitaš tabloid pa pomisliš da se bliži kraj krizi, jer je Kurti navodno konačno pokleknuo
I dok u realnosti kriza na Severu Kosova još uvek traje, te Evropska unija uvodi mere Prištini zbog odbijanja da ispuni njihove zahteve za deesklaciju tenzija, prema beogradskom tabloidu „Srbija Danas“, kosovski premijer je još prošlog utorka navodno „pokleknuo“, jer „nije imao kud“.
  • 03.07.2023
Podkast sa Darkom Dimitrijevićem: Lažne vesti mogu da naprave haos
U kriznim situacijama lažne vesti su najopasnije, a mogu da utiču i na međuljudske odnose. Imamo dosta primera kako lažne vesti, tendenciozne vesti, dezinformacije utiču na odnose između srpske i albanske zajednice, rekao je u najnovijem podkastu Kim radija glavni i odgovorni urednik Radio Goraždevca Darko Dimitrijević.
  • 03.07.2023
Mladi dobijaju po 60.000 dinara od države

Portali „Informer“ i „Blic“ objavili su na svojim portalima vesti naslovljene „Mladi dobijaju po 60.000 dinara! Do ovog datuma morate da se prijavite, ovo su uslovi“ i Mladi dobijaju po 60.000 dinara od države: Ovo je datum prijave, a evo koji su uslovi .

  • 03.07.2023