Vesti
Netačno

Ko je gubitnik, a čija je politika uzdrmana?

Nakon dve runde pregovora najviših političkih lidera Kosova i Srbije i sporazuma postignutih u Briselu i Ohridu, te najave susreta Petra Petkovića i Besnika Bisljimija za 4. april, pojedini mediji u Beogradu i Prištini čine sve da svoju publiku uvere kako je "njihova strana" - pobedila, a ona druga - izgubila.
Ko je gubitnik, a čija je politika uzdrmana?
Ilustracija (Foto Zyrtare.net)

Portal Alo! je 30. marta objavio tekst pod naslovom "GNEV U PRIŠTINI Kurti nas je prevario, Kosovo je gubitnik!" u kome se poziva na izjavu poslanika DSK-a Armenda Zemaja koji je "optužio je lažnog kosovskog premijera Aljbina Kurtija da je u potpunosti opteretio Kosovo sprovođenjem sporazuma sa Srbijom, i dodao da je Kosovo gubitnik, jer nije postignut konačan dogovor".

Tekst sa manipulativnim naslovom na sajtu tabloida Alo! (Printskrin Alo!)

Najpre, tvrdnja o "gnevu u Prištini" iz naslova je potpuno netačna i predstavlja "literarni" dodatak novinara ovoj "vesti" koja je preuzeta sa sajta Dukagjini.com. U tekstu vesti se "gnev" uopšte ne pominje, a novinar je sebi dao za pravo da tumači ton i osećanja Armenda Zemaja dok je iznosio svoj stav o poslednjim sporazumima iz dijaloga dve strane.

Dalje, u podnaslovu se u ustaljenom maniru ovog medija navodi da je Aljbin Kurti "lažni kosovski premijer", što takođe ne odgovara istini - Aljbin Kurti je stvarni premijer Kosova i pobednik poslednjih parlamentarnih izbora, a "novinar" se "upetljao" u za jedan deo medija koje u Srbiji kontroliše aktuelna vlast uobičajnu konstrukciju o "lažnoj državi Kosovo". Najvažnije od svega je da se ponovo radi o "literarnom" dodatku novinara jer Armend Zemaj sasvim sigurno nije, govoreći o Kurtiju rekao da je on "lažni kosovski premijer".

Podsetimo, u članu 1. Predlog EU-a - Sporazuma o putu normalizacije između Kosova i Srbije od 27. februara 2023. piše:

"Strane će međusobno razvijati normalne, dobrosusedske odnose na osnovu jednakih prava. Obe strane će međusobno priznati njihova dokumenta i nacionalne simbole, uključujući pasoše, diplome, registarske tablice i carinske pečate".

Nedelju dana ranije, 23. marta sajt Zirtare.net (zyrtare.net) je objavio tekst po naslovom "Politika u Beogradu se ’drma’, SAD-EU remete Vučićevu strategiju" koji govori o tome da je govori o tome da je Ohridski sporazum Kosova i Srbije obavezujući iako ga strane nisu potpisale, a novinar se poziva na tekst izvorno objavljen u beogradskom Danasu.

Tekst sa manipulativnim naslovom na sajtu Zyrtare.net (Printskrin Zyrtare.net)

Govoreći o sastanku dvojice lidera u Ohridu 18. marta, izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar je  izjavio da "strane ne mogu da biraju šta da sprovedu, a šta ne iz ovog sporazuma".

"Nismo fokusirani na potpisivanje, već na finalizaciju sporazuma", rekao je Eskobar u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Međutim, u tekstu vesti na Zyrtare.net nema nikakve potvrde navoda iz naslova, nema činjenice niti dokaza da je politika Beograda "uzdrmana", kao ni objašnjenja kako su to "SAD i EU ’pokvarile strategiju’ Vučiću".

Odmah nakon postizanja sporazuma Kosova i Srbije, zvaničnici EU su naveli da će obaveze koje proizilaze iz ovog sporazuma biti uslovi za dve strane na putu ka EU. Visoki predstavnik EU Žozep Borel je rekao da će tačke sporazuma sa Kosovom, kada je Srbija u pitanju biti uključene u poglavlje 35 pregovora o članstvu.Ostale vesti

Kosovske vlasti nisu sprečavale Srbe da odu na miting SNS-a u Beogradu
List Alo objavio je vest pod nazivom „KURTIJEVI I VJOSINI JASTREBOVI: Moramo sprečiti Srbe da dođu 26. maja i pokažu koliko vole svoju zemlju”, pre velikog mitinga koji je organiyovala Srpska napredna stranka u Beogradu. Za ovkav spin naslov iskorišćen je Tviter status šefa kabineta predsednice Kosova u kome se navodi sa su mnogi Srbi sa severa Kosova primorani da idu na miting.
  • 01.06.2023
Kada tabloid najavi da Kurti i NATO ’’spremaju rat’’ sa 26.000 vojnika
Građani koji su ove nedelje čitali tabloid Srbija Danas, imali su priliku da se informišu o tome da se na Kosovu priprema rat od strane kosovskog premijera i NATO-a, da stiže više od 20.000 vojnika, te da su Srbi u velikoj opasnosti. Sa druge strane, oni koji nisu posećivali tabloide, saznali su da se zapravo na Kosovu održava međunarodna vojna vežba.
  • 26.05.2023
Podkast sa Markom Zakićem: Nema novinarstva bez postavljanja pitanja
"Ljudi koji nisu medijski pismeni, kao i oni koji prate samo jedan kanal, ne mogu da raspoznaju šta je prava, a šta lažna vest. Oni koji dobijaju informacije samo iz jednog izvora zaglavljeni su u tom verovanju da je to što jedan mediji kaže istina, a istina je nešto sasvim drugo, u većini slučajeva morate proveriti dva ili tri izvora", rekao je u najnovijem podkastu Kim radija Marko Zakić, novinar medijskog javnog servisa Kosova i urednik informativnog programa na srpskom jeziku.
  • 24.05.2023
Ilir Gaši: Mediji su van sfere interesovanja mladih
Medijska pismenost i mediji su van sfere interesovanja mladih, oni se ne informišu preko medija. Reč medija za njih predstavlja televiziju, radio ili novine, što je nešto što pripada nekom prethodnom vremenu i oni se sa tim ne povezuju, rekao je za Radio Goraždevac medijski ekspert i nekadašnji direktor Fondacije Slavko Ćuruvija Ilir Gaši.
  • 21.05.2023
On, ona i oni
Portal alo.rs je 3. maja objavom pod naslovom ŠIPTARI POBESNELI NA KURTIJA! "Napravio istorijsku grešku!" pogrešno i tendenciozno sugerisao da je većina Albanaca na Kosovu nezadovoljna pregovaračkom pozicijom Aljbina Kurtija i usvojenom Deklaracijom o nestalim licima. Osim što je klikbejt i senzacionalistički, napisan da bi momentalno izazvao emocije čitalaca, u naslovu se koristi jezik mržnje, vrlo uobičajen za srpske tabloidne medije pod kontrolom vladajućeg režima.
  • 05.05.2023
Kad se tvitovi i objave sa društvenih mreža presele na medijske portale

Informacije o zdravstvenom stanju predsednika Srbije Aleksandra Vučića, na osnovu objava sa društvenih mreža, juče su preplavile mnogobrojne portale.

  • 28.04.2023